Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Imię: And Pomógł: 37 razy Dołączył: 09 Wrz 2008 Posty: 4398 Skąd: Gůrny Ślůnsk
#21 Wysłany: 16 Styczeń 2011, 21:15
Hoth napisał/a:
Napisałem prawie, bo nie wszystko działa jak potrzeba. Jest mały problem przy zapisie. Klikając na przycisk „accept” zawiesza się myszka i pokazuje się czasami komunikat z windy, że pomyślnie zapisało plik. Wystarczy nacisnąć Esc i wszystko wraca do normy. Najważniejsze jest to, że zapisy dodawane są do dziennika.
1. Zrób screena tego komunikatu i podeślij - mój angielski nie jest doskonały i autor mnie nie za bardzo rozumie.
2. Podeślij ten log, który się nie da przekonwertować.
Imię: Elek Pomógł: 2 razy Wiek: 70 Dołączył: 07 Lis 2010 Posty: 101 Skąd: Warszawa
#25 Wysłany: 18 Styczeń 2011, 01:48
Andrew podaj na subsim do TDW pomysł na log zliczający przebyta drogę. Takie narzędzie bardzo by się przydało w RNav do prowadzenia nawigacji zliczeniowej.
Oparte to jest na dwóch zegarach (nie wiem czy dobrze pamiętam, chyba w SH2 był taki log, ale miał tylko jeden zegar) Główny zegar jest kasowany na przykład po zakończeniu misji, a „dzienny” z możliwością kasowania zapisu w dowolnym momencie.
Opis;
A. Start oba zegary pokazują zero.
B. Przebyto kursem 000* 17 km, tu dokonujemy zwrotu na kurs 090* i kasujemy zegar.
C. Przebyto kursem 090* 15 km i dokonujemy zerowania przed zmianą kursu.
Taki zegar ma ogromną zaletę, bo znając kurs i przebytą drogę można dość precyzyjnie obliczyć pozycję.
TDW pisał, że dużo może, więc nie myślę, aby był z tym większy problem a jak by zrobił taki zegarek dla pozycji nawodnej oraz podwodnej to już by było „mniodzio”.
Andrew podaj na subsim do TDW pomysł na log zliczający przebyta drogę. Takie narzędzie bardzo by się przydało w RNav do prowadzenia nawigacji zliczeniowej.
Oparte to jest na dwóch zegarach (nie wiem czy dobrze pamiętam, chyba w SH2 był taki log, ale miał tylko jeden zegar) Główny zegar jest kasowany na przykład po zakończeniu misji, a „dzienny” z możliwością kasowania zapisu w dowolnym momencie.
Odpowiedź jaką dostałem (co prawda nie od autora modu) to taka, że jest to już wbudowane w mod Real Nav - tyle że jest to w pełni zautomatyzowane: AI samo określa kursy, prędkości, przebyte odległości i na tej podstawie szacuje twoją aktualną pozycję.
Imię: Elek Pomógł: 2 razy Wiek: 70 Dołączył: 07 Lis 2010 Posty: 101 Skąd: Warszawa
#27 Wysłany: 19 Styczeń 2011, 10:21
No tak AI ma takie informacje, ale to ja jestem dowódcą, chcę mieć te informacje i sam prowadzić nawigację.
Obliczenie przebytej drogi, (czyli prędkość x czas) jest dość skomplikowane w przypadku, gdy przyśpieszymy czas, bo z uwagi na zmieniające się warunki pogodowe prędkość nie jest wartością stałą
Dodatkowo, jeżeli założeniem symulatora i modów jest urealnienie nawigacji i oddanie warunków rzeczywistych to trzeba brać pod uwagę to, że w dzienniku okrętowym w ubotach na godzinę 12:00 wpisywano stan logu, czyli przebytą drogę w trakcie patrolu.
Dziennik U-505, zobacz wpisują drogę przebytą na powierzchni morza i w zanurzeniu.
Podstawowe informacje, jakie wpisuje się do dziennika do dziś to pozycja, kurs, stan pogody i log. Nie jestem takim super realistom i hardcorowcem, nie pływam patroli w czasie rzeczywistym, nie polewam się zimną wodą z wiadra, gdy wychodzę na pokład, ale log to podstawa nawigacji zliczeniowej.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum