Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
"Strefa Neptuna"
U-BOOTY: IXC/40 (1943) CZAS MISJI: 2 godz
04/02/1943 g. 16:00
POGODA: czyste niebo, wiatr silny
Jest 4 luty 1943 roku . Atlantyk wciaz przemierza niezliczona ilosc konwoji . Kazdy z transportowcow , ktoremu udaje sie doplynac do portu przeznaczenia , przyczynia sie do alianckiej peawagi na afrykanskich frontach .
Niemcy poznali juz jedna z tras , konwoji zmierzajacych ku Afryce i Europie .
Jednym z punktu w ktorym duze konwoje sie rozdzielaja sa Wyspy Kanaryjskie . Niewielkie , na predce sformowane , "Wilcze stado", przyjmuje juz pozycje w okol wysp.
Reszta nalezec bedzie do dowodzcow i...Neptuna , bo przeciez to wciaz jego krolestwo.
--- ODPRAWA ---
Panowie ! Czeka nas trudne zadanie . Mamy zaatakowac konwoj , ktory rozdzieli sie na dwa kontynenty . Eskorta bedzie skladala sie z doskonalych dowodcow. Pokazcie im , ze to my jestesmy tu najlepsi !
Powodzenia! PL_Szczur, PL_David
W patrolu udział wzięli:
PL_CMDR Blue R (host) - SURV
Zaczynał pod małą wysepką. Wpłynął do konwoju zatapiając lotniskowiec (trafiając go 2 torpedami z 4 torpedowej salwy), a potem haniebnie pudłując 3 torpedy wystrzelił torpedę do uszkodzonego przez Marco dużego frachtowca. Mając na koncie 28000 BRT połakomił się na frachtowca Proteus, ale po trafieniu go 1 torpedą został zauważony. DD podszedł bez pingowania i został zauważony dopiero z 500 metrów. Podczas zanurzenia pourywało mi większość sterów, uszkodziło pozostałe oraz 2 śruby. Prowizorycznie naprawionym okrętem uciekałem, gdy kolejna salwa torped uszkodziła kompresor. Po naprawieniu uszkodzeń byłem jeszcze przez 30 minut ścigany, nim udało mi się zgubić oprawców.
Zatopił:
-Lotniskowiec eskortowy Bogue 14055
-Duży frachtowiec 14001 (razem z Marco, ale nie chciał się dzielić)
Uszkodził:
-Frachtowiec Proteus (ok 10 000 BRT) - przeżył
PL_Lukas - SURV
Wszedł do konwoju zatapiając 3 cele i uszkadzając 4. Niestety ten ostatni (T2) zdołał uciec.
SD_Pablo107 - SURV
Dzielnie zatopił tankowiec Empire Celt (8593) i powrócił do bazy
PL_Marco - SURV
Miał uszkodzony (nie działający) hydrofon. Ale mimo tego wszedł do konwoju razem z Pablo. Udało mu się uszkodzić duży frachtowiec, którego potem sprzątnął Finek oraz 1 niszczyciel eskortowy.
Zatopił:
1 DD 1192
Uszkodził
Duży Frachtowiec (14001 BRT) - dobity przez Finka
PL_Jerem - KIA
Okazało się, że grał na wersji kampanijnej. Pomimo utrudnionego celowania zaatakował. Zatopił 2 niszczyciele, nim te posłały go na dno. A nie lepiej było uciekać?
Imię: Lukas
#4 Wysłany: 28 Marzec 2009, 16:09
Misja z cyklu „normalnych”
Konwój silnie eskortowany, w konwoju płyną lotniskowiec, na którego również miałem ochotę niestety, podczas gdy siedziałem na 50m i nasłuchiwałem przepływających koło mnie dd ów lotniskowiec został storpedowany i zatopiony. Zrobiłem skręt o 90 stopni na lewą burtę i topiłem, co mi się ukazało w peryskopie. DD były zajęte gonieniem reszty ubotów do tego dochodzi bardzo dobra pozycja, dlatego nawet udało mi się uzyskać w miarę dobry wynik.
Finek gratuluję tonażu.
_________________ I've opened my mind and darkened my entire life.
Niestety na początku misji znajdowałem się daleko od konwoju razem z PL_Marco jak się później okazało. Po dopłynięciu do konwoju musiałem zacząć strzelać z odległości 3000 km bo niektóre okręty już mi odpływały. Jakimś cudem zatopiłem tankowiec z czego jestem zadowolony i powróciłem spokojnie do bazy w La Rochelle na panienki
Nie. nie razem z Pablo wypatrzyliśmy w porę niszczyciele i daliśmy nura. Podczas podejścia kręciło się tam kilka DD-ków. Mnie żaden nie niepokoił.
Niestety uszkodzony szumonamiernik jakoś mogłem przeżyć ale 2 torpedy były wadliwe...
lecz ważne że pupa cała po patrolu, a to bezcenne
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum