Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Witam. Panowie mam pewien problem z grafiką. Powierzchnia oceanu jest praktycznie jednolitego koloru brakuje na niej refleksów. Przy odpowiednim ustawieniu się względem światła pojawiają się ale minimalny ruch i znikają spowrotem. poza tym gra jest stabilna.
(kiedyś ten temat poruszałem ale zniknął więc sie przypominam może tym razem ktoś znajdzie rozwiązanie)
Podobne "zakłucenie" grafiki pojawiało się w stalkerze
komputer HP compaq 6720s
procesor intel pentium dual core 1,7 mhz
2gb ram
grafika mobile intel 965 exppres family
Imię: Paweł
Ulubiona Gra: SH3 + GWX 2.1 Pomógł: 13 razy Wiek: 37 Dołączył: 12 Mar 2009 Posty: 684 Skąd: Tarnów
#2 Wysłany: 6 Wrzesień 2009, 20:00 Re: Problem z wodą
PL_Sheep napisał/a:
grafika mobile intel 965 exppres family
Oooocho! Zintegrowana grafika laptokowa marki innej niż NV czy Radeon to zapowiedź kłopotów z kompatybilnością z niektórymi grami. Jeżeli od początku tak miałeś to tylko aktualizacja sterowników do grafiki może pomóc. Może, nie musi.
Imię: PrZeMO
Ulubiona Gra: DW, SH2 vs DC, Imperium Galactica Pomógł: 21 razy Wiek: 45 Dołączył: 28 Maj 2005 Posty: 2456 Skąd: SOSNOWIEC CITY / Warszawa
#4 Wysłany: 7 Wrzesień 2009, 13:37
Sokół napisał/a:
raczej sobie nie pograsz, bo ta karta nie obsłucguje shaderów
Imię: Michał Pomógł: 4 razy Wiek: 43 Dołączył: 16 Lut 2007 Posty: 330 Skąd: Pruszcz Gd.
#5 Wysłany: 7 Wrzesień 2009, 14:01
widziałem sh3 na kiepskiej karcie i... raczej bym na czymś takim nie pograł. Na tej karcie na której to widziałem, to woda była zupełnie płaska! Katastrofa...
Z tego co wiem Sokół zajmuje się zawodowo grafiką, więc coś się zna
i chyba można mu wierzyć że ta grafika nie obsługuje "Pixel Shader". Silent Hunter wymaga PS-ów w ver. bodajże 1.1
"Pixel Shader" odpowiada właśnie za cieniowanie i brak tej jednostki może powodować właśnie takie efekty. I ogólnie była by skopana grafika.
Co do tych PS-ów to po instalacji SH III wyskakuje okienko i tam pisze czy komputer spełnia min. wymagania (w tym obsługę PS 1.1). Więc najlepiej by było po prostu przeinstalować grę i zwrócić uwagę na to "okienko".
Szkoda ze nie masz pewności że gra wcześniej chodziła dobrze bo to by wiele pomogło.
Aha i jeszcze jedna sprawa najlepiej jak byś dodatkowo zamieścił screena jak ta woda wygląda, bo to by odrazy ucięło niepotrzebne gadki o płaskiej wodzie
Imię: Michał Pomógł: 4 razy Wiek: 43 Dołączył: 16 Lut 2007 Posty: 330 Skąd: Pruszcz Gd.
#8 Wysłany: 10 Wrzesień 2009, 11:29
z tą znajomością grafiki u mnie, to nie tak do końca... owszem, zajmuje się zawodowo grafiką 3d i 2d. 3D - wizualizacje, tworzenie scen, modelowanie, teksturowanie.... Bawię się też różnej maści grafiką rastrową i wektorową, choć już co raz mniej na korzyść 3d. Duuużo niestety nie wiem
wracając do tematu. Jak napisał Marco - dobrze by było gdybyś wiedział, że wcześniej było OK. To nie tak, że od razu mówię, że masz ch...y sprzęt, ale niestety z tego co mi wiadomo grafiki intela nie są wysokich lotów i wielu gier nie obsługują poprawnie - może inaczej - niewiele poprawnie obsługują. Spróbuj zainstalować najnowsze sterowniki, albo jeśli coś takiego uczyniłeś, to może zainstaluj starsze? Wydaje mi się, że jednak nie będzie dobrze - mogę być oczywiście w błędzie i tego też Tobie życzę.
a mógłbyś wstawić screen'a?
Ostatnio zmieniony przez Sokół 10 Wrzesień 2009, 11:34, w całości zmieniany 1 raz
I znów powtarzam nie lubie jak ktoś nie czyta ze zrozumieniem.
Jeżeli by przy instalacji pisało że nie ma obsługi p.s. to nie zamieszczał bym takiego posta. i powtarzam refleksy są tylko skupione i pojawiają się przy odpowiednim kącie ustawienia względem światła (nawet jak ktoś ma cierpliwość to da się to rozciągnąć na całą powierzchnie oceanu.)
instalacja ponowna nic nie dała. (heh wydaje mi się że na samym początku było ok)
screen1.jpg
Plik ściągnięto 19 raz(y) 52.33 KB
screen2.jpg
Plik ściągnięto 26 raz(y) 89.97 KB
screen3.jpg
Plik ściągnięto 27 raz(y) 105.31 KB
Ostatnio zmieniony przez PL_Sheep 10 Wrzesień 2009, 14:37, w całości zmieniany 1 raz
#10 Wysłany: 10 Wrzesień 2009, 14:47
no i właśnie o to chodzi - winna temu jest karta, lub sterowniki, ponieważ obsługuje p.s. ale źle. Jeśli jesteś pewien, że Twoja karta obsługuje p.s., to szukaj błędu w sterownikach karty. Wrzuciłeś najnowsze stery? Zmieniałeś je od czasu kiedy chyba było dobrze?
edit:
po zdjęciach widać to, co napisałem powyżej - karta obsługuje p.s., ale nie do końca poprawnie... Albo nie było dobrze nigdy, bo karta nie wydala, a tego nie pamiętasz. Albo pochrzaniły się sterowniki...
Przeinstaluj grafe i zainstaluj sobie dx'a jeszcze raz, lub sprawdź główne ustawienia karty w systemie, o ile w intelu jest taka opcja.
Ostatnio zmieniony przez Sokół 10 Wrzesień 2009, 14:51, w całości zmieniany 2 razy
Od kąd zamieściłem tego posta staram się sobie przypomnieć czy było dobrze jestem pewien ze sterów osobiście nie aktualizowałem i nie wiem czemu nie chcą sie zaktualizować zciągnięte ze strony intela, niby są odpowiednie do tego kompa a wyskakuje komunikat przy instalacji że jednak nie.
#12 Wysłany: 10 Wrzesień 2009, 15:00
w nvidii jest coś takiego jak Panel sterowania Nvidia, w radku jest catalyst control center... masz coś takiego u siebie w intelu? w w/w programach można ustawić grafikę ręcznie lepszą lub gorszą oraz auto ustawianą poprzez aplikacje. Jeżeli masz, to poszukaj tam.
Jeżeli nie, to masz może sterowniki do grafiki które masz obecnie zainstalowane? Zakładając, że było dobrze, to może pomóc choćby ich przeinstalowanie.
Spróbuj też zmniejszyć detale w samym SH..
edit:
wiem na pewno, że do Twojej karty wyszły jakieś sterowniki, które usunęły jakiś poważny Bug, ale niestety nie pamiętam dokładnie co było tym Bugiem
Ostatnio zmieniony przez Sokół 10 Wrzesień 2009, 15:02, w całości zmieniany 2 razy
I znów powtarzam nie lubie jak ktoś nie czyta ze zrozumieniem.
Jeżeli by przy instalacji pisało że nie ma obsługi p.s. to nie zamieszczał bym takiego posta. i
Pytałem i pisałem bo jeśli nie pamiętasz czy kiedyś było dobrze to zakładam że równie dobrze możesz nie pamiętać czy w tym osławionym okienku, czy był zielony ptaszek czy też nie. A nadmienię są tam dwie tabelki z minimalnymi i rekomendowanymi ustawieniami.
I screeny trzeba było zamieścić na początku, bo teraz już widać że ewidentnie grafika obsługuje, ale nie wyświetla poprawnie. Jak juz przedmówca napisał zmiana sterowników(nowsze/starsze/albo zwykła ich reinstalacja) + do tego najnowszy directX.
Imię: And Pomógł: 37 razy Dołączył: 09 Wrz 2008 Posty: 4398 Skąd: Gůrny Ślůnsk
#14 Wysłany: 10 Wrzesień 2009, 16:04
Podłączę się pod ten wątek...
W jednej z gier strzelanek 3D (Return to Castle Wolfenstein) okazuje się, że najnowsze sterowniki psują grafikę. Wystarczało zainstalować starsze w kolejności i... zadziałało.
Może masz właśnie "zbyt nowe" sterowniki do karty, a?
Ulubiona Gra: DW, SH2 vs DC, Imperium Galactica Pomógł: 21 razy Wiek: 45 Dołączył: 28 Maj 2005 Posty: 2456 Skąd: SOSNOWIEC CITY / Warszawa
#16 Wysłany: 10 Wrzesień 2009, 18:30
PL_Sheep napisał/a:
heh stery ze strony producenta kompa i co teraz?
Zadzwonic do HP na infolinie, tylko nie pisz e-maila. Pan lub pani z infolini poda Ci linka albo wysle Ci go na maila i tyle, ewentualnie sprobuj najpierw odinstalowac stary sterownik, ja w swoim notku posiadam GF 9800 i dzialy sie szopki identyczne jak u Ciebie- jak mialem VISTE tzn. sciagam ze strony LENOVO ster pod karte a system stwierdza ze to nie jest dla tego kompa
#18 Wysłany: 10 Wrzesień 2009, 18:35
Juz dawno, ja mialem licencje na VISTE i na opcje DOWNGRADE do XP proff i z tego skorzystalem, nie wywala mnie z SH2 czy DC czy SH3 czy SH4, zadnych problemow z czym kolwiek co mam zainstalowane albo przesiadz sie na WINDOWS 7, albo zobacz na stronie producenta czy sa stery pod XP ale z tego co wiem do Twojego modelu notka nie powinno byc z tym problemu albo podzialaj z tymi sterami jeszcze. Ja jak czegos nie wiedzialem zaraz dzwonilem an infolinie, sa ludzie madrzejsi odemnie i znaja sie na rzeczy no i od tego sa To samo w HP
_________________ capt. TUPOLOV commanding
Ostatnio zmieniony przez PL_U-96 10 Wrzesień 2009, 18:41, w całości zmieniany 1 raz
Chipset Intela mobile intel 965 exppres family wraz ze zintegrowanym procesorem graficznym X3100 nie zapewni zadowalającej jakości grafiki nawet w starszych grach. Taki lapek służy do pracy biurowej, Internetu, a nie do gry. Nie można się po nim spodziewać cudów. Część gier w ogóle odmówi współpracy z tą grafą.
Na stronie:
Kod:
http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=3402-all
W temacie nVidia MCP73 vs Intel GMA3100 na screen’ach z gier widać podobną, płaską powierzchnie wody jak w SH3.
Można się tam dowiedzieć, że:
Cytat:
X3100 .... posiada aż 4 jednostki Pixel shader 2.0, co przy zegarze na poziomie 400 MHz może imponować – ale niestety zapomniano o jednostce Vertex shader, co będzie miało bardzo opłakane skutki. Niestety w połączeniu z bardzo średnimi sterownikami uniemożliwi to uruchomienie wielu aplikacji 3D.
Cytat:
heh stery ze strony producenta kompa i co teraz
Stery nie ze strony producenta kompa tylko Intela – producenta chipsetu i zintegrowanej grafy.
Na „elektrodzie” user Night Filer stwierdził, że po instalacji sterowników ściągniętych ze strony Intela „…wszystko śmiga elegancko”:
Kod:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic859656.html
Możesz spróbować ściągnąć najnowsze sterowniki z Download Center Intela, ale powtarzam, nie oczekuj cudów od GMA X3100.
Ostatnio zmieniony przez PL_Mirko 12 Wrzesień 2009, 23:45, w całości zmieniany 1 raz
Kupując lego laptopa miałem świadomość że własnie tak może być (wiedziałem że grafika jest najsłabszym jego elementem) gram bardzo sporadycznie. Problem mnie "troszeczke" irytuje z tego względu że jeżeli system podaje że parametry grafiki są ok to i obraz powinien być w pożądku. No cóż producenci sprzętu nie zarobili by za gużo jeżeli by wypuszczali tylko wysoko wydajne urządzenia. Tak jak piszesz najlepiej pominąć jedną z funkcji i wystarczy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum