POLISHSEAMEN Strona Główna POLISHSEAMEN
**** Forum Klanowe PolishSeamen ****

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki

Zaproszenie

Ogłoszenie 

ZAPRASZAMY NA SERWER GŁOSOWY DISCORD

Uwaga ! Uwaga ! W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen. Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego. Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika. Adres się nie zmienia. Dalej jest to

www.forum.polishseamen.pl

Zachęcamy wszystkich do ponownego zarejestrowania się u nas i do czynnego udziału w naszej społeczności.

Przepraszamy za problemy. Pozdrawiamy Administracja PolishSeamen.

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Darmowy "Windows"
Autor Wiadomość
PL_tes 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

Imię: Marcin

#21  Wysłany: 15 Styczeń 2010, 14:34   

Dokladnie. Zyjac w Polsce przestrzegasz polskie prawo i to forum nie jest zadnym wyjatkiem.

PL_Storm87 
Kapitanleutnant

Kraj:
poland

Imię: Paweł
Ulubiona Gra: SH3 + GWX 2.1

#22  Wysłany: 15 Styczeń 2010, 14:39   

Ok.

Tylko widzisz, gdyby to było takie oczywiste jak z piłką.... bo piłek ludzie generalnie nie zjadają, a co forum to obyczaj. Przyznam się, że to co napisałem w pierwszym poście, napisałem z ciekawości co to spowoduje, bo doskonale zdaję sobie sprawę, że to dość delikatny tutaj temat. I mówię wam, że niejasny regulamin będzie się mścił. Bo już przedtem z tego co widziałem były z tym problemy i problemy będą w przyszłości.

A tu wystarczy kopiuj-wklej i ile na przyszłość podobnych nieporozumień można uniknąć?

Jak dotąd, zauważ Ty z kolei Finku, sporów o znieważanie głowy państwa raczej tu nie było (a już na pewno nie za mojego pontyfikatu) ;) Prawo powinno w sumie działać w odpowiedzi na bieżące problemy i potrzeby inaczej się tworzy paranoja. I jak wiecie, tematy w których ktoś od czasu do czasu napisze posta "dajcie CD Keya", albo "skond sciongnac kraka?" trafiają się od czasu do czasu. Ja wam daję narzędzia, gotowca właściwie by skutecznie ucinać ewentualne dyskusje na temat co wolno a co nie, no ale jak nie chcecie to trudno, nie moje małpy, nie mój cyrk.

Jeszcze EDIT, na Twój Finku post najnowszy. Nie złamałem prawa swoją wypowiedzią, netykiety... chyba też nie bardzo. Z resztą netykieta nie jest źródłem prawa. Co najwyżej naraziłem się na odpowiedzialność karną, ale to już inna sprawa.

Tak, jak najbardziej macie słuszność, zdrowy rozsądek na 1. miejscu. Ja jednak zapytuję - czy nie wygodniej jest w odpowiedzi na pewne problemy rozbudować jeden z punktów regulaminu właśnie po to, by takich dyskusji unikać?

Do punktu brzmiącego "Piractwu mówimy stanowcze NIE!" można się również doczepić, zaczynając od tego że "stanowcze NIE" to pojęcie nieostre, a kończąc na tym, że taki zapis nie spełnia wymogów normy prawnej. Nie ma się jednak co rozwodzić, wiecie o co mi chodzi, hm?

Ostatnio zmieniony przez PL_Storm87 15 Styczeń 2010, 14:45, w całości zmieniany 1 raz  

PL_CMDR Blue R 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

Imię: Rafał; Finek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III

#23  Wysłany: 15 Styczeń 2010, 14:42   

Ja proponuję wtedy:
"13. Piractwu mówimy stanowcze NIE"
Krótkie, treściwe.

Bo Storm teraz spójrz na każdy post regulaminu i zobacz, jak można go rozbudować. Każdy można rozbudować, aż wreszcie będziemy wydawali regulamin w twardej oprawie ze spisem treści na początku i przed każdym punktem.
http://pl.youtube.com/profile?user=FinekTSC

PL_Storm87 
Kapitanleutnant

Kraj:
poland

#24  Wysłany: 15 Styczeń 2010, 14:47   

PL_CMDR Blue R napisał/a:
Ja proponuję wtedy:
"13. Piractwu mówimy stanowcze NIE"
Krótkie, treściwe.

Bo Storm teraz spójrz na każdy post regulaminu i zobacz, jak można go rozbudować. Każdy można rozbudować, aż wreszcie będziemy wydawali regulamin w twardej oprawie ze spisem treści na początku i przed każdym punktem.

Przeczytaj mój post dokładnie, łącznie z editem, znajdziesz tam wszelkie odpowiedzi. :) Zarówno co do proponowanego wpisu, jak i o lęku przed niekontrolowanym rozrostem regulaminu. :) Dodam jeszcze, że kwestii już uregulowanych polskim prawem, regulować tu nie musimy. :)

PL_CMDR Blue R 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

#25  Wysłany: 15 Styczeń 2010, 14:52   

Cytat:
Do punktu brzmiącego "Piractwu mówimy stanowcze NIE!" można się również doczepić, zaczynając od tego że "stanowcze NIE" to pojęcie nieostre, a kończąc na tym, że taki zapis nie spełnia wymogów normy prawnej. Nie ma się jednak co rozwodzić, wiecie o co mi chodzi, hm?

A od kiedy regulamin ma spełniać wymogi normy prawnej? To jak te "X przykazań". Jak zaczniemy bawić się w budowanie struktury prawnej, to trzeba też kary zamieścić w regulaminie. i po takiej rozbudowie skończymy na tym, co mówiłem. Zwróć uwagę, że dla "braku problemu", a raczej czepialstwa 1 osoby, rozbudowałeś punkt. A teraz pomyśl, że każdy trzeba będzie rozbudować. Do czego dojdziemy?

A co do złamania prawa, odpowiedz na PW, bo z tego co słyszałem było inaczej.
Ostatnio zmieniony przez PL_CMDR Blue R 15 Styczeń 2010, 14:54, w całości zmieniany 1 raz  

PL_Andrev 
Konteradmiral

Kraj:
poland

Imię: And

#26  Wysłany: 15 Styczeń 2010, 14:59   

Nie ma co gdybać nad regulaminem i polskim prawem. W sprawach niejasnych decyzję co do posta podejmuje moderator działu lub administrator forum. Admin uznał że post nie nadaje się do publikacji i temat zamknięty. Jak to ktoś tutaj ładnie napisał "funkcja moderatora (lub admina) nie ogranicza się do tego aby nick ładnie wyglądał".

PL_Storm87 
Kapitanleutnant

Kraj:
poland

#27  Wysłany: 15 Styczeń 2010, 15:09   

Cytat:

A od kiedy regulamin ma spełniać wymogi normy prawnej? To jak te "X przykazań". Jak zaczniemy bawić się w budowanie struktury prawnej, to trzeba też kary zamieścić w regulaminie. i po takiej rozbudowie skończymy na tym, co mówiłem. Zwróć uwagę, że dla "braku problemu", a raczej czepialstwa 1 osoby, rozbudowałeś punkt. A teraz pomyśl, że każdy trzeba będzie rozbudować. Do czego dojdziemy?

A co do złamania prawa, odpowiedz na PW, bo z tego co słyszałem było inaczej.

A kto powiedział że zaraz mamy rozbudowywać każdy jeden punkt? Rozbudować warto te, których przejrzysta interpretacja stanowi wyraźny problem.

Regulamin cały nie jest normą prawną (patrz - definicja normy prawnej), ale za to jest swoistym źródłem prawa wewnętrznie obowiązującego. Tworząc regulamin, tworzysz prawo wewnętrznie obowiązujące, którym związani są tylko użytkownicy forum (a jak się nie podoba - to do widzenia). W zasadzie powinno spełniać jeden podstawowy warunek, być zgodne z prawem RP.

Co więcej, normy prawne wcale nie muszą zawierać sankcji? Zerknij np. do Kodeksu Pracy, albo Kodeksu Postępowania Administracyjnego. Tam sankcji prawie że nie ma (w KPA jakieś porządkowe chyba, ale to margines).

Ale ja zapytuję raz jeszcze, dlaczego by to źródło prawa jakim jest regulamin, nie miało być przejrzyste? Z praktycznych powodów?

A co do złamania prawa, to o Ci chodzi z tym PW? Co ja mam Ci tam napisać??

PL_Storm87 
Kapitanleutnant

Kraj:
poland

#28  Wysłany: 15 Styczeń 2010, 15:11   

PL_Andrev napisał/a:
Nie ma co gdybać nad regulaminem i polskim prawem. W sprawach niejasnych decyzję co do posta podejmuje moderator działu lub administrator forum. Admin uznał że post nie nadaje się do publikacji i temat zamknięty. Jak to ktoś tutaj ładnie napisał "funkcja moderatora (lub admina) nie ogranicza się do tego aby nick ładnie wyglądał".

Ale ja mam gdzieś tego posta, nie o to chodzi, ale o to, by nie było dyskutanctwa na raz następny, przy podobnej okazji. :)

PL_CMDR Blue R 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

#29  Wysłany: 15 Styczeń 2010, 15:19   

Cytat:
W zasadzie powinno spełniać jeden podstawowy warunek, być zgodne z prawem RP.

Połowa punktów łamie polską konstytucję, ale to detal :P

Storm, mówisz, ze tu może być interpretacja. A w innych nie może?

A co do usunięcia.( Po rozmowie na PW, gdzie potwierdziło się to, co wiedziałem o tej treści) Złamałeś polskie prawo, choć nie regulamin i dlatego admin to usunął. Niezależnie od wyglądu regulaminu, miał prawo.
Ostatnio zmieniony przez PL_CMDR Blue R 15 Styczeń 2010, 15:21, w całości zmieniany 2 razy  

PL_Storm87 
Kapitanleutnant

Kraj:
poland

#30  Wysłany: 15 Styczeń 2010, 15:40   

Połowa punktów łamie polską konstytucję, ale to detal :P

Storm, mówisz, ze tu może być interpretacja. A w innych nie może?

Żaden z tych zapisów nie jest sprzeczny z konstytucją tak długo, jak możesz swobodnie nacisnąć "logout" i się spod przepisów tego "prawa" jakim jest regulamin, wyrwać. :)

Cytat:
A co do usunięcia.( Po rozmowie na PW, gdzie potwierdziło się to, co wiedziałem o tej treści) Złamałeś polskie prawo, choć nie regulamin i dlatego admin to usunął. Niezależnie od wyglądu regulaminu, miał prawo.

Oczywiście że nie. Moja wypowiedź nie naruszyła prawa, naruszyłem je przez fakt, że ściagałem z torrenta. Ja mogę o tym rozpowiadać na prawo i lewo, ale nikt mnie nie skaże za to, że przyznałem się do winy a za to, że ściągałem/udostępniałem. Rozumiesz? :) Mogę się po całym mieście rozplakatować że ściągam z torrenta, ale sam fakt "plakatowania" to nie przestępstwo. :)

Ostatnio zmieniony przez PL_Storm87 15 Styczeń 2010, 15:41, w całości zmieniany 1 raz  

PL_tes 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

Imię: Marcin

#31  Wysłany: 15 Styczeń 2010, 17:27   

To plakatuj. Przeciez Przemek nie raz dal jasno do zrozumienia, ze przez wzglad na wspolprace z Cenega nie mozna na tym forum tolerowac takich wypowiedzi.

Czy to az tak trudne do zrozumienia i akceptacji ?

A czlowiek sie dziwi, ze we wspolczesnym swiecie zwykle prosze juz nie wystarcza. Zawsze za wszystkim musi stac cala masa paragrafow i przykazan.
Ostatnio zmieniony przez PL_tes 15 Styczeń 2010, 17:31, w całości zmieniany 3 razy  

PL_Matrose 
Korvettenkapitan

Kraj:
poland

Imię: Rafał

#32  Wysłany: 15 Styczeń 2010, 18:40   

A czy to takie trudne zmienić ten punkt 13. i dać sobie siana? :||

PL_CMDR Blue R 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

#33  Wysłany: 15 Styczeń 2010, 20:19   

Cytat:
Oczywiście że nie. Moja wypowiedź nie naruszyła prawa, naruszyłem je przez fakt, że ściagałem z torrenta. Ja mogę o tym rozpowiadać na prawo i lewo, ale nikt mnie nie skaże za to, że przyznałem się do winy a za to, że ściągałem/udostępniałem. Rozumiesz?

Przemo powinien to zgłosić na policję (ma taki obowiązek). Tak by to wyglądało, jakby miał Przemek to zgodnie z prawem robić. Ale Przemek poszedł ci na rękę i tylko usunął wpis.

@Matrose.
Ja z chęcią zmienię. Ale ma być krótki i treściwy. Bo taki z 2 podpunktami, to wiesz...

A co do łamania konstytucji. To sam fakt moderowania czyiś wypowiedzi już wiesz.
Ostatnio zmieniony przez PL_CMDR Blue R 15 Styczeń 2010, 20:21, w całości zmieniany 1 raz  

PL_Storm87 
Kapitanleutnant

Kraj:
poland

#34  Wysłany: 15 Styczeń 2010, 21:32   

Przemo powinien to zgłosić na policję (ma taki obowiązek). Tak by to wyglądało, jakby miał Przemek to zgodnie z prawem robić. Ale Przemek poszedł ci na rękę i tylko usunął wpis.

To by jak najgorzej świadczyło o Przemku, dlatego że przestępstwa związane z prawami autorskimi są ścigane z oskarżenia prywatnego, a Przemkowi nici do tego. Policja najpewniej olałaby sprawę, nie mając podstaw do wszczęcia dochodzenia, poszedłbyś do Microsoftu by wytoczyli mi sprawę, a oni by Cię wyśmiali, bo mają od zarypania danych piratów, którzy ściągają do pirackich Windowsów legalne aktualizacje i generalnie jakieś ściganie pojedynczych osób totalnie rozminęło by się z celem i aktualną polityką firmy. Tak samo wyśmialiby policję, bo nawet gdyby policja się zainteresowała, to najpierw poszłaby do M$ i zapytała "chcecie ścigać?" :D

Sprawa druga, proponuję przeglądnąć zawartość własnych półek i twardych dysków i zrobić rachunek sumienia, czy ma ktoś z was moralne prawo pouczać innych w kwestii piractwa. :)

Cytat:
Ja z chęcią zmienię. Ale ma być krótki i treściwy. Bo taki z 2 podpunktami, to wiesz...

A nie wiem. Co to komu szkodzi? Transfer zeżre? Miejsce na serwerze ukradnie?

Cytat:
A co do łamania konstytucji. To sam fakt moderowania czyiś wypowiedzi już wiesz.

A co Ty nagle tak z tą Konstytucją? Konstytucja roi się od norm generalnych i ogólnie przyjmuje się, że raczej nie da się jej stosować bezpośrednio, zawarte w niej kwestie muszą być uregulowane aktami rangi ustawowej i rozporządzeniami do nich. :)

PL_CMDR Blue R 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

#35  Wysłany: 15 Styczeń 2010, 22:08   

Cytat:
A nie wiem. Co to komu szkodzi? Transfer zeżre? Miejsce na serwerze ukradnie?

Nie, będzie nieczytelny i nikt nie będzie czytał, jak go rozbudujemy do 40 stron ze spisem treści w końcu

Ps. Storm, ale nie idzie o prawa autorskie, a o rozpowszechnianie nielegalnych kopii.
Ostatnio zmieniony przez PL_CMDR Blue R 15 Styczeń 2010, 22:10, w całości zmieniany 1 raz  

PL_Storm87 
Kapitanleutnant

Kraj:
poland

#36  Wysłany: 15 Styczeń 2010, 22:49   

Cytat:
[quote="PL_CMDR Blue R"]Nie, będzie nieczytelny i nikt nie będzie czytał, jak go rozbudujemy do 40 stron ze spisem treści w końcu

Wszystko jest czytelne, nie wiem z czym masz problem. Z resztą nieznajomość prawa szkodzi, a każdy użytkownik podczas rejestracji akceptuje te warunki czyli przyjmujemy założenie, lub, jakby powiedział prawnik - fikcję prawną, że przeczytał i zgadza się z nimi, prawda? Tu już nawet nie chodzi o czytelność a o to, by ucinać krótko takie dyskusje jak ta, którą sprowokowałem, wałkuję Ci to już drugi dzień. ;]

Cytat:
Ps. Storm, ale nie idzie o prawa autorskie, a o rozpowszechnianie nielegalnych kopii.

No przecież nielegalne kopiowanie, rozpowszechnianie, nie daj Boże uczynienie sobie z tego źródła dochodu, to wszystko są naruszenia praw autorskich, bo jedynie autor i Ci, którym wyrazi na to pisemną zgodę mają prawo rozporządzać danym programem czy innym dziełem w taki sposób! :)

Aleś Ty uparty Finek, ząb za ząb, zawsze Twoje musi być na wierzchu nawet jak nie jest. ;] Normalnie prawie jak ja. ;]

PL_Matrose 
Korvettenkapitan

Kraj:
poland

Imię: Rafał

#37  Wysłany: 15 Styczeń 2010, 22:50   

A czy w obecnej formie ktoś go czyta? Ja od początku działalności na forum ani razu nie zaglądałem do niego... Jedynie kawałek o piractwie... :||

PL_Pasterz 

Kraj:
poland

#38  Wysłany: 15 Styczeń 2010, 22:52   

Cytat:
Jeśli mówię wprost, że nie wszystko na moim kompie jest w 100% z legalnych źródeł? Toż ja fakt stwierdzam i kropka, poza faktu stwierdzenie nie wykraczam...

(...)

Sprawa druga, proponuję przeglądnąć zawartość własnych półek i twardych dysków i zrobić rachunek sumienia, czy ma ktoś z was moralne prawo pouczać innych w kwestii piractwa.

Storm a znasz pojęcie słowa hipokryzja?

Cytat:
Przecież każdy z nas coś ściąga, narusza na każdym kroku prawa autorskie!

Zawsze mierzysz innych swoją miarą? Twoje posty jednoznacznie wskazują jaki masz stosunek do przestrzegania praw autorskich, ale nie znaczy to, że twój punkt widzenia jest zbieżny z poglądami innych użytkowników tego forum. Jako niedoszły prawnik chyba zdajesz sobie sprawę z konsekwencji stosowania takich uogólnień i uproszczeń?

Cytat:
Tym bardziej wiem co piszę i ile mogę, że studiuję kierunek prawniczy.

To, że starasz się nam zaimponować swoją wiedzą z zakresu prawa chyba wszyscy zdążyliśmy już zauważyć... Zakładam, że przyszłemu prawnikowi nieobce jest pojęcie "etosu zawodu prawnika"? No cóż... W tej sytuacji pozostaje jedynie pogratulować oryginalnego systemu wartości, którym kierujesz się na co dzień i życzyć sukcesów w przyszłej karierze zawodowej. I cytując Jacka: czasem nie trzeba wykształcenia prawniczego, żeby zrozumieć, że coś jest moralnie / etycznie naganne. Wystarczy odrobina zdrowego rozsądku...

PL_CMDR Blue R 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

#39  Wysłany: 15 Styczeń 2010, 23:07   

PL_Storm87 napisał/a:

Wszystko jest czytelne, nie wiem z czym masz problem. Z resztą nieznajomość prawa szkodzi, a każdy użytkownik podczas rejestracji akceptuje te warunki czyli przyjmujemy założenie, lub, jakby powiedział prawnik - fikcję prawną, że przeczytał i zgadza się z nimi, prawda? Tu już nawet nie chodzi o czytelność a o to, by ucinać krótko takie dyskusje jak ta, którą sprowokowałem, wałkuję Ci to już drugi dzień.

Typowe podejście prawnicze. Zrobić tak, aby tylko prawnik się połapał, a zwykły użytkownik nawet nie chciał przeczytać.
Znasz pojęcie "Proste"?
Mówię ci. Możemy zrobić w 3 miesiące regulamin na 30 stron (bo o kolejny punkt w międzyczasie się przyczepisz, potem o kolejny, potem o kolejny), w których tylko prawnik się połapie, a potem aby dawać ostrzeżenia Przemek będzie musiał cię wynająć, aby je uzasadniać, bo sam się zgubi. Można, ale po co?

Proste = Funkcjonalne.
Ale dla ciebie proste = Nie spełnia wymogów prawniczych. Bo nie ma furtki pewnie/można różnie interpretować. Regulamin powinien być prosty i czytelny, aby user MIAŁ ochotę go przeczytać.
Ostatnio zmieniony przez PL_CMDR Blue R 15 Styczeń 2010, 23:07, w całości zmieniany 1 raz  

PL_Storm87 
Kapitanleutnant

Kraj:
poland

#40  Wysłany: 15 Styczeń 2010, 23:22   

Typowe podejście prawnicze. Zrobić tak, aby tylko prawnik się połapał, a zwykły użytkownik nawet nie chciał przeczytać.
Znasz pojęcie "Proste"?
Mówię ci. Możemy zrobić w 3 miesiące regulamin na 30 stron (bo o kolejny punkt w międzyczasie się przyczepisz, potem o kolejny, potem o kolejny), w których tylko prawnik się połapie, a potem aby dawać ostrzeżenia Przemek będzie musiał cię wynająć, aby je uzasadniać, bo sam się zgubi. Można, ale po co?

Proste = Funkcjonalne.
Ale dla ciebie proste = Nie spełnia wymogów prawniczych. Bo nie ma furtki pewnie/można różnie interpretować. Regulamin powinien być prosty i czytelny, aby user MIAŁ ochotę go przeczytać.

Nie no Finek, nie dobijaj. Przeczytaj moją propozycję raz jeszcze, nawet się nie zagłębiając. I powiedz, czy jest coś, czego nie rozumiesz? Cokolwiek? Jakkolwiek?

Hop! Hop! Czy jest tu ktoś, kto tego nie rozumie? :)

EDIT: A Tobie Pasterz o co chodzi? Gdzie masz hipokryzję? Czy ja gdzieś mówię "tak, zwalczajmy piractwo na każdym kroku!" a jednocześnie zasysam wszystko gigabajtami z torrenta? Nie, nie mówię tak. Prawnikiem też nie jestem i nie sądzę, by był mi pisany taki los. ;]

I czy na Twoim kompie same oryginały się świecą? To nie jest tak że innych swoją miarką mierzę, a tak, że zwyczajnie znam życie. :)

Od razu powiem, nie ściągami piratów w jakichś wielkich ilościach, co więcej, mam bardzo dużo oryginałów. To, na co mnie stać i co uważam że ściągajac bym splugawił ;] mam oryginalne. Na pewno żaden SH by u mnie piracki nie postał. Łącznie, oryginalnych mam tak z 1/3 gier, wiec całkiem sporo.

EDIT 2: Przyznam, że trochę mnie zabolała Twoja uwaga, która sugerowała że się tu popisuję i próbuję zaszpanować wiedzą. Po prostu co nieco z tej szkoły wynoszę, pewne nawyki mi zostają. Takie zboczenie, mówienie o prawie językiem prawniczym. Mam nadzieję że do wybaczenia.

EDIT 3: Matrose, słuszna uwaga, regulamin się przydaje zwykle wtedy, gdy użytkownik narozrabiał i trzeba mu, jak pieskowi wskazać "kupkę" którą zrobił i pogrozić palcem. Przyznam szczerze, przy rejestracji nie czytam regulaminów nigdy i wychodzę z założenia, że mam w sobie na tyle ogłady że i tak się z nikim nie pogryzę ani też za bardzo nie nabałaganię. :) No i moja propozycja może wygląda groźnie na pierwszy rzut oka, ale taka nie jest. Jest przejrzysta i starałem się w niej zawrzeć wszelkie możliwości i pozamykać luki.

Przepraszam jeśli wam to nie pasuje. Zamknijmy temat i do widzenia, bo się pożremy, padną gorzkie słowa, potem ktoś będzie żałował... Po co siać ferment. Zakończmy temat i już. Nie moje forum, nie ja je opłacam, róbcie co uznacie za stosowne, ja chciałem dobrze.

Ostatnio zmieniony przez PL_Storm87 15 Styczeń 2010, 23:46, w całości zmieniany 4 razy  

Odpowiedz do tematu