Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Imię: And Pomógł: 37 razy Dołączył: 09 Wrz 2008 Posty: 4398 Skąd: Gůrny Ślůnsk
#22 Wysłany: 19 Styczeń 2010, 07:49
W KOŃCU...
W końcu nVidia ujawniła więcej informacji na temat nadchodzącego cudeńka. Na stronie producenta (źródło w barbarzyńskim) pojawiło sie kilka scrennów obrazujących potęgę GF100 "Fermi", z których wynika, że nowe dziecko nVidii miażdży produkty konkurencji.
Oczywiście porównania zamieszczone przez producenta na temat ich najnowszego produktu oraz konkurencji wiecie ile są warte, szczególnie że nVidia milczy o zapotrzebowaniu na moc i możliwej cenie Fermi'ego.
Z testów zamieszczonych przez nVidię wynika, że dzięki nowatorskiej równoległej architekturze będzie możliwy silny wzrost wydajności tesselacji - efekt wyjątkowo widowiskowy pożera do 50% zasobów mocy kart ATI.
Co ciekawe, wielu internautów zamieszczających swoje komentarze na polskich forach ślini się na Fermiego... aby kupić Radka w niższej cenie...
Co ma sobie nie radzić? Na takie potwory jak GF 285 czy 295 wciąż nie ma bata. A co do tych screenów, to wyglądają na straaasznie stronnicze, w zasadzie to są to te same obrazki, tylko na jednych obraz ktoś wyostrzył a na innych rozmył. Zwykła ściema.
Storm co Ty za durnoty opowiadasz ?
HD 5850 sobie radzi z tymi kartami i zjada o wiele mniej W.
A że o 5870 czy 5890 już nie będę wspominał. nVidia jest obecnie w tzw. "czarnej dupie".
Byłbym zapomniał. Wcale nie jestem fanem ani tym bardziej maniakiem ATI/AMD.
Miałem Intele miałem AMD.. GF-y i Radeonki.
Składałem znajomym i rodzinie sprzęty i tak na serio nigdy z żadną konfiguracją nie było kłopotów. A zakupy zawsze robione były w/g optymalnego doboru ceny do jakości.
W lutym/marcu będę kupował dla siebie sprzęt za 3k i na 90% będzie to połączenie Intela z Radkiem.
Imię: Paweł
Ulubiona Gra: SH3 + GWX 2.1 Pomógł: 13 razy Wiek: 37 Dołączył: 12 Mar 2009 Posty: 684 Skąd: Tarnów
#24 Wysłany: 19 Styczeń 2010, 19:21
Devil napisał/a:
PL_Storm87 napisał/a:
Co ma sobie nie radzić? Na takie potwory jak GF 285 czy 295 wciąż nie ma bata. A co do tych screenów, to wyglądają na straaasznie stronnicze, w zasadzie to są to te same obrazki, tylko na jednych obraz ktoś wyostrzył a na innych rozmył. Zwykła ściema.
Storm co Ty za durnoty opowiadasz ?
HD 5850 sobie radzi z tymi kartami i zjada o wiele mniej W.
A że o 5870 czy 5890 już nie będę wspominał. nVidia jest obecnie w tzw. "czarnej dupie".
Byłbym zapomniał. Wcale nie jestem fanem ani tym bardziej maniakiem ATI/AMD.
Miałem Intele miałem AMD.. GF-y i Radeonki.
Składałem znajomym i rodzinie sprzęty i tak na serio nigdy z żadną konfiguracją nie było kłopotów. A zakupy zawsze robione były w/g optymalnego doboru ceny do jakości.
W lutym/marcu będę kupował dla siebie sprzęt za 3k i na 90% będzie to połączenie Intela z Radkiem.
Rzecz w tym, że wyrwanie się z NVIDIowskiej "czarnej dupy" jest... ekonomicznie nieuzasadnione. Nie ma gry, która by chociażby z GTX 285 (a karta kosztuje rozsądne pieniądze) nie poszła na full i długo nie będzie, ATI kusi technologiami, które są na razie bezużyteczne, bo gry dopiero będą wychodzić pod DX 11, więc w zasadzie płaci się za nic, dodatkowe stówki lecą... Też nie powiem że jestem fanem Nvidii, chociaż z firmą związany jestem od wielu już lat i mam do niej zaufanie. (Może niepotrzebnie?)
Jeśli możesz, opowiedz mi coś o kartach ATI? Tzn jak wygląda obraz renderowany przez Radeony? Też zdarzają się jakieś drobne błędy, typu przenikające się czy migające tekstury w niektórych grach? Jak ocenisz funkcjonalność panelu sterowania? Jak OC?
P.S. Jeżeli moja poprzednia wypowiedź miała sugerować że NVIDIA góruje nad ATI, to przepraszam, ale zupełnie nie o to mi chodziło.
#25 Wysłany: 9 Luty 2010, 11:43
Jakby ktoś był zainteresowany kartą grafiki pod SH5, to w jednym z dobrych sklepów (nie pisze jakim, coby reklamy nie robić - google twoim przyjacielem) pojawiła się karta Asus HD5770 512MB w absurdalnie niskiej cenie - 525 zł. Inne tego typu modele (co prawda z 1MB RAM) kosztują powyżej 600 zł.
Na czymś takim to SH5 pójdzie na full detalach... no chyba że ktoś gra w full HD to może potrzebować karty 1MB.
Ostatnio zmieniony przez PL_Andrev 9 Luty 2010, 12:03, w całości zmieniany 1 raz
Ulubiona Gra: SH3 + GWX 2.1 Pomógł: 13 razy Wiek: 37 Dołączył: 12 Mar 2009 Posty: 684 Skąd: Tarnów
#26 Wysłany: 9 Luty 2010, 13:26
PL_Andrev napisał/a:
Jakby ktoś był zainteresowany kartą grafiki pod SH5, to w jednym z dobrych sklepów (nie pisze jakim, coby reklamy nie robić - google twoim przyjacielem) pojawiła się karta Asus HD5770 512MB w absurdalnie niskiej cenie - 525 zł. Inne tego typu modele (co prawda z 1MB RAM) kosztują powyżej 600 zł.
Na czymś takim to SH5 pójdzie na full detalach... no chyba że ktoś gra w full HD to może potrzebować karty 1MB.
O kurde, toż to pół darmo! Magazyny wietrzą czy co? Cholera, dobiłeś mnie tym. Akurat nie mam nic kasy, a taka okazyja...
EDIT: Mooment... Właśnie wchodzę na Google i patrzę - kurde, co te karty ATI tak poleciały w dół? Jeszcze niedawno po tysiaku a tu 5-6 stówek?? Wyszło co nowego, o czym nie wiem?
Imię: PrZeMO
Ulubiona Gra: DW, SH2 vs DC, Imperium Galactica Pomógł: 21 razy Wiek: 45 Dołączył: 28 Maj 2005 Posty: 2456 Skąd: SOSNOWIEC CITY / Warszawa
#28 Wysłany: 9 Luty 2010, 19:06
PL_Andrev napisał/a:
Inne tego typu modele (co prawda z 1MB RAM) kosztują powyżej 600 zł.
Imię: Marek
Ulubiona Gra: życie
#29 Wysłany: 10 Luty 2010, 14:12
A potraficie cos doradzic jakie płyty główne brac do tych kart grafiki? moja niestety bazuje na AGP i za nic nie da sie najnowszych grafik w to wcisnąć. Zastanawiam sie czy w lytach głównych jest jakies rozróżnienie na takie co lepiej współpracuja z kartami grafiki i takie które jakichs grafik nielubią?
#31 Wysłany: 10 Luty 2010, 15:30
PL_Andrev napisał/a:
Na temat kart AGP to może się kolega Strom wypowie.
A co ja guru jakieś? Na AGP to ostatnie co wyszło to chyba GF serii 6? Czy może jeszcze siódmej? Tak czy inaczej za słabe.
Jak kupujesz płytę główną, to już musisz wiedzieć, co w nią chcesz wsadzić. Dobra płyta główna zawsze jakoś usprawni wymianę danych pomiędzy podzespołami.
Odradzam Asrocki i inne najtańsze wynalazki, z ASUSem mam złe doświadczenia, nie tylko ja chyba, ponoć im dużo płyt do serwisu wraca. Obecnie używam płyty Gigabyte'a X48-DS4 i jestem z niej zadowolony, dałem za nią tak ponad 600 stówek 1,5 roku temu, za taką kasę to już dzisiaj bardzo porządne płyty chodzą,ale w jakieś tam deluxy i inne za tysiaka to chyba już nie warto się bawić.
Jeśli mam coś poradzić, to oczywiście płytę pod najnowszy socket intela, z dwoma wejściami PCI-E 2.0 (czy SLI czy Crossfire to już jak tam wolisz), szybkimi slotami pamięci, mogą być te całe DDR3 PC1333 i to tyle. Niechby to była dobra firma typu MSI albo Gigabyte. cenowo? ok. 5 stów, więcej się tak sobie opłaca, teraz ceny pospadały, mało co kosztuje powyżej 800 zł.
#32 Wysłany: 10 Luty 2010, 16:56
Na AGP znalazłem tylko Radki HD4650 z 512MB RAMu.
Z taką kartą to SH5 prawdopodobnie pójdzie... ale na minimum, a już na pewno obraz się może często ciąć...
#33 Wysłany: 10 Luty 2010, 17:04
PL_Andrev napisał/a:
Na AGP znalazłem tylko Radki HD4650 z 512MB RAMu.
Z taką kartą to SH5 prawdopodobnie pójdzie... ale na minimum, a już na pewno obraz się może często ciąć...
Pragnę przypomnieć, że wymiana danych pomiędzy kartą na AGP x8 a resztą komponentów, będzie ponad dwa razy wolniejsza, niż na porównywalnym modelu pod PCI-E. x16
#34 Wysłany: 10 Luty 2010, 19:04
PL_Storm87 napisał/a:
Pragnę przypomnieć, że wymiana danych pomiędzy kartą na AGP x8 a resztą komponentów, będzie ponad dwa razy wolniejsza, niż na porównywalnym modelu pod PCI-E. x16
...więc wymiana na nowszy typ płyty głównej ze złączem PCI jest chyba najlepszym pomysłem. AGP to przeżytek - można ale po co skoro efektu nie będzie, albo będzie znikomy? Grałem na czymś co miało... 0.3 FPS/sek. Szkoda nerwów.
#35 Wysłany: 29 Marzec 2010, 23:03
Mały update w temacie:
Choć nie są to oczywiście oficjalne informacje, jeden z niemieckich serwisów internetowych ujawnił wstępną specyfikację chipsetu GT104, który ma trafić do nowych kart graficznych NVIDIA ze średniej półki cenowej. Informacja jest szczególnie ciekawa, ponieważ od dawna NVIDIA nie wydała prawdziwie nowej karty graficznej z segmentu mid-end.
GT104 ma zadebiutować po postacią kart GeForce GTS 400 już latem, co akurat pokrywa się z wcześniejszymi przeciekami informacji. Wspierający DirectX 11 chipset ma być wyposażony w 256 procesorów CUDA, czyli połowę maksymalnej ilości jednostek dostępnych w topowym Geforce GTX 480. W stosunku do flagowej karty nowej generacji, GT104 zachowa ilość jednostek TMU – 64, jednak straci na ilości jednostek ROP – 32 zamiast 48, a także węższym kontrolerze pamięci GDDR5 – 256- zamiast 384 bitów.
Co istotne, GPU ma pojawić się na rynku pod postacią 3 różnych modeli, pokrywających szerokie pasmo segmentów cenowych. Najmocniejszy GeForce GTS 450 ma być taktowany zegarami 725/1500/3600 MHz odpowiednio dla rdzenia/procesorów CUDA/pamięci, kosztując przy tym od 200 do 230 euro (NVIDIA za konkurenta obrała Radeona HD 5830). Dalej mamy GeForce GTS 440, który ma być o 20% wolniejszy od silniejszego brata, kosztując przy tym 160-180 euro, co stawi kartę na przeciw Radeona HD 5770. Na końcu znajdzie się GeForce GTS 430 z 192 procesorami CUDA, 192-bitową magistralą pamięci i ceną 130-150 euro.
Warto również wspomnieć o innych chipsetach opartych na Fermi – GF106 (segment cenowy 60-100 euro) oraz GF108 (30-50 euro). Szczególnie interesujące są karty z najniższego segmentu cenowego, w którym AMD w tej generacji kart nie zabłysnęło.
Najgorsze w tym wszystkim jest to, że na tzw. wojnę cenową można liczyć dopiero jesienią.
Szlag...
[ Dodano: 15 Kwiecień 2010, 10:29 ] Najnowsze porównanie kart graficznych w segmencie MID STREAM
Opis kart nVidia GeForce: Test 14 kart GeForce za 270-550 zl
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum