Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Imię: And Pomógł: 37 razy Dołączył: 09 Wrz 2008 Posty: 4398 Skąd: Gůrny Ślůnsk
#1 Wysłany: 19 Wrzesień 2009, 16:05 Zagadka - okręt podwodny
Podaj przynależność państwową, typ jednostki, zastosowanie zbiornika w środkowej części okrętu:
Podpowiedź 1: kryje się na dołączonym schemacie
Podpowiedź 2: Jednostka zaprojektowana przed IIWW, egzemplarz zwodowany i testowany podczas wojny, produkcja seryjna wprowadzona do czynnej służby po wojnie.
Jedna tylko mala uwaga - informacji o tym okrecie mam wlasciwie tyle co z wikipedii - wiec mam tez pytanie: Czy ten przedwojenno/wojenny egzemplarz na pewno byl tego samego typu?
#3 Wysłany: 20 Wrzesień 2009, 09:33
Brawo!
Ale zabiłeś mnie... gdzie to znajduje się ten okręcik?
Pytanie było właściwie o prototyp, a informacji o różnicach między seryjną produkcją a prototypem można długo szukać, a szansę mają Ci co to posługują się w miarę biegle cyrylicą...
Z ciekawostek: okręcik ten został zwodowany 31 maja 1941 roku...
Imię: Jacek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#4 Wysłany: 20 Wrzesień 2009, 14:17
Rzeczywiście, bardzo ciekawe rozwiązanie. Nie znam za dobrze kontrukcji obecnie stosowanych okrętów o napędzie konwencjonalnym. Więc pytanko, czy to rozwiązanie z tlenem jest dalej stosowane ?
_________________ "Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać
Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
ściana i tak zawsze swoje wie"
#5 Wysłany: 20 Wrzesień 2009, 17:18
Tak. Co ciekawe, właśnie Ruskie wytyczyły drogę dla napędów alternatywnych, gdyż obecnie wszystkie konstrukcje bazują na ciekłym tlenie. Wszystkie te nietypowe rozwiązania (obiegi zamknięte) były stosowane w celu poprawy zasięgu suba w zanurzeniu... obecnie jest to realizowane przez mniej lub bardziej wydajne napędy atomowe. Ale jeśli nie dysponujemy siłownią atomową lub chcemy zaprojektować okręt z systemem konwencjonalnym?
U-1407 z turbiną Waltera - system zamkniętego obiegu wykorzystujący rozkład silnie stężonego nadtlenku wodoru.
Produkty (przegrzana para i tlen), spalały się wraz z olejem napędowym napędzając turbinę.
Obecnie klasycznymi napędami OP są:
* silnik spalinowy tłokowy o spalaniu zewnętrznym pracujący w obiegu zamkniętym (tzw. silnik Stirlinga)
* turbina spalinowa zasilana metanolem w obiegu zamkniętym oraz obieg parowy Rankine’a - (system MESMA);
* chemiczne ogniwa paliwowe (komórki paliwowe)
Raczej nie stosuje się już w użyciu akumulatorów, (nawet tych wysokowydajnych, opartych o metale szlachetne lub rzadkie, które kilkadziesiąt razy przewyższają możliwościami gromadzenia energii akumulatory Li-Ion) z prostej przyczyny - trzeba je ładować. A we wszystkich pozostałych przypadkach wlewamy paliwko do zbiorniczka, nawet jeśli musi to być ciekły wodór.
Ale zabiłeś mnie... gdzie to znajduje się ten okręcik?
W Odessie. Inny zachowany egzemplarz stoi podobno w Krasnodarze.
Cytat:
Pytanie było właściwie o prototyp, a informacji o różnicach między seryjną produkcją a prototypem można długo szukać, a szansę mają Ci co to posługują się w miarę biegle cyrylicą
No wlasnie nad tym sie zastanawiam. Z tego co wyczytalem to ten prototyp mial oznaczenie M-401 (i faktycznie zostal zwodowany 31 maja 1941). Tyle, ze nigdzie nie bylo napisane, ze mial on cokolwiek wspolnego z Projektem 615 oprocz systemu napedowego. W sumie troche dziwne, ze sowieci nie skorzystali z zadnych odkryc przez te 10 lat...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum