POLISHSEAMEN Strona Główna POLISHSEAMEN
**** Forum Klanowe PolishSeamen ****

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki

Zaproszenie

Ogłoszenie 

ZAPRASZAMY NA SERWER GŁOSOWY DISCORD

Uwaga ! Uwaga ! W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen. Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego. Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika. Adres się nie zmienia. Dalej jest to

www.forum.polishseamen.pl

Zachęcamy wszystkich do ponownego zarejestrowania się u nas i do czynnego udziału w naszej społeczności.

Przepraszamy za problemy. Pozdrawiamy Administracja PolishSeamen.

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Kanał Św.Jerzego-Morze Irlandzkie-Kanał Północny...
Autor Wiadomość
PL_HUBAL 
Kapitanleutnant

Kraj:
poland

Imię: Kamil

#1  Wysłany: 30 Styczeń 2010, 08:43   Kanał Św.Jerzego-Morze Irlandzkie-Kanał Północny...

Proszę o informacje na temat przejścia w/w trasą na listopad 1939,

Patrole ZOP-u
Patrole lotnicze
Pola minowe
Średnia głębokość
ruch statków
Warunki przejścia przez kanał Północny na wysokości Belfastu

BdU podczas trwania patrolu wysłało mi nowe rozkazy...

Czy lepiej trasą naokoło Irlandii od strony Oceanu Atlantyckiego :?

Proszę o konstruktywne wypowiedzi :)
Ostatnio zmieniony przez PL_HUBAL 30 Styczeń 2010, 09:24, w całości zmieniany 2 razy  

PL_Szylol 
Leutnant zur See

Kraj:
poland

Imię: Szymon
Ulubiona Gra: Silent Hunter III i V, Seria Mass Effect, Seria Assassin's Creed

#2  Wysłany: 30 Styczeń 2010, 09:12   

Możesz płynąć po prostu przez te kanały ja kiedyś przepływałem czasami zdażał się niszczyciel ale jest tam też dużo samotnych handlowców

PL_HUBAL 
Kapitanleutnant

Kraj:
poland

Imię: Kamil

#3  Wysłany: 30 Styczeń 2010, 09:17   

Dzięki Szylol ;)

No to mam już jeden głos za ;)

majama 
Leutnant zur See

Kraj:
poland

Imię: Marek
Ulubiona Gra: życie

#4  Wysłany: 30 Styczeń 2010, 12:50   

Tam jest niebezpiecznie, bardzo płytko, każdy patrolowiec będzie ciebie mial na talerzu. Miny prawdopodobne przy wejściu i wyjściu.

PL_Storm87 
Kapitanleutnant

Kraj:
poland

Imię: Paweł
Ulubiona Gra: SH3 + GWX 2.1

#5  Wysłany: 30 Styczeń 2010, 13:02   

Co do pól minowych, niemal na pewno są jakieś poletka, ale nie jestem pewien. Dawno tam nie pływałem. Poniżej peryskopowej w każdym razie lepiej nie schodzić bez potrzeby. Dość często tą trasą śmigają zespoły uderzeniowe, zwykle jakiś krążownik lub dwa w asyście kilku niszczycieli (miałem dwa udane ataki na wrogi task force w tym rejonie, łącznie zatopiłem 2 krążowniki lekkie i poważnie uszkodziłem ciężki, kl. Kent chyba). Ale za każdym razem miałem nieprzyjemności, bo niezbyt głęboko, a lata wojny były późniejsze. W 1939 można spokojnie zaryzykować przy wyższej fali. Zwykle pływają ok 18 węzłów z południa na północ.

Teren jest dość bogaty "konwojowo" Zarówno w Kanale Północnym jak i św Jerzego mogą się napatoczyć konwoje płynące z Afryki do przemysłowego Liverpoolu. Bardziej na południe mogą się też trafić konwoje i pojedyncze statki płynące do Bristolu. Obydwa porty mają obfity ruch, tak więc mogą być niezłe, choć ryzykowne łowy. Są też i jednostki przybrzeżne, holowniki, kutry i trawlery wszelkiego rodzaju. Przypominam, że zgodnie z umowami międzynarodowymi ataki na jednostki przybrzeżne są niedopuszczalne. ;)

Uwaga na neutrale! Sporo tutaj neutralnych Irlandczyków, nawet na neutralne konwoje się wpada. Amerykańce też się mogą trafić, w końcu zachodnie wybrzeże, a wymiana handlowa dość intensywna. Przy ataku na irlandzką flotę na niebie mogą się pojawić Hurricane'y spod znaku koniczyny, warto mieć to na uwadze. :)

Co do wrogich patroli. Na północy mniej groźne jak na południu (bliskość kanału robi swoje). Pojedyncze niszczyciele lubią tu sobie śmigać i wszczynać alarmy na pokładzie. :) Ale częściej będzie się wpadało (głównie w kanale św Jerzego) na szybkie i wredne kutry torpedowe, które przy odpowiednio wysokiej fali mogą się "podkraść" bardzo blisko do U-Boota (miałem akcję, że załoga zobaczyła kuter torpedowy gdy był 2 km od nas i już do nas strzelał) Jak załoga szybko się połapie, to można się z kutrem postrzelać, jeśli ma się dobre oko (+plus aktualizowane informacje od WO o odległości :)) zanim znajdziemy się w zasięgu jego działek i WKM-ów. Kutry mogą się trafiać grupami, tak do 5 jednostek, ale to rzadkość. Oczywiście mogą też ściągnąć nam na głowę większe jednostki. O samolotach wspominać nie muszę, jak nas raz wykryją, to będą starać się nam umilać regularnie drogę. :) Na szczęście w 1939 nie ma tego dużo, głównie Hurricane'y czasem Swordfish jakiś lub iny Kingfisher.

Co do przejścia, sugeruję podobną taktykę co przy La Manche - w dzień 1/3 naprzód na peryskopowej, w nocy na całej naprzód, płynąć na pałę jak najszybciej. W nocy w 1939 praktycznie nic nie lata, to przynajmniej ten problem mamy z głowy. :)

PL_Szylol 
Leutnant zur See

Kraj:
poland

Imię: Szymon
Ulubiona Gra: Silent Hunter III i V, Seria Mass Effect, Seria Assassin's Creed

#6  Wysłany: 30 Styczeń 2010, 17:55   

Ja kiedyś tam przepływając podczas sztormu i w nocy to moja załoga zauważyła niszczyciela gdy był 200m za mną :cenzura:

Odpowiedz do tematu