Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Spodziewamy się tutaj konwoju. U86 śledził go w ciężkim sztormie. Narzekali, że alianci ścigali ich na powierzchni jak 'po sznurku'. Nagle jego radiostacja zamilkła. Biorąc pod uwagę doświadczenie załogi tego U-boota - coś tu śmierdzi. Czyżby alianci stosowali jakieś nowe urządzenie?
#ZADANIA
Zaatakuj konwój i przetrwaj. Uważaj, bo alianci mają coś nowego co pomaga im namierzyć U-boota na powierzchni. Nie wiemy co to jest... niestety...
Patrol zaczął się średnio jeden statek uciekł po dwóch torpedach drugi zatonął.
Niestety zostałem trafiony torpedą (do której nikt nie chciał się przyznać) która spowodowała spore zniszczenia kadłuba i integralność 22%.
Okręt zaczął nabierać wody i aby ekipy mogły go uszczelnić musiałem walczyć o utrzymanie blisko powierzchni. Spowodowało to natychmiastową reakcję eskorty, która ścigała mnie prawie do końca patrolu. Ze względu na zniszczenia trudno było wytrymować okręt który starał się wynurzyć pomagając w pościgu.
Za sukces uważam fakt udanej ucieczki i przeżycia kilku ataków.
Imię: Janek Pomógł: 4 razy Wiek: 50 Dołączył: 15 Sie 2007 Posty: 318 Skąd: Cieszyn
#3 Wysłany: 14 Październik 2010, 20:44
Świetne foty .
A już myslałem ,że to moja ,bo dwie torpedy wybuchły przedwcześnie .
Mój pierwszy patrol z SURV . Zajałem pozycje ok 2 km od konwoju i strzelałem do każdego celu pokoleji . Pierwsza trafia w Cargo , druga w dziób rudowca , trzecia poprawka i rudowiec . Czwarta i piata giną w odmentach , Szósta i siódma eksploduja przedwcześnie . Podobno kilka sztuk pochodziło z Chin .
Patrol minął spokojnie bez wiekszych emocji . Tylko raz jeden DD omało mnie niechcący nie potrącił , przeszdł kilka metrów ode mnie . Uff .
Ostatnio zmieniony przez janko175 14 Październik 2010, 20:52, w całości zmieniany 1 raz
Qrcze, czyli jednak moja... Na usprawiedliwienie powiem tylko, że atakowałem rudowca od prawej burty - w_wilk znajdował się po lewej burcie. Nie widziałem go więc na linii strzału, natomiast przewidzieć jego manewru nie mogłem.
Co do szerokiej wiązki to fakt - strzeliłem salwę dwóch torped, jednak zapomniałem o spread - standardowo ustawiony jest na 5 stopni. Na tej odległości rozrzut dochodził więc do prawie 200 metrów....
1.jpg To właśnie namierzany Ore - dobrze widać, że na linii strzału nie ma w_wilka
Plik ściągnięto 10 raz(y) 38.05 KB
2.jpg Tego DD próbowałem ustrzelić dwukrotnie - świetnie unikał płytko nastawionych torped
Plik ściągnięto 9 raz(y) 40.92 KB
3.jpg I kolejne podejście - byłem blisko tylko bład nastawy AoB spowodował całkowite pudło. Pomyliłem burty...ŁOŚ!!!
Plik ściągnięto 12 raz(y) 42.15 KB
_________________ Baretki zwycięzcy:
KIA KIA KIA KIA KIA
Ostatnio zmieniony przez PL_Daritto 14 Październik 2010, 20:59, w całości zmieniany 1 raz
Imię: And Pomógł: 37 razy Dołączył: 09 Wrz 2008 Posty: 4398 Skąd: Gůrny Ślůnsk
#5 Wysłany: 14 Październik 2010, 21:06
tes napisał/a:
(...) hitem patrolu okazala sie salwa PL_Daritto:
Cos tu jednak nie zagralo. Wiazka byla bardzo szeroka. Za szeroka ?... jedna trafia w rudowiec... a druga pieknie laduje na dziobie wilka.
Najlepszy byl tekst Daritto: "To na pewno nie moja" . Oj, oj ABW czuwa
Buhahaha, aż łzy mi poszły ze śmiechu...
A paomiętacie jak woonter się śmiał że Jacek puścił w kogoś torpedę i sam nią kilka sekund później oberwał? hehehe
Jak się kręci obok "cennych" jednostek w konwoju
to trzeba uważać bo zawsze jest strach że się dostanie,
zwłaszcza jak się tak blisko czasem człowiek znajdzie.
Sam na swoim serwerku w tej misji miałem chwile że
opływałem obok uszkodzonego C2 i musiałem to robić
na 1-2 węzłach w odległości jakiś 100m od burty.
Strach był żeby nie wyłapać.
Gratki dla w_wilk za wyjście cało w opresji. Kupa szczęścia chłopie.
Ostatnio zmieniony przez PL_Marco 14 Październik 2010, 22:39, w całości zmieniany 1 raz
Chyba po raz pierwszy graliśmy na trzech serwerach. Nigdy w historii klanu chyba do czegoś takiego jeszcze nie doszło (poprawcie mnie, jeżeli się mylę). Gratuluję!
Imię: Władysław Pomógł: 2 razy Dołączył: 05 Mar 2010 Posty: 252 Skąd: Warszawa
#8 Wysłany: 15 Październik 2010, 07:47
Nie bądź taki dowcipny z tymi gaciami na peryskopie.
Ze względu na zniszczenia szalenie trudno było wytrymować okręt który co chwilę starał się wynurzyć i kilka razy udało mu się to na tyle że ostrzelano kiosk. Jedyną szansą na uniknięcie takiego zachowania było zanurzenie na około 20 metrów (integralność 22%) ale wtedy brak obserwacji atakującej eskorty nie dałby mi szans na przeżycie. Przynajmniej takie jest moje zdanie. Chętnie poznam zdanie mistrzów w tym fachu na taką sytuację, szczególnie Jacka.
Imię: Marcin Pomógł: 13 razy Wiek: 43 Dołączył: 15 Lip 2007 Posty: 1878 Skąd: Gdańsk/Coventry
#9 Wysłany: 15 Październik 2010, 10:04
PL_w_wilk napisał/a:
Twoja fotka byla zrobiona, gdy byles w 100% sprawny, widocznie zaloga frachtowca slodko spala po nocnej imprezie. Druga to juz Daritto. Na tym DD'ku to chyba musieli sie jeszcze dodatkowo niezle upalic, ze nie zawazyli jego peryskopu. Swoja droga nie pomne z czym mi sie skojarzylo takie bezczelne podgladanie
Twoja fotka byla zrobiona, gdy byles w 100% sprawny, widocznie zaloga frachtowca slodko spala po nocnej imprezie. Druga to juz Daritto. Na tym DD'ku to chyba musieli sie jeszcze dodatkowo niezle upalic, ze nie zawazyli jego peryskopu. Swoja droga nie pomne z czym mi sie skojarzylo takie bezczelne podgladanie
Hehe, no ja sam się nieźle ubawiłem podglądając z takiej odległości DD`ka. Moim zamiarem było sprawdzić co mają na kolację na jadłospisie wiszącym w kambuzie
Najciekawsze jednak było to, że będąc tak blisko i tak płytko nie zostałem wypingowany - tu potwierdza się niejako teza o niezłym kacu załogi DD`ka
_________________ Baretki zwycięzcy:
KIA KIA KIA KIA KIA
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum