POLISHSEAMEN Strona Główna POLISHSEAMEN
**** Forum Klanowe PolishSeamen ****

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki

Zaproszenie

Ogłoszenie 

ZAPRASZAMY NA SERWER GŁOSOWY DISCORD

Uwaga ! Uwaga ! W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen. Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego. Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika. Adres się nie zmienia. Dalej jest to

www.forum.polishseamen.pl

Zachęcamy wszystkich do ponownego zarejestrowania się u nas i do czynnego udziału w naszej społeczności.

Przepraszamy za problemy. Pozdrawiamy Administracja PolishSeamen.

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Pomoc w doradzeniu nt. Karty graficznej
Autor Wiadomość
Adiq 
Kapitanleutnant

Kraj:
poland

Imię: Adam
Ulubiona Gra: Saints Row The Third, TES V Skyrim.

#1  Wysłany: 10 Październik 2010, 00:00   Pomoc w doradzeniu nt. Karty graficznej

Witam.

Jako że jestem bardzo niezdecydowany chciałem zaczerpnąć trochę forumowej wiedzy i poprosić was o pomoc w bardzo ważnej dla mnie sprawie... Mianowicie wyborze karty graficznej do komputera

Sprawa wygląda następująco:
W czerwcu br. mój komputer a dokładniej GeForce 8600GT zaczął robić dziwne mozajki na ekranie, do reinstalki windowsa działo się to sporadycznie ale po 2 reinstalce systemu był już całkowity kaput...

Więc po próbach reanimacji karta graficzna ostatecznie odmówiła posłuszeństwa i doszło do ceremonii pogrzebowych [była rodzina, przyjaciele, oraz Intel Core 2 Duo który się posypał z braku przyjaciela itp. itd.]. Dlatego zakładałem że pewnie na gwiazdkę albo później dostane jakąś kartę graficzną gdy naglę matka powiedziała mi wczoraj że MOŻE w poniedziałek pójdziemy kupić kartę graficzną po kilku nieprzyjemnych incydentach z laptopem (jak załatwienie mi grafiki w FIFA 11 oraz tym patrolu ) postanowili kupić mi kartę bym nie zajeździł laptopa na śmierć oraz odpoczął od strasznie stresującego Windows Vista Home Edition czy jakoś tak i wrócił do w pełni normalnego Windows XP Home Edition...

Zapewne moi rodzice będą chcieli kupić ów kartę w sklepie w którym składałem komputer czyli w Camino, dali mi też limit do 600-650 max 700 zł. Więc muszę wybrać jak zawsze taką kartę graficzną która za rok może dwa będzie robić jako minimalne wymagania do gier.

Problem polega na tym że waham się między dwoma kartami mianowicie:
ATI Radeonem HD 5770 oraz Nvidia GeForce (do max. 700zł) GTX 460.

I nie wiem którą wybrać, może wielka mądrość Andreva, Pasterza i wielu innych pomoże mi zdecydować co powinienem zrobić (mam tylko nadzieje że płyta główna firmy Asus nie ma nic do karty graficznej).

Dlatego pokornie proszę o waszą pomoc w wyborze karty którą przez najbliższy rok może dwa będę mordował Fifą, Battlefieldem i wieloma innymi tytułami wartymi mojej uwagi.

PL_Andrev 
Konteradmiral

Kraj:
poland

Imię: And

#2  Wysłany: 10 Październik 2010, 08:20   

Odpowiedź na twoje pytanie nie jet proste, a zwłaszcza w kontekście "jutro kupuję".

Jak już pisałem musisz kierować się dwiema przesłankami:
rozdzielczość monitora - która określa ilość pamięci na karcie.
Karty z 1GB to zwykłe "dymanie klientów" dla niższych rozdzielczości - te karty spokojnie obsługują full HD czyli 1920x1080. Jeśli masz mniejszą to spokojnie wystarczy Ci 512MB czy 768MB.
Dodatkowo ZAWSZE możesz zmniejszyć rozdzielczość karty w celu zwiększenia wyciśnięcia soków z efektów graficznych.

Zaoszczędzoną kasę możesz włożyć w lepszy GPU, a lepszy GPU oznacza że Ci sprzęt będzie dłużej pracował - ot przykład ode mnie: kupiłem mojego, wcale wtedy nie najnowszego GF7900+256MB gdy zacząłem grać w SH3 i do dziś go używam, a to już 4 lata).

W mojej skromnej opinii nie warto pchać się w przestarzałe konstrukcje typu GTS2xx, bo z taką kwotą możesz spokojnie kupić wydajnościowego "potwora" w segmencie mainstream.

Analizując obecny rynek twierdzę, co następuje: nie ma obecnie lepszej karty na rynku niż GTX460.

Modern Warfare 2: GTX460 w 1680x1050 wyciąga 80FPS na max detail (!), a dorównuje kosztującym około 1000zł radkom 5830, a w sklepie PROLINE GTX460 kosztuje... 520zł! Wadą tych kart jest znacznie wyższy pobór prądu w spoczynku, więc nie wiadomo czy twój zasilacz wytrzyma.

Ale w tym przedziale to absolutny hicior... sam chyba kupię, bo jestem w podobnej jak ty sytuacji.
:schock

W "zbliżonej" cenie (znaczy mieszczącej się w twoim przedziale cenowych możliwości) na Proline są 2 inne modele, wystarczy teraz poszukać opinii na temat obu produktów, temperatury, głośności itp.
Gdzieś to miałem ale wciągło.
Ostatnio zmieniony przez PL_Andrev 10 Październik 2010, 09:03, w całości zmieniany 2 razy  

PL_fox6 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

Imię: Daniel
Ulubiona Gra: Silent Hunter III

#3  Wysłany: 10 Październik 2010, 09:18   

Kupuj Nvidię. Dużym minusem jest, spory pobór prądu i konieczność zakupu silnego i drogiego zasilacza.

(ale ja jestem stronniczy - zawsze wezmę Nvidię i Intela ;) )

PL_Pasterz 

Kraj:
poland

Imię: Paweł

#4  Wysłany: 10 Październik 2010, 10:31   

Adiq, jeśli nie masz większych problemów z angielskim to ten artykuł powinien rozwiać twoje wątpliwości co do wybory optymalnej karty w podanym zakresie cenowym.

PL_Andrev 
Konteradmiral

Kraj:
poland

#5  Wysłany: 10 Październik 2010, 21:23   

Polecam też to:
http://nvision.pl/MSI-GeF...details-22.html

Powtórzę tylko swoje pytanie o zasilacz. Je niestety jestem skazany na gorsze wydajnościowo karty z powodu zasilacza 380W). Te 460 wymagają eee... 450-500W zasilacza do komfortowej pracy.

Powtórzę także swoje pytanie na temat procka - może się okazać że kupowanie zbyt mocnej karty nie ma sensu, bo wszystko Ci będzie dusił słaby procesor.
Tutaj jest artykuł uwzględniający różne platformy i karty graficzne: http://nvision.pl/Mafia-I...ndetails-1.html.
Ostatnio zmieniony przez PL_Andrev 10 Październik 2010, 21:40, w całości zmieniany 1 raz  

PL_Pasterz 

Kraj:
poland

#6  Wysłany: 10 Październik 2010, 21:41   

PL_Andrev napisał/a:
Te 460 wymagają eee... 450-500W zasilacza do komfortowej pracy.

Dokładnie. Z akcentem bardziej na 500W... :lol Co ciekawe, planowana na listopad / grudzień seria kart ATI 6000 ma przynieść jeszcze większe oszczędności w zakresie poboru mocy. W zależności od modelu ma on zostać zredukowany nawet o 25% w stosunku do serii 5000. :schock

PS. Andrev, ten ranking kart graficznych oparty na "Mafii" wydaje się być trochę zmanipulowany... W kilku miejscach autor porównuje osiągi mocno podkręconych układów nVidii z prawie "czystymi" Radeonami...
Ostatnio zmieniony przez PL_Pasterz 10 Październik 2010, 21:57, w całości zmieniany 1 raz  

Adiq 
Kapitanleutnant

Kraj:
poland

#7  Wysłany: 10 Październik 2010, 22:42   

Zasilacz i tak czy siak trzeba wymienić bo już ma swoje lata, a co do procesora to mam (już kiedyś wspominałem na forum jak się nie mylę) Intel Core 2 Duo E8600 2.66 GHz

PL_Andrev 
Konteradmiral

Kraj:
poland

#8  Wysłany: 11 Październik 2010, 08:25   

PL_Pasterz napisał/a:
PS. Andrev, ten ranking kart graficznych oparty na "Mafii" wydaje się być trochę zmanipulowany... W kilku miejscach autor porównuje osiągi mocno podkręconych układów nVidii z prawie "czystymi" Radeonami...

Może i racja, ale nadrzędnym celem było pokazanie wydajności kart w zależności od posiadanego procka. A z tego testu wynika, że mając C2D nie warto brać kart silniejszych niż GTX460/HD5770.

PL_Andrev 
Konteradmiral

Kraj:
poland

#9  Wysłany: 11 Październik 2010, 18:33   

Mam pytanie (co by nowego wątku nie zakładać):

Chodzi generalnie o zasilacze pod karty graficzne, mój Tagan to 380W, a 5770 na którego się napaliłem wymaga około 450W. Niby mam za słaby...
Ale korzystając z tego kalkulatora wynika, że nawet z 5770 (110W w stresie) będę miał około 70W zapasu.
Skąd zatem wymagania tak dużego zapasu energii w zasilaczu?

Dodam że stara 7900GS w stresie pobierała 82W, a 5770 to zaledwie 30W więcej...
Ostatnio zmieniony przez PL_Andrev 11 Październik 2010, 18:38, w całości zmieniany 1 raz  

PL_Pasterz 

Kraj:
poland

#10  Wysłany: 11 Październik 2010, 19:20   

PL_Andrev napisał/a:
(...) z tego kalkulatora wynika, że nawet z 5770 (110W w stresie) będę miał około 70W zapasu. Skąd zatem wymagania tak dużego zapasu energii w zasilaczu?

Sam sobie odpowiedziałeś na pytanie. To po prostu margines bezpieczeństwa (zalecany również przez producentów kart graficznych). I jeszcze mały cytacik z tom's hardware:

Cytat:
It’s a good idea to draw up a general power budget for a PC build before purchasing a power supply, rather than relying on the sometimes misleading ratings that vendors assign to their PSUs. You can do this by adding up the total energy draw from each of your system’s components. CPUs typically fall in a range of 35 to 130 watts, the motherboard from 25-50 watts sans RAM, drives usually fall between 15-20 Watts apiece, and graphics cards may require anywhere from 30 to 200 watts depending on the specific make and model in use. Add 30 percent to this total when you’re finished just to be on the safe side. If you want to make room for future components or upgrades, bump this fudge factor even higher, but don’t forget that power supplies tend to be somewhat less efficient as loads increase.

Adiq 
Kapitanleutnant

Kraj:
poland

#11  Wysłany: 11 Październik 2010, 20:01   

OK panowie dziś byłem z ojcem w sklepie i zamówiliśmy GTX 460 768mb MSI , sprawdziłem zasilacz i ma moc 400W, według kalkulatora andreva potrzebny pobór mocy będzie wynosił ok. 333W więc myślę że będzie dobrze się sprawował mój nowy nabytek, odbiorę go jutro bo ten co mieli na stanie został wcześniej zamówiony przez kogoś innego

PL_w_wilk 
Stabsoberbootsmann

Kraj:
poland

Imię: Władysław

#12  Wysłany: 12 Październik 2010, 19:23   

Karta dobra i chyba cicha - sam używam aktualnie tego modelu ale firmy Gigabyte. Natomiast z zasilaczem nie jest tak prosto, nigdy nie dostaniesz pełnej mocy. Każdy zasilacz ma swoją sprawność, dobrej firmy powyżej 80% słabsze niżej. Warto mieć zapas mocy aby zasilacz nie pracował na full (możliwe restarty). Dodatkowo nie najważniejsza jest moc ogólna ale możliwe obciążenie linii 12V (starsze modele mają za małe).

Odpowiedz do tematu