Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Mam zamiar kopić nowy monitor i zastanawiałem się nad kupnem monitora z TV. I chciał bym się Was zapytać czy opłaca się kupować taka kombinację, czy nie lepiej kupić sam monitor. Czy da się z takiego monitora + tv ugadać tv leżąc np. w łóżku 2-3 m od monitora. Bo wiem ze z zwykłego monitora którego posiadam 17 cal. nie było by to komfortowe.
Może ktoś miał styczność z takim modelem monitora?? Bardzo proszę o odpowiedz.
Z góry dzięki
_________________ "A we mnie samym wilki dwa
oblicze dobra, oblicze zła
walczą ze sobą nieustannie
wygrywa ten którego karmię"
Ostatnio zmieniony przez PL_Davlol 29 Listopad 2010, 09:27, w całości zmieniany 2 razy
Osobiście odradzałbym kupno monitora z tunerem TV - przede wszystkim ze względów ekonomicznych. Co do ergonomii to tu już zależnie od gustów.
Sam posiadam 20" monitor który obecnie słuzy jako telewizor - dokupiłem po prostu zewnętrzny tuner TV. W moim przypadku widoczność jest idealna, pomimo, że monitor postawiony jest trochę ponad linią wzroku - znaczy wyżej niż pozycja widza.
Gdybyś sprawdził sobie ceny monitorów z wbudowanym tunerem TV, to za monitor 20" cena pewnie balansowałaby na granicy 800-900 PLN. Mój zestaw kosztuje obecnie w sumie 700 PLN.
Poza tym rozważ też kwestie taką, że jeśli taki monitor ma służyć zarówno do TV jak i kompa, to całą szkrzynię i konieczny osprzęt musisz mieć ustawione w jednym miejscu - a więc dosyć mało logistyczne rozwiązanie. To oczywiście moje zdanie
_________________ Baretki zwycięzcy:
KIA KIA KIA KIA KIA
Ja miałem styczność. I do tego właśnie dostosowuję swoje biureczko.
W obecnych czasach technologii cyfrowej wiele urządzeń (np. posiadana przeze mnie N'ka) korzysta z przesyłu sygnału tą samą metodą, co komputer.
Obecnie w moim telewizorze... nie używam pilota do TV
N'ka włączając się sama go włącza, ma kontrolę programów i głośności i wszystkie potrzebne opcje. DVD tak samo.
Obecnie jestem dodatkowo na etapie ustawiania mojego stanowiska pracy (komputera), które jednocześnie (w związku z kanapą trochę za komputerem) jest też dla mnie platformą do filmów, TV i konsoli. Obecnie na moim biurku stoi telewizorek i monitor. Nigdy oba nie są włączone na raz. Gram na konsoli -> TV, gram na kompie... kiedy ja ostatnio dużo grałem? W sumie obecnie słowo pracuję nabiera głównego znaczenia... W każdym razie korzystam z kompa, mam włączony monitor. Czyli na przykład teraz.
I ja właśnie w tej chwili jestem na etapie zakupu 32'' monitora z funkcją TV, który będzie miał podłączone na raz komputer, BR i konsolę. Teoretycznie mógłbym jeszcze N'kę podłączyć, ale tu jest mały problem. No, ale kabel antenowy zamierzam ze zwykłej anteny podciągnąć i może wreszcie nie będę miał kłopotu z obejrzeniem filmu (bo zawsze ktoś coś albo ogląda, albo nagrywa) z TV, co przełoży się, że będę mógł TV obejrzeć w końcu.
N'ki używa cała rodzinka. Ja siedzę na kompie dość długo... Więc byłby konflikt ekranu. W sumie to teraz mam konflikt jak chcę na dużym TV obejrzeć film... Bo zawsze ktoś coś z TV ogląda. I dlatego ja osobiście na dniach (już tylko kwestia transportu została) montuję na biurku monitor z funkcją TV, mój osobisty, do którego podłączam cały sprzęt, którego tylko ja używam.
Tak więc centralizacja na Monitor+TV jest wygodna, pod warunkiem, że nie ma nikogo, kto będzie (oprócz ciebie) korzystał z urządzeń.
Masz TV cyfrową, z której korzystasz sam? To dobrze. Można centralizować. Z TV, gdy ty jesteś na kompie, korzysta rodzina? Nie da rady połączyć, bo się o ekran pozabijacie.
Imię: Szymon
Ulubiona Gra: Silent Hunter III i V, Seria Mass Effect, Seria Assassin's Creed
#4 Wysłany: 29 Listopad 2010, 17:26
Mi się za bardzo wydaje że nie, lepiej jest pooglądać TV na telewizorze niż na kompie, i zawsze coś zaoszczędzisz.
_________________ http://www.youtube.com/user/jajcarzek
"Dobry trening w walce z konwojem, jest dla mnie więcej wart, niż najlepszy urlop" Gunther Prien, dowódca U-47
Imię: Paweł Pomógł: 6 razy Dołączył: 10 Maj 2008 Posty: 294 Skąd: Rzeszów
#5 Wysłany: 29 Listopad 2010, 18:18 Re: Monitor + TV
PL_Davlol napisał/a:
Czy da się z takiego monitora + tv ugadać tv leżąc np. w łóżku 2-3 m od monitora. Bo wiem ze z zwykłego monitora którego posiadam 17 cal. nie było by to komfortowe.
Jestem posiadaczem monitora SAMSUNG P2470HD i po kilku miesiącach użytkowania mogę gorąco polecić tą serię. Jedynym minusem w moim przypadku jest brak dostępu do cyfrowej telewizji naziemnej, a niestety - jakość sygnału analogowego w przypadku osiedlowej kablówki pozostawia niekiedy wiele do życzenia...
Ogólnie rzecz biorąc, kupując zestaw monitor + TV rezygnujesz z reguły z kilku funkcji standardowych monitorów (np. funkcja pivot, czyli możliwość obracania monitora w pionie). Ale z kolei większość monitorów TV można zamontować bezpośrednio na ścianie. Sam korzystam z tego rozwiązania, przez co nie tylko mam więcej miejsca na biurku, ale i komfort pracy jest zdecydowanie lepszy (większa odległość od monitora = mniejsze zmęczenie nawet przy długotrwałej pracy przy kompie)...
_________________ Kiedy woda pędzi, by wypełnić próżnię, która kiedyś byłą wnętrzem okrętu podwodnego, iskierki życia gasną...
Imię: Paweł
Ulubiona Gra: SH III/ Moh:AA/ i wiele innych Pomógł: 2 razy Wiek: 38 Dołączył: 13 Paź 2010 Posty: 357 Skąd: Sosnowiec
#6 Wysłany: 29 Listopad 2010, 18:20
Ja osobiście odradzam, lepiej zainwestować w sam monitor i dokupić karte TV. Chociaz w sumie najlepiej odłozyc troche kasy i osobno kupic monitor a osobno TV bo pomyśl jak masz taką chybryde i coś sie zepsuje to tracisz i możliwość oglądania TV i pracowania na kompie.
_________________ "Najsłabszym pkt najsilniejszych jest ich niepohamowana pewność siebie..."
Obiecałem sobie, że 1 post na moim Monitor+TV napiszę właśnie tutaj.
Podłączyłem wszystko jak trzeba, stary monitor ląduje na szafie w pudle "na wypadek awarii", wypalam sobie oczy patrząc na dużą czcionkę (muszę trochę ją zmniejszyć) i ogólnie jest fajnie....
Z jednym wyjątkiem... Nie mam ŻADNEJ tapety na 16:9 Ale to mniejszy problem...
Jako, że grywam zawsze w oknie, to nie mam też problemu ze skalowaniem gier, choć na 16:9 i wyższą rozdzielkę mogę je podnieść...
No i podłączyłem konsolkę i resztę sprzętu.... Po prostu wszystko w jednym miejscu. Zresztą o to chodzi. Bo jakbym miał to rozbijać na kolejne urządzenia, to nie byłoby sensu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum