Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Imię: Marek
Ulubiona Gra: życie
#83 Wysłany: 9 Styczeń 2010, 22:47
PL_zyziek_b napisał/a:
Panowie wszyscy gramy dla przyjemności, ale jak wiadomym jest człek jako jednostka ułomna musi się sprawdzać, popisywać i rywalizować, bo to prowadzi do rozwoju. No oczywiście w skrajnych przypadkach tworzy frustratów i innego rodzaju szaleńców.
To sa święte słowa. Przez lata swojego grania doświadczyłem wielu przypadkow gdzie chęc zabłyśniecia ludzi niszczył mi ochote do grania. Ludzie kombinuja wykorzystując błedy nierealizmu gry, np. zatapiaja cala eskorte z dziala a potem po kolei merchy, strzelaja zawsze do najwiekszego statku (zwlaszcza jak jest jaki sjeden wyraznie wiekszy typu transatlantyk, pancernik czy carrier). Dlatego ranking niech sobie bedzie jaki chce a radze grac dla samej przyjemnosci i nie dac sie ponieść wyscigowi.
Psuciem gry jest zachowanie graczy którzy graja na punkty.
Znam paru takich co lubia zacząc od topienia eskorty, albo podpływaja celowo blisko do merchów aby atakujacy niszczyciel ostrzelal mercha i zostal zniszczony przez odpowiedz innych z eskorty, albo takich co uzywaja dzial topiac statki poza zasiegiem przypisanego im widzenia w grze, takich co edytuja sobie odpowiednie pliki aby móc strzelac z tych dzial nawet w sztormie, albo takich co zanurzaja sie na 300m bez szwanku itp triki, gra z takimi to średnia przyjemnosc, psuja mi realizm i zazwyczaj dziekuje po pierwszym spotkaniu. Chętnie dawałbym za zatopienia eskorty punkty ujemne.
edit:
Radze rozwazyc mozliwosc zdobywania ewentualnych punktów wspólnych, za sukces wyprawy który by zalezal od tonazu zatopionych jednostek transportu morskiego i szczesliwych powrotów stada.Wtedy taktyga grupowa mialaby wieksze powodzenie.
Ostatnio zmieniony przez majama 9 Styczeń 2010, 22:51, w całości zmieniany 1 raz
Patrząc na to, że nowy wzór liczy tonaż, a nie punkty, teraz trzeba będzie coś zmienić...
Tonażowcy?
A co do wspólnych punktów, to przyznam, że w tym wzorze trochę to trudne do wprowadzenia. Poza tym, też będą głosy, czy punktować gracza, który wyszedł na powierzchni, postrzelał do DD, zatonął, tylko dlatego, że wtedy X,Y i Z co płynęli świetnie potopiło, a niejako karać gracza A, który niewiele zatopił, a dostaje mniej punkciorów bo B,C i D nic nie trafili?
Wtedy zacznie się wśród "wybierających"":
"Kto płynie? A,B i C? (jacyś przeciętni gracze), a X,Y i Z nie płyną? (jacyś lepsi gracze). To ja nie płynę.
Co? X i Y płyną? Płynę.
Imię: And Pomógł: 37 razy Dołączył: 09 Wrz 2008 Posty: 4398 Skąd: Gůrny Ślůnsk
#86 Wysłany: 10 Styczeń 2010, 21:46
Mozna liczyć też ranking o punkty RENOWN. Niestety nie wiem, jak te punkty są liczone przez AI, czy okręty wojenne są wyżej punktowane no i co z samolotami...
Ten licznik statków nad którym pracuję do UTW2.0/1.6/1.5 to nic innego, jak ustawienie wszystkim statkom Renown=1, a samolotom Renown=0 oraz, że mnożnik Aliantów, Neutrali i Osi to też x1 (standardowo: x1, x0, x(-1)).
Imię: And Pomógł: 37 razy Dołączył: 09 Wrz 2008 Posty: 4398 Skąd: Gůrny Ślůnsk
#88 Wysłany: 11 Styczeń 2010, 14:10
Nowo obowiązujący wzór wygląda następująco:
Punktacja = Ilość zatopionych BRT podczas karier / ilość karier
Zasady specjalne:
1) Wynik liczony jest wyłącznie w oparciu o 3 najlepsze kariery gracza.
2) Kariera oznacza pewną ilość przepłyniętych pod rząd patroli. Pojedyncza kariera kończy się w wyniku zatopienia gracza (KIA).
3) Gracz podczas trwania rankingu może rozpoczynać nieograniczoną ilość karier w celu poprawienia zdobytego wyniku.
4) Ilość zatopionych BRT jest rozstrzygana przez tabelkę, ewentualnie przez podział tonażu między poszczególnych graczy.
5) Tonaż zdobyty na statku neutralnym lub sojuszniczym nie jest doliczany do wyniku gracza.
6) Zatopienie sojusznika (w tym uboota) jest karane zakończeniem kariery (KIA).
Ps. W kampanii "na linie" raz doszło do takiego zatopienia z winy gracza.
Ps2. To tak samo, jeżeli spudłujesz torpedę do frachtowca, a trafisz daleko na horyzoncie T3 spudłowaną torpedą i on zatonie, nie powinien się wtedy liczyć. Bo to nie zależało od gracza.
Punkt odnośnie zatopienia sojuszniczego okrętu podwodnego pilnie wymagać będzie przedyskutowania najpóźniej do dnia rozpoczęcia rankingu
I musimy to koniecznie ustalić.
Moje zdanie jest takie, zatopienie sojuszniczej jednostki nawodnej mogło by być karane jako KIA. Trzeba by jednak określić to jasno.
Natomiast zatopienie okrętu podwodnego, przeważnie będącego w zanurzeniu to sprawa bardzo dyskusyjna. Bo praktycznie gracz niema na to wpływu, wyłączając sytuacje topienia z "premedytacją".
A co do jednostek neutralnych. Za zatopienie jednostki neutralnej ewidentnie odejmować jej tonaż od dorobku gracza. Za zatopienie statku szpitalnego odejmować od dorobku gracza tonaż jednostki szpitalnej pomnożony przez 2.
Imię: Jacek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#93 Wysłany: 11 Styczeń 2010, 19:27
Moje zdanie to:
za zatopienie neutrala - kara 0 BRT
za zatopienie sojusznika - kara 0 BRT
jeżeli w takcie gry, gracz zatopi innego gracza z premedytacją, a inni gracze to potwierdzą wtedy BdU (czyli osoba odpowiedzialna za ranking) może podjąć decyzję o odsunięciu tego kapitana - sąd polowy i KIA.
_________________ "Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać
Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
ściana i tak zawsze swoje wie"
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#95 Wysłany: 11 Styczeń 2010, 19:52
niby jak ???
może wyniknąć z rozmów na Vento.
W większości przypadków będzie to nie do udowodnienia, ale jak ktoś sobie będzie jaja robił z gry, to zaraz to inni gracze wyłapią.
W poprzednim rankingu, 3 razy zdarzyło się storpedowanie innego uboota i w każdym przypadku to był przypadek. Za przypadki nie należy karać.
Imię: PrZeMO
Ulubiona Gra: DW, SH2 vs DC, Imperium Galactica Pomógł: 21 razy Wiek: 45 Dołączył: 28 Maj 2005 Posty: 2456 Skąd: SOSNOWIEC CITY / Warszawa
#97 Wysłany: 11 Styczeń 2010, 20:16
Regulamin RANKINGU nie bedzie zatwierdzony dopoki nie znajdzie sie tam zapis, ze kazdy gracz uczestniczacy w patrolu RANKINGOWYM musi opuscic VENTO, ewentualnie zostac przeniesiony na inny kanal
Regulamin RANKINGU nie bedzie zatwierdzony dopoki nie znajdzie sie tam zapis, ze kazdy gracz uczestniczacy w patrolu RANKINGOWYM musi opuscic VENTO, ewentualnie zostac przeniesiony na inny kanal
Już chyba kilka lat temu była o tym rozmowa Przemo. Coś się zmieniło ostatnimi czasy na gorsze? Napisz mi na PW.
"- statek liczony jest jako neutralny, gdy płynie samotnie lub w misji opisane jest ostrzeżenie przed topieniem jednostek neutralnych "
Traci 90% sensu w przypadku gdy tonaż takich jednostek jest "tylko" niewliczany do ogólnego tonażu. Bo i tak można topić na "prawo i lewo" bez żadnych konsekwencji.
Co mnie obchodzić będzie co napisał autor misji ? Jak będę mu grał na nosie.
EDIT.
Chyba były nawet misje Finka gdzie było zaznaczone że nie wolno topić neutralnych jednostek.
A poruszając zatopienie z "premedytacją" nie do udowodnienia, nawet jakbyś siedział na obserwatorze.
Ostatnio zmieniony przez PL_Marco 11 Styczeń 2010, 21:16, w całości zmieniany 1 raz
#100 Wysłany: 11 Styczeń 2010, 22:18
PL_Marco napisał/a:
Jacek a nie uważasz ze zapis
"- statek liczony jest jako neutralny, gdy płynie samotnie lub w misji opisane jest ostrzeżenie przed topieniem jednostek neutralnych "
Traci 90% sensu w przypadku gdy tonaż takich jednostek jest "tylko" niewliczany do ogólnego tonażu. Bo i tak można topić na "prawo i lewo" bez żadnych konsekwencji.
Co mnie obchodzić będzie co napisał autor misji ? Jak będę mu grał na nosie.
EDIT.
Chyba były nawet misje Finka gdzie było zaznaczone że nie wolno topić neutralnych jednostek.
były też i moje misje. Uważam, że wystarczającą karą jest nieliczenie tonażu za neutrala.
Cytat:
A poruszając zatopienie z "premedytacją" nie do udowodnienia, nawet jakbyś siedział na obserwatorze.
W sumie takich przypadków nie miałem, więc nie sądzę, żeby była taka potrzeba.
Karanie za zatopienie ubootów nie ma sensu wg mnie. Nie wiesz gdzie się znajduje inny gracz. Co do innych sojuszników, to tutaj mógłbym jeszcze dyskutować. A neutral - po prosu 0 BRT
U-96 napisał/a:
nie rozumiem tego zapisu. W każdej grze rankingowej host pilnuje porządku, by ludzi e nie rozmawiali o sytuacji taktycznej w grze. A to, że ludzie rozmawiają w trakcie na różne tematy (nie związane z misją) tylko uprzyjemnia tę grę. Zapis taki na nic nie wpłynie, a tylko spowoduje, że nie raz powieje nudą. Jak komuś przeszkadzają te rozmowy, zawsze może przejść na inny kanał.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum