Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Imię: PrZeMO
Ulubiona Gra: DW, SH2 vs DC, Imperium Galactica Pomógł: 21 razy Wiek: 45 Dołączył: 28 Maj 2005 Posty: 2456 Skąd: SOSNOWIEC CITY / Warszawa
#101 Wysłany: 11 Styczeń 2010, 22:33
To jest ZLY nawyk, pozostalosc po poczatkach patroli na SH3, trzeba go wyeliminowac. Byla ankieta na FORUM na ten temat 60% byla za tym, zeby podczas patroli RANK nie bylo ludzi na VENTO.
Temat ogolnie rzeka i byl walkowany nie raz, nie dwa ani nie trze a argument jak ktos nie chce to moze wyjsc z VENTO jakos mnie nie przekonuje, bylem nie raz, nie dwa i slyszalem co sie dzialo. A zeby nie kusilo trzeba wyeliminowac taki czynni.
Pogaduchy prze i po a nie w trakcie patrolu nie wazne czy rozmowa dotyczy, pogody, cycków laski czy to, ze strzelam torpedy do tego lotniskowca.
Takowy zapis MUSI, powtarzam MUSI znalezc sie w REGULAMINIE gier rankingowych SH3, bynajmniej jesli nie WY jacku to MY- ja i MARCO- takowy zapis zostanie umieszczony:)
Dziekuje za uwage i to tyle co mialem do napisania na ten temat, na FORUM jest szukajka i mozna sobie poczytac na ten temat ewentualnie od jutra jestem do dyspozycji na VENTO
Byla ankieta na FORUM na ten temat 60% byla za tym, zeby podczas patroli RANK nie bylo ludzi na VENTO.
W której 3/4 osób, co się wypowiadały miało w sumie 2 patrole rankingowe... I jak mi wyszło, jedyne, co im nie podobało się, to popularność SH3. Bo co powiedzieć na to, ze mieli potem prawo ustawić, że na Ventrillo ma podczas patrolu panować cisza, jeżeli tylko PRZYNAJMNIEJ 1 osoba tego zażąda, a z osób, co za tym głosowały, większości nie zobaczyłem na żadnym patrolu? A przecież mieli tą ciszę o którą chcieli. Zresztą:
Ankieta była dawno temu, po niej było zebrane i coś na nim ustalono, nie pamiętasz?
I się okazało, że te osoby deklarujące "jak będzie cisza, to popłynę", potem zniknęły.
I pamiętam świetnie ten offtopic, co był w chyba 80 tematach i nie dało się na żaden temat około Sh3 pogadać, bo od razu go wrzucano, a admini nie robili porządku, ani nawet nie ostrzegli. Pamiętam świetnie, tą sytuację, za którą nikt nie dostał upomnienia, a ja za bardzo podobną dostałem ostrzeżenie za offtopic.
Wprost: Przemo, zobaczę, że będziesz pływał, uznam, ze twój głos ma tutaj sens.
Cytat:
bylem nie raz, nie dwa i slyszalem co sie dzialo. A zeby nie kusilo trzeba wyeliminowac taki czynni.
Ile temu? Bo z tego co pamiętam, to osoby, które to czyniły już dawno tu nie zaglądają.
Cytat:
Takowy zapis MUSI, powtarzam MUSI znalezc sie w REGULAMINIE gier rankingowych SH3, bynajmniej jesli nie WY jacku to MY- ja i MARCO- takowy zapis zostanie umieszczony
Przemek. Najpierw chcę zobaczyć, jak pływasz w rankingu, a potem może się bierz do zmian.
Pamiętasz, jak ja chciałem zmienić coś co MUSIAŁO się znaleźć w Sh2, aby gra była uczciwa? Przypomnieć ci co, powiedziałeś?
"Że nie ty za to odpowiadasz i nie pływasz nawet". Więc powiem ci to samo:
Nie pływasz, a mieszasz
I Jacek, nie odpowiedziałeś, czy mamy nagradzać za coś, na co nie mamy wpływu.
Imię: Jacek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#103 Wysłany: 11 Styczeń 2010, 22:44
PL_CMDR Blue R napisał/a:
I Jacek, nie odpowiedziałeś, czy mamy nagradzać za coś, na co nie mamy wpływu.
nie nagradzamy, po prostu nie karamy surowo - tylko tyle.
Przemek, specjalnie wywołałem osobny temat, to po cholerę wypisujesz tutaj wątek o zmianach w regulaminie ??????? Czy możemy dyskutować tam, gdzie jest na to miejsce i wypuścić WSPÓLNY regulamin, bez podziału na MY i WY ?????
_________________ "Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać
Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
ściana i tak zawsze swoje wie"
Imię: Jacek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#105 Wysłany: 11 Styczeń 2010, 22:51
PL_CMDR Blue R napisał/a:
Cytat:
Ale ja pytam, czy skoro nie karzemy, to czy będziemy nagradzać, gdy spudłowana torpeda nagle trafi w jakiś okręt 5km dalej.
tak, oczywiście, bo zamierzeniem kapitana było właśnie trafienie tego statku z 5 km . Tak oczywiście ja bym się tłumaczył przed BdU
_________________ "Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać
Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
ściana i tak zawsze swoje wie"
Imię: Marcin Pomógł: 13 razy Wiek: 43 Dołączył: 15 Lip 2007 Posty: 1878 Skąd: Gdańsk/Coventry
#106 Wysłany: 11 Styczeń 2010, 22:52
Pomysl z banowaniem na Vento jest cokolwiek dziwny? Ankiety nie widzialem. Jak ktos sie uprze to moze obejsc ten zakaz na tysiac sposobow ( inne Vento, TS, Gadu, Skype, Voip). Ja wole miec wszystkich graczy na kanale i w razie potrzeby odpowiednio reagowac. Wydaje mi sie, ze spolecznosc SH3 PS reprezentuje wystraczajacy poziom zaufania, aby nie bawic sie w takie ceregiele.
Ale ja pytam, czy skoro nie karzemy, to czy będziemy nagradzać, gdy spudłowana torpeda nagle trafi w jakiś okręt 5km dalej.
tak, oczywiście, bo zamierzeniem kapitana było właśnie trafienie tego statku z 5 km . Tak oczywiście ja bym się tłumaczył przed BdU
No i dochodzimy, że 2x w sytuacji "nie miał na to wpływu", mamy 2xróżną odpowiedź... Czy to uczciwie?
Ale choć do tego, czy liczyć suba, czy nie to można się sprzeczać, to wrócę do tematu neutrali.
Jacek. czy żal ci jak ci 1 torpeda nie trafi? Niezbyt, są inne (chyba, że to IIA,IID, XXIII). Więc takie trafienie neutrala...
Przyznam, że ujemny tonaż mi się bardzo podoba, jako opcja. Bo w sumie... Załóżmy misję typu:
Samotny neutral, dalej konwój.
To ja aż bym z działa tego neutrala zatopił, bo i tak w konwoju już sobie z niego nie postrzelam... I w sumie mógłbym strzelać z daleka. Zatopiony? Okej. Po patrolu dowiem się, czy mam tonaż, czy sytuacja, jakbym nic nie robił...
Imię: Marcin Pomógł: 13 razy Wiek: 43 Dołączył: 15 Lip 2007 Posty: 1878 Skąd: Gdańsk/Coventry
#108 Wysłany: 11 Styczeń 2010, 23:14
A teraz pytanie. Ile neutrali zatopiono w ostatnim rankingu i dlaczego zostal zatopiony?
Jezeli Finek dla Ciebie zatapianie neutrali jest atrakcyjne to top. Ja nie mam zamiaru tracic na neutrale torped, czasu (kalkulacje, przeladowanie torpedy) i nerwow. Zwyczajnie nie kalkuluje sie.
W zasadzie mi to gilga czy bedzie minus czy zero. Efekt bedzie taki sam.
Imię: Jacek Pomógł: 2 razy Wiek: 56 Dołączył: 01 Sie 2007 Posty: 161 Skąd: Jaworzno
#109 Wysłany: 12 Styczeń 2010, 01:00
Przemo dajże więcej luzu. To ograniczanie wolności, gdybym chciał grać i nie gadać to grał bym na UBI. Przecież na SH2 jak ludzie porozdzielają się na kanały to sobie mogą gadać. Czy aby nie za bardzo wszystko to zrobiło się za poważne?
A druga sprawa odnośnie wzorów.
Nie jestem matematykiem ale z ciekawością czytam te wasze analizy wzorów. Jestem pod ogromnym wrażeniem ale i tak nic z tego nie rozumiem. Czy nie można tych wzorów jakoś maksymalnie uprościć?
Może wystarczy tylko ilość BRT dzielone przez ilość karier. Wiem że zaraz napiszecie że Ci co grają często to będą pierwsi. Ale przecież chyba o to chodzi. Nie może wygrywać ktoś kto zagra 10 razy a potem czeka na rozwój wypadków. To tak jakby załoga na regatach wygrała wyścig i więcej nie startowała bo może spaść z pierwszego miejsca.
Może udało by się ustalić jakieś takie medale, albo odznaki (czy jak to nazwać) za różne osiągnięcia na patrolach rankingowych. Wzoruje się tu na najnowszym CoD.
Nie bardzo rozumiem o co chodzi z tym Vento. Moim zdaniem to jest dodatkowa atrakcja podczas patrolu. Można pogadać z ludźmi, którzy nie zawsze będą mieli na to czas przed lub po patrolu. Gdy ktoś podczas patrolu prosił o ciszę bo miał kłopoty, cisza zalegała jak makim zasiał. Nie spotkałem się z jakimiś podpowiedziami lub dogadywaniem się. Po co mieszać. Nad całością doskonale panowali hostowie. Każdy nowy gracz był na wstępie informowany na co może sobie pozwolić.
Troche odnosze wrażenie że admin chciał zaznaczyć swoją obecność i władzę. Na ten temat powinni się wypowiedzieć ludzie którzy pływali w rankingu. Zrobić ankietę.
Czy nie można tych wzorów jakoś maksymalnie uprościć?
Może wystarczy tylko ilość BRT dzielone przez ilość karier. Wiem że zaraz napiszecie że Ci co grają często to będą pierwsi.
Zyziu. Właśnie, że nie. Wówczas ilość patroli nie wpłynie na miejsce, bo zwiększy się również ilość karier.
Tylko wrócimy do problemu, który spowodował wycofanie poprzedniego wzoru.
Że gracz po powiedzmy 20 karierach nie ma już zbytnio możliwości zmiany.
A obecny wzór różni się od tego, co piszesz tylko 1. Wybieramy TRZY najlepsze kariery i dzielimy.
I tutaj może wejść, że ten co gra częściej ma lepsze miejsce, ale zobaczymy...
Imię: And Pomógł: 37 razy Dołączył: 09 Wrz 2008 Posty: 4398 Skąd: Gůrny Ślůnsk
#112 Wysłany: 12 Styczeń 2010, 07:19
1) Vento
To naprawdę niezbyt dobry pomysł aby ludzi wyrzucać z Vento. W ostatnim ranku (mimo że pływałem nie za dużo) vento uprzyjemniało rozgrywkę. Na bieżąco człowiek mógł się zapytać o coś czego nie rozumie, mogły być porady dla młodych graczy...
Pamiętam że mimo że wszyscy byli na vento Jacek na czasie napisał "widzę DD, zanurzenie" - i nie było problemu. Nowi gracze może nie za bardzo znali tej zasady, ale dzięki temu mogli mieć szkolenie - "o sprawach taktycznych lub o tym co się dzieje na powierzchni nie rozmawiamy przez vento". A jak ktoś potrzebował ciszy to prosił o ciszę i było po problemie - i wszyscy byli zadowoleni.
A jak już Syguła umawiał się z matką Woonderxda, to już w ogóle patrol schodził na dalszy plan...
Moim zdaniem vento daje to coś - poczucie pewnej wspólnoty, a także dodatkową przyjemność z gry, a w końcu płyniemy dla przyjemności... a jak ktoś potrzebuje to zawsze może zrzucić grę na pasek i wylogować się z vento lub zrobić "mute".
Od porządku jest HOST - i zdecydowanie lepiej jeżeli porozumiewa się on przez vento niż przez czat, na który często nie można odpowiedzieć / dać potwierdzenia że się słyszało (czat restrykcyjny, brak logu z czatu).
2) Kara na neutreala / sojusznika
Wydaje mi się, że wystarczającą karą dla gracza są puste wyrzutnie i bolesna strata czasu na konieczność ich przeładowania, co jest o wiele bardziej dotkliwe niż zapis -1500 BRT... Ile razy było "och, jakie kąski mi tu płyną, a mam puste wyrzutnie...".
Co do zatopienia suba - zgadzam się z argumentami że gracz nie ma na to wpływu. Ten punkt można wiec pominąć.
3) Wzór i Zyziek
Zyziu, chodzi o to że im ludzie więcej graja (mają więcej KIA) to każdy kolejny wynik słabiej wpływa na ostateczny wynik, co uważam było jedną z wad wzoru Finka. Nie powinno być tez tak, że graczowi liczy się jedna - najlepsza kariera, bo wtedy za dużo do powiedzenia ma szczęście / przypadek (udział w łatwych misjach, znakomita pozycja przy braku eskorty). Średnia z 3-ech najlepszych jest kompromisem między "najlepszą" a "średnią z całości" - dodatkowo umożliwia łatwą poprawę swojego wyniku (poprawa najsłabszej kariery).
Co do zatopienia suba - zgadzam się z argumentami że gracz nie ma na to wpływu. Ten punkt można wiec pominąć.
Jeżeli taki punkt przejdzie, to zażądam, aby gracz dał zdjęcia atakowanych jednostek w chwili odpalania torpedy.
Jeżeli nie miał wpływu na to, że trafił statek (spudłowana torpeda, ślepy traf), czyli strzelał w Didusia, a potem trafił małego mercha, to nie liczymy mu, bo nie miał na to wpływu, że akurat ten merch wpływał w trasę torpedy dla niego nieprzeznaczonej.
Poza tym:
W zeszłej edycji zatopiliśmy w sumie około 3-4,5mln BRT (3mln to same SURV). Zatopiona liczba subów = 3 =2250BRT
Co oznacza, że na każdy milion odejmujemy 750ton = 0,075% lub około 0,05%. Czyli drobiazg. Taki drobiazg, że nikt go nawet nie zauważy. Ale jednocześnie symboliczna kara.
Dla mnie kara za zatopienie suba jest symboliczna. 750 BRT? Większość graczy przynajmniej 10x tyle topi na patrol.
I nie będzie furteczki dla przyszłościowego "czy przypadkowe zatopienie neutrali ma być nieliczone"
Bo strzelałem do FIJI w misji Jacka, ale nie trafiłem i torpedy trafiły neutrala. Z 6km nie mogłem go rozpoznać i nagle mnie zaskoczyło, gdy już dawno po spudłowaniu dostałem komunikat, że "jednostka neutralna została zniszczona".
Bo powiem tak:
Wybieranie, kiedy niecelowaną torpedę liczymy, a kiedy nie to moim zdaniem małe niesprecyzowanie.
A co jak Sub wyjdzie na powierzchnię już po odpaleniu torped, aby dobić mercha z działa i dostanie 2 torpedy? Strzelający go nie widział przecieć...
#114 Wysłany: 12 Styczeń 2010, 13:17
Do poczatku rankingu zostaly 3 dni, a tu nawet nie ma zgodnosci na temat regulaminu rankingu. Podobno zasady byl juz ustalone, tak czy nie?
Jezel nie, to albo zrobicie sobie dzis spotkanie i TAM wszystko ustalicie albo bedziecie dalej produkowac TU spamposty az do usranej smierci.
Apel ten kieruje do prowadzacych ranking, ogarnijcie prosze ten balagan, bo az wstyd na to patrzec i czytac.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum