POLISHSEAMEN Strona Główna POLISHSEAMEN
**** Forum Klanowe PolishSeamen ****

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki

Zaproszenie

Ogłoszenie 

ZAPRASZAMY NA SERWER GŁOSOWY DISCORD

Uwaga ! Uwaga ! W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen. Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego. Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika. Adres się nie zmienia. Dalej jest to

www.forum.polishseamen.pl

Zachęcamy wszystkich do ponownego zarejestrowania się u nas i do czynnego udziału w naszej społeczności.

Przepraszamy za problemy. Pozdrawiamy Administracja PolishSeamen.

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
realizm sh3
Autor Wiadomość
gerald69 

Kraj:
poland

Imię: Wojtek

#1  Wysłany: 26 Lipiec 2010, 19:33   realizm sh3

Witam
Jestem nowy w SH3 grywalem w starsze symulatorki dawno dawno temu :)
teraz postanowilem nieco poprobowac na czyms nowszym i albo sie juz tak cholernie zestarzalem albo gra jest naprawde total hardcore bo wyglada na to ze w momencie jak niszczyciel cie zlapie to mozna tylko dac load :)
ale konkretniej chcialem popytac o jakies rady gdyz moze robie cos zle mialem na ogonie pojedynczy niszczyciel jakas staroc Polska :P i niewielka mozliwosc manewru glebokoscia
jakies 50 metrow probowalem zygzakowac na malej predkosci wrzucajac na full w momencie jak niszczyciel przechodzil nade mna i d.... zero skutku nie dalo sie go zgubic mysle ze gdybysmy naprawde takie okrety mieli to hitler przegralby duzo wczesniej ale coz moje odczucie :) druga sprawa eskorta krazy nad lbem nawet jak juz nie ma bomb glebinowych i to sie zdarzalo owszem wzywali posilki przez radio ale tak dla jaj raz sprobowalem ile bedzie krazyc ....(wlaczylem na ta okazje nieograniczone zapasy powietrza i baterii) po 3 dniach sluchania bzyczenia srub nad glowa dalem sobie spokoj :)
bede wdzieczny za jakiekolwiek sugestie :)
PS: jeszcze pytanie odnosnie treningu nawigacji zrobilem wsio ok wrocilem do bazy dalem escape i powrot do bazy i misja niezaliczona ....
pozdrawiam

PL_CMDR Blue R 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

Imię: Rafał; Finek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III

#2  Wysłany: 26 Lipiec 2010, 22:24   Re: realizm sh3

gerald69 napisał/a:
mialem na ogonie pojedynczy niszczyciel jakas staroc Polska :P i niewielka mozliwosc manewru glebokoscia jakies 50 metrow probowalem zygzakowac na malej predkosci wrzucajac na full w momencie jak niszczyciel przechodzil nade mna i d.... zero skutku nie dalo sie go zgubic mysle ze gdybysmy naprawde takie okrety mieli to hitler przegralby duzo wczesniej ale coz moje odczucie :) druga sprawa eskorta krazy nad lbem nawet jak juz nie ma bomb glebinowych i to sie zdarzalo owszem wzywali posilki przez radio ale tak dla jaj raz sprobowalem ile bedzie krazyc ....(wlaczylem na ta okazje nieograniczone zapasy powietrza i baterii) po 3 dniach sluchania bzyczenia srub nad glowa dalem sobie spokoj :)
bede wdzieczny za jakiekolwiek sugestie :)

1 rada. Nie dawaj tej całej naprzód.
Cała naprzód powoduje (zwłaszcza na 50 metrach), że hałasujesz tak, że przeciwnik wie, że tam jesteś. I tylko upewnia się, że tam jesteś.
To niejako, jakbyś za każdym przejściem krzyczał w górę "Ja cały czas żyję!"
Rada tylko jedna. Cichutko, powoli.
Ja sobie wbiłem w pamięć, że pół-naprzód, to maksymalna prędkość podczas ucieczki i to stosowana w WYJĄTKOWYCH okolicznościach.
Poza tym radzę włączyć cichą prędkość. Gra bez włączenia cichej prędkości liczy, że załoga hałasuje jak podczas zwykłego rejsu. Co tylko ułatwia namiar. Poza tym trzeba mocno zwolnić i nie pozwalać się trafić pingiem jak najczęściej.

DD odpłynie dopiero, gdy jego wskaźnik agresji spadnie poniżej pewnego poziomu.
Co podwyższa ten wskaźnik?
Każde wykrycie wrogiego okrętu.
Co obniża ten wskaźnik?
Czas.

DD początkowo jest bardzo agresywny. Ale po pewnym czasie przechodzi na tryb "Uważny DD". I wtedy się ucieka, a DD przechodzi w stan "Normalny DD". A jak cały czas dajesz mu nowe namiary, to on ciągle jest jako "Agresywny DD". I wtedy nigdy go nie zgubisz.

Cichutko. Po cichu i jak najgłębiej. Tak uciekali przed DD w rzeczywistości. Nie hałasując właśnie.
http://pl.youtube.com/profile?user=FinekTSC

PL_Andrev 
Konteradmiral

Kraj:
poland

Imię: And

#3  Wysłany: 27 Lipiec 2010, 08:21   

Aha, no i prędkość nie "mała naprzód" tylko 1-2 węzły (klikając na zegar możesz przełączać tryby).

gerald69 

Kraj:
poland

#4  Wysłany: 27 Lipiec 2010, 21:05   

dzieki pomoglo co nieco przy nastepnej okazji :)
mam jeszce pare pytanek bo czesci rzeczy tu nie jarze
z tego co wiem na malych lodziach patrolowych nie bylo asdika ani aparatury nasluchowej,ostatnio taki maly bzykacz mnie dopadl niedaleko dover wiec poszedlem w zanurzenie i odjechalem na max predkosci bo liczylem sie z tym ze wezwie niszczyciele zdziwilo mnie nieco ze lodka trzymala sie dzielnie caly czas nad moja glowa ....telepatia ?
z tego co czytam nie nalezy sie przejmowac wiekszoscia komunikatow radiowych? bo deko mialem trudnosci z ustaleniem wspolrzednych,tutaj w sh 3 jest tylko siatka kwadratow kriegsmarine w aces bylo i to i normalna siatka geograficzna,a wspolrzedne w komunikatach radiowych bywaja podawane roznie alianci podaja wg normalnych wspolrzednych czyli chyba trzebaby sobie atlas obok monitora postawic :) i jeszcze jedno chodzi o doswiadczenie marynarzy rosnie ono sobie po kazdym rejsie maja teraz u mnie 21/20 myslalem ze dostana jakis awans jak przekrocza 20 ale nic do czego ten exp w ogole sluzy wykonuja robote szybciej lepiej itp ?jak klikne awans to pisze ze musze ukonczyc patrol a przeciez wlasnie jestem w bazie po ukonczonym patrolu o.O...
pozdrawiam dzieki za szybka odpowiedz :)

PL_CMDR Blue R 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

#5  Wysłany: 28 Lipiec 2010, 10:26   

Cytat:
z tego co wiem na malych lodziach patrolowych nie bylo asdika ani aparatury nasluchowej,ostatnio taki maly bzykacz mnie dopadl niedaleko dover wiec poszedlem w zanurzenie i odjechalem na max predkosci bo liczylem sie z tym ze wezwie niszczyciele zdziwilo mnie nieco ze lodka trzymala sie dzielnie caly czas nad moja glowa ....telepatia ?

Z tego co NIE WIESZ, to wiele jednostek patrolowych było przerabiane na eskortowce. Zasadniczo większość uzbrojonych jednostek (np. uzbrojony Trawler) ma hydrolokator w grze.

PL_Cmd_Jacek 
Viceadmiral

Kraj:
poland

Imię: Jacek

#6  Wysłany: 28 Lipiec 2010, 10:55   

gerald69, proszę stosować kropki, przecinki, duże litery na początku zdania. Wszystkim będzie się łatwiej czytało.
ściana i tak zawsze swoje wie"

gerald69 

Kraj:
poland

#7  Wysłany: 28 Lipiec 2010, 12:55   

OK,przepraszam za interpunkcje:).
Z tego co nie wiem...przepraszam kolego,nie chce sie wymadrzac ale nie jestem tez totalnym laikiem w tematyce morskiej.
Mozliwe ze zle sformulowalem wypowiedz,lodz ktora mnie tropila to byla mala motorowka , nie armed trawler czy cos w tym rodzaju,nie wiem czy w 1939 alianci mieli PT boat bo jesli tak to zakwalifikowalbym ten wehikul jako lekki PT boat wlasnie.
Asdiku nie mial bo nie slyszalem aktywnego pingu,wiec mogl lokalizowac tylko nasluchem szumu srób.
takie lodeczki mialy aparature nasluchowa?Jesli tak to zwracam honor i przepraszam.
Jeszcze jedno pytanko,jak radzicie sobie z rozpoznawaniem bander bo podczas nocnych patroli czasem trzeba podejsc naprawde blisko zeby rozpoznac.

pozdrawiam i dziekuje za odpowiedz:)

PS: a wiekszosc z was pewnie zna to juz :) ale jak nie to wrzucam http://www.youtube.com/watch?v=Eai5UFmh-jI

PL_Matrose 
Korvettenkapitan

Kraj:
poland

Imię: Rafał

#8  Wysłany: 28 Lipiec 2010, 15:07   

Ale nawet te motorówki były okrętami, bo posiadały banderę wojenną. :||

PL_Andrev 
Konteradmiral

Kraj:
poland

Imię: And

#9  Wysłany: 28 Lipiec 2010, 15:51   

gerald69 napisał/a:
Jeszcze jedno pytanko, jak radzicie sobie z rozpoznawaniem bander bo podczas nocnych patroli czasem trzeba podejsc naprawde blisko zeby rozpoznac.

Dzięki za link do Sabatonu, co prawda było to już x razy, ale to chyba najlepszy klip jaki widziałem w tej tematyce...

Co do twego pytania.
Zakładam że grasz na 100% real albo zbliżonym.
Jest kilka metod, zacznę od najmniej poważnych:
1) Sprawdzasz na widoku zewnętrznym.
2) Używasz kompresji, która sama się wyłącza w pobliżu wroga.
3) Ścigasz cel. Jak ucieka to wiadomo, a zwykle ucieka wolniej niż ty na pełnej prędkości.
4) Ustawiasz się na pozycji przechwytującej cel. Można to zrobić z dokładnością do 100-200m. Wtedy zbliżasz się na odległość ok. 800 metrów i strzelasz jeśli to wróg.
5) Rozpoznania dokonujesz w dzień z peryskopowej, śledzisz cel i próbujesz atakować w nocy, kiedy masz szansę wyprzedzić cel gnając na powierzchni.

Inne?
Sam z chęcią się dowiem.

gerald69 

Kraj:
poland

#10  Wysłany: 28 Lipiec 2010, 18:30   

PL_Matrose napisał/a:
Ale nawet te motorówki były okrętami, bo posiadały banderę wojenną. :||

Witam

Owszem nikt nie neguje ze byly okretami,po prostu jak dotad nie spotkalem sie z tym zeby tak mala jednostka posiadala aparature nasluchowa.
a musiala ja posiadac skoro przez dobre 2 godziny plynela idealnie za mna mimo ze zmienialem kurs.

gerald69 

Kraj:
poland

#11  Wysłany: 28 Lipiec 2010, 18:41   

Co do twego pytania.
Zakładam że grasz na 100% real albo zbliżonym.
Jest kilka metod, zacznę od najmniej poważnych:
1) Sprawdzasz na widoku zewnętrznym.
2) Używasz kompresji, która sama się wyłącza w pobliżu wroga.
.[/quote]

powiedzmy ze zblizonym hehe ;)
jak pisalem jestem poczatkujacy wiec jednak pozwalam oficerowi pomagac z danymi przy namierzaniu,pewnie pozniej wylacze na razie reczne pomiary zajmuja mi jeszcze strasznie duzo czasu i cel odplywa w sina dal czesto :)
Zreszta mysle ze jest to w pewnym stopniu realistyczne w koncu dowodca okretu nie odwalal calej roboty,czesc komunikatow i obliczen wykonuja oficerowie.
Reszta jest ustawiona na realnie tylko,kontakty na mapie aktualizuje chyba z tego co pamietam.
No i tu jest chyba pies pogrzebany,zdaje sie ze mam wylaczone widoki zewnetrzne,a w nocy strasznie ciezko bandere rozpoznac.
Niektore statki maja bandere oswietlona reflektorem to ulatwia sprawe.

co do sabatonu to dokladnie mi tez przypadl do gustu akurat ten teledysk,pierwszy ktory wyszedl mial tragiczne tlumaczenie,zreszta chyba dotad jest na youtube

PL_CMDR Blue R 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

#12  Wysłany: 28 Lipiec 2010, 19:35   

gerald69 napisał/a:
No i tu jest chyba pies pogrzebany,zdaje sie ze mam wylaczone widoki zewnetrzne,a w nocy strasznie ciezko bandere rozpoznac.
Niektore statki maja bandere oswietlona reflektorem to ulatwia sprawe.

Zaraz. To ty na jakim modzie grasz?

Przejrzałem pliki na wersji 1.4 i GWX...

Jedna z motorówek ma hydrofon. Ale tylko jedna. Mógłbyś przedstawić zdjęcie tego, co się tak wykryło? Albo dokładną nazwę?

gerald69 

Kraj:
poland

#13  Wysłany: 28 Lipiec 2010, 20:03   

Mam "grey wolves 3.0 gold",nie dodawalem zadnych sciaganych patchy jeszcze.
Co do tego bzyka co mnie dorwal i sledzil uparcie to niestety nie mam screena,ale zwalo sie to "motor patrol boat" jesli dobrze pamietam .
Wykryty zostalem wzrokowo ,bylem na powierzchni,natomiast pozniej w zanurzeniu kilkakrotnie zmienilem kurs,fakt nie plynalem bardzo gleboko bo ciesnina dover do najglebszych nie nalezy,ale raczej wzrokowo mnie sledzic nie mogli.
O flagach pisalem tak ogolnie odnosnie rozpoznawania przynaleznosci jednostek w nocy.
Mam jeszcze pytanie odnosnie tych koordynat na mapach,czy faktycznie lekcewazyc wszystkie wiadomosci radiowe?
Ostatnio BDU wydalo mi rozkaz skierowania sie do wejscia kanalu podajac wspolrzedne wedlug normalnej siatki geograficznej,czy tego typu rzeczy tez puszczac mimo uszu?czy tylko te z otwartej czestotliwosci ?
Ostatnio zmieniony przez gerald69 28 Lipiec 2010, 20:07, w całości zmieniany 2 razy  

PL_CMDR Blue R 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

#14  Wysłany: 28 Lipiec 2010, 22:10   

gerald69 napisał/a:
Mam jeszcze pytanie odnosnie tych koordynat na mapach,czy faktycznie lekcewazyc wszystkie wiadomosci radiowe?
Ostatnio BDU wydalo mi rozkaz skierowania sie do wejscia kanalu podajac wspolrzedne wedlug normalnej siatki geograficznej,czy tego typu rzeczy tez puszczac mimo uszu?czy tylko te z otwartej czestotliwosci ?

Tak. Te komunikaty to komunikaty historyczne. A gra odtwarza chyba z 5% rzeczywistych ruchów... Wiec niekiedy komunikat naprawdę cię naprowadzi... Ale w 95% przypadków nic nie da...

Ba. Jak masz historyczny numer, to w dniu historycznej utraty np. U-99, otrzymasz komunikat, że..... zatonąłeś.
EDIT

A nie przypadkiem:
MTBVos= Motor Torpedo Boat <= ta jednostka?
Ostatnio zmieniony przez PL_CMDR Blue R 28 Lipiec 2010, 22:18, w całości zmieniany 1 raz  

gerald69 

Kraj:
poland

#15  Wysłany: 28 Lipiec 2010, 22:52   

Głowy nie dam bardzo mozliwe,szkoda ze nie zrobilem zdjecia ale mialem widok zewnetrzny wylaczony a zanurzalem sie jak jeszcze byla w miare daleko,to malenstwo mialo nasluch?
tak sie zastanawialem jak przy tak malym kadlubie ktorym musialo mocno bujac i duzej predkosci brali w miare precyzyjny namiar.
Mozliwe ze to bylo wlasnie to,przygoda skonczyla sie kiepsko bo po 2 godzinach dolaczyly do niej 2 dd-ki :) i na tak plytkiej wodzie nie mialem zbyt wielkich szans.
Aczkolwiek sprobowalem waszych rad i udalo mi sie zwiac 2 razy,jeden nie mial aktywnego sonaru bo nie pingowal, w drugim przypadku odpalilem torpede w dd-ka ktory szedl na mnie i spudlowalem,na szczescie pogoda byla sztormowa i zeszlem gleboko,zrzucil ze 3 serie ale dosc daleko pokrecil sie i w koncu odszedl:) tak ze jednak mala predkosc i silent running skutkuje dzieki za porade,widocznie za 1-szym razem plywalem za glosno.
Jakas taktyka na plytkich wodach ?Czy lepiej sobie dac spokoj z atakowaniem w takich miejscach,pare razy juz zarylem o dno,teraz uwazam :P ?

PL_CMDR Blue R 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

#16  Wysłany: 29 Lipiec 2010, 09:23   

gerald69 napisał/a:
Jakas taktyka na plytkich wodach ?Czy lepiej sobie dac spokoj z atakowaniem w takich miejscach,pare razy juz zarylem o dno,teraz uwazam :P ?

Raczej unikać takich miejsc. A jak już jesteś to zachować szczególną ostrożność i za wszelką cenę unikać wykrycia. Jedyne, co mogę poradzić.

PL_Szylol 
Leutnant zur See

Kraj:
poland

Imię: Szymon
Ulubiona Gra: Silent Hunter III i V, Seria Mass Effect, Seria Assassin's Creed

#17  Wysłany: 29 Lipiec 2010, 12:53   

Finek ma racje, lepiej unikać takich miejsc, choć ja często polowałem przy wybrzeżach Angli, w miejscach, gdzie czasem głębokość była do 40 m pod kilem, i zbytnio mi to nie przeszkadzało, choć raz zaatakował mnie dd, alarm (byłem wtedy jeszcze trochę Noobem w SHIII), a pod kilem 20 m i zaryłem o dno :cenzura: . Co do sabatonu, jestem ich fanem, widziałem wiele musicvideo do tej piosenki, ale tego nie :zawstydzony: i uważam, że jest to najlepszy jak dotąd "teledysk" do tej piosenki.

gerald69 

Kraj:
poland

#18  Wysłany: 29 Lipiec 2010, 12:54   

PL_Andrev napisał/a:
Aha, no i prędkość nie "mała naprzód" tylko 1-2 węzły (klikając na zegar możesz przełączać tryby).

takie pytanko jeszcze,odnosnie tego .
w momencie jak eskorta sypie bombami przyspieszac zeby odejsc dalej, bo spotkalem sie z opiniami ze po wybuchu seryjki w wodzie jest taki balagan ze na jakies 30-60 sekund mozna wiac szybciej.

PL_Szylol 
Leutnant zur See

Kraj:
poland

Imię: Szymon
Ulubiona Gra: Silent Hunter III i V, Seria Mass Effect, Seria Assassin's Creed

#19  Wysłany: 29 Lipiec 2010, 13:03   

Cytat:
takie pytanko jeszcze,odnosnie tego .
w momencie jak eskorta sypie bombami przyspieszac zeby odejsc dalej, bo spotkalem sie z opiniami ze po wybuchu seryjki w wodzie jest taki balagan ze na jakies 30-60 sekund mozna wiac szybciej.

Gdy zrzuca bomby, można przyśpieszyć, aby uciec bombom (robię tak osobiście) poza tym, potem dd jest odwrócony do ciebie swoimi śrubami, więc nie słyszy cię, ponieważ zagłuszają mu jego własne śruby, lecz nie możesz płynąć cały czas na większej prędkości. Gdy uznasz, że powinieneś zwolnić, zrób to.
Ostatnio zmieniony przez PL_Szylol 29 Lipiec 2010, 13:05, w całości zmieniany 1 raz  

PL_CMDR Blue R 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

#20  Wysłany: 29 Lipiec 2010, 14:47   

Ja radzę tak. Przyspieszasz (ale maksymalnie do połowy mocy, aby nie ściągać innych DD) tylko wtedy gdy walczysz z 1 DD. Jeżeli są 2, to jeden cię nie słyszy, a drugi dostaje namiar, więc nie się opłaca.

I natychmiast wracasz do wolnego biegu, gdy bomby kończą wybuchać.

Ja tak stosuję. Jest to o tyle bezpieczne, że gdy eksplodują bomby masz kilka sekund, gdy wszystkie DD cię nie słyszą. I tylko te sekundy wykorzystuje. Bo potem (choć 1 DD mnie nie słyszy), pozostałe mogą mnie usłyszeć.

Odpowiedz do tematu