Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
"Kanadyjski lisc"
U-BOOTY: IXC (1942) CZAS MISJI: 2,5 godz
15/11/1942 g. 14:00
POGODA: zachmurzenie umiarkowane,wiatr sredni
Przystapienie do wojny USA oraz Kanady wymusilo nowy rodzaj walki w nowym rejonie swiata.
Duze odleglosci powodowaly jednak , ze tylko nieliczne typy okretow byly wstanie przeprowadzic atak
u wybrzezy Ameryki Pln.
Wytypowano wiec najlepszych dowodcow , ktorzy zaatakowac maja konwoje z Kanadyjskim drewnem i
ciezarowkami .
Konwoje te zmierzaja do portow USA , by tam zostaly przeladowane i skierowane do Europy.
Sednem ataku nie jest jednak kanadyjski klon, lecz umiejetnie zadany cios , po to by zlamac morale wroga.
POWODZENIA!
PL_David i PL_Szczur
W patrolu udział wzięli:
PL_zyziek_b - KIA - bez zatopień
Cmd_Jacek - KIA - bez zatopień
PL_Sygula - KIA - zatopił 5*okręt handlowy o łącznym tonażu (22811 brt.)
Na początku szedłem na powierzchni podawając namiar do konwoju i słuchając innych meldunków u-bootów. Okazało się że blisko mnie płynął kapitan zyziek, po zauważeniu dymu na horyzoncie podałem innym u-bootom że zauważyłem DD i zszedłem na głębokość peryskopową. Po sprawnym ominięciu eskorty pierwszą ofiarą która podpłynęła mi pod peryskop, był mały frachtowiec który poszedł na dno dopiero po drugiej torpedzie. Nie wiem czy Niemcy więcej nie stracą na tych dwóch torpedach, kosztem tego frachtowca. Później zaatakowałem tankowiec T2 i po wielu atakach wpakowalem mu cztery torpedy a on nic nie robiąc sobie z tego popłynął dalej. Kurcze przecież to tankowiec i przewozi paliwo Cobra podobno znalazł się gdzieś daleko od konwoju, a Sygula niestety nie dowiózł do portu takiego tonażu
SH3Img@4-4-2009_23.31.jpg
Plik ściągnięto 15 raz(y) 99.74 KB
SH3Img@4-4-2009_23.32.jpg
Plik ściągnięto 14 raz(y) 116.06 KB
SH3Img@4-4-2009_23.30.jpg
Plik ściągnięto 20 raz(y) 153.32 KB
SH3Img@4-4-2009_21.43.jpg Pierwsza w celu
Plik ściągnięto 14 raz(y) 110.5 KB
SH3Img@4-4-2009_21.45.jpg Druga w celu i jedyna moja ofiara w tym patrolu
Imię: Adam
Ulubiona Gra: Saints Row The Third, TES V Skyrim. Pomógł: 9 razy Wiek: 31 Dołączył: 27 Maj 2008 Posty: 781 Skąd: Gdańsk i W.A.R.D.C
#5 Wysłany: 5 Kwiecień 2009, 19:33
kontaktami wali się w burtę a magnetykami pod okręt mam racje finek? przyznam że nigdy się nie bawiłem zmianą zapalnika, zawsze waliłem magnetykami i jakoś udawało mi się rozwalić kilka frachtowców na patrol (no... przeważnie)
EDIT
To głupie pytanie bo sama nazwa zapalników na to odpowiada, kontakty robią bum przy dotknięciu celu zapalnikiem, a magnetyki przy wykryciu odrobiny metalu obok siebie
_________________ Uważam Edge'a za najlepszego Wrestlera w całym WWE Jedenastokrotny World Champion
1 Lipca 1992r. - 11 Kwietnia 2011r.
Zakończył karierę.
Właśnie czytałeś podpis człowieka piszącego bez sensu, powinieneś się wstydzić
Ostatnio zmieniony przez Adiq 5 Kwiecień 2009, 19:34, w całości zmieniany 1 raz
Imię: And Pomógł: 37 razy Dołączył: 09 Wrz 2008 Posty: 4398 Skąd: Gůrny Ślůnsk
#9 Wysłany: 6 Kwiecień 2009, 21:07
PL_tnnn napisał/a:
Wiec tak po prawdzie - to czemu trafione tankowce wybuchaja? Przewoza nitrogliceryne czy co?
Cóż...
Eksplozja powoduje gwałtowny rozprysk par paliwa w powietrzu (aerozol) a to już się łatwiutko zapala, do tego dochodzi temperatura eksplozji, dodatkowo ułatwiająca samozapłon... i tym sposobem następuje reakcja łańcuchowa.
W ten sposób możesz spowodować nawet eksplozję mąki - bawiłem się tym w młodości, hehe.
Eksplozja powoduje gwałtowny rozprysk par paliwa w powietrzu (aerozol) a to już się łatwiutko zapala, do tego dochodzi temperatura eksplozji, dodatkowo ułatwiająca samozapłon... i tym sposobem następuje reakcja łańcuchowa.
Hmm... ale czy ten aerozol nie powinien miec przypadkiem odpowiedniego skladu (w szczegolnosci ropa)?
Imię: And Pomógł: 37 razy Dołączył: 09 Wrz 2008 Posty: 4398 Skąd: Gůrny Ślůnsk
#11 Wysłany: 7 Kwiecień 2009, 17:56
PL_tnnn napisał/a:
Hmm... ale czy ten aerozol nie powinien miec przypadkiem odpowiedniego skladu (w szczegolnosci ropa)?
Niekoniecznie -> wysoka temperatura towarzysząca spalaniu się czynnika roboczego w głowicy powoduje gwałtowne odparowanie i rozprężenie się lekkich frakcji ropy.
Jeśli dodać do tego rozpylenie w formie aerozoli ciężkowrzących, ale jednak PALNYCH składników to wychodzi na to, że w strefie eksplozji wszystko staje się doskonale palne.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum