Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Powoli nadchodzi SH5 i zaczynam zastanawiać się nad opcją wymiany procka w mojej maszynie (LGA775).
Obecnie na pokładzie znajduje się C2D E4400 (2.0GHz) a jeśli nowa karta graficzna nie pomoże będzie trzeba przesiąść się dodatkowo na procesor z prędkością rzędu 3GHz.
Na podstawkę LGA775 są dostępne obecnie procesory:
Core Quad (nie interesuje mnie)
Core 2 Duo
Dual Core
A teraz pytanie dla znawców tematu: jakie są różnice między C2D a DualCore??? DualCore jest o 50% tańszy i właściwie nie ma ŻADNYCH różnic... ten sam rdzeń, ta sama technologia produkcji, ta sama ilość pamięci... DC jest wolniejszy o kilka procent w testach... ale nie uzasadnia to jego 50% niższej ceny!
Imię: Paweł
Ulubiona Gra: SH3 + GWX 2.1 Pomógł: 13 razy Wiek: 37 Dołączył: 12 Mar 2009 Posty: 684 Skąd: Tarnów
#2 Wysłany: 19 Styczeń 2010, 11:02
Dual Core to szajs, nie ruszaj tego, nie bez powodu jest tańszy. Chyba że Dual Core 'y z górnej półki.... Te to już są lepsze od najsłabszych quadów i części innych duali.... Oczywiście w aplikacjach, które umieją wykorzystać tylko jeden rdzeń, góra dwa.
Pytanie, dlaczego nie chcesz quada? Quady to przyszłość, coraz więcej jest aplikacji i gier korzystających z 4 rdzeni, to właściwie standard obecnie. (odpal Crysisa to się przekonasz, bo on z quadów czerpie garściami. Zamierzasz kupić grafikę potwora? Slaby procek będzie ograniczał jej możliwości i to bardzo. Na porządnym procku wyciśniesz w niejednej gierce i 30 FPS więcej niż na szajsie.
Może w ten sposób. Napisz mi andrev ile masz kasy do wydania max, a ja Ci powiem, co najlepszego za to kupisz.
Imię: Marcin Pomógł: 13 razy Wiek: 43 Dołączył: 15 Lip 2007 Posty: 1878 Skąd: Gdańsk/Coventry
#3 Wysłany: 19 Styczeń 2010, 11:29
Z Dual Core godny polecenia jest E5200 i to nie jest wcale zaden szajs. Swietnie OC + niska cena. Podkrecony podobno smiga jak low-endowe quady.
Gdy masz wiecej kasy to w kolejnosci
E7200 (Core 2 Duo),E8400, tak jak kolega podpowiada Quady lub co ja sugeruje i5 (cena orientuje sie wokolo quadow). Full wypas obecnie to i7, a juz malymi krokami nadchodza i9.
Core 2 Duo vs Dual Core:
- szybsza magistrala 1066 MHz vs 800 MHz
- wiecej i ciut szybszy cash: 3MB vs 2MB
To jest porownanie E5200 do E7200. Tak jak kolega Storm powiedzial nizszymi niz E5200 DualCore'ami nie ma sie nawet co przejmowac.
E8400 vs E7200:
- szybsza magistrala 1333 MHz vs 1066 MHz
- wiecej i ciut szybszy cash: 6MB vs 3MB
Ja osobiscie mam E5200 + Box'owe chlodzenie i jestem baaardzo zadowolony. Z plytka Asusa P5Q-E i porzadnym zasilaczem jest cicho, przyjemnie i jak dla mnie (www,Sh3,programowanie) w zupelnosci wydajnie.
Ulubiona Gra: SH3 + GWX 2.1 Pomógł: 13 razy Wiek: 37 Dołączył: 12 Mar 2009 Posty: 684 Skąd: Tarnów
#4 Wysłany: 19 Styczeń 2010, 11:47
Cytat:
Z Dual Core godny polecenia jest E5200 i to nie jest wcale zaden szajs. Swietnie OC + niska cena. Podkrecony podobno smiga jak low-endowe quady.
Jeżeli coś trzeba podkręcać by chodziło jak low-endowe quady, to to już jest jak najlepszy powód, by tego nie kupować.
Cytat:
Gdy masz wiecej kasy to w kolejnosci
E7200 (Core 2 Duo), tak jak kolega podpowiada Quady lub co ja sugeruje i5 (cena orientuje sie wokolo quadow). Full wypas obecnie to i7, a juz malymi krokami nadchodza i9.
Tyle że i5 i i7 pod socket 775 nie podepniesz. Poza tym to są procki grubo powyżej tysiaka, a chyba nie o to naszemu koledze chodzi. Tak więc jak zwykle wszystko zależy od kasiory.
Imię: Marcin Pomógł: 13 razy Wiek: 43 Dołączył: 15 Lip 2007 Posty: 1878 Skąd: Gdańsk/Coventry
#5 Wysłany: 19 Styczeń 2010, 12:00
PL_Storm87 napisał/a:
Jeżeli coś trzeba podkręcać by chodziło jak low-endowe quady, to to już jest jak najlepszy powód, by tego nie kupować.
Ale o co chodzi? Przeciesz to nie quad a niskobudzietowy proc ze swietnymi mozliwosciami. To co kolega Storm poleci dla "budzetowego" komputera? Quada?
PL_Storm87 napisał/a:
Tyle że i5 i i7 pod socket 775 nie podepniesz. Poza tym to są procki grubo powyżej tysiaka, a chyba nie o to naszemu koledze chodzi. Tak więc jak zwykle wszystko zależy od kasiory.
Jak bys nie zauwazyl to wyszledlem poza ramy pytania i dalem mini przeglad prockow Intela. Jezeli chodzi o i5 to powiedz mi, ktory jest w cenie "grubo powyzej tysiaka":
http://www.komputronik.pl...28S1156%29.html
#6 Wysłany: 19 Styczeń 2010, 12:15
Cytat:
Ale o co chodzi? Przeciesz to nie quad a niskobudzietowy proc ze swietnymi mozliwosciami. To co kolega Storm poleci dla "budzetowego" komputera? Quada?
Wszystko zależy od zasobności portfela. Niech nam Andrev powie ile może kasy wywalić. ;D
Cytat:
Jak bys nie zauwazyl to wyszledlem poza ramy pytania i dalem mini przeglad prockow Intela. Jezeli chodzi o i5 to powiedz mi, ktory jest w cenie "grubo powyzej tysiaka":
http://www.komputronik.pl...28S1156%29.html
Ja tam tego wyjścia poza ramy nie zauważyłem. ;P i7 wiadomo, i5 też, jak doliczysz wymianę płyty głównej. Z resztą to się mija z celem, bo ten procek nie nadaje się do gier.
Rozumiem że wchodzi w grę tylko zmiana pod coś co podejdzie pod aktualną płytę główną, w innym wypadku poleciłbym chyba przesiadkę na AMD.
W każdym razie, poprzednicy wymienili różnice.
Należało by sobie jeszcze zadać pytanie - podkręcamy czy nie ?
Bo jeśli nie to zdecydowanie C2D (choć i ten można podkręcać).
#8 Wysłany: 19 Styczeń 2010, 12:43
PL_Marco napisał/a:
Rozumiem że wchodzi w grę tylko zmiana pod coś co podejdzie pod aktualną płytę główną, w innym wypadku poleciłbym chyba przesiadkę na AMD.
W każdym razie, poprzednicy wymienili różnice.
Należało by sobie jeszcze zadać pytanie - podkręcamy czy nie ?
Bo jeśli nie to zdecydowanie C2D (choć i ten można podkręcać).
A ja bym przesiadki nie polecał, procki AMD choć w korzystnej cenie, okupują raczej dół tabelek testowych, zaś na "górze" niepodzielnie panuje intel.
Jeżeli chcesz podkręcać, to mam już nawet pomysł na terminatora wśród procków za niewielkie pieniądze, ale chłodzenie będzie niereferencyjne...
Imię: And Pomógł: 37 razy Dołączył: 09 Wrz 2008 Posty: 4398 Skąd: Gůrny Ślůnsk
#9 Wysłany: 19 Styczeń 2010, 12:55
Więc tak, już odpowiadam:
1) Wymiana płyty głównej nie wchodzi w grę, więc pozostaje socket LGA755
2) Planowana karta graficzna klasy "mainstream"
3) Nie gram w HI-END gry, a jak już to wyłącznie na obecnym monitorze (rozdzielczość 1280x1024), którego wymiana obecnie nie wchodzi w grę
4) Kasa do inwestowania, teoretycznie budżet nieograniczony, jednak zdrowy rozsądek podpowiada mi górną granicę w zakresie 500-600 zł.
5) Nie chcę potwora który będzie ciągnął HI-END gry na 1920x1600, mam podejście bardziej "ekonomiczne" i "pragmatyczne" czyli im im więcej za im mniej tym lepiej.
6) Pytanie moje spowodowało demko Battlestation: Pacific, które jako tako radziło sobie dopiero w rozdziałce 640x480... być może była tu winna karta grafiki, ale sama gra wymaga procesora 3GHz, podobnie jak nadchodzący SH5.
####################
7) OC to nie dal mnie, a głównie zależy mi na CISZY, dlatego wybrałem mojego E4400 - podczas pracy w Excelu czy przeglądania netu wiatrak się potrafi zatrzymywać...
####################
No i czy w ogóle WARTO wymieniać ten procesor na nowsze modele.
Ostatnio zmieniony przez PL_Andrev 19 Styczeń 2010, 13:06, w całości zmieniany 2 razy
#10 Wysłany: 19 Styczeń 2010, 13:41
Pytanie czy WARTO powinenies zadac sobie SAM. To wkoncu ty powinienes wiedzec co chesz. Czy ten BS:Pacyfik jest dla ciebie tak wazny?, etc. Raczej wszystko powyzej E7300 pewnie znaczaco podniesie komfort grania, ale czy granie jest dla Ciebie priorytetem?
Jezeli ustawiasz sprzet pod SH5 to poczekaj, az go wydadza, poczytaj opinie i wtedy kombinuj. Oszczedzisz sobie siwych wlosow, jak cos nie wypali jak trzeba.
Imię: And Pomógł: 37 razy Dołączył: 09 Wrz 2008 Posty: 4398 Skąd: Gůrny Ślůnsk
#11 Wysłany: 19 Styczeń 2010, 15:00
tes napisał/a:
Pytanie czy WARTO powinenies zadac sobie SAM. To wkoncu ty powinienes wiedzec co chesz.
Nie, no to jest oczywiste.
Pytanie tylko brzmi czy warto tego proca wymieniać na lepszy model np. typu 7xxx.
Nie jestem fanem wydawania majątku aby uzyskać 5% więcej wydajności, a zamieściłem tutaj posta aby posłuchać opinii osób bardziej obeznanych z tematem.
Właśnie wyczytałem, że E7xxx są wykonane w innym procesie technologicznym, co przekłada się na niższe zużycie energii przy pracy w spoczynku...
(za wiki: Zmniejszenie rozmiaru tranzystora z 65nm na 45 nm obniżyło pobór energii przez układ o około 40%, ale zwiększyło nieznacznie z nieznanych przyczyn średnią temperaturę pracy).
tes napisał/a:
Jezeli ustawiasz sprzet pod SH5 to poczekaj, az go wydadza, poczytaj opinie i wtedy kombinuj. Oszczedzisz sobie siwych wlosow, jak cos nie wypali jak trzeba.
Tylko wiesz Tesu, zakupy rozłożone na raty są jakoś mniej bolesne dla kieszeni... a opinie można pozbierać już teraz, być może procki spadną do tego czasu o kilka złotych.
Ostatnio zmieniony przez PL_Andrev 19 Styczeń 2010, 15:02, w całości zmieniany 1 raz
Wymiana karty graficznej może się opłacić o ile nie musisz przy okazji wymieniać zasilacza.
Przy tych nakładach finansowych taka wymiana nie dałaby Ci nic.
Wymiana procka na tej samej podstawce o lepszych osiągach jest też sensownym wyjściem. O ile nie okaże się,że masz taki właśnie 5 procentowy zysk mocy.
Ja przy takim samym poziomie dźwięku podkręciłem ostatnio swojego kompa. Zyskałem jakieś 20% wydajności .
#13 Wysłany: 19 Styczeń 2010, 15:23
Andrew napisał/a:
Tylko wiesz Tesu, zakupy rozłożone na raty są jakoś mniej bolesne dla kieszeni... a opinie można pozbierać już teraz, być może procki spadną do tego czasu o kilka złotych.
To zaloz specjalny fundusz oszczednosciowy "new SH5 power" i odkladaj co miesiac male datki. Moze bedzie mniej bolesne
Ja poczekalbym (w zasadzie poczekam) na opinie "z praktyki", co i jak najlepiej poradzi sobie z SH5. A jak wyjdzie gniot, to nie bede mial zalu ze przez przypadek wydalem nie potrzebnie gotowke, bo to co mam obecnie w zupelnosci mi wystarcza.
#14 Wysłany: 19 Styczeń 2010, 18:50
Andrev, więc tak Twój obecny procek jest słabiutki i nie nadaje się nawet na 2-3 letnie tytuły za bardzo. Jeśli masz zamiar wydać tak do 600 stów, no to polecę Ci Core 2 Quad Q6600.
Jak dobrze poszukasz, kupisz za rozsądne pieniądze, np tu:
Porównując do Twojego obecnego, na aplikacjach wykorzystujących tylko jeden rdzeń możesz się spodziewać pi razy drzwi 30-40% wzrostu wydajności (w połączeniu z dobrą grafiką, oczywiście i w zależności od apetytu gry na moc obliczeniową - im nowsza tym bardziej widoczna różnica. A dobra grafika, nie znaczy zaraz potwór). W aplikacjach które umieją wykorzystać 2 i więcej rdzeni, wydajność będzie odpowiednio większa.
Procesor, gdybym miał umieścić go w drabince pomiędzy najtańszymi dualami a najmocarniejszymi quadami, określiłbym go jako dość dobry, a jak za te pieniądze to nawet bardzo dobry.
Inna jego zaleta, całkiem dobrze się kręci. Myślę że na boxowym chłodzeniu spokojnie podbijesz go bezpiecznie z 2,4 do 2,7 Ghz dla każdego ze rdzeni (wierz mi, czuć różnicę) na chłodzeniu niereferencyjnym i paście wysokiej jakości - w granicach 3,2-3,4 Ghz co da Ci wydajność na poziomie procesora za 2000 zł.
Będzie nieźle się sprawował jeszcze przez długi czas, na pewno taki SH5 będzie śmigał, zwłaszcza że niemal na pewno będzie miał wbudowaną obsługę 4 rdzeni, jak niemal każda współczesna gra. Więc pociągnie go bez krzyku tam, gdzie dual się zakrztusi.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum