Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Zatoka Meksykańska v.2"
28 V 1942 6:00
Pogodnie, ranek
U-Boot: IX
Załoga: Rekrut
Czas misji: 2h
Tło historyczne:
W kwietniu Amerykanie zastosowali system zwany "Bucket Brigade" polegający na tym, że nieformalne grupy statków pływały wzdłuż wybrzeża w dzień, eskortowane przez wszystkie dostępne okręty, a na noc kierowano je do bezpiecznych kotwicowisk. Donitz odpowiedział na to przesunięciem centrum operacji dalej na południe. U-Booty ponownie zbierały obfite żniwo bez poważniejszych przeszkód. W maju zatopiono 41 statków, łącznie 250 tys. BRT, w większości w Zatoce Meksykańskiej
Odprawa:
Waszym celem są tankowce wroga. Im więcej z nich zostanie zatopionych, tym mniej paliwa dotrze do Wielkiej Brytanii. Pozbawiona paliwa Wielka Brytania będzie musiała się ugiąć przed potęgą III Rzeszy! Powodzenia!
PL_CMDR Blue R
Serwer II (drugi) Pierwszy postawiony przez Marco padł był.
W patrolu udział wzięli:
Kolczasty - KIA
bez zatapiania
Cpt.McClane – rozłączony -KIA liczony (nie wiem jaka była sytuacja, wiem, że wyrzuciło go do Windows )
bez zatapiania
Matrose - KIA
USS Roper 1190 GRT
PL_Mirko - SURV
USS Finder 1850 GRT
i uszkodzony T3 (2 torpedy)
-----------------------------
Po 15 min. poległ Kolczasty. Po ok. 0,5 h Cpt.McClane wylatuje z serwera. Zanim się rozłączył „powiedział” tylko, że wyrzuciło go do Windows. Nie znam szczegółów. McClane daj znać, jaka była Twoja sytuacja. „Naczialstwo” poprawi ewentualnie status.
Wyszedłem na lewej flance konwoju w odległości ok. 1600 m. Dwie torpedy z dziobowych trafiły T3. Matrose zgłasza KIA.
Wkrótce zjawił się DD’ek. Troche mnie pingował, ale wkrótce zgubił. T3 nabrał wody na rufie, zwolnił, ale nie chciał tonąć.
Z tyłu konwoju nadchodził kolejny oprawca. Ustawiłem się równolegle do konwoju, rufą do DD’ka, udawałem, że mnie nie ma.
Ale gdzie tam – wyniuchał mnie i zaczął atakować. W pośpiechu odpaliłem 2 pozostałe torpedy dziobowe do uszkodzonego T3 i „Zanurzenie awaryjne”.
Pierwszy atak – 91% integralności i przeciek w rufowym przedziale torpedowym. Zszedłem na 164 m. Usunięto przeciek.
Zmieniając prędkość i kurs skutecznie utrudniałem zadanie kilku DD’kom.
„Znudziło” im się po ok. 0,5 h. Po wyjściu na peryskopowa odpaliłem 2 torpedy do przepływającego Somers’a. Poszedł na dno w ostatniej minucie patrolu!!!!
Somers.JPG
Plik ściągnięto 100 raz(y) 41.28 KB
Status.jpg
Plik ściągnięto 97 raz(y) 87.08 KB
2.jpg
Plik ściągnięto 89 raz(y) 55.89 KB
1.jpg
Plik ściągnięto 97 raz(y) 53.56 KB
Ostatnio zmieniony przez PL_Cmd_Jacek 5 Listopad 2009, 12:29, w całości zmieniany 2 razy
Imię: Jacek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#3 Wysłany: 4 Listopad 2009, 15:44
Mirko sugerował się moim raportem i skopiował ten sam błąd mea culpa, który ja zrobiłem. Więc przypominam sobie i innym:
Cytat:
PL_X - SURV [przeżył]
PL_Y - KIA [nie przeżył]
PL_Z - KIA Liczony [rozłączony podczas lub po walce]
PL_Ż - KIA Nieliczony [rozłączony ZANIM zobaczył wroga i wdał się w walkę]
_________________ "Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać
Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
ściana i tak zawsze swoje wie"
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#5 Wysłany: 5 Listopad 2009, 12:30
poprawiłem
#7 Wysłany: 5 Listopad 2009, 13:37
Nie nie nie nie, ja jestem Jacek, powtarzam to sobie codziennie przed lustrem.
A poważnie, bałagan wyszedł przeze mnie, więc sam go sprzątam.
Ostatnio zmieniony przez PL_Cmd_Jacek 5 Listopad 2009, 13:37, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum