Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
"Wielkie Łowy v.2"
15 III 1943: 22:30
U-Boot: VIIC/41 1943 lub IXC 1943
Załoga: Weteran
Czas misji 2h
Tło historyczne:
Marzec 1943. Surowe przedwiośnie uziemiło bazujące na Islandii Liberatory. Przez 10 dni nie dało się odczytać niemieckiej łączności radiowej, co miało poważny wpływ na wytyczanie bezpiecznych tras konwojów. W tym samym czasie wrogi B-dienst swobodnie dekodował aliancka łączność radiową.
Zapowiedź nieszczęścia nadeszła, kiedy Sekcja Namierzania Okrętów Podwodnych poinformowała, że dwa duże konwoje znalazły się w rejonie, gdzie stwierdzono dużą liczbę U-Bootów. 15 Marca oddalone od siebie o 120 mil konwoje, zostały zlokalizoane i namierzone przez co najmniej 38 U-Bootów.
Odprawa:
W kierunku waszej pozycji kierują się dwa wrogie konwoje. Przechwycone informacje podały, że mają was ominąć południem. Powodzenia!
MISJA WYMAGA DOBREGO HOSTA ZE WZGLĘDU NA ILOŚĆ JEDNOSTEK!
PL_CMDR Blue R
W patrolu udział wzięli:
PL_CMDR Blue R - SURV (VIIC/41 1943) - konwój nr 1
Trans-Ocean (troop transport) 8046 BRT
Stefan Batory (ocean liner) 23917 BRT
Fast Barrel (Tanker T3) 11634 BRT
Suma (3 cele o łącznym tonażu: 44597 BRT)
PL_Arek71 - KIA (IXC 1943) - konwój nr 1
Spit Trans (liberty cargo) 7318 BRT
Wpłynąłem do konwoju pod okiem niszczyciela eskortowego. Nagle patrzę. Liniowiec. Podchodzę... Salwa 4 torped... 4 celne. Rufowa w Troopa... Celna... Trwa przeładunek. A tu przed moimi oczami przechodzi 18 000 BRT. Przeładowałem torpedę i posłałem ją do T3. Wybuchł... Przeładowałem kolejne torpedy. Strzelam z liberty i do Chatmana... 2 pudła? Zwłaszcza do Chatmana z 500m? Przeładowałem jeszcze jedną torpedę i odpaliłem w Chatmana, ale skręcił. Niszczyciele kręciły się wokoło i wolałem się wycofać. Arek był innego zdania i go dorwały 2 Hunty. Cobra dzielnie walczył, ale nic nie ustrzelił
Mirko zdał raport z drugiego konwoju. Uszkodził CAM-Shipa i zatopił 1 troopa... Los Bejkolczastego pozostaje bliżej nieznany (ostrzelano jego perykop, a potem coś na głębinie zginął... tyle wiem)...
Podczas patrolu przeprowadziłem też test "zajmowania pozycji". Mirko wszedł pierwszy na serwer, ale wyszedł i wszedł ponownie jako 3. Gra dała mu 3 suba... (host liczony jako zerowy)... A więc kolejna tajemnica SH3 rozwiązana...
Ps. Opłaca się nazywać kolejno suby U-1, U-2, U-3, itd Potem łatwiej znaleźć, kto gdzie atakował
1.JPG Wchodzę do konwoju
Plik ściągnięto 96 raz(y) 34.65 KB
2.JPG Torpedy idą w liniowca
Plik ściągnięto 100 raz(y) 37.51 KB
3.JPG Troop
Plik ściągnięto 95 raz(y) 35.76 KB
4.JPG Za takie eksplozje lubię misje nocne. T3 wybucha po trafieniu pod kil.
PL_CMDR Blue R - SURV (VIIC/41 1943) - konwój nr 1
Trans-Ocean (troop transport) 8046 BRT
Stefan Batory (ocean liner) 23917 BRT
Fast Barrel (Tanker T3) 11634 BRT
Suma (3 cele o łącznym tonażu: 44597 BRT)
Powrót Finka w wielkim stylu .
_________________ "Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać
Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
ściana i tak zawsze swoje wie"
1943... Przeczytaj w którym roku radar mógł wykryć peryskop.... Im dłużej i wyżej trzymasz patyk nad wodą, tym ryzyko wzrasta... A może wystawał 3m nad wodę i go wypatrzyli w świetle reflektora?
A może jakiś wredny sabotażysta ci prześcieradło do niego przywiązał?
Imię: Marcin Pomógł: 13 razy Wiek: 43 Dołączył: 15 Lip 2007 Posty: 1878 Skąd: Gdańsk/Coventry
#6 Wysłany: 8 Listopad 2009, 21:46
bejkolczasty napisał/a:
Mnie dziwi jak mogli zauważyc mój peryskop ? ;d
12m i wysoka fala to widza rowniez twoj kiosk. Poruszaj sie na 13 -14m w zaleznosci od fali. I nie wystawiaj tego peryskopu jak choinki ( no chyba ze masz zamiar zaatakowac), gdy w poblizu eskorta lub merch lub bliskosc wod angielskich.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum