Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Tygrysie ścieżki
1941.01.01 godz. 7:15
ubooty: VIIB z 1941
załoga: zawodowcy
ODPRAWA
Ten patrol nie będzie należał do łatwych. Czaicie się na konwój idący z USA do Loch Eve. Lokacja nie należy do bezpiecznych ponieważ to tzw. Tygrysia ścieżka gdzie eskorta nie próżnuje. Powodzenia!
ZADANIA
Namierz konwój. Zaatakuj go i zatop ile się da po czym uciekaj w głębiny...
U-111 skierował się na południowy zachód. Po zanurzeniu hydroakustyk zameldował o silnym kontakcie z dziobu i paru mniejszych sygnałach od strony rufy.
"Trzeba się mieć na baczności" - rzekł kapitan,
po czym nakazał wynurzyć ubota i skierować go w kierunku frachtowców. Po chwili wachta zauważyła kolejny okręt wynurzający się w pobliżu. Po wymianie sygnałów, okazało się, że to U-26 kapitana sOnara. Wymienili oni informacje o położeniu konwoju i podążyli w kierunku swego przeznaczenia. Po kolejnych minutach kapitan nakazał ponowne zanurzenie. W samą porę, gdyż z mgły wyłoniły się eskortowce. Udało się wejść w lukę między nimi i zająć pozycję do ataku na zbliżające się tankowce.
Pierwszy zszedł po dwóch torpedach.
Kolejny wymagał, aż czterech. W końcu pogrążył się w odmętach morza.
Na tym skończyła się szczęśliwa passa. Kolejne torpedy bądź nie trafiały, bądź nie wybuchały. Kapitan klnąc jak szewc, zbluzgał błotem torpedystów. Pomogło to, gdyż w kolejnym ataku udało mu się trafić i zatopić statek amunicyjny.
Po czym, manewrując pomiędzy 4 eskortowcami wyszedł z konwoju, wynurzył się i skierował się do bazy.
Zero uszkodzeń:
Tabelki:
_________________ "Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać
Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
ściana i tak zawsze swoje wie"
Ostatnio zmieniony przez PL_Cmd_Jacek 3 Październik 2010, 22:36, w całości zmieniany 1 raz
sOnar [Usunięty] Kommodore
#2 Wysłany: 3 Październik 2010, 22:46
Spotkałem na powierzchni U-111. Kapitan Jacek darł w stronę konwoju. Po jakichś 20 minutach wyskoczyła ze mgły fregata. Schowałem się pod wodę. Pomimo, że byłem cichutko wypingowała mnie i obłożyła bombami. Na szybko topię F.A.A...
pierwsza i ostatnia ofiara
Resztę patrolu spędzam na 200m. Próba wyjścia na górę się nie udaje więc wracam na 200m ponownie...
mój prześladowca
Von Harpe misja się podobała mimo że nic nie zatopił
półtora godziny na 200 metrach
ufff.... koniec!
w sumie ścigały mnie dwie fregaty i jeden A&B Class Destroyer...
Wrażenia były bogate. Zwłaszcza podczas dzikich uników bomb...
Dobrze się bawiłem i było fajnie, choć guzik zatopiłem...
Ostatnio zmieniony przez sOnar 3 Październik 2010, 22:51, w całości zmieniany 1 raz
Hyhy, ażeby dodatkowo wprowadzić trochę zamieszania to w literaturze fachowej często spotyka się konstrukcję fleksyjną w rodzaju "konwój idący kursem SSE".
I co Wy na to ?
To idzie czy płynie bueeehehe
Wybaczcie, ale niektóre z problemeów roztrząsanych z mocą na Naszym Forum jest po prostu...śmieszna???
_________________ Baretki zwycięzcy:
KIA KIA KIA KIA KIA
Ostatnio zmieniony przez PL_Daritto 4 Październik 2010, 08:34, w całości zmieniany 1 raz
Imię: Jacek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#8 Wysłany: 4 Październik 2010, 09:15
"iść, czy nie iść oto jest pytanie"
w wolnym, podwórkowym tłumaczeniu
, czy nie , jeden
Panowie dosyć.
_________________ "Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać
Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
ściana i tak zawsze swoje wie"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum