Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Imię: Jacek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#1 Wysłany: 17 Październik 2009, 17:22 Gdzie jest konwój ?
Grając ostatnio w misje rankingowe, zacząłem się zastanawiać w jaki sposób określić, gdzie znajduje się i w którym kierunku płynie cel. Są misje, gdzie widoczność jest dobra i cel łatwo jest zauważyć, a czasami nie.
Gramy ok. 1,5 do 2,5 godz. i nie ma za dużo czasu na szukanie celów. Są misje proste pod tym względem, nic nie robisz, a cel sam Ci pod wyrzutnie podpłynie, a są też takie, gdzie sprawa jest bardziej skomplikowana.
Poniżej parę wskazówek, jak ja znajduję cel:
- Wizualne przejrzenie linii horyzontu, skuteczne przy dobrej widoczności. Z modem UTW, dymy widać z ok. 8km, zaś sylwetki pokażą się przy odległości ok. 4-5km.
- Gdy widoczność jest zła, albo nic nie zauważam, to zanurzam się i używam hydrofonu, i tu zaczyna się najlepsza zabawa – zbieranie danych, dzięki temu mogę określić co najmniej kierunek w jakim płynie cel (w kampanii gdy mam więcej czasu, określam dodatkowo szybkość i dokładną pozycję – bazując tylko na namiarach)
- Potrzebuję 3 namiary w równych odstępach czasu aby geometrycznie wyznaczyć kierunek w którym przemieszcza się cel. Rysuję je na mapie taktycznej, a następnie wyznaczam, z nich kierunek przemieszczania się celu. Muszę znaleźć taką prostą, która będzie dzielona przez namiary na równe części (jak na szkicu). Nie znam dokładnie odległości, tylko kierunek.
- Odległość określam słuchając, jak głośny jest dźwięk. Przygotowałem prostą misję dla pojedyńczego gracza, by można było porównać hałas generowany, przez ten sam statek, ale z różnych odległości. Plik należy rozpakować do forderu z grą: Data\SingleMission\English\.
_________________ "Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać
Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
ściana i tak zawsze swoje wie"
Imię: Janek Pomógł: 4 razy Wiek: 50 Dołączył: 15 Sie 2007 Posty: 318 Skąd: Cieszyn
#12 Wysłany: 27 Październik 2010, 22:09
Mam polska instukcje do 688 hunter /killer .
Petryko tą gre można kupuic w raz z instrukcją za bardzoooo przystepną cene .
Poszukaj "SONALYSTS NAVAL PAC" . Są w tym 3 gry : wspomniany 688 Hunter/Killer , Fleet Command i Sub Command .
Ewentualnie mogę Ci to przesłać poczta , za koszt przesyłki .
Jak jesteś zinteresowany to daj cynk na PW
Ostatnio zmieniony przez janko175 27 Październik 2010, 22:10, w całości zmieniany 1 raz
sorki za ot info dla zaintereowanych
tutaj mozna kupić jeszcze ten zestaw ja juz zamówiłem
http://fantastyczne-zakup...gry-pc-gry.html
insturkcja po Polsku tak mnie zapewniał sprzedawca
sorki za ot info dla zaintereowanych
tutaj mozna kupić jeszcze ten zestaw ja juz zamówiłem
http://fantastyczne-zakup...gry-pc-gry.html
insturkcja po Polsku tak mnie zapewniał sprzedawca
Tylko pytanie jak obszerna. To moje cudo (drukowane) ma około 500 stronic
Choć pewnie w PDF coś więcej będzie.
Ale pdfy się kiepsko w wannie czyta.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum