Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Koledzy niemal pobili się dowodząc swoich racji, co to to wystaje z boku...
I wiesz, co. Potem poczytałem i wyszło.... że każdy miał rację... W pierwszych wersjach były tam tylko Zbiorniki Balastowe, ale jak potem zwiększano pojemność zbiorników, to je miedzy zbiorniki powietrza wciskano dodatkowe zbiorniki paliwa... Ale cały czas mnie ciekawi, jak to możliwe, że woda zapełniała zbiornik, gdy ten się opróżniał... Taki "tłok" był w środku?
Finek nie tłumacz się bo byłeś ewidentnie w błędzie i kropka
I nie wiem czego tu nie rozumiesz - otwarcie odpowietrzników u góry zbiornika powoduje napływ (przez otwory w dnie zbiornika) wody zaburtowej i zanurzenie okrętu.
Aby się wynurzyć zamykano odpowietrzniki (górny zawór w zbiorniku) i wpuszczano powietrze (które było sprężone w butli), to powietrze zajmowało powoli miejsce od góry zbiornika co powodowało wypieranie wody na zewnątrz zbiornika balastowego.
Ot to w skrócie cała filozofia działania, oczywiście na okręcie podwodnym na pewno tak ważne systemy były ciut bardzie skomplikowane i zdublowane w razie awarii.
Ostatnio zmieniony przez PL_Marco 20 Wrzesień 2009, 11:15, w całości zmieniany 1 raz
A co z paliwem w zbiornikach, panie mądry... Bo widzę, że nie wiesz, o czym mowa...
Cytat:
(...)Zaprojektowano większe zbiorniki paliwowe. Zbiorniki zewnętrzne zostały umieszczone w poszerzonych o 35cm Zbiornikach Siodłowych, natomiast wewnętrzne, znajdujące się w kadłubie sztywnym (...)
Cytat:
Finek nie tłumacz się bo byłeś ewidentnie w błędzie i kropka
Jak widać nie do końca... I kropka
Tylko jak czytałem inną książkę, to zaznaczono w niej zbiornik paliwa... No i skąd miałem wiedzieć, ze on jest obok zbiornika balastowego w zbiorniku siodłowym? Ale jednocześnie, też tam miał być....
A co z silnikiem który to zassał??? Panowie zresztą musi istnieć coś takiego jak "Sedymentacja grawitacyjna" co oznacza iż cięższe części zawarte w paliwie ( brud WODA, części stałe ) muszą opaść na dno zbiornika, z którego POWINNY zostać zdrenowane. Więc według mnie nie ma mowy o łączeniu w jednym zbiorniku paliwa oraz ( O ZGROZO ) wody morskiej. Silnik po takiej mieszance by wypluł tłoki...
Zresztą według mnie kolejną sprawą która jest przeciwna usadowieniu zbiorników paliwowych jest fakt iż one przecież nie mogą być narażone na bezpośrednie ataki, a umiejscowienie ich jako zbiorników zewnętrznych temu przeczy.
Kolejna rzecz. Zbiorniki paliwowe są "z reguły' umiejscawiane jako zbiorniki denne, co w tym przypadku ochrania je przed atakami.
I się tak zastanówmy...gdyby paliwowe były połączone z balastowymi to jak by to wyglądało przy:
a) szasowaniu awaryjnym...wypompowujemy także paliwo
b) jak wygląda sprawa z balastowaniem okrętu gdy na lewej burcie mamy pełen zbiornik paliwowy, a na prawej pusty zbiornik....mamy ładny przechylik, który trzeba dodatkowo balastować
c) przy uszkodzeniu poszycia kadłuba tracimy całe paliwo....
To są tylko i wyłącznie moje "teorie" ale ja ta sprawę widzę tak |
EDIT
Po obejrzeniu zdjęcia danego przez Kamila moja teoria się sprawdza. Jak byk widać paliwowe jako zbiorniki denne.....
_________________ "...Jesteście nabrani, tak bardzo nabrani..."
T.Love
Ostatnio zmieniony przez PL_HUBAL 20 Wrzesień 2009, 17:13, w całości zmieniany 1 raz
Bo moze nie każdy wie o co biega, wiec dam fotki
I twierdze że Finek jest w błędzie - bo zaznaczony zbiornik to zbiornik czysto balastowy.
Finek twierdzi że tam było za to paliwko
Ostatnio zmieniony przez PL_Marco 20 Wrzesień 2009, 17:19, w całości zmieniany 2 razy
Jeżeli zbiornik paliwowy ma gdzieś być to albo ZA balastowym albo POD BALASTOWYM ale wersja ze paliwowy jest na zewnątrz to raczej trudno mi uwierzyć.....
Marco tys wogóle przeczytał co napisałem post wyżej, jasno wynika to co napisałeś teraz
_________________ "...Jesteście nabrani, tak bardzo nabrani..."
T.Love
Ostatnio zmieniony przez PL_HUBAL 20 Wrzesień 2009, 17:28, w całości zmieniany 3 razy
I tu Marco PRZYZNAŁEM się do błędu, a mówię teraz o czymś innym (możesz przeczytać, co piszę?)... Bo jak czytałem jedną książkę, to pisało o zbiornikach "nałożonych jak siodło na kadłub sztywny"... To to ten zbiornik pasował...
A potem doczytałem (w Żelaznych Rekinach Donitza, które zacząłem czytać dopiero wracając ze zlotu), że te zbiorniki były w zbiorniku siodłowym i to w wersji VIIC/42.... Co dalej wskazuje, że w środku tego, tylko w innej wersji U-Boota... Ale chyba to jest zbiornik siodłowy, nie?
I tu jest sprawa, czy to zaznaczone, to zbiornik balastowy, czy zbiornik siodłowy, W KTÓRYM jest zbiornik balastowy... Bo to co dałeś (ten plan) to plan U-Boota VIIC, a jasno pisze, że to w zmodyfikowanej wersji domontowali... I pisze też, że gdy były zużywane, to miejsce paliwa zajmowała woda i to mnie najbardziej ciekawi, jak to było zorganizowane... Czy jakiś tłok był i jak paliwo się wypompowywało to tłok się poruszał, a miejsce paliwa zajmowała woda?... Bo zadam proste pytanie:
Co broni pod tą puchą siodłową zmieścić kilka zbiorników oddzielonych od siebie?
Imię: Janek Pomógł: 4 razy Wiek: 50 Dołączył: 15 Sie 2007 Posty: 318 Skąd: Cieszyn
#17 Wysłany: 20 Wrzesień 2009, 19:20
Panowie , kto przy zdrowych zmysłach umieścił by w takim miejscu zbirnik z paliwem ??? Jeden pocisk nawet małego kalibru i ...bum. Chyba nie posądzacie niemieckich konstruktorów o taką ignoracje .
A co do pomysłu łaczenia wody i paliwa ,to zdecydowanie odpada . Te dwie ciecze na pewno nigdy nie miały ze sobą kontaktu. Co nie wyklucza tego ,że mogły zajmować ten sam zbiornik.
Ostatnio zmieniony przez janko175 20 Wrzesień 2009, 19:23, w całości zmieniany 1 raz
Właśnie dlatego mnie interesuje, jak to mogło być zrobione... Bo może naprawdę autor się pomylił... Choć kiedyś też czytałem o szkoleniu dowódców U-Bootów na tzw. "symulatorze" z modelami i też nigdy nie znalazłem informacji o tym...
Imię: Marcin Pomógł: 13 razy Wiek: 43 Dołączył: 15 Lip 2007 Posty: 1878 Skąd: Gdańsk/Coventry
#20 Wysłany: 21 Wrzesień 2009, 16:08
Rozwiazanie jest dosc proste. Podzielic ten rejon na sekcje. Czesc uzyc jak zbiorniki balastowe, czesc jako zbiorniki paliwa. Druga opcja. Cos na wzor owczesnich babli przeciwtorpedowych, ktore w nie ktorych rozwiazaniach mialy specjalne zbiorniki/sekcje? na paliwo. Takie rozwiazanie zwiekszalo zapas paliwa i zapewnialo dodatkowa amortyzacje wybuchu glowicy torpedy.
Kod:
An obvious advantage of using liquid-loading--rapidly exploited--was the ability to store fuel in the liquid protective layer and then replace it with sea-water of similar density, thus retaining the system’s protective qualities as fuel was expended. Less obvious was the proper sequencing of liquid and void layers, or their appropriate depth.
Jezeli chodzi o same zbiorniki na paliwo. To pewnie byly dodatkiem do zbiornikow glownch. Jedyny cel zwiekszenie zasiegu, cos ala dodatkowe zbiorniki w samolotach. Ewentualne uszkodznie takego zbiornika moglo byc nawet zbawienne dla ubota. Tak plama ropy? na wodzie daje duzo do myslenia.
Jezeli chodzi o to co zastosowano w Ubotach, to nie mam zielonego pojecia. Nie jestem ekspertem w tych sprawach.
Drazac temat^^ :
Kod:
The Type IID had additional saddle tanks fitted to the sides of the external hull. These saddle tanks were used to accomodate additional diesel storage tanks. The diesel oil would float atop the saddle tanks and as the oil is consumed, sea water would gradually fill the tanks to compensate for the positive buoyancy
R1 – Compensating Fuel Bunker #1 [Regelbunker] - This tank is located external to the pressure hull and in the center section of the saddle tanks, and its construction is very unique. The tank has an opening at the very bottom to allow sea water to enter the tank as the fuel was being used. The fuel is lighter than sea water, so the fuel tends to float to the top of the tank. This is where the term self compensating comes into play because nothing needs to be pumped into this tank to offset the depleted fuel weight. This tank increased the U-boats’ fuel capacity by approximately 20 cubic meters on each side. Therefore, the total capacity of R1 is 40 cubic meters, or approximately 43.2 tons of fuel which extends the U-boats range about 2000 nautical miles. This modification started with the Type VIIB.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum