Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
#1 Wysłany: 12 Sierpień 2009, 15:44 Informacje na temat wyjazdu Laboe-Bremerhaven
Poniżej podaje oficjalne dane na temat wyjazdu klanowego Laboe-Bremerhaven.
Data:
11,12,13 Września ( piątek-sobota-niedziela )
Dokładna godzina wyjazdu zostanie podana na kilka dni przed przed 11 września. Ale miejsce wyjazdu pozostaje niezmiennie - Warszawa/Plac Defilad
Transport:
Do transportu zostaną wypożyczone następujące samochody
Mercedes Vito
rok produkcji 2009,
silnik 2,2 CDi (diesel)
8 osobowy
wyposażenie : ABS, ESP, ASR, 4 x poduszka powietrzna, klimatronik dwustrefowy z rozprowadzeniem na przestrzeń pasażerską (tył), centralny zamek, elektryczne szyby i lusterka, elektryczne uchylne szyby dla pasażerów z tyłu, regulacja kierownicy w dwóch płaszczyznach, regulacja wysokości fotela kierowcy, alufelgi, 8 komfortowych oddzielnych siedzeń (VIP) z podłokietnikami, system DVD
Fiat Scudo
Silnik 2,0 JTD 120 KM
8 osobowy
wyposażenie : ABS, ESP, 4 x poduszka powietrzna, klimatyzacja, elektryczne szyby i lusterka, centralny zamek, radio CD MP3, DVD, regulacja położenia kierownicy w dwóch kierunkach, czujniki parkowania,
Do każdego samochodu firma daje gratis GPS oraz radio.
Zaliczka w wysokości 1000 złotych za wypożyczenie samochodów wpłacę z własnej kieszeni, aby nie obciążać dodatkowymi kosztami Klanowiczów.
Koszta wynajęcia samochodów:
Mercedes Vito:
290zł za dzień +22% VAT x 2 doby + 100 zł kaucji za zwrot w niedziele = 807 zł
Fiat Scudo:
190zł za dzień + 22% VAT x 2 doby + 100 zł kaucji za zwrot w niedziele= 563 zł
Olej napędowy:
Samochody zostaną nam przekazane z pełnymi bakami i z pełnymi bakami należy je oddać. Przy wycenie paliwa posłużyłem się ceną kilka groszy wyższą tak aby zrekompensować różnice cen między Niemcami a Polska.
Cena paliwa w Polsce = 3,56 zł
Cena paliwa w Niemczech = 1,08 Euro
Cena paliwa przyjęta przy kalkulacji = 3,65 zł ( +- )
Średnie zużycie paliwa na 100km ( dla Vita oraz Scuda ) = 7,5l - 8l / 100km
Wyliczenie ceny za olej napędowy jest "dość trudna" ale przy różnych kombinacjach wyszło iż jeden samochód spali oleju za jakieś 800 zł ( zakładam iż będzie to suma nieco niższa ) więc na oba samochody wyjdzie coś około 1600 zł za paliwo.
Przy wynajęciu 2 samochodów pojawia się jeden "mały" ale za to istotny problem....mianowicie kierowcy. Na jednego busa chciałbym aby wypadało po 2 w pełni ODPOWIEDZIALNYCH I DOŚWIADCZONYCH kierowców którzy podejmą się prowadzenia samochodu. Z moich wymogów stawiam jednie ukończone 25 lat i kilka lat jeżdżenia. Prowadzenia busów podjęli się jak narazie PL_U-96 oraz PL_Zyziek, ale prosił bym, aby się zgłosiły jeszcze z minimum 2 osoby.
Nocleg:
Nocleg mamu już zapewniony w schronisku młodzieżowym w samym centrum Bremy. Wynajołem 2 pokoje jeden pokój 8 osobowy drugi 6 osobowy. Jeżeli będzie więcej osób to rozmawiałem na ten temat właściciele hotelu zaaranżują nocleg i dla nich.
Koszt noclegu:
17 Euro od osoby + możliwość dokupienia pościeli za 3 Euro ( jeżeli ktoś ma śpiwór to może brać )
Do tego dochodzi bardzo istotna rzecz, mianowicie zaliczka na poczet hotelu. Zaliczka wynosi 500 euro i jest ona CAŁKOWICIE zwracana po wymeldowaniu. Jest ona trzymana w razie gdybyśmy zdemolowali cały hotel na pokrycie kosztów.
Kilka fotek z hostelu
Muzeum w Laboe:
Otwarte od 09:30
Koszt Biletu do Muzeum Marynarki : 4 Euro
Koszt Biletu na U-995 : 2,5 Euro
Muzeum w Bremerhaven:
Otwarte od 10:00 do 17:30
Koszt Biletu na "Wilhema Bauera" : 3 Euro / Studenci 2 Euro
I teraz pozostaje nam ustalenie listy obecności na zlocie. Tak jak wam obiecałem termin wyjazdu podałem równo przed miesiącem od planowanej daty, tak że teraz każdy może iść do szefa lub zony i prosić o wolne. Zakładam że już od czerwca każdy z was odkładał jakieś zaskórniaki odpuszczając Sobie piwko i takim sposobem z finansami problemu być nie będzie.
Sprawa więc wygląda tak:
Panowie proszę was abyście do przyszłej środy ( czyli 19 sierpnia ) podjęli decyzje czy jedziecie czy nie. Zdecydowanie się na wyjazd wiąże się z przelaniem pieniędzy za nocleg wraz z zaliczką na konto hotelu. Czyli będzie to 17 Euro + podzielone 500 euro przez liczbę osób, więc nie ukrywam czym więcej osób się zdecyduje 19 na pojechanie tym mniejsza wyniesie kwota.
A całkowity koszt wyjazdu wygląda następująco ( przy założeniu że pojedzie 12 osób )
2970 zł ( koszt transport, oraz paliwa ) / 12 osób = 247,5 złotych na osobę
704 Euro ( nocleg w raz z zaliczką ) / 12 osób = 58 Euro ( 41 Euro z tej kwoty jest zwracane zaraz po wymeldowaniu )
7 Euro za bilety wstępu
+ pieniądze na jedzenie i jakieś pamiątki
Panowie macie 7 dni na podjęcie decyzji.... 19 sierpnia ustalimy całkowity koszt. ( czym więcej osób tym koszta maleją )
A tak dla przykładu podaje koszt wynajęcia autokary wraz z kierowcami.....
Cytat:
[ tu nazwa firmy - wycięta specjalnie ] uprzejmie informuje, że koszt wynajmu autokaru / do dyspozycji 15 miejsc/ na wyjazd do Niemiec wyniesie ok. 7.100zł + 7%VAT + noclegi i wyżywienie dla 2 kierowców + koszty parkingów. Limit kilometrów 2500km. W przypadku przekroczenia limitu kilometrów - za każdy dod. km 2,40zł.
7597 na 12 osób = 633 złote.... więc różnica jest prawie 3 krotna...
Wszelkie pytania mile widziane......
_________________ "...Jesteście nabrani, tak bardzo nabrani..."
T.Love
Ostatnio zmieniony przez PL_HUBAL 12 Sierpień 2009, 16:11, w całości zmieniany 3 razy
Imię: PrZeMO
Ulubiona Gra: DW, SH2 vs DC, Imperium Galactica Pomógł: 21 razy Wiek: 45 Dołączył: 28 Maj 2005 Posty: 2456 Skąd: SOSNOWIEC CITY / Warszawa
Tylko samemu się.... nie mam zaufania do podróży pociągiem samemu.... Choć widzę Zyzia na liście... Razem zawsze raźniej... Zyziu, jak zamierzasz się dostać?
Imię: "Niewierny"
Ulubiona Gra: seria SILENT HUNTER, seria TOTAL WAR Pomógł: 5 razy Wiek: 48 Dołączył: 18 Lis 2008 Posty: 949 Skąd: Zagłębie Sosnowiec
#7 Wysłany: 15 Sierpień 2009, 19:37
Witam.
Też jadę. Pytanie do kolegów z Zagłębia i Śląska:
czym jedziecie do stolicy???
Pozdrawiam serdecznie - Adm. Lütjens
_________________ "Chciałbym się pożegnać, nigdy już nie wrócę. Jeśli się weźmie pod uwagę przewagę Brytyjczyków, nie jest prawdopodobne, abyśmy to przeżyli...". - Admirał Günther Lütjens
"Krew, pot i żelazo" - motto marynarzy pancernika "Bismarck"
Rozmawiałem z Egonem ( stara gwardia go pamięta ) i jest on jak najbardziej chętny na wyjazd We wtorek da mi znać konkretnie gdyż musi złożyć wniosek urlopowy w pracy, ale jak on to określił "...problemu chopie z tym ni bedzie..."
_________________ "...Jesteście nabrani, tak bardzo nabrani..."
T.Love
Jestem za wyjazdem i od początku byłem. w moim przypadku pozostaje jedynie kwestia załatwienia spraw związanych z pracą. Do 19ego sierpnia będę wiedział w 100% i od razu dam stosowne info.
_________________ Baretki zwycięzcy:
KIA KIA KIA KIA KIA
Imię: PrZeMO
Ulubiona Gra: DW, SH2 vs DC, Imperium Galactica Pomógł: 21 razy Wiek: 45 Dołączył: 28 Maj 2005 Posty: 2456 Skąd: SOSNOWIEC CITY / Warszawa
#15 Wysłany: 16 Sierpień 2009, 17:22
Na IC nie trzeba nic rezerwowac, idziesz do okienka i kupujesz bilet i miejscowke. Ale jest teraz promocja zrobiona przez PKP IC i nazywa sie "Tani Bilet" za 59 PLN na wybrane pociagi IC i tak
IC KORFANTY
Katowice 11.00 ->Warszawa Centralna 13.55
IC ODRA
Katowice 19.00 ->Warszawa Centralna 21.55
Warszawa Centralna 6.45 -> Katowice 9.34
EX REJTAN
Katowice 15.00 ->Warszawa Centralna 18.00
Warszawa Centralna 10.43 -> Katowice 13.40
Imię: Ryszard
#17 Wysłany: 17 Sierpień 2009, 18:38
Miesiac temu kupowałem bilet do Gdynii na IC w internecie tydzień przed wyjazdem,dostałem miejsce wygodniejsze .miejsce zostało mi przydzielone z chwilą zakupu biletu
Jutro już finalnie będę wiedział.
Dla dojeżdżających do Warszawy - ja jestem ze stolicy i myślę, że uda mi się wydostać z pracy z godzinę wcześniej. Zawsze mogę przyjezdnych jakoś zebrać do kupy i jakoś zorganizować grupę do momentu wyjazdu
[ Dodano: 18 Sierpień 2009, 08:55 ]
Hejka
Aktualizację swojego statusu w temacie wyjazdu będę chyba dokonywał co godzina jak tak dalej pójdzie...
Hagal - mam prośbę - czy możesz przygotować informację na temat wyjazdu i przesłać mi na maila w taki sposób, bym mógł umieścić ją w tzw. bazie Ogłoszeń u mnie w firmie?
To dość duża korporacja i pomyślałem, że może znalazłaby się z jedna czy dwie osoby zainteresowane?
Jak myślisz?
Imię: "Niewierny"
Ulubiona Gra: seria SILENT HUNTER, seria TOTAL WAR Pomógł: 5 razy Wiek: 48 Dołączył: 18 Lis 2008 Posty: 949 Skąd: Zagłębie Sosnowiec
#19 Wysłany: 18 Sierpień 2009, 19:49
Witam.
To kto z Was zbiera kasę na ciuchcię??? Pojechalibyśmy razem do stolicy.
Czekam na odpowiedź.
Pozdrawiam serdecznie - Adm. Lütjens
_________________ "Chciałbym się pożegnać, nigdy już nie wrócę. Jeśli się weźmie pod uwagę przewagę Brytyjczyków, nie jest prawdopodobne, abyśmy to przeżyli...". - Admirał Günther Lütjens
"Krew, pot i żelazo" - motto marynarzy pancernika "Bismarck"
A może najpierw pytanie:
Kto oprócz mnie ma jakieś zniżki? Bo patrząc na to, że trzeba w kasie pokazać dokument do zniżki, to boję się, że skończy się na tym, że to ja będę musiał kupić...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum