POLISHSEAMEN Strona Główna POLISHSEAMEN
**** Forum Klanowe PolishSeamen ****

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki

Zaproszenie

Ogłoszenie 

ZAPRASZAMY NA SERWER GŁOSOWY DISCORD

Uwaga ! Uwaga ! W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen. Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego. Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika. Adres się nie zmienia. Dalej jest to

www.forum.polishseamen.pl

Zachęcamy wszystkich do ponownego zarejestrowania się u nas i do czynnego udziału w naszej społeczności.

Przepraszamy za problemy. Pozdrawiamy Administracja PolishSeamen.

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Kilka przykazan do MULTI..
Autor Wiadomość
PL_U-96 
GROSSADMIRAL

Kraj:
poland

Imię: PrZeMO
Ulubiona Gra: DW, SH2 vs DC, Imperium Galactica

#1  Wysłany: 7 Marzec 2009, 09:23   Kilka przykazan do MULTI..

1. Przed wejsciem na SERVER wylaczamy kazdy program, mogacy zajac nam przepustowosc. GG, SKYPE, GIERKI ON-LINE, KAAZA, TORENTY i inne. Wazna rzecza jest tez zwrocic uwage na programy, ktore moga same zaczac sie AKTUALIZOWAC!!!! Np. programy antywirusowe, firewalle i inne, powinny byc ustawione na aktualizacje przy wlaczeniu kompa. Jest to bardzo niebezpieczne zjawisko, gdyz moze doprowadzic do lagow w trakcie gry a co za tym idzie mozecie miec inna godzine niz ma HOST a gra juz do konca patrolu nie wroci do normalnosci.

2. Jako pierwszy na serwer wchodzi osoba z najmocniejszym laczem. Nie musze chyba tego wyjasniac.

3. Masz wysokie PINGI?? np. do ONET-u lub VENTO. Nie grasz!!! Jak sprawdzic jakie mam PING-i do ONET-u?? Start->Uruchom->wpisujesz cmd i ENTER->otwiera sie czarne okno DOS-a->wpisujesz ping www.onet.pl -t i dajesz ENTER. Jesli do ONET-u masz PINGI rzedu ponad 200 ms nie graj!!! Zepsujesz sobie zabawe jak i innym gdyz Twoje LAGI maja wplyw na innych graczy.

4. Zatopili Cie WYCHODZISZ z GRY!!! Ma to wplyw niestety na niestabilne zachowanie gry.

5. W trakcie gry nie zrzucaj gry na pasek zadan, nawet na chwile a juz niedopuszczalne jest zeby zrobil to HOST!!!

6. To HOST decyduje kto wchodzi wiec czekaj spokojnie na swoja kolejnosc, jesli na kanale VENTO bedzie 10 osob i kazdy zacznie pytac czy juz ma wejsc to zacznie sie tworzyc niepotrzebny balagan.

7. IP HOSTA wpisz sobie do GRY wczesniej.

PL_Andrev 
Konteradmiral

Kraj:
poland

Imię: And

#2  Wysłany: 7 Marzec 2009, 09:49   

Szkoda że wszystko na czerwono, bo nie widać które informacje są szczególnie istotne. Chyba że admin musi pisać na czerwono, hehe.

PL_U-96 napisał/a:
1. Przed wejsciem (...) wylaczamy kazdy program, mogacy zajac nam przepustowosc. (...) programy antywirusowe, firewalle i inne, powinny byc ustawione na aktualizacje przy wlaczeniu kompa.

Z tego wynika, że programy antywirusowe i firewalle mogą pozostać włączone. I dzięki Bogu, bo bezpieczeństwo maszyny jest dziś ważniejsze niż gry multiplayer.
Warto by zrobić test wydajności/obciążalności pingu przez w/w programy zalecając lub nie niektóre z nich. Niestety nie wiem, jak odnieść to do wartości referencyjnych, skoro każdy z nas ma inne pingi.

PL_U-96 napisał/a:
2. Jako pierwszy na serwer wchodzi osoba z najmocniejszym laczem. Nie musze chyba tego wyjasniac.

Chyba jednak musisz.
Jeśli PL_Paweł nie wejdzie pierwszy a ja drugi, to któreś z nas nie będzie grało - zależy kto nie wejdzie w tej kolejności.
Dotyczy to zarówno przez zewn IP jak i przez Hamachi. Osoby posiadające silne łącza jak np. Hubal wchodzą zawsze ostatni i gra gitara. Mój ping na onet to 4-7ms.

PL_U-96 
GROSSADMIRAL

Kraj:
poland

#3  Wysłany: 7 Marzec 2009, 10:26   

PL_Andrev napisał/a:
Szkoda że wszystko na czerwono, bo nie widać które informacje są szczególnie istotne. Chyba że admin musi pisać na czerwono, hehe.

PL_U-96 napisał/a:
1. Przed wejsciem (...) wylaczamy kazdy program, mogacy zajac nam przepustowosc. (...) programy antywirusowe, firewalle i inne, powinny byc ustawione na aktualizacje przy wlaczeniu kompa.

Z tego wynika, że programy antywirusowe i firewalle mogą pozostać włączone. I dzięki Bogu, bo bezpieczeństwo maszyny jest dziś ważniejsze niż gry multiplayer.
Warto by zrobić test wydajności/obciążalności pingu przez w/w programy zalecając lub nie niektóre z nich. Niestety nie wiem, jak odnieść to do wartości referencyjnych, skoro każdy z nas ma inne pingi.

PL_U-96 napisał/a:

Chyba jednak musisz.
Jeśli PL_Paweł nie wejdzie pierwszy a ja drugi, to któreś z nas nie będzie grało - zależy kto nie wejdzie w tej kolejności.
Dotyczy to zarówno przez zewn IP jak i przez Hamachi. Osoby posiadające silne łącza jak np. Hubal wchodzą zawsze ostatni i gra gitara. Mój ping na onet to 4-7ms.

WSZYSTKIE SA WAZNE!!!

Zobaczymy jak to bedziesz z tym waszym wejsciem przez HAMACHI jeszcze trzeba bedzie porobic testy

PL_CMDR Blue R 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

Imię: Rafał; Finek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III

#4  Wysłany: 7 Marzec 2009, 11:55   

Może propozycja.

Może kolejność wchodzenia (o ile to możliwe), zależy od łącza? Pamiętam, jak raz graliśmy na 8 osób. Zatopili... (chyba ciebie) gracza z silnym łączem i wyszedł. Drugi był gracz ze słabym łączem. I powstały lagi. I pamiętam, że potem były głosy (już nie pamiętam, jak się skończyło), że gra przez to powinna być nieważna (a głos szedł oczywiście od strony przegranej)... Pamiętam, że podczas Batalii takie coś było na porządku dziennym. Chyba lepiej poświęcić chwilę, niż się wściec, jak po zatopieniu 1 DD nagle statki zaczną skakać, bo on hostował, a kolejny gracz ma tak słabe łącze, że nie wyrabia...

Ps. A po co cytujesz CAŁY poprzedni post? <mnie za to ścigałeś>
http://pl.youtube.com/profile?user=FinekTSC
Ostatnio zmieniony przez PL_CMDR Blue R 7 Marzec 2009, 11:55, w całości zmieniany 1 raz  

PL_U-96 
GROSSADMIRAL

Kraj:
poland

#5  Wysłany: 7 Marzec 2009, 11:58   

PL_CMDR Blue R napisał/a:
Może propozycja.

Może kolejność wchodzenia (o ile to możliwe), zależy od łącza? Pamiętam, jak raz graliśmy na 8 osób. Zatopili... (chyba ciebie) gracza z silnym łączem i wyszedł. Drugi był gracz ze słabym łączem. I powstały lagi. I pamiętam, że potem były głosy (już nie pamiętam, jak się skończyło), że gra przez to powinna być nieważna (a głos szedł oczywiście od strony przegranej)... Pamiętam, że podczas Batalii takie coś było na porządku dziennym. Chyba lepiej poświęcić chwilę, niż się wściec, jak po zatopieniu 1 DD nagle statki zaczną skakać, bo on hostował, a kolejny gracz ma tak słabe łącze, że nie wyrabia...

Ps. A po co cytujesz CAŁY poprzedni post? <mnie za to ścigałeś>

FINEK a co napisalem?? Chyba jest jasno napisane, ze jako pierwszy wchodzi grasz z najlepszym laczem?? Nie rozumiem po co ta dyskusja??

PL_CMDR Blue R 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

#6  Wysłany: 7 Marzec 2009, 12:13   

Przeczytaj jeszcze raz mojego posta ze zrozumieniem... Bo napisałem wyraźnie B, a ty "A"...

I szczerze.

Jeżeli czegoś wymagasz od innych, wymagaj od siebie...

Bo zaś robisz to samo. Po kiego grzyba cytujesz całego posta, który jest.... dokładnie nad twoim? <mnie warn groził kiedyś, jak miałem nie przestać i przestałem>

PL_U-96 
GROSSADMIRAL

Kraj:
poland

#7  Wysłany: 7 Marzec 2009, 12:17   

FINEK jak masz cos do mnie odnosnie cytowania to mi to napisz albo na PW albo zacznij inny watek bo jakby nie patrzec piszesz kompletnie nei na temat zwiazany z tym postem.

Grasz w SH2 vs DC?? Chyba nie wiec do konca nie siedzisz w temacie i nie wiesz o co dokladnie chodzi.

Jest napisane, ze jako pierwszy wchodzi grasz z najsilniejszym laczem. Czyli analogicznie jest to drugi grasz po HOS-cie, HOSTA wywala lub go topia zostaje grasz ze silnym laczem. Twoj przyklad opisany wyzej nie pasuje tutaj ni jak, bo czytajac to co napisales oznacza to, ze jako pierwszy grasz to dla Ciebie HOST.

I na Twoim miejscu zamiast mi wytykac bledy zajol bym sie SH3 bo cos cienko to widze.
Ostatnio zmieniony przez PL_U-96 7 Marzec 2009, 12:23, w całości zmieniany 1 raz  

PL_CMDR Blue R 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

#8  Wysłany: 7 Marzec 2009, 12:38   

PL_U-96 napisał/a:
I na Twoim miejscu zamiast mi wytykac bledy zajol bym sie SH3 bo cos cienko to widze.

Jak admini nie chcą wogóle zrobić tego losomatora....

A wracając...
Cytat:
Czyli analogicznie jest to drugi grasz po HOS-cie

A trzeci? Host nie jest przecież nieśmiertelny... A patrząc na ostatnie lagi, to...

Kod:

Grasz w SH2 vs DC?? Chyba nie wiec do konca nie siedzisz w temacie i nie wiesz o co dokladnie chodzi.

Grałem i to dużo. Ale skoro nie chcesz to proszę bardzo. Chcę pomóc, a ty od razu agresywnie.

PL_U-96 
GROSSADMIRAL

Kraj:
poland

#9  Wysłany: 7 Marzec 2009, 12:45   

POMOC to nie atak, pomoc to nie w taki sposob jak formulujesz swoje wypowiedzi. Trzeba bylo zagrac sobie kilka patroli w SH2 vs DC i napisac pare slow od siebie. ZAPRASZAM gry sa codziennie w godzinach wieczornych i wtedy mozesz pare slow od siebie napisac.

Dalsza dyskusje uwazam za zakonczona na NIE na temat. Jesli kolejny POST nie bedzie nic wnosil do TEMATU bedzie kasowany

PL_Andrev 
Konteradmiral

Kraj:
poland

Imię: And

#10  Wysłany: 7 Marzec 2009, 13:14   

Po czym poznać że gracz ma słabe łącze?
Z tego co wiem, mam w miarę silne (upload 100kbps, krótkie pingi...) - dlaczego więc nie mogę się zalogować jako 3+?

PL_Lisiu 
PRIVATE

Kraj:
poland

Imię: Łukasz

#11  Wysłany: 7 Marzec 2009, 13:17   

PL_Andrev napisał/a:
Po czym poznać że gracz ma słabe łącze?
Z tego co wiem, mam w miarę silne (upload 100kbps, krótkie pingi...) - dlaczego więc nie mogę się zalogować jako 3+?

100 kbps to nie aż tak duży upload, ja miałem kiedyś 1024 kbps obecnie mam 512 upload a download 1024 kbps ale hostować nie mogę ze względu na to że jestem na routerze i mam wewn. adres IP i to też jest powód dla którego niektóre osoby sie "gryzą" jak więcej niż jedna osoba ma wewn. IP...

ale chyba łączenie przez hamachi rozwiazuje ten problem, tutaj nie ma znaczenia jakie kto ma IP wiec może wchodzić w kolejności siły łącza (dobrze myśle Przemo?)

PL_U-96 
GROSSADMIRAL

Kraj:
poland

#12  Wysłany: 7 Marzec 2009, 13:21   

Slabe lacze rozumiem na dwa sposoby:

PINGI do portali polskich rzedu - powyzej 100 ms

UPLOAD 128 kb/s - czyli HOSTOWANIE gry dla 4 graczy

Wazny jest UPLOAD im wiekszy tym lepiej dla 4 graczy to min. 256 kb/s, powyzej 6 graczy to wiecej niz 256 kb/s

Odpowiedz do tematu