Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Imię: And Pomógł: 37 razy Dołączył: 09 Wrz 2008 Posty: 4398 Skąd: Gůrny Ślůnsk
#1 Wysłany: 14 Wrzesień 2009, 19:33 Czy warto kupować extra kartę muzyczną?
Po rozmowie z jednym kolegą z tego tu forum, ów ten zaproponował mi kupno karty dźwiękowej, która znacznie podnosi jakość generowanego przez gry (i sam system) dźwięku.
Obecnie mam AC97 / REALTEK HD, a skłaniałbym się ewentualnie ku czemuś takiemu: Sound Blaster Audigy OEM - karta charakteryzuje się "dobrą" ceną, a marka też robi swoje. Niepokoi mnie tylko to OEM...
Swego czau miałem kartę SB w raczkującej jeszcze technologii Plug&Play która niestety odcisnęła się na moim życiu dość negatywnie z uwagi na poważne problemy ze zmuszeniem tej karty do poprawnej obsługi ówczesnych "standardów" DOS i Win.3.11.
Zasadnicze jednak pytanie brzmi: CZY WARTO?
Ostatnio zmieniony przez PL_Andrev 14 Wrzesień 2009, 19:40, w całości zmieniany 1 raz
Imię: PrZeMO
Ulubiona Gra: DW, SH2 vs DC, Imperium Galactica Pomógł: 21 razy Wiek: 45 Dołączył: 28 Maj 2005 Posty: 2456 Skąd: SOSNOWIEC CITY / Warszawa
#2 Wysłany: 14 Wrzesień 2009, 20:02
Czemu niepokoi cie OEM??
Ze nie bedziesz mial karty w ladnym, kartonowym pudeleczku?? A zapakowana w folie??
#3 Wysłany: 14 Wrzesień 2009, 20:11
PL_U-96 napisał/a:
Czemu niepokoi cie OEM??
Ze nie bedziesz mial karty w ladnym, kartonowym pudeleczku?? A zapakowana w folie??
Nie.... temu:
wikipedia napisał/a:
OEM (ang. Original Equipment Manufacturer, dosłownie Producent Oryginalnego Wyposażenia) - organizacja sprzedająca pod własną marką produkty wytworzone przez inne firmy. Termin jest mylący, gdyż OEM nie jest wytwórcą, lecz sprzedawcą sprzętu dla użytkownika końcowego, choć zdarza się niekiedy, że jest jego projektantem.
W większości przypadków OEM nie dodaje wartości do wyposażenia, a jedynie znakuje je własnym logo. Nazwa OEM jest umieszczana na urządzeniach przez wytwórcę, na mocy zawartej umowy. Niekiedy OEM dodaje wartość do produktu, łącząc np. sprzęt i oprogramowanie w gotowe systemy (zobacz też: Value Added Reseller).
Istnieją liczne firmy specjalizujące się w produkcji na rzecz OEM i nigdy nie sprzedające produktów pod własną marką - są to tzw. producenci kontraktowi. Niektóre firmy zajmują się zarówno produkcją, jak i działalnością typu OEM.
Imię: PrZeMO
Ulubiona Gra: DW, SH2 vs DC, Imperium Galactica Pomógł: 21 razy Wiek: 45 Dołączył: 28 Maj 2005 Posty: 2456 Skąd: SOSNOWIEC CITY / Warszawa
Imię: Kuba Pomógł: 1 raz Wiek: 39 Dołączył: 24 Sie 2009 Posty: 6 Skąd: Tychy
#6 Wysłany: 16 Wrzesień 2009, 12:44
Nie polecam tej Audigy jeżeli to jest wersja SE. Ponieważ używałem tej karty i ona owszem ma bardzo dobry dźwięk ale bierze nawet do 10% mocy procesora i obciąża tym samym komputer. Dzieje się to między innymi dlatego że ona te wszystkie swoje bajery obsługuje programowo a nie sprzętowo. Dlatego się tak dzieje ponieważ procesor w niej to ten sam jaki jest w Sound Blaster Live!
Ja poleciłbym dołożyć do Audigy 2 to jest porządna karta albo X-Fi np Gamer, sam ją teraz posiadam i jest wyśmienita:D
I rzeczywiście bierz najlepiej wersję BOX.
Jak by co to z chęcią mogę odpowiedzieć na jakieś pytania dotyczące tych kart gdyż miałem styczność z kilkoma modelami kart Sound Blaster więc myślę że mogę trochę pomóc. Pozdrawiam Kuba.
#7 Wysłany: 16 Wrzesień 2009, 12:53
garot napisał/a:
Jak by co to z chęcią mogę odpowiedzieć na jakieś pytania dotyczące tych kart gdyż miałem styczność z kilkoma modelami kart Sound Blaster więc myślę że mogę trochę pomóc. Pozdrawiam Kuba.
Bardzo proszę.
A więc zależy mi na w miarę taniej karcie a dobrej, którą będę używał wyłącznie do gier. Ze sklepów to korzystam głównie Proline lub Komputronik.
Za bardzo nie znam się na kartach, a nie chcę kupić badziewia lub takiej karty, co - jak piszesz- obciąża niebotycznie procka w trakie generowania piiing, piiing...
Jest to najtańsza karta z serii X-Fi która całkowicie dźwięk używa sprzętowo bez obciążenia procesora, jest na prawdę dobra sam ja posiadam z tym że pomimo że to wersja OEM to jest dość droga.
Jeżeli nie chcesz tyle kasy wpakować w kartę to można by poszukać na allegro modelu audigy 2 i najlepiej z dopiskiem ZS. Po kartach z serii X-Fi jest to chyba najlepsza karta dużo osób sobie ją chwali.
Tak się składa że niestety teraz w sklepach są dostępne jedynie karty z serii X-Fi, audigy już nie produkują więc można je zdobyć tylko na aukcjach z wyjątkiem tej AUDIGY SE którą można jeszcze kupić ale nie radzę jej kupywać.
Dobrze by było jakbyś napisał ile pieniędzy chcesz wydać na kartę to bym miał łatwiej z wyborem dla ciebie.
Sorry za tak długi post ale chciałem wszystko dobrze wytłumaczyć
#9 Wysłany: 16 Wrzesień 2009, 14:42
I dobrze że post jest długi - wszystko ładnie wytłumaczyłeś. O to chodzi.
Karta jest dość droga i przed końcem miesiąca nie mogę podjąć takiej decyzji.
Myślałem o cenie góra 150zł... a tu taki zonk...
Ta pierwsza to jest licytacja ale do końca jeden dzień a cena to na razie 100 zł
To tlyko moje propozycje, możesz np poczekac na inne aukcje a jeżeli chcesz kupić nową to proponuję poczekać i dołożyć do tej X-FI gamer.
Mam nadzieję że choć trochę pomogłem.
Aha bym zapomniał jedną bardzo ważną rzecz. W sklepach np tym Proline możesz zauważyć kart,ę X-Fi Xtreme AUDIO NIE KUPUJ JEJ! to jest zwykła aydigy tylko z nalepką X-Fi i nowym oprogramowaniem. Creativ wciska ludziom kit mówiąc że to x fi a to jest x fi tylko z nazwy, poza tym karta jest droga prawie tyle kosztuje co edycja GAMER. Na aukcjach też na nią uważaj.
Ostatnio zmieniony przez garot 16 Wrzesień 2009, 15:44, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum