POLISHSEAMEN Strona Główna POLISHSEAMEN
**** Forum Klanowe PolishSeamen ****

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki

Zaproszenie

Ogłoszenie 

ZAPRASZAMY NA SERWER GŁOSOWY DISCORD

Uwaga ! Uwaga ! W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen. Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego. Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika. Adres się nie zmienia. Dalej jest to

www.forum.polishseamen.pl

Zachęcamy wszystkich do ponownego zarejestrowania się u nas i do czynnego udziału w naszej społeczności.

Przepraszamy za problemy. Pozdrawiamy Administracja PolishSeamen.

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Propozycja NOWEGO RANKINGU na U-Boat Missions
Autor Wiadomość
PL_Hagal 
Oberbootsmann

Kraj:
norway

Imię: Mariusz

#1  Wysłany: 24 Luty 2009, 17:10   Propozycja NOWEGO RANKINGU na U-Boat Missions

Ostatnio rozmawiałem z Pasterzem na temat zmian zapowiadających nowy ranking Silent Hunter 4. Nowa część Silent Huntera przyniosła wiele zmian ale także przeniosła nas w zupełnie inny konflikt. Wiele osób z klanu nie spodobała się ta zmiana i dalej wiernie pływają na starych U-Boatach w Silent Hunter III.
Chcielibyśmy Wam zaproponować zupełnie nową rozgrywkę multiplayerową SH4 opartą o dodatek "U-Boat Missions". Tak się składa, że sporo osób go posiada a dla tych, którzy jeszcze go niemają to przyszedł dobry czas do zakupu z powodu jego niskiej ceny (30zł)
Pytamy więc Was zainteresowanych grą w SH4 - czy ktoś by reflekował na najbliższe patrole oparte o ten dodatek? Wymagana jest oczywiście podstawka gry SH4 + U-Boat Missions. Myślę, że dodatek będzie wart wypróbowania i stworzy niebywały klimat z początków serii Silent Huntera w nowej oprawie graficznej. A wiec kto jest gotów dołączyc do naszego wilczego stada? Pierwsze patrole oparte o U-Boat Missions możemy postawić już od jutra :;'

PL_Andrev 
Konteradmiral

Kraj:
poland

Imię: And

#2  Wysłany: 24 Luty 2009, 18:07   

Ach Hagal, spryciarzu...
Dziś chciałem to samo zaproponować, ale żeś mnie ubiegł... o kapeczkę.

Wiele osób się zgodzi, że SH4 to szit, szajs i w ogóle szkoda się tym zajmować.
Jednak dodatek U-BOAT to prawie nowa gra, usuwająca liczne błędy poprzednich wersji, m.inn. poprzez wbudowany patch 1.5.
No i ten klimat ubootów (topiących aliantów niekoniecznie na Pacyfiku)...
Czyli... jak najbardziej ZA!
:juppi:

Dodatkowo rysuje się (i to dość wyraźnie) perspektywa gry w pseudo-DC2 czyli gry typu DC vs. SUBy poprzez kilka modów opracowywanych przez fanów...
Czyli... jak najbardziej ZA!
:juppi:

Proponowałbym jeszcze ustandaryzowany zestaw modów, poprawiających to i owo (znaczy niedoróbki autorów) takich jak chyba obecnie najpopularniejszy Trigger Maru, ale tu niech się wypowiedzą osoby dłużej grające w SH4.

A jak tylko otrzymam od Cenegi kod do multi...
:sub: :zastrzele: :dd:

Moja przygoda z SH4+UBM dopiero się zaczyna...

[ Dodano: 24 Luty 2009, 19:09 ]
* * *

Co jak co, ale (TM176) dźwięk tonącego Mogami był niesamowity, odgłos pękających wręg, dartego metalu i poddającego się ciśnieniu kadłuba był...
...o-sza-ła-mia-ją-cy...
Coś wspaniałego, aż pogłośniłem głośniki, co mi się naprawdę rzadko zdarza...

IMG_0097.jpg
Plik ściągnięto 16 raz(y) 148.74 KB

Ostatnio zmieniony przez PL_Andrev 24 Luty 2009, 18:13, w całości zmieniany 1 raz  

kołcz 
Leutnant zur See

Kraj:
germany

Imię: Timo Hallmann

#3  Wysłany: 26 Luty 2009, 11:11   

oczywiście tez jestem za tylko na to czekałem!! :8) co trzeba wiec zrobić żeby zagrać :?

PL_Pablo107 
Kapitanleutnant

Kraj:
poland

Imię: Paweł

#4  Wysłany: 26 Luty 2009, 13:26   

Jestem jak najbardziej za :kroliczek: Ale nie wiem jak pogodzić ranking SH3 z SH4 , w związku z tym mam propozycję aby stawiać serwery z tych gier w różnych godzinach. Co wy na to :?

PL_U-96 
GROSSADMIRAL

Kraj:
poland

Imię: PrZeMO
Ulubiona Gra: DW, SH2 vs DC, Imperium Galactica

#5  Wysłany: 26 Luty 2009, 13:48   

Wlasnie jestesmy na etapie u standaryzowania gier multi w SH4 zarowno z dodatkiem i bez dodatku U-BOAT MISSION.

Jest kilka kwesti do omowienia. Zarowno tutaj chodzi o sam wzor jak i regulamin jaki bedzie obowiazywal tak jak ma to miejsce np. w SH2 vs DC czy SH3.

PL_Pasterz jest odpowiedzialny za ten dzial od wczoraj w zwiazku z tym musicie dac troche czasu- mysle max 3 tygodnie- na rozwiazanie pewnych formalnych spraw

PL_Daritto 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

Imię: Darek

#6  Wysłany: 5 Marzec 2009, 16:44   

Ranking na pewno by się przydał - zawsze to miło w czymś pokonkurować.
Mam tylko jedną uwagę - nie wiem jak reszta użytkowników, ale uważam, że mod Trigger Maru wprowadza zbyt duże utrudnienie.
Chyba, że gra w trybie multiplayer ma być zabawą tylko dla elit i ekstremalnych wyżeraczy - wtedy ok, nie mam nic do dodania.
Dla graczy średnio zaawansowanych Trigger może okazać się zbyt wysoko postawioną poprzeczką. Innymy słowy uważam, że mod ten obniża grywalność SH4.
Poprawia m.in. efekty wizualne ale osłabia tzw. miodność.

Jak wiadomo każdy ma swoje podejście i to co jednego odpycha innego może kręcić, więc proszę moją uwagę potraktować jako luźną dygresję do ewentualnego przedysktutowania.

PL_Andrev 
Konteradmiral

Kraj:
poland

Imię: And

#7  Wysłany: 5 Marzec 2009, 17:52   

Daritto napisał/a:
Dla graczy średnio zaawansowanych Trigger może okazać się zbyt wysoko postawioną poprzeczką. Innymy słowy uważam, że mod ten obniża grywalność SH4.
Poprawia m.in. efekty wizualne ale osłabia tzw. miodność.

A co, ranking ma polegać na tym kto szybciej i więcej BRT zaliczy? Ja tam jak gram w multi Finka to się cieszę że przeżywam patrol... Topienie czy nawet sama możliwość wystrzelenia torped powinno być ukoronowaniem całego patrolu. Cóż, niektórzy preferują gnanie na pełnej prędkości na peryskopowej obok tępych DDków AI...

Ale ale. Jeśli rzeczywiście AI jest zbyt trudne (bo rzeczywiście może tak być, w końcu za mało grałem), to nie trzeba od razu rezygnować z TM:

10.) The AI is too hard!!!
If your utterly convinced the AI settings in Tmaru are beyond your tactical knowldege and ability to succesfully command a submarine, then disable Tmaru, and then delete the following file:
/data/cfg/sim.cfg
If you still find the AI too hard, i beleive you have alot of reading to do about Submarine tactics, how to avoid being detected, how ASW works, and how to evade it.

PL_CMDR Blue R 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

Imię: Rafał; Finek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III

#8  Wysłany: 5 Marzec 2009, 18:12   

Zresztą można rozwiązać inaczej. Jak kiedyś mieliśmy ranking na okrojonym GWX, to po prostu w edytorze zmniejszyliśmy wszystkim jednostkom wyszkolenie, zostawiając 1-2 lepsze... I było idealnie... Trzeba wziąć pod uwagę, że misje klanowe były pisane na czystą wersję, więc.... tak samo z kampanią multi SH3. Gdybym ją puścił na GWX, to przeżywalność też by spadła do zera.

Aczkolwiek trzeba zachować balans. Gra nie może być zbyt trudna, ale nie może być i za łatwa. Dla mnie czysty SH4 jest zbyt łatwy. W TM mało grałem, ale moim zdaniem to ma przyszłość.
http://pl.youtube.com/profile?user=FinekTSC

PL_Pasterz 

Kraj:
poland

Imię: Paweł

#9  Wysłany: 5 Marzec 2009, 18:45   

Nowy ranking SH4 będzie oparty na Trigger Maru - fabryczny Silent Hunter jest po prostu za łatwy - co było widać po ostatnich patrolach rozgrywanych na 1.4. Wyższe umiejętności graczy w połączeniu z lepszym opanowaniem kalkulatora torpedowego zaowocowały przeciętnym tonażem oscylującym wokół 25 000 - 30 000 BRT na patrol. Ci, którzy regularnie rozgrywali patrole multiplayer po prostu nauczyli się jak radzić sobie z eskortą (co nie jest zbyt trudne, gdy w międzyczasie "trenujemy" singla).

Jesteśmy aktualnie na etapie tworzenia nowego pakietu misji. Założyliśmy sobie, że każda nowa misja będzie testowana przed włączeniem jej do finalnego pakietu (w celu wyeliminowania bugów, poprawienia balansu itp.). To czy kolejna edycja rankingu SH4 będzie oparta na domyślnych ustawieniach Trigger Maru ustalimy po zakończeniu tych testów. Jeżeli "patrole testowe" wykażą, że za wysoko zawiesiliśmy poprzeczkę - nie ma technicznych przeszkód, żeby nieco obniżyć poziom trudności rozgrywki.

To czego na w tym momencie trzeba to nowy pakiet misji (kompatybilny z Trigger Maru) oraz względnie stałe grono graczy skłonne go testować...

Co do kwestii rankingu - od technicznej strony projekt jest już gotowy, ale ze względu na brak pakietu misji, na których ranking ten ma być oparty - nie podawałem dotychczas żadnych szczegółów. Żeby uchylić nieco rąbka tajemnicy dodam, że:

- z punktu widzenia przyjętego sposobu kalkulacji ostateczne miejsce gracza w rankingu powinno być niezależne od liczby rozegranych patroli (możliwe zatem będzie, że gracz, który rozegra zaledwie kilka udanych patroli będzie wyżej w rankingu od dowódcy, który ukończył ich kilkadziesiąt),
- nowy ranking będzie premiował przede wszystkim tych dowódców, którzy regularnie kończą patrole (wysoki tonaż jak zwykle będzie mile widziany ale wysoka "przeżywalność" będzie priorytetem).
Ostatnio zmieniony przez PL_Pasterz 5 Marzec 2009, 18:54, w całości zmieniany 1 raz  

PL_Daritto 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

#10  Wysłany: 5 Marzec 2009, 19:35   

No doooobra już, dobra... Zrozumiałem aluzję...
Idę potrenować heh :)

kołcz 
Leutnant zur See

Kraj:
germany

#11  Wysłany: 5 Marzec 2009, 19:49   

Trenuj trenuj trening czyni mistrza może będziesz drugim Kretschmerem :8)

PL_Daritto 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

#12  Wysłany: 5 Marzec 2009, 22:35   

E, wolę Cichym Erichem Topp`em :P

kołcz 
Leutnant zur See

Kraj:
germany