POLISHSEAMEN Strona Główna POLISHSEAMEN
**** Forum Klanowe PolishSeamen ****

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki

Zaproszenie

Ogłoszenie 

ZAPRASZAMY NA SERWER GŁOSOWY DISCORD

Uwaga ! Uwaga ! W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen. Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego. Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika. Adres się nie zmienia. Dalej jest to

www.forum.polishseamen.pl

Zachęcamy wszystkich do ponownego zarejestrowania się u nas i do czynnego udziału w naszej społeczności.

Przepraszamy za problemy. Pozdrawiamy Administracja PolishSeamen.

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Konkurs filmowy Silent Hunter III + IV
Autor Wiadomość
PL_Hagal 
Oberbootsmann

Kraj:
norway

Imię: Mariusz

#1   Wysłany: 8 Czerwiec 2009, 17:35   Konkurs filmowy Silent Hunter III + IV

Ogłaszam konkurs organizowany przez moją skromną osobę na
najlepszy film własnej produkcji o tematyce Silent Hunter III + IV.
Do wygrania dowolna gra z serii Extra Klasyki - kliknij i wybierz! :pomidor:

Regulamin konkursu:

1. Do konkursu można zgłaszać TYLKO filmy własnej produkcji.
2. Gotową pracę wrzucamy do portalu You Tube i umieszczamy w odpowiedzi tematu link do filmu.
3. Sugeruje się aby film zawierał prosty scenariusz najlepiej osadzony w realiach historycznych.
4. Dozwolona jest każda obróbka obrazu i dźwięku - ogranicza was tylko wyobraźnia.
5. Pracę przyjmowane są do końca czerwca. Termin zostanie przedłużony w przypadku małej ilości zgłoszeń.
6. Zwycięzca zostanie wytypowany przez głosy użytkowników forum.
7. Wygrany otrzyma wybraną przez siebie grę z serii Ekstra Klasyki. Przewiduje się również nagrody niespodzianki dla pozostałych uczestników.
8. Organizator zastrzega sobie prawo dyskwalifikacji za złamanie regulaminu oraz do jego zmiany.

Przykładowe filmy:

Coordinated Attack

Pacific Fury

The hunt for the Yamato

Task Force, Part 1

Task Force, Part 2

East China Sea, Part 1

East China Sea, Part 2

NAGRODY.JPG
Nagrody już czekają na zwycięzców, real foto :)
Plik ściągnięto 27 raz(y) 657.12 KB

Ostatnio zmieniony przez PL_Hagal 2 Lipiec 2009, 22:46, w całości zmieniany 4 razy  

PL_Andrev 
Konteradmiral

Kraj:
poland

Imię: And

#2  Wysłany: 8 Czerwiec 2009, 19:07   

A teraz...

Prosimy o porady dla żółtodziobów, czyli jak zrobić TAKI film, jeśli dysponujemy czymś takim jak zmysł artystyczny, talent reżyserski oraz (przede wszystkim) pomysł?

przyznam że akurat ja wiem CO, ale nie wiem JAK...
:beksa:

PL_Hagal 
Oberbootsmann

Kraj:
norway

#3  Wysłany: 8 Czerwiec 2009, 19:59   

Narzędzi jest sporo i nie wymaga to dużego wysiłku tylko chwilkę czasu :) Najprościej zacząć tak:

-Fraps

1. Potrzebujesz "kamery" czyli narzędzia które będzie nagrywać obraz za pomocą naciśnięcia jednego guzika. W tym celu ściągasz przykładowo popularnego Frapsa Wersja demonstracyjna wystarczy chyba, że załatwisz sobie klucz ;)

2. Jeśli masz już "kamerę" (czyli program do zapisywania zrzutów video) to jako reżyser amator musisz mieć swoje studio w którym będziesz "wywoływał film z taśmy" obrabiając je, przycinając, układając w odpowiedniej kolejności miksując z muzyką - to co wyobraźnia tylko Ci podpowie. Masz bardzo szerokie pole do wyboru ale na początek możesz spokojnie zacząć od bezpłatnego Windows Movie Marker. Jeśli jednak chcesz tworzyć bardziej profesjonalne filmy stosujące efekty przejścia między scenami, balans kolorów, nakładanie obrazów itp to polecam w przyszłości przerzucić się na jedną z trzech "szkół" tzn. programów filmowania:

- Pinnacle Studio

- Ulead Video Studio

- Sony Vegas Pro

Osobiście korzystałem z wszystkich i podsumowując najłatwiej pracowało mi się na Ulead Video Studio, jedank po jakimś czasie program był już dla mnie zbyt banalny więc przerzuciłem się na Pinnacle Studio który oferuje nieco więcej przydatnych funkcji. Do dziś korzystam z Pinnacle i chyba na tym się zatrzymam. Sony Vegas Pro to zaawansowany program do filmów, może w przyszłości go ograne - dedykowany jest raczej reżyserom amatorom kręcącym prawdziwe filmy "profesionalne".

3. Mając już zainstalowanego Frapsa i jeden tych z programów (powtarzam wystarczy darmowy Windows Movie Marker) możesz przejść do nagrywania i zamienić się w morskiego Tarantino :) Obsługa Frapsa jest banalna, wystarczy rzucić okeim na prosty poradnik. Wszystkie nagance sceny składasz w jedno i zapisujesz przykładowo jako plik .avi nastepnie wysyłasz swoje dzieło na You Tuba i ogłaszasz je światu.

Czekam na film Andrzej :szpaner: Reszta też niech nie pada na laurach bo "statuetki" czekają :D

PL_Andrev 
Konteradmiral

Kraj:
poland

#4  Wysłany: 8 Czerwiec 2009, 21:26   

Wspomnij jeszcze, jak przechwycić strumień audio, bo bez podkładu nic nie wyjdzie...

PL_Hagal napisał/a:
Czekam na film Andrzej :szpaner: Reszta też niech nie pada na laurach bo "statuetki" czekają :D

Hehehe, pamiętaj że niektórzy w imię mamony są zmuszeni do wypruwania sobie żył od świtania do zmierzchu... ale nie byłbym sobą gdybym nie przyznał, że propozycja jest naprawdę nad wyraz kusząca...

[ Dodano: 9 Czerwiec 2009, 06:55 ]
No właśnie...
Próbowałem i ten windosowski rejestrator i taki programik który mam (Audacity), ale za każdym razem przy próbie "nagrywania" podczas odtwarzania danej ścieżki dźwiękowej jest aktywny mikrofon...

Wydaje mi się że jestem na tyle inteligentny aby założyć, że nie chodzi o to abym mikrofon przykładał do głośnika czy słuchawek....
Ostatnio zmieniony przez PL_Andrev 8 Czerwiec 2009, 21:33, w całości zmieniany 2 razy  

PL_Hagal 
Oberbootsmann

Kraj:
norway

#5  Wysłany: 9 Czerwiec 2009, 15:52   

Mikrofon możesz wyłączyć w panelu sterowania w zarządzaniu głośnością. Jest tam jedna odhaczona opcja, która powoduje przetwarzanie non-stop dźwięku przez mikrofon, jednak nie potrafię tego teraz zlokalizować odkąd mam Viste... Jeśli Ci to przeszkadza to najprościej odłączyć mikrofon z wtyczki na czas pracy w programie :)

PL_Andrev 
Konteradmiral

Kraj:
poland

#6  Wysłany: 15 Czerwiec 2009, 21:45   

No więc dobrze:
Video: Fraps
Audio: Audacity
Efekt: "Kierunek: Wschód"

Bardzo proszę o wyrozumiałość :aniolek:
Brak doświadczenia to najgorsze co może być, hehehe
Oto mój stworzony w bólach filmik, zrobiony na dość słabej maszynie:

Kierunek: Wschód
Ostatnio zmieniony przez PL_Hagal 15 Czerwiec 2009, 23:12, w całości zmieniany 5 razy  

PL_Hagal 
Oberbootsmann

Kraj:
norway

#7  Wysłany: 15 Czerwiec 2009, 23:41   

Andrev nie mnie oceniać będzie nadesłane prace lecz użytkownikom naszego forum (podczas finału konkursu) ale powiem Ci, że zrobiłeś kawałek świetnej pracy! Jak na debiut chłopie podniosłeś poprzeczkę całego konkursu co mam nadzieje zaowocuję następnymi dobrymi filmami innych autorów. Panowie i Panie, Ladies and Gentleman czas na Wasz kontratak filmowy

Adiq 
Kapitanleutnant

Kraj:
poland

Imię: Adam
Ulubiona Gra: Saints Row The Third, TES V Skyrim.

#8  Wysłany: 16 Czerwiec 2009, 14:45   

Andrev mi się bardzo podoba le jest takie małe ale... mogłeś wyłączyć HOD'a gry, w SH3 dało rade go wyłączyć naciskając delete na klawiaturze numeracyjnej, nie wiem jak z SH4 bo nie próbowałem

Bardzo dobra robota Andrev, mogło być lepiej ale sądzę że to twój pierwszy film więc poszło ci świetnie

1 Lipca 1992r. - 11 Kwietnia 2011r.
Zakończył karierę.

Właśnie czytałeś podpis człowieka piszącego bez sensu, powinieneś się wstydzić :P

PL_Andrev 
Konteradmiral

Kraj:
poland

#9  Wysłany: 16 Czerwiec 2009, 17:01   

Adiq napisał/a:
Bardzo dobra robota Andrev, mogło być lepiej ale sądzę że to twój pierwszy film więc poszło ci świetnie

Ohhh Adiq, nie przestawaj, no dalej, dalej, zalej mnie komplementami.... ooooch....
:lol

PL_Matrose 
Korvettenkapitan

Kraj:
poland

Imię: Rafał

#10  Wysłany: 16 Czerwiec 2009, 19:38   

Czerwony Październik :aniolek: Masz plus za namiastkę Cold War :D

sOnar
[Usunięty]
Kommodore

#11  Wysłany: 17 Czerwiec 2009, 11:32   

Bardzo fajny filmik jak na początek. Fakt - hud przeszkadza nieco w odbiorze. Ktoś tu widzę Andrev jest maniakiem Ghost in the Shell 2 - Innocence :lol
Ostatnio zmieniony przez sOnar 17 Czerwiec 2009, 11:33, w całości zmieniany 1 raz  

PL_CMDR Blue R 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

Imię: Rafał; Finek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III

#12  Wysłany: 17 Czerwiec 2009, 11:41   

Ta muzyka około 2:00-2:30 to będzie prześladować chyba wszystkie nasze produkcje... A zaczęło się od filmiku z Orłem sOnara... Choć Remiks lepszy od podstawki.

Ps. Czy ja dobrze widzę, ze w chwili odpalania torpedy para pojawia się "za subem"?
Ps. Moment trafienia fajnie zgrany muzycznie.
http://pl.youtube.com/profile?user=FinekTSC
Ostatnio zmieniony przez PL_CMDR Blue R 17 Czerwiec 2009, 11:45, w całości zmieniany 1 raz  

sOnar
[Usunięty]
Kommodore

#13  Wysłany: 17 Czerwiec 2009, 11:55   

PL_CMDR Blue R napisał/a:
Ta muzyka około 2:00-2:30 to będzie prześladować chyba wszystkie nasze produkcje... A zaczęło się od filmiku z Orłem sOnara...

he he ano racja... Nightwish :aniolek:

PL_Andrev 
Konteradmiral

Kraj:
poland

#14  Wysłany: 17 Czerwiec 2009, 19:30   

sOnar napisał/a:
Ktoś tu widzę Andrev jest maniakiem Ghost in the Shell 2 - Innocence :lol

Heheh - mylisz się. Nie oglądam anime.
Ścieżka dźwiękowa pochodzi z tego, dobrego zresztą filmiku:

http://www.youtube.com/wa...feature=related

Co ciekawe najwięcej czasu zajęło mi skopiowanie ścieżki dźwiękowej i jej edycja - oryginał ma prawie 10 minut, które w całości nie nadaje się do niczego.
Edycja (poprawki) i reżyserka (wkomponowanie) tego kawałka zajął mi kilka godzin.

PL_CMDR Blue R napisał/a:
Ta muzyka około 2:00-2:30 to będzie prześladować chyba wszystkie nasze produkcje... A zaczęło się od filmiku z Orłem sOnara... Choć Remiks lepszy od podstawki.
Ps. Czy ja dobrze widzę, ze w chwili odpalania torpedy para pojawia się "za subem"?

Hehe, dzięki - nie chciałem zżynać nędznie z tego twojego "Mein Weg nach Vereinigten Staaten von Amerika" - a ten utwór jest jednak wyjątkowo "klimatyczny".
I to nie jest remix, lecz delikatnie poprawiona wersja "karaoke".

UBI poszło na łatwiznę. Torpeda jest już w wodzie (wystrzał) to już zostawia ślad...
W sumie mało znaczący bug - podobnie jak znikająca nagle "piana" za torpedą czy dym ze statku, jeśli główny obiekt znajduje się już poza ekranem.

sOnar
[Usunięty]
Kommodore

#15  Wysłany: 17 Czerwiec 2009, 21:02   

tak czy tak to muza z kultowego anime Ghost in the Shell 2 - Innocence :czytam:

PL_BOBIK 
Fahnrich zur See

Kraj:
poland

#16  Wysłany: 18 Czerwiec 2009, 17:54   

Co prawda to nie SH 4 ale z braku laku. Moja propozycja to:

ZAGŁADA KONWOJU PQ-17
Ostatnio zmieniony przez PL_Hagal 18 Czerwiec 2009, 18:41, w całości zmieniany 1 raz  

sOnar
[Usunięty]
Kommodore

#17  Wysłany: 18 Czerwiec 2009, 19:10   

Fajne. Hansa Zimmera wyczułem od razu... :aniolek:

PL_Hagal 
Oberbootsmann

Kraj:
norway

#18  Wysłany: 18 Czerwiec 2009, 20:18   

Miał być tylko Silent Hunter 4 ale z powodu małej ilości zgłoszeń jako organizator konkursu zgadzam się także na udzia filmów z serii Silent Hunter 3. To już dwa filmy, czekamy na więcej! Bobik całkiem nieźle Ci to wyszło!

Sonar nie od dziś wrzucasz swoje filmy na YouTuba zaskocz nas czymś miłym dla oka
Matrose słyszałem, że twoja ksywa to mały Tarantino
Adiq widzę, że byś chciał ale się wahasz, niema nic do stracenia konkurs jest twój
Finek nie jednego byka złapałeś już za rogi, dajesz jakiś subhorror

Hej a reszta? Konkurs trwa!
moja babka w silent hunter grała - nagrody dostała!
Ostatnio zmieniony przez PL_Hagal 18 Czerwiec 2009, 20:21, w całości zmieniany 4 razy  

PL_U-96 
GROSSADMIRAL

Kraj:
poland

Imię: PrZeMO
Ulubiona Gra: DW, SH2 vs DC, Imperium Galactica

#19  Wysłany: 18 Czerwiec 2009, 20:57   

A moze by tak tez SH2 i DC co??

PL_Matrose 
Korvettenkapitan

Kraj:
poland

Imię: Rafał

#20  Wysłany: 18 Czerwiec 2009, 21:53   

Przemo powodzenia xD Bobik jakimi programami zrobiłeś film?
Ostatnio zmieniony przez PL_Matrose 18 Czerwiec 2009, 22:00, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu