POLISHSEAMEN Strona Główna POLISHSEAMEN
**** Forum Klanowe PolishSeamen ****

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki

Zaproszenie

Ogłoszenie 

ZAPRASZAMY NA SERWER GŁOSOWY DISCORD

Uwaga ! Uwaga ! W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen. Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego. Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika. Adres się nie zmienia. Dalej jest to

www.forum.polishseamen.pl

Zachęcamy wszystkich do ponownego zarejestrowania się u nas i do czynnego udziału w naszej społeczności.

Przepraszamy za problemy. Pozdrawiamy Administracja PolishSeamen.

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Patrol 37 - "W blasku wschodzącego słońca"
Autor Wiadomość
PL_anakin9 
Bootsmann

Kraj:
poland

Imię: Tomek

#1  Wysłany: 7 Luty 2009, 13:37   Patrol 37 - "W blasku wschodzącego słońca"

04.02.2009r.

Pogoda - Foggy
Godzina - 01:00
100% konwoju przetrwało

Dowódcy DD:

PL_Andrev: Akizuki - przetrwał
PL_BOBIK: Etorofu - przetrwał
PL_Marco: Hatsuharu - przetrwał i zatopił oba okręty podwodne wroga

Dowódcy Sub:

PL_Anakin: SS186 Pickerel - zatopiony przez Marco
PL_Pawel: SS188 Sargo - j.w

04.02.2009_21.10.jpg
Plik ściągnięto 14 raz(y) 47.93 KB

PL_Andrev 
Konteradmiral

Kraj:
poland

Imię: And

#2  Wysłany: 11 Luty 2009, 20:15   

Ta misja chyba nie nadaje się do gry w multi - no chyba że do strzelania z subów "na czuja" czy "na ucho". Misje chyba powinny dać szanse subom. Tu - w moim odczuciu - tego "chyba" zabrakło.

Najbardziej mi się podobało, jak zmieniłem kurs i gnałem do suba (jak widać parametry misji były "extra hiper foggy"), gdy nagle z mgły wynurza się gnający na mnie sojuszniczy DD w odległości poniżej 500 yardów. Przeszedł tuż za rufą.
Ufff, ale co się spociłem to moje... Marco raportował (podobna sytuacja) że mu sojuszniczy lotniskowiec przysmażył śruby - mijał go na "styk". Też mu się udało.

@edit:
A ten tu ranking:
http://www.plu96.ayz.pl/p..._dd_content.php
...to ktoś w ogóle to aktualizuje?
Ostatnio zmieniony przez PL_Andrev 11 Luty 2009, 20:18, w całości zmieniany 1 raz  

PL_U-96 
GROSSADMIRAL

Kraj:
poland

Imię: PrZeMO
Ulubiona Gra: DW, SH2 vs DC, Imperium Galactica

#3  Wysłany: 11 Luty 2009, 22:25   

PL_Andrev napisał/a:
Ta misja chyba nie nadaje się do gry w multi - no chyba że do strzelania z subów "na czuja" czy "na ucho". Misje chyba powinny dać szanse subom. Tu - w moim odczuciu - tego "chyba" zabrakło.

Najbardziej mi się podobało, jak zmieniłem kurs i gnałem do suba (jak widać parametry misji były "extra hiper foggy"), gdy nagle z mgły wynurza się gnający na mnie sojuszniczy DD w odległości poniżej 500 yardów. Przeszedł tuż za rufą.
Ufff, ale co się spociłem to moje... Marco raportował (podobna sytuacja) że mu sojuszniczy lotniskowiec przysmażył śruby - mijał go na "styk". Też mu się udało.

@edit:
A ten tu ranking:
http://www.plu96.ayz.pl/p..._dd_content.php

ANDREV prosze napisac wiecej szczegolow co w "Twoim odczuciu" mam rozumiec ze dowodca OP powinien miec wieksze szanse??

PL_HUBAL 
Kapitanleutnant

Kraj:
poland

Imię: Kamil

#4  Wysłany: 12 Luty 2009, 09:27   

PL_Andrev misje które są w pakiecie sa misjami zrównoważonymi, jeżeli chodzi o szansy obydwu stron. Misje w których eskorta jest na jednostkach Japońskich,Włoskich czy to Niemieckich ma utrudnione zadanie, gdyż w miarę możliwości stan wyposażenia technicznego odzwierciedla braki tych jednostek w prowadzeniu działań przeciw okrętom podwodnym. i tak na jednostkach Państw Osi na próżno szukać aktywnego sonaru, czy takiej samej kości sonaru jak u Brytyjczyków, czy Amerykanów w 1944.

W tej misji dowódcy na Amerykańskich subach, mają duże pole do popisu, i mają bardzo duże szanse na osiągnięcie wyznaczonych im zadań.

Jak może zauważyłeś w misji, to czas oraz pogoda są zmiennymi pobieranymi z losomatora, więc teraz była FOGGY, a innym razem będzie CLEAR. Dzięki temu każda gra jest inna, i ma większą "żywotność"

W tej misji warunki były nastepujące:

Cytat:
Pogoda - Foggy
Godzina - 01:00

BARDZIEJ wymarzonych warunków do tej misji mieć suby chyba nie mogły....

1) MGŁA niweluje użycie lotnictwa pokładowego, które w tej misji występuje na potęgę, czyli suby Amerykańskie mogą gnać na powierzchni bez obawy na jaką kolwiek ripostę ze strony samolotów. Wniosek? z braku radarów na jednostkach Japońskich op może podejść na kilkaset metrów i wykonać SKUTECZNY atak torpedowy (6 torped w wyrzutni dziobowej...) + do tego rufowe wyrzutnie...

2) NOC widoczność przez samą obecność nocy spada do kilku mil, a gdy dodamy do tego mgłę, to dla suba warunki są idealne.

PL_Andrev jeżeli zagrał byś ta misję w warunkach CLEAR+12:00 to wtedy suby miał by faktycznie trudniej, ale musisz pamiętać o najważniejszej sprawie.....GRA SIĘ TAK JAK POZWALA NA TO PRZECIWNIK....

Jeżeli nadal masz jakiekolwiek wątpliwości co do tej misji, to jak chcesz możemy ją rozegrać na tych warunkach jakie były, z ta różnica ze na suby wejdą starzy wyjadacze to IJN straci kilka okrętów....

Cytat:
@edit:
A ten tu ranking:
http://www.plu96.ayz.pl..._dd_content.php

Z tym pytaniem do PL_Marco...
Ostatnio zmieniony przez PL_HUBAL 12 Luty 2009, 10:06, w całości zmieniany 4 razy  

PL_Marco 

Kraj:
poland

#5  Wysłany: 12 Luty 2009, 12:22   

Aktualizuje, aktualizuje, tylko strasznie powoli ale nadrabiam zaległości.
Niestety ostatnio mam ważniejsze sprawy na głowie, w miarę możliwości postaram się jednak zaktualizować to jak najszybciej.

PL_Andrev 
Konteradmiral

Kraj:
poland

Imię: And

#6  Wysłany: 12 Luty 2009, 19:11   

Ej chłopaki no spoko, zluzujcie. Nie można już wyrazić opinii?
:zawstydzony:

Po pierwsze nie wiedziałem że warunki atmosferyczne są losowane.

A po drugie, wydaje mi się, że w danej misji aby suby miały jakieś realne szanse (zakładam średni poziom subów, zarówno ekspert jak i poczatkujący) musiałyby widzieć cel, aby skalkulować odległość. Czyli widoczność min 1000 - 1500.
Ja rozumiem że mgła utrudnia celowanie, ale przy szybkim konwoju (>20kt) widoczność 500 jardów to trochę mało.

W multi w SH3 Finek zrobił raz taką misję (dzień, konwój był oświetlony), to szczerze mówiąc większość graczy miała poczucie "straconego czasu". Bo to i eskorta, i słaba widoczność, brak lokalizacji celu, brak oszacowanie odległości czy prędkości....
Ogólnie kicha.
Ale to tak na marginesie.

PL_HUBAL 
Kapitanleutnant

Kraj:
poland

#7  Wysłany: 12 Luty 2009, 20:06   

PL_Andrev nikt tutaj się nie unosi, ani się nie wnerwia ze pytasz, masz do tego prawo i dobrze ze z niego korzystasz. Postarałem się Tobie wytłumaczyć to najlepiej jak tylko mogłem.

Cytat:
Po pierwsze nie wiedziałem że warunki atmosferyczne są losowane.

Zawsze na początku misji w odprawie jest wyraźnie napisane czy pogodę oraz godzinę można zmienić, czy trzeba zostawić ją taką jaką jest ( zamysł autora misji )

Cytat:
A po drugie, wydaje mi się, że w danej misji aby suby miały jakieś realne szanse (zakładam średni poziom subów, zarówno ekspert jak i poczatkujący) musiałyby widzieć cel, aby skalkulować odległość. Czyli widoczność min 1000 - 1500.
Ja rozumiem że mgła utrudnia celowanie, ale przy szybkim konwoju (>20kt) widoczność 500 jardów to trochę mało.

Dzięki temu każda misja jest inna, bo zawsze będzie trzeba kombinować na nowo. Nie ma misji dla której było by jakieś rozwiązanie np: jak w nią zagrać aby zatopić jak najwięcej. Czasami przeżycie misji już jest wyczynem ;)

Jak coś to właź na Ventrillo i wszystko wytłumaczymy na spokojnie ;)

Odpowiedz do tematu