Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
U-Booty: VIIC 1941 zawodowcy
18.02.1942r. 19.00h
pogoda: brak zachmurzenia, wiatru i opadów
Po desperackiej bitwie Włochów z Anglikami, gdzie po poniesieniu ciężkich strat, Włosi są w odwrocie - twoim zadaniem jest atak z zaskoczenia. Anglicy nie spodziewają się ataku, a nie mogąc dłużej wstrzymywać funkcjonowania Kanału Suezkiego, wypuścili z niego całkiem duży, słabo chroniony konwój. Waszym zadaniem drugorzędnym, jest zaatakowanie brytyjskich sił ścigających Włochów. To wszystko na teraz. Powodzenia!
PL_Fox6
W patrolu udział wzięli:
Davlol - KIA
PL_gregory_11 - KIA
Iroks - KIA
PL_Cmd_Jacek - SURV • J Class Destroyer "HMS Janus" - 1 690
---------------------------------------------------
Razem: 1 690 BRT
U-129_von_Harpe - SURV • Destroyer Tribal "HMS Croome" - 1 850 • Frigate Black Swan Class "HMS Fame" - 1 250 • J Class Destroyer "HMS Jervis" - 1 690 • J Class Destroyer "HMS Jackal" - 1 690
---------------------------------------------------
Razem: 6 480 BRT
Patrol bardzo ciekawy - nocny z udziałem okrętów wojennych i statków handlowych. Okres wydawał się obiecujący ale okazało się, że trudności spore i duże straty.
Prześliznąłem się przed czołem konwoju i wszedłem z jego lewej strony. Pierwsza torpeda i niewypał, druga na szczęście trafia i T3 tonie. Na trzy następne dwie trafiają ale obydwa statki płyną dalej. Przeładowuję rozglądając się uważnie bo wokoło krąży eskorta, niedaleko lecą bomby i rosną straty, ale konwój ucieka. Trafiam jeden z uszkodzonych statków dwukrotnie ale tylko staje. Postanawiam go dobić odpuszczając uciekający konwój. Muszę zużyć aż trzy torpedy ale wreszcie tonie. Jestem bezpieczny więc obserwuję jak Harpe daje popalić eskorcie.
Nie podobał mi się ten patrol. Płynąłem normalnie w stronę dymów ale po 1 godz się skończyły statki :O ale zobaczyłem w oddali statki handlowe to się bardzo wkurzyłem ze musiałem je gonić;/. Wilk z Von Harpe byli blisko handlowców ale ja Jacek i Gregory musieliśmy je ścigać i eskorta się na nas rzuciła. gratuluje Jackowi przeżycie chyba z 5 bombardowań:D
_________________ "A we mnie samym wilki dwa
oblicze dobra, oblicze zła
walczą ze sobą nieustannie
wygrywa ten którego karmię"
Imię: Piotrek
#3 Wysłany: 17 Kwiecień 2010, 09:13
konwój fajny gorzej z eskorną
płynę sobie na 3 węzłach na peryskopowej, dd mnie mijają, nagle oba płyną na mnie z maxymalną prędkością
wyminąłem raz, drugi , trzeci ale to było wredne bo nie musieli wcale pingować, ja sam płynąłem ze schowanym peryskopem i ciszą na okręcie
Imię: Daniel
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 7 razy Wiek: 34 Dołączył: 06 Lut 2009 Posty: 2264 Skąd: Kraków
#4 Wysłany: 17 Kwiecień 2010, 09:37
faktycznie, w tej misji nie każdy miał okazję złapać konwój - ale by to zrównoważyć - rzuciłem tam lotniskowca i kilka krążowników. przy czym brytyjczycy również byli bombardowani przez Włochów.
zaraz wstawię poprawioną wersję misji i dodam nazwy merchą.
*** wywaiło mnie z edytora jak skończyłem
Ostatnio zmieniony przez PL_fox6 17 Kwiecień 2010, 09:48, w całości zmieniany 1 raz
Imię: Jacek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#5 Wysłany: 17 Kwiecień 2010, 14:44
Patrol straconej szansy. Zaczęło się bardzo optymistycznie. Dosyć blisko grupa bojowa zbliżała się wprost na mnie. Na hydro słyszałem wspaniały dźwięk płynącej ciężkiej jednostki. Wszedłem pomiędzy DDeki i przycelowałem w krążowniki. Już miałem puszczać torpedy, gdy pingi trafiły mój kadłub oraz zauważyłem dalej lotniskowca - zmiana planów. Udało się wyjść do ataku, ale ... nagle lotniskowiec obrócił się do mnie rufą i zaczął kręcić bączka. Zrobił ogromną pętlę i zaczął pełną prędkością płynąć na mnie. Żadna z moich torped nie trafiła .
No dobra, skierowałem się na drugi cel - konwój. Był daleko ode mnie - jedyna szansa - podejście na powierzchni . Zaczekałem, aż najbliższy trawler oddali się ode mnie, wynurzenie i całą naprzód w kierunku frachte. Ni i ... pojawiły się DDeki. Radar jest bezwzględny - poszło w sumie na mnie ze sześć eskortowców. Najpierw próbowałem walki na peryskopowej i jeden z oprawców poszedł na dno
ale kolejny już mnie staranował i uszkodził. Została mi tylko klasyczna ucieczka w głębiny. Zmieniając kurs i głębokość udało się oderwać od przeciwnika, chociaż trzęsło niemiłosiernie.
_________________ "Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać
Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
ściana i tak zawsze swoje wie"
Imię: Marcin Pomógł: 13 razy Wiek: 43 Dołączył: 15 Lip 2007 Posty: 1878 Skąd: Gdańsk/Coventry
#6 Wysłany: 17 Kwiecień 2010, 19:56
A ja, uwazam, ze to jedna z lepszych misji. Na poczatku ma sie wybor: lewo lub prawo. Jak sie gra pierwszy raz, to nie wiadomo co sie trafi. Jak sie gra N-ty raz, to nigdy nie wiadomo gdzie wszyscy pojda. A dzieki nocy nigdy nie wiadomo co zrobi eskorta i to razem tworzy cos pieknego i nie powtarzalnego..
"Run silent, run deep.."
PS. Fox, pakiet jest zamkniety i nikt nie doda twoich poprawek w tej edycji rankingu.
Imię: And Pomógł: 37 razy Dołączył: 09 Wrz 2008 Posty: 4398 Skąd: Gůrny Ślůnsk
#7 Wysłany: 17 Kwiecień 2010, 20:00
tes napisał/a:
PS. Fox, pakiet jest zamkniety i nikt nie doda twoich poprawek w tej edycji rankingu.
Co oczywiście nie znaczy, że nie można wprowadzać poprawek do misji. Swoją drogą zbieranie takich poprawek, propozycji przez cały okres rankingu (i ich nieśpieszna poprawka, ocenianie, modyfikacja przez autorów ranku) jest wcale dobrą propozycją.
Dlatego Foxiu nie bierz słów Tesa do siebie - ważne że pojawiają się jakieś propozycje, chociaż jak słusznie Tes zauważył, nowe misje wejdą dopiero w następnym ranku.
Imię: Daniel
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 7 razy Wiek: 34 Dołączył: 06 Lut 2009 Posty: 2264 Skąd: Kraków
#8 Wysłany: 17 Kwiecień 2010, 20:06
nowe, ale sądze że niektóre ze starych też powinny wejść (niektróre nie były jeszcze ni raza rozegrane)
co do tej misji... co najmniej 2 u-booty są skazane na lewo lub prawo. chciałem zmienić ich początkową pozycję, oraz dodać 2 merchy do konwoju, tankowiec do task forca, 1 niszczycieli i 2 krążowniki pomocnicze.
ponadto chciałem nadać wszystkim istniejącym jednostkom nazwy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum