Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
"Plomien nadziei"
U-BOOTY: IXB (1940) CZAS MISJI: 2 godz
20/05/1940 g. 5:45
POGODA: lekkie zachmurzenie, brak wiatru
Polska padła jako pierwsza... Niemieccy spadochroniarze i brygady zmotoryzowane zajely Holandie i Luksemburg. Wkroczenie do Francji jest kwestią kulku dni. Nastepna bedzie Wielka Brytania. Jej lotnictwo szykuje sie do wsparcia dywizjonow francuskich. Ogromne zapotrzebowanie na paliwo staje sie priorytetem dla wszelkich dzialan glownodowodzacych armia.
Brytyjskie okrety transportowe z portu Stanley u podnoza Ameryki Poludniowej wyplynely pod eskorta do Anglii. Na ich pokladach znajduja sie transporty paliwa, ktore niedlugo moze sie okazac cenniejsze niz zloto. Konwoj wyszedl z portu pod okryciem nocy, wiekszosc Ubootow znajduje sie u wybrzezy Anglii.
Jest nadzieja na doplyniecie konwoju w calosci, nadzieja niczym blade swiatlo w mroku.
ZADANIE: konwoj plynie kursem polnocno-wschodnim, predkosc nieznana ale biorac pod uwage wypelnione paliwem ladownie - okrety nie moga plynac za szybko. Zatopienie kazdego z tych okretow bedzie dla Nas wazne. Powodzenia.
-------------------------------------
mission by SD_whiskey111
W patrolu udział wzięli:
PL_Sebol - KIA
Starał się ukryć na 70m, ale go wykryli i celnie obrzucili
PL_Lukas - KIA
Chwalił się, że w 1940 roku fajnie się topi. Ostrzegałem go, aby nie lekceważył eskorty, bo przez to w 1940 roku jest dość duża śmiertelność. Efekt? 3 DD go zagoniły pod wodę i zatopiły.
PL_CMDR Blue R - SURV
Zatopił 1 tankowiec 11649
Uszkodził duży frachtowiec 14000 BRT
Podszedłem od flanki i tuż przed świtem zanurzyłem się i zaatakowałem z peryskopowej. Wziąłem na cel tankowiec T3. Wystrzeliłem do niego 5 torped. 3 trafiły, zatapiając go. W pobliżu zaczął krążyć DD. Po cichu oddaliłem się i zaatakowałem duży frachtowiec. Trafiłem go dwa razy i wystrzeliłem 3 torpedę, gdy.... <PING! PING!> Zanurzenie. Zszedłem na 166 metrów i przez kolejną godzinę byłem ścigany przez DD, przez co nie udało mi się ponownie zaatakować, przez co wróciłem tylko z 1 tankowcem, a frachtowiec... popłynął dalej
Szedłem na wynurzeniu, po dostrzeżeniu dymów 2 dd schowałem się na peryskopową i tak podchodziłem na cichym napędzie. W dość dużej odległości zanurzyłem się na 70m żeby przejść pod zewnętrznym pierścieniem eskorty i... dostałem bombke od DD za jego pierwszym podejściem. Będąc na 70m rozbiła mi się szklanka po herbacie więc chyba dlatego mnie namierzyli...
11.JPG Awaryjne wynurzenie, zalana rufa, strzelam na kreche 4 ryby...
A ja podejrzewam, że albo zauważyli ciebie wcześniej, albo w którymś momencie nahałasowałeś, albo... nieszczęśliwie DD przepływał nad tobą. Był stan morza 2, więc słyszalność była świetna. Ile węzłów robiłeś, gdy cię zaatakowali? Mnie na 3 węzłach (co prawda już polując) słyszeli na 160 metrach.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum