Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Taka ciekawostka, podobno była świetnie odegrana ta inscenizacja.
Patronem był Ambasador Izraela i Prezydent Miasta.
Ponad 80 mieszkańców Będzina wystąpiło w plenerowym spektaklu o pierwszych dniach wojny na ulicach
tego miasta. Wszystko w ramach VII Dni Kultury Żydowskiej. Przygotowania do rekonstrukcji trwały kilka miesięcy. Widzowie zobaczyli m.in. wysiedlenie Żydów z getta.
Scenariusz inscenizacji oparty był głównie na wspomnieniach księdza, który pracował wtedy w będzińskiej parafii. Jej proboszcz ks. Mieczysław Zawadzki, za uratowanie grupy będzińskich Żydów został odznaczony medalem "Sprawiedliwy wśród Narodów Świata".
Wiosną młodzież z będzińskich szkół, aktorzy tutejszego teatru "Preventorium" i stowarzyszenia "Pro Fortalicium" dostali scenariusz i zadanie znalezienia sobie kostiumów. Do obsady w trakcie przygotowań dołączyli mieszkańcy Będzina, do tej pory obserwujący próby z okien swoich mieszkań.
Imię: Jacek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#3 Wysłany: 15 Wrzesień 2010, 18:08
Nie mogę skojarzyć tych ulic. Gdzie to było ?
_________________ "Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać
Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
ściana i tak zawsze swoje wie"
Imię: Paweł
Ulubiona Gra: SH III/ Moh:AA/ i wiele innych Pomógł: 2 razy Wiek: 38 Dołączył: 13 Paź 2010 Posty: 357 Skąd: Sosnowiec
#4 Wysłany: 26 Październik 2010, 12:06
Jakieś 2 tygodnie temu jade przez będzin (wracam z kebaba) patrze a tu kręcą film i robia zdjęcia w jednej z bocznych uliczek w samym centrum (nie pamietam jak sie ta ulica nazywa od dworca w góre?) w jednej z bram ludzie za niemców przebrani kamery aparaty statywy itp. Swoją drogą Będzin kojarzy mi sie właśnie z II WW przez te stare, szare kamienice w centrum i bądz co bądz wszechobecną biedą w ścisłym centrum bo już dalej sprawy mają sie duzooo lepiej.
Acha a te zdjecia tez były robione chyba w centrum i ile sie nie myle to chyba nawet na tym trawiastym skwerku koło księgarni
_________________ "Najsłabszym pkt najsilniejszych jest ich niepohamowana pewność siebie..."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum