POLISHSEAMEN Strona Główna POLISHSEAMEN
**** Forum Klanowe PolishSeamen ****

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki

Zaproszenie

Ogłoszenie 

ZAPRASZAMY NA SERWER GŁOSOWY DISCORD

Uwaga ! Uwaga ! W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen. Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego. Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika. Adres się nie zmienia. Dalej jest to

www.forum.polishseamen.pl

Zachęcamy wszystkich do ponownego zarejestrowania się u nas i do czynnego udziału w naszej społeczności.

Przepraszamy za problemy. Pozdrawiamy Administracja PolishSeamen.

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
WYPADEK POLSKIEGO ŚMIGŁOWCA W AFGANISTANIE
Autor Wiadomość
PL_HUBAL 
Kapitanleutnant

Kraj:
poland

Imię: Kamil

#1  Wysłany: 3 Grudzień 2009, 20:19   WYPADEK POLSKIEGO ŚMIGŁOWCA W AFGANISTANIE

Za www.niezależna.pl

W Afganistanie rozbił się polski śmigłowiec Mi-24 z żołnierzami na pokładzie. Nikomu nic się nie stało.

Śmigłowiec spadł w okolicach bazy Ghazni ok. godziny 14.30 czasu lokalnego (11.00 czasu polskiego).

Żołnierze nie odnieśli żadnych poważnych obrażeń i wrócili do swoich obowiązków

P.S
Cytat:
Żołnierze nie odnieśli żadnych poważnych obrażeń i wrócili do swoich obowiązków

Twarde z nich chłopaki...zaliczyć upadek w Mi-24 i powrócić do obowiązków..

Pewnie jak któryś z nich dzwonił do domu to powiedział:

"...dzień jak dzień...oprócz tego że rozbiliśmy się w Mi-24 to nic szczególnego się nie zdarzyło..." :||

Ostatnio zmieniony przez PL_HUBAL 3 Grudzień 2009, 20:21, w całości zmieniany 1 raz  

PL_fox6 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

Imię: Daniel
Ulubiona Gra: Silent Hunter III

#2  Wysłany: 3 Grudzień 2009, 20:45   

Mi24 powinni już wycofać, nie można oszczędzać na siłach powietrznych, bo wypadki tu są najgroźniejsze :slabe

PL_tnnn 
Oberleutnant zur See

Kraj:
poland

Imię: Tomek

#3  Wysłany: 4 Grudzień 2009, 00:34   

PL_fox6 napisał/a:
Mi24 powinni już wycofać, nie można oszczędzać na siłach powietrznych, bo wypadki tu są najgroźniejsze :slabe

A co jest zlego w Mi24? I czym mielibysmy je zastapic? :)

PL_Andrev 
Konteradmiral

Kraj:
poland

Imię: And

#4  Wysłany: 4 Grudzień 2009, 08:58   

Jak to czym!

Hamerykańskim super nowoczesnym sprzętem pracującym wyłącznie na hamerykańskich paliwach z hamerykańskim uzbrojeniem i wyłącznie hamerykańskimi częściami zamiennymi...

PL_tnnn 
Oberleutnant zur See

Kraj:
poland

#5  Wysłany: 4 Grudzień 2009, 13:14   

PL_Andrev napisał/a:
Hamerykańskim super nowoczesnym sprzętem pracującym wyłącznie na hamerykańskich paliwach z hamerykańskim uzbrojeniem i wyłącznie hamerykańskimi częściami zamiennymi...

Tego, ale jaki jest hamerykanski sprzet majacy ta sama funkcjonalnosc co Mi24? :)

PL_CMDR Blue R 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

Imię: Rafał; Finek

#6  Wysłany: 4 Grudzień 2009, 13:15   

Amerykański sprzęt spełnia prawie wszystkie te funkcje... Ma tylko 1 wadę... Jakoś nie może oderwać się od ziemi :D
<żarcik oczywiście>
http://pl.youtube.com/profile?user=FinekTSC

PL_Andrev 
Konteradmiral

Kraj:
poland

#7  Wysłany: 4 Grudzień 2009, 13:36   

A ja mam nadzieję że stare ale jare przysłowie "Polak mądry po szkodzie" spowoduje, że "wspaniała" oferta rządu USA na zakup ichnich śmigłowców już nie będzie brana pod uwagę po doświadczeniach z offsetem na F-16...

Adiq 
Kapitanleutnant

Kraj:
poland

Imię: Adam
Ulubiona Gra: Saints Row The Third, TES V Skyrim.

#8  Wysłany: 4 Grudzień 2009, 15:48   

a Pierogu (ruskie) za bardzo to by nam nie sprzedały swoich nowszych MI (no chyba że za dostawy gazu :P ) a tak serio to Tnnn dobrze powiedział, na chwile obecną nie mamy czym ich zastąpić bo znając życie hamerykanie by nam podrzucili jakiś złom sprzed 40 lat jak C-130...

1 Lipca 1992r. - 11 Kwietnia 2011r.
Zakończył karierę.

Właśnie czytałeś podpis człowieka piszącego bez sensu, powinieneś się wstydzić :P

PL_fox6 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

#9  Wysłany: 4 Grudzień 2009, 16:39   

Rosja-syf
USA-brak części
więc gdzie szukać? najlepiej w Europie Zachodniej. Zamiast tych syfnych F16, kupili by kilka sprawnych Eurofighterów - z dostępem do części

PL_Andrev 
Konteradmiral

Kraj:
poland

#10  Wysłany: 4 Grudzień 2009, 16:58   

PL_fox6 napisał/a:
Rosja-syf

Pierwsze słyszę żeby MIGi-21, T-55/72, AK-47 czy KILO były syfem...
:schock

PL_tnnn 
Oberleutnant zur See

Kraj:
poland

#11  Wysłany: 4 Grudzień 2009, 17:00   

Zacznijmy od tego, ze rzeczony mi-24 przewozil nie tylko pilotow i uzbrojenie ale rowniez calkiem spory oddzial piechoty (wydaje mi sie, ze mowa byla o 9 osobach na pokladzie wraz z pilotami). Wlasciwie zaden z zachodnich zamiennikow nie ma takiej przestrzeni ladunkowej - zreszta sam mi-24 jest bardziej helikopterem wsparcia niz czysto szturmowym. Wynika to glownie z zalozen doktrynalnych okresu zimnej wojny - mi-24 mial byc takim powietrznym BMP-em szybko transportujacym oddzialy oraz zapewniajacym im wsparcie. Pomysl okazal sie przecietny (szczegolnie w trudnych dla helikopterow afganskich warunkach) a i pojawilo sie zapotrzebowanie na smiglowce szturmowe wiec zaczeto je wykorzystywac w tej roli. Nowsze konstrukcje takie jak ka-50 czy mi-28 (chociaz ten ma jeszcze jakas szczatkowa przestrzen ladunkowa) - sa juz praktycznie smiglowcami czysto szturmowymi.

Tak po prawdzie to wcale nie jestem przekonany czy nie udaloby sie kupic od Rosjan unowoczesnionych mi-24 czy nawet nowszych modeli (takich jak "uproszczone" wersje mi-28 czy ka-50) - problemem jest jednak gotowka - upustu bysmy raczej nie dostali ;)

Jesli zas chodzi o zachodnie zamienniki to sprawa wcale taka prosta nie jest. Tworzone z mysla o zwalczaniu jednostek pancernych (w czym sie zreszta doskonale sprawdzily - przynajmniej na pustyni ;D) Apacze nie sa wcale najlepszym rozwiazaniem (nie tylko ze wzgledu na "papierowy offset") do walki z rozproszona piechota w trudnym terenie a do tego sa drogie i trudne w utrzymaniu. Pewnym rozwiazaniem mogloby byc uzycie wiekowych juz SuperCobr... ale ciezko juz o zadbane egzemplarze ;)
Przyjrzec mozna sie za to europejskim rozwiazaniom - mamy niezle Mangusty czy rozne modele Eurocopterow (np Tigery). Ale one tez do tanich nie naleza :)

PL_fox6 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

#12  Wysłany: 4 Grudzień 2009, 17:12   

do tanich nie należą, więc dalej będziemy zaopatrywać się u Rosjan, ale nie w ich nowy sprzęt, tylko ten zimnowojenny

PL_tnnn 
Oberleutnant zur See

Kraj:
poland

#13  Wysłany: 4 Grudzień 2009, 17:29   

Cytat:
Rosja-syf
USA-brak części
więc gdzie szukać? najlepiej w Europie Zachodniej. Zamiast tych syfnych F16, kupili by kilka sprawnych Eurofighterów - z dostępem do częścii

Tak jak juz zauwazyl Andrev, sprzet rosyjski (chociaz dokladniej - glownie radziecki) wcale nie jest syfem, a juz na pewno nim nie byl kiedy go wprowadzano do uzytku. Ba, smiem twierdzic ze wspolczesne poglady o wyzszosci techniki zachodniej nad rosyjska wynikaja glownie z porownywania nowoczesnych jednostek zachodnich do przestarzalych jednostek sowieckich (bo o nowoczesnych to wiemy niewiele, a i sluza w armiach panstw z ktorymi walczyc nikt by nie chcial).
I tak przytacza sie np. przyklady masakr irackich T-55 i T-72 w czasie pierwszej i drugiej wojny w zatoce. Zapomina sie jednak, ze byly to pojazdy w wersjach eksportowych (czyli np. w przypadku T-72 mocno oslabionych) z lat 80, a do tego wiekszosc zostala zniszczona przez helikoptery w terenie pustynnym przy fatalnej obronie przeciwlotniczej. W gesto zalesionym i zabudowanym terenie Europy, przy wsparciu samobieznych jednostek przeciwlotniczych i przy wykorzstaniu jednostek z nowoczesnymi systemami defensywniymi (czyli nowsze pancerze ERA, systemy obrony aktywnej jak np. Arena) wynik starcia bylby trudny do przewidzenia (szczergolnie ze publicznie dostepne dane o pociskach rosyjskich sa bardzo ogolne).

Nie bardzo wiem o co chodzi z brakiem czesci w sprzecie z USA?
W zakupach sprzetu wojskowego nalezy sie kierowac glownie ich uzytecznoscia i bezpieczenstwem uzytkownia (no wlasnie - mamy dostep do kodu systemow operacyjnych dla F-16? :P ) ale po fiasku offsetu to ja bym juz sie tak nie palil do zakupow w USA. Co nie zmienia tez, faktu ze F-16 zlym wyborem (z punktu widzenia technicznego i ekonomicznego) nie byl.

Co sie zas tyczy Eurofighterow to... kwestia dyskusyjna. Wydaje mi sie, ze Eurofightery byly drozsze (i to nie malo) a o ich zdolnosciach bojowych wiemy glownie z symulacji. Zreszta owczesna sytuacja polityczna byla inna niz teraz (co wcale nie znaczy ze uwazam ze byla lepsza).

PL_tnnn 
Oberleutnant zur See

Kraj:
poland

#14  Wysłany: 4 Grudzień 2009, 17:35   

PL_fox6 napisał/a:
do tanich nie należą, więc dalej będziemy zaopatrywać się u Rosjan, ale nie w ich nowy sprzęt, tylko ten zimnowojenny

Hehe... No niby "biednego nie stac na oszczednosc" ale jaka widzisz lepsza opcje? Latac na drzwiach od stodoly czy kupic 2 Tigery i wprowadzic zalobe narodowa jak jeden ulegnie wypadkowi? ;P

Edit: Ooo? Czemu nie skleilo?

Ostatnio zmieniony przez PL_tnnn 4 Grudzień 2009, 17:35, w całości zmieniany 1 raz  

PL_fox6 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

#15  Wysłany: 4 Grudzień 2009, 17:35   

2Eurofightery - 1F16, lub nawet gorzej

Jednak rozśmieszył mnie ostatnio widok F-16 w Muzeum Lotnictwa Polskiego w Krakowie (wystawa czasowa) - czyli jednak do czegoś się nadają. Eurofightery są naszpikowane wręcz elektroniką, więc muszą być drogie

PL_tnnn 
Oberleutnant zur See

Kraj:
poland

#16  Wysłany: 4 Grudzień 2009, 17:53   

PL_fox6 napisał/a:
2Eurofightery - 1F16, lub nawet gorzej

Skad masz takie dane?

Ceny liczone dla roku 2003:
F-16C/D - koszt ok 70mln USD / szt.
Eurofighter - koszt ok 140mln USD / szt.

Inna sprawa, ze wiemy jak wyszlo z offsetem i z jakoscia zlozenia naszych F-16 ;>

Ostatnio zmieniony przez PL_tnnn 4 Grudzień 2009, 17:54, w całości zmieniany 1 raz  

PL_fox6 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

#17  Wysłany: 4 Grudzień 2009, 18:01   

jak widać strzeliłem i to nawet trafnie.

co ciekawe Eurofightery powstały we współpracy czołowych państw unii i łączy w sobie wiele najlepszych dostępnych rozwiązań.
Jeszcze pytanie, bo nie wiem - czy amerykanie używają jeszcze F16, czy raczej przesiedli się całkiem na nowsze modele?

PL_tnnn 
Oberleutnant zur See

Kraj:
poland

#18  Wysłany: 4 Grudzień 2009, 18:13   

PL_fox6 napisał/a:
jak widać strzeliłem i to nawet trafnie.

Ja dzisiaj ciezko mysle, ale wydawalo mi sie ze napisales ze 1 F-16 kosztuje tyle co 2 Eurofightery? A jest przeciez dokladnie na odwrot...

Cytat:
Jeszcze pytanie, bo nie wiem - czy amerykanie używają jeszcze F16, czy raczej przesiedli się całkiem na nowsze modele?

Amerykanie uzywaja ponad 1200 F-16 (I maja ich uzywac co najmniej przez nastepnych 15 lat), zas w innych silach powietrznych F-16-ek w czynnej sluzbie jest ponad dwa razy tyle :)

I znowu wracamy do zalozen projektowych - powiedz mi czym Amerykanie mieliby zastapic wielozadaniowego F-16? :)

PL_Andrev 
Konteradmiral

Kraj:
poland

#19  Wysłany: 4 Grudzień 2009, 18:38   

Tym? (F-22)

PL_tnnn 
Oberleutnant zur See

Kraj:
poland

#20  Wysłany: 4 Grudzień 2009, 18:58   

PL_Andrev napisał/a:
Tym? (F-22)

Tego, bedzie w sumie latalo 187 sztuk.

Drogie to, a i jego przeznaczenie jest inne niz F-16 - F-22 to samolot wywalczania przewagi powietrznej (z dodana mozliwoscia wykonywania innych misji) a nie samolot wielozadaniowy jak F-16.

Nastepcy F-16 upatrywalbym raczej w F-35 (w ktorym wiekszy nacisk polozono na walke z celami naziemnymi).

Odpowiedz do tematu