Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
"Zatoka Meksykanska"
U-BOOTY: IXC (1941) CZAS MISJI: 2 godz
28/05/1942 g. 06:00
POGODA: zachmurzenie umiarkowane,gesta mgla, wody spokojne
Tlo historyczne:
W kwietniu Amerykanie zastosowali system zwany "Bucket Brigade" polegajacy na tym, ze nieformalne grupy statkow plywaly wzdluz wybrzeza w dzien, eskortowane przez wszystkie dostepne okrety, a na noc kierowano je do bezpiecznych kotwicowisk. Donitz odpowiedzial na to przesunieciem centrum operacji dalej na poludnie. U-Booty ponownie zbieraly obfite zniwo bez powazniejszych przeszkod. W maju zatopiono 41 statkow, lacznie 250 tys. BRT, w wiekszosci w Zatoce Meksykanskiej
Odprawa:
Waszym celem sa tankowce wroga. Im wiecej z nich zostanie zatopionych, tym mniej paliwa dotrze do Wielkiej Brytanii. Pozbawiona paliwa Wielka brytania bedzie musiala sie ugiac przed potega III Rzeszy! Powodzenia!
PL_CMDR Blue R
Zaczelo sie, jak zwykle na poczatku nudy, wiec zaloga rozpieczentowala skrzynke Budwaisera. Radio meldowalo o problemach PL_Andrev (podobno wrazy samolot uczepil sie do jego masztu) i PL_wolfx. Nagle ni stad ni z owad wyrosly tankowce. A gdzie eskorta? Diabel wie. Rozpoczal sie festiwal Counter-Strike'a. Po kolei szly na dno 1, 2, 3, .... tankowce. Zaloga w przyplywie radosci wyciagnela druga skrzynke browara. Ktos upuscil butelke, huk jak diabli, zrobilio sie ciemno i ... wywalilo serwer.
W patrolu udzial wzieli:
PL_Andrev - KIA
PL_Wolfx - KIA
PL_Davlol - KIA • Tanker T3 "USS Tanker" - 11,500 • Tanker T3 "USS Tank" - 11,851 • Tanker T3 "USS Lighter" - 11,606
---------------------------------------------------
Razem: 34,957 BRT
To może mi teraz autor wytłumaczy jaki zamiar mu przyświecał umieszczając uboota na powierzchni niemal pod samolotem?
Ile? 1 minut patrolu i uciekam w głębiny, w ciągu 3 kolejnych minut zjawiają się eliciaki, wynik wiadomy.
Brawo.
Ale jaki samolot. Nowicjusz... I to trafiający na U-Boota tylko, jak go rzuci na skraj. Nie wiem, jakiego musiałeś mieć pecha, aby na niego wpaść... Powiem ci, że z tej pozycji co miałeś (domyślam się, że chodzi o U-2) dokonywano doskonałego topienia... Dodam jeszcze losową pozycję.. Kompetenciaka po twojej stronie... I straszną upierdliwość ostatnio
Imię: And Pomógł: 37 razy Dołączył: 09 Wrz 2008 Posty: 4398 Skąd: Gůrny Ślůnsk
#7 Wysłany: 9 Październik 2010, 00:40
PL_CMDR Blue R napisał/a:
Ale jaki samolot. Nowicjusz... I to trafiający na U-Boota tylko, jak go rzuci na skraj. Nie wiem, jakiego musiałeś mieć pecha, aby na niego wpaść...
Nie wiem nie sprawdzałem. Samolot nie trafił (było blisko).
Powiem ci, że z tej pozycji co miałeś (domyślam się, że chodzi o U-2) dokonywano doskonałego topienia... Dodam jeszcze losową pozycję.. Kompetenciaka po twojej stronie... I straszną upierdliwość ostatnio
Może i tak.
Samolot mnie wykrył, a eliciaki zatopiły.
Fakt, topienie było doskonałe. Punkt dla drużyny AI.
Ten samolot i te DDki jeszcze bym mógł przełknąć.
Ale 2 x elite?
Widocznie jestem zbyt słaby aby jednak grać w SH3.
BTW. Jaka jest definicja tego OSTATNIO? W OSTATNIM rankingu?
Znaczy: nie komentować?
Ostatnio zmieniony przez PL_Andrev 9 Październik 2010, 00:42, w całości zmieniany 1 raz
Imię: Stasiek
Ulubiona Gra: SH3 Pomógł: 2 razy Wiek: 52 Dołączył: 20 Sty 2009 Posty: 432 Skąd: Polska
#8 Wysłany: 9 Październik 2010, 01:01
Cytat:
Może i tak.
Dokładnie ja miałem podobnie po otrzymaniu meldunku o zauważeniu samolotu zanurzyłem okręt na peryskopową,po upływie ok 10-15 minut wynurzyłem się jednak za chwilę ponownie musiałem się ukryć bo już pędził w moim kierunku DD.Zanurzyłem się na 25 metrów na cichej prędkości 2 węzełki odbiłem w bok jednak na nic się to zdało pingi narastały,a po chwili poleciały bomby i nie było już nic więcej do zrobienia jak tylko podziwiać wyczyny kolegów i kląć w duchu ze złości......
Cytat:
Dochodzę do tego samego wniosku Andrev,nie potrafię tak pływać jak Finek,Jacek ,sOnar czy inni ....co robię nie tak nie wiem ale za stary już jestem na to.....
Ja miałem bardzo śmieszna sytuacje. Kiedy Andrev zgłosił KIA ja już widziałem pierwsze dymy które bardzo szybko się zbliżały... DD przepłynęły kolo mnie obojętnie ale mój zez i niedoświadczenie w torpedowaniu skłoniły do tego ze nie potrafiłem wykorzystać wszystkich torped... Za bardzo hałasowałem i rzuciły się na mnie 2 DD.Wolf mówił ze bomby daleko od mojego statku wybuchły i chyba miał racje bo mi nic nie uszkodziły ale integralność zmniejszyła się do 15% na 120m i kapa...
_________________ "A we mnie samym wilki dwa
oblicze dobra, oblicze zła
walczą ze sobą nieustannie
wygrywa ten którego karmię"
Imię: Janek Pomógł: 4 razy Wiek: 50 Dołączył: 15 Sie 2007 Posty: 318 Skąd: Cieszyn
#10 Wysłany: 9 Październik 2010, 09:35
Jak dla mnie to misja zapowiadała się bardzo ciekawie . Na samym początku miałem już pierwszą rozterke , bo zwyczajowo zawsze kontakty miałem przed soba , a tu ku mojemu zdziwieniu usłyszałem śruby również za mną lekko z prawej burty . Obrałem kurs na najbliższy kontak, który udało mi się zidentyfikować ,jako statek handlowy . Jako ,że kolega zgłaszał obecność samolotów cały czas szedłem w zanurzeniu . Kiedy po ok 10min ktoś zkłosił KIA ,a po kolejnych 10 min następne KiA , byłem troche w szoku . Do konwoju miałem jeszcze dobre 5-6 km , dopiero po ok 40 min dostrzegłem pierwsze tankowce i okręty eskorty . Korzystając z doskonałej widoczności odpaliłem 1 torpede z ok 4300 m i czekałem . Niestety torpeda eksplodowała przed wcześnie . Wystrzeliłem następną i na efekt sie nie doczekałem ,bo serwer padł . Szkoda .
Ale jaki samolot. Nowicjusz... I to trafiający na U-Boota tylko, jak go rzuci na skraj. Nie wiem, jakiego musiałeś mieć pecha, aby na niego wpaść...
Nie wiem nie sprawdzałem. Samolot nie trafił (było blisko).
Powiem ci, że z tej pozycji co miałeś (domyślam się, że chodzi o U-2) dokonywano doskonałego topienia... Dodam jeszcze losową pozycję.. Kompetenciaka po twojej stronie... I straszną upierdliwość ostatnio
Może i tak.
Ten samolot i te DDki jeszcze bym mógł przełknąć.
Ale 2 x elite?
BTW. Jaka jest definicja tego OSTATNIO? W OSTATNIM rankingu?
Znaczy: nie komentować?
1. Co do samolotu. Miała to być sytuacja wyjątkowa, a tu na 2 serwerach się stała. Jak pisałem w drugim serwerze, muszę to przetestować, bo coś nie gra.
2. Tam jest świetna eskorta Sam niekiedy nie przeżywam tej misji
3. Ostatnio - no.. ostatnio Znaczy ostatnio, czyli, że ostatnio
Imię: And Pomógł: 37 razy Dołączył: 09 Wrz 2008 Posty: 4398 Skąd: Gůrny Ślůnsk
#13 Wysłany: 9 Październik 2010, 11:53
Po samodzielnym zagraniu tej misji (100% real) chciałbym osobiście i wobec wszystkich przeprosić Finka odnośnie moich komentarzy na temat tej misji. Misja jest zrobiona dobrze i można ją przeżyć.
"Udałem" że misji nie znam i płynąłem na powierzchni. Tradycyjnie zostałem wykryty przez samolot i momentalnie zjawiły się 2 lub 3 DDki (uciekłem na 80 metrów). Oczywiście wykryły mnie i poszło kilka ataków, ale przeżyłem, po czym ciągle pingowany wszedłem w konwój, w którym zostałem na szczęście zgubiony. Zaatakowałem.
3 z 2 torped weszły w Vicotry Cargo, który się zatrzymał (niecelna trafiła później DD). Nastepnei strzał 3-ma w nieokreślonego typu zbiornikowec (AoB 5-10°), prawdopodobne trafienie.
Po przeładowaniu puściłem 3 torpedy za konwojem (który mnie już dawno wyminął) celując w oddalający się zbiornikowiec (AoB 170-180°). Jedyne trafienie to kolejny DD.
Efekt:
2xDD (przypadkowo podczas strzelania do konwoju, cel został trafiony metodą "ślepej kurze ziarno", "głupiemu szczęście")
1x Victory Cargo (+ prawdopodobne trafienie w coś innego).
Przy dobiciu VC ponownie wykryty i zajadle atakowany przez pół godziny na 160m. Przez 20 minut kanonady znudziło mi się i zarządziłem wynurzenie awaryjne. Okręt idealnie trafiony na 70m przy 15w idzie na dno.
Czyli gdybym się nie wynurzył dałoby się przeżyć.
Aha, była jedna zmiana w misji: grałem XXI (1943).
Imię: Stasiek
Ulubiona Gra: SH3 Pomógł: 2 razy Wiek: 52 Dołączył: 20 Sty 2009 Posty: 432 Skąd: Polska
#14 Wysłany: 9 Październik 2010, 14:06
Jeszcze taka mała informacja server nie padł bo ja byłem cały czas w grze jedynie w jednym momencie wywaliło Ciebie Janko razem z Tesem server był cały czas a czego doszło do waszej wywałki niestety nie wiem.
Imię: Janek Pomógł: 4 razy Wiek: 50 Dołączył: 15 Sie 2007 Posty: 318 Skąd: Cieszyn
#15 Wysłany: 9 Październik 2010, 17:19
Ok . Nie ma sprawy . Poprostu w pewnym momencie wyswietliło mi napis :"serwer nieczynny".
Z tego co pamietam to grałem już z Tobą jak hostowałeś i było wszystko w porządku .
Złośliwość rzeczy martwych.
Imię: Marcin Pomógł: 13 razy Wiek: 43 Dołączył: 15 Lip 2007 Posty: 1878 Skąd: Gdańsk/Coventry
#17 Wysłany: 11 Październik 2010, 15:41
Kolegow KIA nie bylo na serwerze, nas rozlaczylo w tym samym momecie (podczas ataku na konwoj - 1h20min gry), w grze zostal tylko Wolfx (host). Co z tym zrobicie to juz Wasza wola. Zostawilem sam DISC bo nie wiedziealem jak to zakwalifikowac.
Imię: Jacek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#18 Wysłany: 11 Październik 2010, 16:56
na mój gust, patrol należy uznać, za nierankingowy
_________________ "Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać
Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
ściana i tak zawsze swoje wie"
Imię: Marcin Pomógł: 13 razy Wiek: 43 Dołączył: 15 Lip 2007 Posty: 1878 Skąd: Gdańsk/Coventry
#19 Wysłany: 11 Październik 2010, 17:10
Nie do konca. Ponad 50% graczy "przerzylo" patrol.
Generalnie to nie z naszej winny nas wywalilo, ale z tego co sie orientuje to mimo wszytko podchodzimy pod KIA liczony. Tu nikt nie robi problemu, sytuacja jest "na krawedzi" i tylko jest prosba o wyjasnienie statusu koncowego przez moderatorow. To co ustalicie bedzie zaakceptowanie i tyle.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum