Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Patrol nr 29- "Zwiad Lotniczy"
Godzina losowania: 20:00
Start serwera: czwartek 11.02.2010, godz: 20:33 (po resecie)
Cytat:
"Zwiad lotniczy"
12 VI 1942 22:30
Czas misji: 2h
U-Boot: Dowolny U-Boot VII lub IX rocznika 1942
Załoga: Zawodowiec
Tło historyczne:
Zwiększona liczba U-Bootów udających się do USA zmniejszyła liczbę okrętów patrolujących Atlantyk. Spowodowało to redukowanie okręznych tras dla konwojów i płynięcie trasą zbliżoną do najkrótszej. Nastąpiło też nieuniknione osłabienie czujności załóg, co w efekcie spowodowało, że rozkazane przez BdU niespodziewane ataki wilczych stad były wyjątkowo niemiłą niespodzianką.
Celem jednego z takich ataków był konwój HG-84, który 9 czerwca 1942 roku wypłynał z Gibraltaru. 11 czerwca dołączyły do niego śledzone przez Focke Wulfy FW 200 Condor 3 frachtowce z Lizbony. Zwiadowcy podali pozycję konwoju do grupy zwanej Endrass.
Odprawa:
Udajcie się na wyznaczoną pozycję... O zmroku powinniście zauważyć konwój. Atakować pod osłoną nocy! Udanych łówów.
PL_CMDR Blue R - SURV • Tanker T2 "La'Fuelo" - 10493 • Granville Freighter "Kangaroo" - 4704 • Victory Cargo "Tank you very much" - 7695
---------------------------------------------------
Razem: 22892
PL_Zyziek_B - KIA • Troop Transport "Tommies" - 8124 • Tanker T3 "Petroil" - 11339
---------------------------------------------------
Razem: 19463
gregory_11 - KIA
<<Content Generator: "Raport SH3" by PL_Mirko>>
Misja ciężka całkowite ciemności rozpoczynamy na powierzchni w niewielkiej odległości od siebie.
Stosując się do radiogramów płyniemy do punktu zbiórki ,obserwując z mostka dostrzegłem kolizję trzech ubotów które praktycznie na siebie wpadły.Zmieniamy kierunek na wschód płyniemy....płyniemy... i nagle "Server został zamknięty"
Po chwili jednak nasz dzielny Finek pojawia się na nowo i już płyniemy dalej, tym razem skracając drogę i nie patrząc na komunikaty.Więc płyniemy.....płyniemy....obieramy kartofle....płyniemy ,ech... "a daleko to jeszcze?".Nagle na horyzoncie pojawia się jakieś światełko i dym więc peryskopowa,okazuje się że płynie to Polski mały tankowiec,potocznie zwany " Crazy Finek".Zbliżając się do niego robiłem namiar jednak zrezygnowałem z ataku.
W końcu dymy płynę na hydro bo i tak niewiele widać udało się jakoś wejść do konwoju,jednak strzelałem praktycznie na ślepo.Byłem tak zajęty przy peryskopie że nie zauważyłem nawet kiedy zostałem wykryty uświadomiły mi to dopiero zbliżające się pingi.Oberwałem ale na szczęście dało radę naprawić lecz tylko częściowo bo już do końca miałem na karku eskortę i bawiłem się z nimi w kotka i myszkę unikając namierzenia i zniszczenia.
SH3Img@11-2-2010_22.35.59_265.jpg
Plik ściągnięto 111 raz(y) 374.28 KB
SH3Img@11-2-2010_22.36.11_140.jpg
Plik ściągnięto 108 raz(y) 399.85 KB
SH3Img@11-2-2010_20.14.56_781.jpg Macie OC ....
Plik ściągnięto 120 raz(y) 77.15 KB
SH3Img@11-2-2010_22.27.15_828.jpg
Plik ściągnięto 115 raz(y) 569.23 KB
Ostatnio zmieniony przez PL_CMDR Blue R 12 Luty 2010, 00:01, w całości zmieniany 3 razy
Ruszyliśmy prawie gęsiego. Po drodze kilka osób mijało Crazy Finka. Posłałem mu 2 torpedy. 1 niewypaliła, drugą wymanewrował. Wchodzę do konwoju. DD węszą. Niedługo potem pada Gregory. Zyziu zaczyna atak. Widzę, jak troop wyleciał w powietrze. Rufowa do C2. Przechylił się na rufę i dumnie odpłynął. Potem dobił go Wolfx. Ciesze się, ze mogłem pomóc
2 torpedy do T2. Niewypał i pudło To 2 kolejne. Wyleciał w powietrze. W tym czasie Zyziu dorwał T3, a niedługo potem go dorwali. Z przeładowanej rufówki zatopiłem Granville, a z dziobu trafiłem Victory. 3 torpedy zostały. Victory, nie uciekniesz! Posłałem na AoB 180 torpedę. Dostał. I odpływa.
Przedostatnią torpedę posłałem do C3, ale ją wykręcił.
Jestem za konwojem. Jedna, ostatnia torpeda prawie gotowa. Patrzę za siebie. DD kogoś gonią (Wolfx). Przed siebie. Oddalający się konwój.
Może wejść na powierzchni? To był błąd. Kosztował mnie 6% integralności. Ale na oko posłałem torpedę pi razy drzwi w Victory. Magnetyk, 9 metrów. Mijam 100 metrów, a tu komunikat "torpeda trafiła w cel" i aż słychać eksplozje statku. Dziennik pokładowy. TAK!
Victory dostał 1 torpedę z namiaru 45 i 2 od rufy i poszedł na dno.
Na szczęście DD były daleko i zanim doszły, byłem już głęboko.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum