Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Tło historyczne:
Konwoje płynące w kierunku zachodnim do Halifaxu z Southend (tylko do X 1940) opatrzono kodem OA, a z Liverpoolu OB. Wszystkie konwoje płynące na wschód miały kod HX.
Świadomy potrzeby efektywnego wykorzystania statków rząd przejmował się tym, że konwoje nadmiernie opóźniają szybsze statki. Planiści dali się przekonać do zredukowania maksymalnej prędkości konwojów z 15 do 13 węzłów. Wskutek tego wiele lepszych, czy nowoczesnych statków stało się niezależnymi, a ich straty potroiły się. W ciągu 3 miesięcy powrócono do starego limitu prędkości.
Odprawa:
Waszym zadaniem jest blokada kanału La Manche. Przerwanie komunikacji w tym miejscu może doprowadzić do blokady portów w Dover i Southend. Uważajcie na bliskość brzegów Angilii i Francji. Udanych łowów
PL_CMDR Blue R
W patrolu udział wzięli:
PL_CMDR Blue R - SURV
1 merch 2166
1 uszkodzony T2, ale uciekł
PL_Mirko - SURV - 100% celności w tym patrolu
1 T2 10509 (który przypadkiem znalazł się tuż za konwojem)
1 uszkodzony C2
1 storpedowany wrak
PL_Fox6 - SURV
1 frachtowiec (samotny) 4963
PL_JacekR - KIA
PL_CMD Jacek - SURV
Crazy Finek zrobił go w konia i Jacek biorąc go za neutrala przepuścił go
Usłyszałem konwój, doszedłem... Załoga zobaczyła DD oddalonego o 1600m. Zanurzenie i podejście. 1 torpeda do Małego Tankowca... Bez efektu. 2 torpedy do T2... Co do? 1 trafiła potem coś...Przeładunek. W tej chwili ktoś sprzątnął jakiś statek tuż za konwojem. 1 torpeda do T2 dostał... ale odpływa... Ładuję ostatnią... DD się zbliża... A konwój ucieka.... Jeszcze Crazy Finek przepływa obok... Na szczęście JacekR gnał na powierzchni za konwojem i DD za nim pognał. Przeładowałem torpedę... Wysuwam peryskop, mierzę... zauważyli mnie... Wystrzelić i chodu. Naciskam PAL, a tu w peryskopie piana. Oddalenie... DD odległość 100m... Jak myślicie, co myślałem? Czy przeżyję? A gdzie tam... "Czy torpeda się o niego nie odbije?" Na szczęście przeszła i trafiła mały parowiec, który zatonął. Bandera Brytyjskiej floty handlowej zatonęła jako ostatnia... No, ale DD mnie gonią, a tu 40 metrów.... Na szczęście tylko 1 atak mną wytrząsł, a tak to rzucali bomby dalej... Ufff... Przeżyłem, aby o tym powiedzieć.
1.JPG Tak wygląda "ekran Finka"
Plik ściągnięto 129 raz(y) 115.64 KB
2.JPG Moja dzielna załoga
Plik ściągnięto 114 raz(y) 23.61 KB
3.JPG TAUCHEN!!!!!
Plik ściągnięto 113 raz(y) 41.95 KB
4.JPG Trafienie spudłowaną torpedą...
Plik ściągnięto 114 raz(y) 35.23 KB
5.JPG 4 torpeda, pierwsze trafienie
Plik ściągnięto 113 raz(y) 37.26 KB
6.JPG Płonący wrak statku, który chciał podłączyć się do konwoju i JacekR gnający na powierzchni
Plik ściągnięto 127 raz(y) 31.2 KB
7.JPG Crazy Finek w kamuflażu Neutrala... W ten sposób uciekł Jackowi
Plik ściągnięto 112 raz(y) 36.25 KB
8.JPG Moje jedyne zatopienie
Plik ściągnięto 108 raz(y) 41.32 KB
9.JPG Po grze. Mirko torpeduje wrak, DD kręcą się w pobliżu, jeden uszkodzony przez Mirko merch ucieka
Imię: Daniel
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 7 razy Wiek: 34 Dołączył: 06 Lut 2009 Posty: 2264 Skąd: Kraków
#3 Wysłany: 26 Wrzesień 2009, 09:39
Misja, gdzie 75% czasu spędziłem na powierzchni, na ponad całej naprzód. Wiedziałem, że statków będzie więcej niż tylko jeden konwój, więc nawet nie próbowałem do niego podejść.
W ostatniej chwili, przerwałem atak na statek szpitalny i dorwałem (cały czas na powierzchni) samotnego mercha. Gdy zauważyłem Troop Transporta, to nie przypuszczałem że będzie uzbrojony Dostałem kilka razy z działa i serię z karabinu, po czym awaryjna i JEB - w dno Późniejszy atak na troop transporta się nie powiódł.
IIa i późniejsze wersje, to naprawdę dobre suby, tylko należy trochę poćwiczyć Oby reszta misji też była tak ciekawa.
soi1.jpg widzę przez lornetkę tonącego mercha
Plik ściągnięto 118 raz(y) 75.54 KB
soi2.jpg Troop Transport przepływa mi nad głową, leżę na dnie ;)
Imię: Jacek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#4 Wysłany: 26 Wrzesień 2009, 11:09
Z dziennika pokładowego U-62
10.IX.1939
22:30 - wynurzenie - kurs na Dover, widać francuskie wybrzeże
22:35 - zauważono oświetlony mały tankowiec; nie zygzakuje. Ze względu na konieczność pozostania w ukryciu, decyzja o nie zatrzymywaniu statku do kontroli
22:45 - okręt ostrzelany przez mewy - znowu trzeba będzie sprzątać zafajdany pokład; Otrzymano wiadomość o zauważonym konwoju.
22:50 - zauważono dym na namiarze 70, odległość ok 3000m; słaba widoczność. Zauważono kuter w odległości ok 1000m, zostajemy oświetleni i ostrzelani z działka małokalibrowego,. Zanurzenie awaryjne. Bomby wstrząsają okrętem.
23:00 - wyjście na peryskopową, pingowany przez niszczyciel typu Bourrasque. Zejście na 40m, cicha prędkość. Kurs na N. Słychać konwój na NW. Przy każdej próbie zmiany kursu na NW okręt jest pingowany. Za rufą bomby głębinowe. W oddali słychać torpedy, ktoś ma więcej szczęścia.
23:15 - wyjście na peryskopową, za rufą niszczyciel i kuter; z prawej burty widać kolejne eskortowce. Kurs W; na namiarze 0 widać statki wroga; odległość ponad 3000m uciekają. Cała naprzód.
23:25 - wystrzelono torpedę w oddalający się tankowiec - pudło
23:35 - wynurzenie i pościg za oddalającym się konwojem, prędkość maksymalna 10w. Eskortowce nie reagują.
23:50 - wystrzelono torpedy w rufę 2 tankowców - pudło
24:00 - koniec patrolu
----------------------------
Patrol ciekawy, okręt i data patrolu idealnie wkomponował się w początek rankingu. Miałem ogromne trudności w rozpoznaniu statków. Na ciemnym horyzoncie zlewały mi się z tłem. Poza tym powinienem był wcześniej wyjść na powierzchnię, wtedy byłbym w lepszej sytuacji do strzału.
mewy2.jpg atak mew
Plik ściągnięto 4012 raz(y) 3.12 KB
poscig.jpg pościg za tankowcami
Plik ściągnięto 4012 raz(y) 12.92 KB
w oddali.jpg ktoś miał więcej szczęścia
Plik ściągnięto 116 raz(y) 21.94 KB
status.jpg bez uszkodzeń
Plik ściągnięto 112 raz(y) 57.79 KB
_________________ "Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać
Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
ściana i tak zawsze swoje wie"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum