Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Imię: PrZeMO
Ulubiona Gra: DW, SH2 vs DC, Imperium Galactica Pomógł: 21 razy Wiek: 45 Dołączył: 28 Maj 2005 Posty: 2456 Skąd: SOSNOWIEC CITY / Warszawa
#1 Wysłany: 8 Grudzień 2005, 14:02 Wloskie pancerniki a radary
Mam pytanko czy ktos ma jakiekolwiek informacje dotyczace radarow montowanych na pancernikach wloskich?? Z tego co wyczytalem wlosi mieli takie urzadzenia ale dosc pozno je montowali 1942 rok czy ktos z WAS ma jakies informacje na temat tych urzadzen??
Pomógł: 3 razy Wiek: 67 Dołączył: 10 Paź 2005 Posty: 84 Skąd: Warszawa
#2 Wysłany: 8 Grudzień 2005, 15:07
Z tego co wiem były to urządzenia niemieckie, gdzieś o tym czytałem, spróbuję znaleść, o ile dobrze pamiętam były starszego typu niż używane w tym okresie przez Kriegsmarine.
Ulubiona Gra: DW, SH2 vs DC, Imperium Galactica Pomógł: 21 razy Wiek: 45 Dołączył: 28 Maj 2005 Posty: 2456 Skąd: SOSNOWIEC CITY / Warszawa
#4 Wysłany: 8 Grudzień 2005, 18:12
O.K.
Nic na razie nie znalazłem, ale o ile moja skleroza żle mi nie podpowiada, to był to radar "metrowy" podobnego typu jak na "Graf von Spee", czyli nadający się do mierzenia odległości przy strzelaniu a nie do okołokulnego dozoru, podobny radar był też na "Yamato" zresztą z tego samego żródła.
#5 Wysłany: 9 Grudzień 2005, 00:00
Hmmmm chodzi Ci o celowanie radarowe?? Bo z tego co wiem niemcy nie posiadali
#6 Wysłany: 9 Grudzień 2005, 03:48
Posiadali i to długo tylko do tego celu, nie był to oczywiście taki system jak np. na "Missouri" (tam pracowało kilka zaawansowanych systemów, nawet do 40mm plot), ale antena radaru była zamontowana sztywno na wieży głównego dalocelownika i oczywiście razem z nim obracana, pierwsze radary podawały dość przybliżoną odległość ale w trudnych warunkach mógły z powodzeniem wspomagać celowanie.
Nie wiem czy w którymś modzie lub nakładce do DC2 nie było wyczerpujących i poprawnych opisów radarów występujących w czasie WW2.
#7 Wysłany: 10 Grudzień 2005, 14:18
Przeglądałem literaturę którą posiadam (dużo tego nie jest) i nie spotkałem niczego na temat włoskich radarów, więc musiałem spotkać się z tym tematem w necie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum