POLISHSEAMEN Strona Główna POLISHSEAMEN
**** Forum Klanowe PolishSeamen ****

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki

Zaproszenie

Ogłoszenie 

ZAPRASZAMY NA SERWER GŁOSOWY DISCORD

Uwaga ! Uwaga ! W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen. Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego. Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika. Adres się nie zmienia. Dalej jest to

www.forum.polishseamen.pl

Zachęcamy wszystkich do ponownego zarejestrowania się u nas i do czynnego udziału w naszej społeczności.

Przepraszamy za problemy. Pozdrawiamy Administracja PolishSeamen.

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
U-Booty w cieniu Wschodzącego Słońca
Autor Wiadomość
PL_CMDR Blue R 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

Imię: Rafał; Finek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III

#1  Wysłany: 23 Czerwiec 2007, 22:54   U-Booty w cieniu Wschodzącego Słońca

Jak powszechnie wiadomo Oś składała się z Rzeszy, Włoch i Cesarstwa Japonii... Ze względu na wojnę z Rosją Europejska Oś nie miała zbyt dobrego kontaktu ze swoim sojusznikiem...Ale z tego co słyszałem U-Booty typu IXD2 docierały do Japonii... Ma ktoś jakieś większe informacje na temat tych rejsów, czy ogolnie U-Bootów docierających do terenów (ojczyźnianych lub zdobytych) kraju kwitnącej wiśni?
http://pl.youtube.com/profile?user=FinekTSC

PL_maniek 
Korvettenkapitan

Kraj:
poland

Imię: Maniut

#2  Wysłany: 23 Czerwiec 2007, 23:27   

szukaj Hitlera Wojna Ubootów, C Blaire-a

www.modelarstwopodwodne.hekko.pl/

PL_Marco 

Kraj:
poland

Imię: Kamil

#3  Wysłany: 24 Czerwiec 2007, 11:27   

To ja ci dam info "w drugą stronę" czyli rejsy japońskich okrętów podwodnych do III Rzeszy.
np:
6 sierpnia 1942 r. pierwszy japoński okręt podwodny, który znalazł się na Atlantyku, zawinął do Lorient, niemieckiej bazy U-Bootów we Francji. Po opuszczeniu malezyjskiego portu Penang przebył on 15.000 mil morskich, czyli dystans równy połowie podróży dookoła świata. Wizyta I-30 miała charakter oficjalny i symbolizowała jedność pomiędzy dwoma państwami "Osi". Ale nie był to jedyny cel.
W pojemnym kadłubie I-30 znajdowało się wiele ton cyny, cynku, wolframu oraz innych surowców, koniecznych do utrzymania w ruchu wojennej machiny hitlerowskich Niemiec. Japończycy zapewnili sobie obfitość tych materiałów dzięki podbiciu terytoriów dalekowschodnich, ale aliancka blokada uniemożliwiała ich dostawy do Niemiec. Pozostawały okręty podwodne o dużym zasięgu. W zamian Niemcy mieli do zaoferowania nowoczesną technologię produkcji dział, silników lotniczych, a zwłaszcza okrętów podwodnych.
Wyprawa I-30 zakończyła się dla Japończyków katastrofą. Podczas rejsu powrotnego okręt wszedł na brytyjską minę koło Singapuru i zatonął wraz z planami i egzemplarzem najnowszej niemieckiej aparatury hydrolokacyjnej. Oprócz cennego ładunku zginęło także 14 marynarzy. Początek był więc nieudany, jednak zarówno Japończycy, jak i Niemcy trwali w przekonaniu, że należy utrzymać regularną strategiczną wymianę przy pomocy okrętów podwodnych.
W następnych miesiącach Japończycy wysłali pięć okrętów podwodnych do okupowanej Francji. Tylko dwa dotarły do Lorient, a żaden z nich nie powrócił do Penang. Niemcy byli jeszcze bardziej ambitni, choć także im się nie poszczęściło. W czerwcu 1943 r. wysłali na Daleki Wschód grupę Monsun złożoną z 11 U-Bootów dalekiego zasięgu oraz trzech podwodnych tankowców. Ponad połowa tej formacji została zniszczona przez alianckich tropicieli okrętów podwodnych, zanim zdołała dotrzeć na wody Atlantyku. Innym grupom poszło jeszcze gorzej. W sumie do końca wojny rejs do Penang i z powrotem ukończyło około 20 U-Bootów.

Było jeszcze jedno wielkie rozczarowanie. Sprzedany do Japoni 16 września 1943r. U-511, stał się Japańskim okrętem podwodny RO 500, w nadziei, że zdołają go skopiować i w ten sposób zwiększyć skuteczność swojej floty podwodnej. Jednak zadanie to okazało się zbyt skomplikowane dla japońskich inżynierów, w związku z czym doskonały U-Boot, dysponujący wielkim zasięgiem, do końca wojny marnował się, pływając po Morzu Japońskim jako okręt szkolny.

[ Dodano: 24 Czerwiec 2007, 11:39 ]
A jak chcesz dokładne informacje na temat grupy "Monsun"
to zapraszam
>>>LINK<<<
Ostatnio zmieniony przez PL_Marco 24 Czerwiec 2007, 11:34, w całości zmieniany 2 razy  

PL_CMDR Blue R 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

Imię: Rafał; Finek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III

#4  Wysłany: 24 Czerwiec 2007, 11:54   

Dzięki! Własnie czegoś takiego szukałem (tylko nie wiedziałem, jak nazywała się ta grupa)

[ Dodano: 1 Wrzesień 2007, 13:58 ]
Maniek... Chciałeś, abym dostał zawału? Właśnie nabyłem tą książkę... 82zł!! Za 1 tom!!
<zawał>

[ Dodano: 1 Wrzesień 2007, 14:02 ]
Wziąłem spokojnie książkę do ręki, obracam, aby zobaczyć cenę... I omal mnie nie zwala na podłogę...
http://pl.youtube.com/profile?user=FinekTSC

PL_Hunter_Silent13 
Kapitanleutnant

Kraj:
poland

Imię: Adam
Ulubiona Gra: Aktualnie brak

#5  Wysłany: 9 Listopad 2010, 19:38   

Jacek kupiłem gazetę Morza , statki i okręty i akurat tam jest temat o wyprawach Japoński OP do Niemiec i na odwrót chcesz mogę ci to w worda przepisać i na pw wysłać
Mój ulubieniec ze względu na osiągi i wyposażenie w stosunku do ceny

Odpowiedz do tematu