Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Imię: Jacek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#1 Wysłany: 18 Październik 2009, 22:54 Patrol 23 - Operacja Jupiter - W południe
Patrol 23 - Operacja Jupiter - W południe
Cytat:
"Operacja Jupiter - W południe"
U-Booty: VIIB (1943) lub VIIC (1943), Czas misji 2,5h
1 III 1943 g. 11:00 Pogoda: Średnie zachmurzenie. Popołudniu spodziewane opady.
--- TŁO HISTORYCZNE ---
Dnia 12 sierpnia 1942 w Moskwie, Churchill i Stalin spotkali się po raz pierwszy. Zaproponowano wtedy pomysł inwazji na północne ziemie okupowanej Norwegii. Plan ten, choć nigdy nie wdrożony, przeszedł do historii, jako Operacja Jupiter.
A co by było, gdyby jednak udało się zrealizować te plany ?
--- ODPRAWA ---
Dziś rano nasza dzielna Ubootwaffe zadała poważne straty nieprzyjacielowi. Nie zniechęciło to jednak Anglików do rezygnacji ze swoich planów ataku. Zbliża się ku nam flota desantowa. Wywiad donosi o potężnym zgrupowaniu statków ochranianych przez 2 grupy wsparcia. Nakreśliliśmy przewidywany kurs i rozstawiliśmy nasze okręty na ich drodze. Jesteście częścią linii Walkiria.
POWODZENIA!
PL_Cmd_Jacek
v.1
(05/09/2009)
W patrolu udział wzięli:
Sygula1 - KIA
ORP Burza 1398 GRT - jak mogłeś
Tanker T3 11865 GRT
--------------------------------
razem: 13263 GRT
Pablo107 - SURV - gratulacje, jako jedyny przeżył
Fleet Auxilary Ammunition 7360 GRT
Cpt.McClane - KIA
LST 2131 GRT
Kolczasty - KIA
bez zatapiania
PL_Cmd_Jacek - KIA
HMS Malaya - 28000 GRT
PL_Marco - DISC (KIA nieliczony)
bez zatapiania
---------------------------
Zaczęło się od rozłączenia Marco, tak więc nie brał udziału w akcji. Skierowałem się w kierunku podanego namiaru i po pewnym czasie zaczęły dochodzić do mnie meldunki o dymie na horyzoncie. Część z nas szła na powierzchni i DD-ki to zauważyły. Pierwszy poległ Kolczasty, zaraz potem McClain, który zdążył jeszcze zatopić LST.
W międzyczasie Syguła, zaczął szaleć topiąc tankowca, lecz nie mogąc się zdecydować na kogo wysłać torpedy ( na DD-ki, czy też na BB), poległ w końcu na dnie, zabierając swoje rybki ze sobą. Mnie udało się wedrzeć w środek konwoju i przyczaiłem się na pancernika. Wsadziłem mu 4 torpedy i poszedł na dno. Niestety kontratak eskorty był błyskawiczny i bezlitosny - efekt skończyłem w żelaznej trumnie.
Jako jedyny na placu boju pozostał Pablo, zatopiwszy statek amunicyjny, został zaatakowany przez 5 eskortowców. Kolejny raz pokazał kunszt dowódcy i wymknął się z zasadzki.
po.jpg pierwszy atak - tonie tankowiec i chyba LST
Plik ściągnięto 118 raz(y) 41.09 KB
malaya_1.jpg atak na HMS Malaya
Plik ściągnięto 112 raz(y) 94.76 KB
dd.jpg przed tą sforą uciekł Pablo
Plik ściągnięto 110 raz(y) 31.67 KB
tab2.jpg
Plik ściągnięto 103 raz(y) 50.93 KB
tab1.jpg
Plik ściągnięto 114 raz(y) 59.88 KB
_________________ "Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać
Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
ściana i tak zawsze swoje wie"
Na początku patrolu obrałem niezbyt dobry kurs w stosunku do konwoju, i niestety znalazłem się w dość rozpaczliwej pozycji do strzału. Udało mi się zatopić okręt amunicyjny z odległości 3 km, i przyznam się bez bicia że miałem dość dużo szczęścia, ponieważ zidentyfikowałem go jako Empire Celt Tanker Później zauważyła mnie fregata i zaczęła się ucieczka spod gradu bomb głębinowych. Na koniec patrolu kiedy już byłem na obserwatorze zauważyłem, że koło mnie stał nieruchomo frachtowiec. Nie chciałem ryzykować przeładunku torped przy tej chmarze DD-ków, pazerny dwa razy traci
SH3Img@18-10-2009_21.25.jpg Pierwsza w celu i zła identyfikacja
Plik ściągnięto 119 raz(y) 58.67 KB
SH3Img@18-10-2009_21.26.jpg Druga w celu!!
Plik ściągnięto 108 raz(y) 60.02 KB
SH3Img@18-10-2009_21.36.jpg Pancernik w oddali idzie na dno
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum