POLISHSEAMEN Strona Główna POLISHSEAMEN
**** Forum Klanowe PolishSeamen ****

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki

Zaproszenie

Ogłoszenie 

ZAPRASZAMY NA SERWER GŁOSOWY DISCORD

Uwaga ! Uwaga ! W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen. Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego. Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika. Adres się nie zmienia. Dalej jest to

www.forum.polishseamen.pl

Zachęcamy wszystkich do ponownego zarejestrowania się u nas i do czynnego udziału w naszej społeczności.

Przepraszamy za problemy. Pozdrawiamy Administracja PolishSeamen.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Poprzedni temat :: Następny temat
25 lat po smierci Carla DOENITZA
Autor Wiadomość
PL_U-96 
GROSSADMIRAL

Kraj:
poland

Imię: PrZeMO
Ulubiona Gra: DW, SH2 vs DC, Imperium Galactica

#1  Wysłany: 3 Styczeń 2006, 03:53   25 lat po smierci Carla DOENITZA

Panowie 6 STYCZNIA 2006 mija dokladnie 25 lat kiedy zszedl z tego swiata glownodowadzacy U-BOOTWAFFE Carl DOENITZ, ktorego zycie bylo pelne tragicznych rodzinnych powiklan. Wiecej an jego temat zobaczycie tutaj: http://www.wavenet.pl/~ps...der=asc&start=0

(i)

Bahr 
Stabsbootsmann

Kraj:
poland

#2  Wysłany: 27 Styczeń 2006, 19:27   

taak 25 lat... Niesamowity człowiek. A wiecie co jest najciekawsze? Przypuszczam, że gdyby dziś nagle pojawił się wśród żywych nawet nie wiedziałbym o co go zapytac...Bo cvhyba nie byłoby o co - Nie zapomniał o następnych pokoleniach żyjących zostawił dla nich tyle wyjjaśnień, tyle materiałów, tyle argumentów o swoich decyzjach, posunięciach działaniach. Zastanawiam się o ile uboższa byłaby nasza wiedza gdyby nic po sobe nie zostawił...

Pozdro, Bahr

PL_maniek 
Korvettenkapitan

Kraj:
poland

Imię: Maniut

#3  Wysłany: 29 Styczeń 2006, 13:03   

Niesamowity, ścisły umysł, przypuszczalnie najlepszy teoretyk i praktyk wojen morskich w ostatnim 100- leciu

www.modelarstwopodwodne.hekko.pl/

Myszkin 
Bootsmann

Kraj:
poland

Imię: Łukasz

#4  Wysłany: 2 Luty 2006, 16:59   

Niesamowity był także w tym ZŁYM znaczeniu. Dowódcom U-bootów dawał w prezencie m.in zegarki zrabowane więźniom Oświęcimia (info z http://www.ubootwaffe.pl/...highlight=#2245 )

Łyżka dziegciu w tej beczce miodu nie zaszkodzi Panowie. Podobnie jak odrobina więcej obiektywizmu w ocenach człowieka, który przy pomocy U-bootów 60 lat temu próbował przechylić szalę zwycięstwa (wykonując swój żolnierski obowiązek) na korzyść faszystowsko-nazistowskich Niemiec.
Ostatnio zmieniony przez Myszkin 3 Luty 2006, 09:04, w całości zmieniany 1 raz  

PL_maniek 
Korvettenkapitan

Kraj:
poland

#5  Wysłany: 2 Luty 2006, 20:07   

Myszkin, czy znasz Dailar, która opisała owe rewelacje na u-bootwaffe ????, znam ję osobiście, to urocza młoda dziewczyna, o połowę młodsza ode mnie, również zauroczona u-bootami, zresztą mistrzyni Krav Maga. I tylko na temat Krav Maga - nie podejmuje się z nią polemizować, -gdyż może się to okazać zbyt bolesne dla mnie. Ponieważ jestem od niej jakieś 2 razy starszy, tym samym przekopałem więcej dokumentów i nigdzie nie natrafiłem na tą opcję z żydowskimi zegarkami, oraz skarpetami z żydowskich włosów. Jest to chore, mając w łapach cała Europę z jej przemysłem, Doenitz nie musiał wozić kartony żydowskich zegarków z Oświęcimia, 0 po ich poprzednim umyciu i odkażeniu. Wystarczyło, że wypisał zlecenie, i dowożono mu z jakiejkolwiek wytwórni, pracującej wówczas dla okupanta. mogą zrozumieć Twoja nienawiść do hitleryzmu, ale czy potrafisz spojrzeć na Doenitza , nie jak na hitlerowca-ludobójcę, ale jak na świetnego stratega, który doprowadził do tego, ze u-bootwaffe, wykonująca jego plany , była jedyną formacją wojskową Niemiec, która stanowiła jedyne, poważne zagrozenia dla W.B. i mogła doprowadzić do jej pokonania i to przy stanie osobowym 28000 ludzi !!!.
Zresztą sami alianci docenili jego geniusz wojskowy, przeciez mogli go zniszczyć w Norymberdze, a dostał najniższy z możliwych wyroków 10 lat, a później etat w sztabie NATO,
Czy tak Angole i Jankesi postąpili by z ludobójcą??? eksterminatorem zydów????, Przecież w sztabie NATO 60 % oficerów było narodowości żydowskiej, już oni dopilnowali by, aby Karol zgnił w Dahau, a było inaczej!!
Taka ciekawostka, ludzkie włosy, w przeciwieństwie do sierści owczej, lam, kóz, kotów, szynszyli i podobbnych ssaków, nie nadają sie do wyrobu przędzy metodą skręcaną, ponieważ posiadają inną budowę, nie zawierają cząsteczek Łoju, zwiekszającego athezję,
( przyklejanie przywieranie)jak to jest w przypadku sierści niektórych zwierząt. mówiąc krótko z ludzkich włosów, przędzy nie ukręcisz i tym samym skarped nie zrobisz, możesz jedynie je pleść w linku powrozy. Włosy ludzkie niemcu ztosowali jako ocieplanie w kombinezonach pilotów, oraz jako wyściółkę foteli lotniczych i sienników.
pozdrawiam

Myszkin 
Bootsmann

Kraj:
poland

#6  Wysłany: 3 Luty 2006, 09:20   

Witam,

Maniek, ale ja nigdzie nie twierdzę, że Donitz to ludobójca. Bynajmniej. Zgadzam się również, że był dobrym dowódcą i przełożonym dla swoich podwładnych. Nie neguję tego. O co więc mi idzie? Chcę zwrócić uwagę na coraz częstsze zjawisko oceniania Donitza przy użyciu takich zwrotów jak np "wybitny człowiek" (a takie sformułowania padały np, na www.ubootwaffe.pl), co jest dewaluowaniem tych pojąć. "Dobry dowódca" niekoniecznie równa się "wybitny człowiek", co nie oznacza z drugiej strony, że można go nazwać ludobójcą.

Można powiedzieć, że cały czas zbieram kwity na Donitza ;) ale robię to w imię poznania całej prawdy o nim. Bo co to za przyjemność mówić o nim "doskonały dowódca, cieszący się uznaniem nawet swoich wrogów, wybitny człowiek" skoro gdzieś tam będzie miał on jakieś nieodkryte karty, dwuznaczne etycznie (w tym miejscu po raz kolejny przytoczę kwestię milczenia w obliczu zagłady milionów ludzi).

Wybitny człowiek - np Jan Nowal Jeziorański
Doskonały strateg i dowódca - np Karl Donitz

Daiar - (usunąłem imię i nazwisko tej pani na żądanie osoby zainteresowanej- maniek)

Pozdrawiam,
Advocatus Diaboli.

PL_maniek 
Korvettenkapitan

Kraj:
poland

#7  Wysłany: 3 Luty 2006, 10:11   

oK i dlatego ja go oceniam wylącznie jako twórcę potęgi U-bootwaffe, i autora nowych założeń i planu prowadzenia wojny podwodnej w zupełnie inny sposób, niż jego przeciwnicy co dało ubootom ogromną przewagę nad subami innych państw zaangażowanych w wojnę.
Jeszcze raz powtórzę, nie interesuja mnie stan wiedzy Doenitza na kwestię niszczenia Żydów, A tak na marginesie czy zauważyłeś, ze od ponad 2000 lat każdy naród i to na na długo przed powstaniem Hitleryzmu, który zetknął się i miał do czynienia z Izraelitami, natychmiast pałał do nich nienawiścią a w wielu przypadkach kończyło się za niszczeniu ich i to na mniejszą , lub większą skalę. I ten proces trwa na całym świecie do chwili obecnej, czy nie uwazasz, ze coś w tym jest?????.
Zgadza sie Dailar-, czyżbyś miał przyjemność z nią walczyc????
Pozdr

Ostatnio zmieniony przez PL_maniek 3 Luty 2006, 18:38, w całości zmieniany 1 raz  

Myszkin 
Bootsmann

Kraj:
poland

#8  Wysłany: 3 Luty 2006, 12:18   

Cytat:
A tak na marginesie czy zauważyłeś, ze od ponad 2000 lat każdy naród i to na na długo przed powstaniem Hitleryzmu, który zetknął się i miał do czynienia z Izraelitami, natychmiast pałał do nich nienawiścią a w wielu przypadkach kończyło się za niszczeniu ich i to na mniejszą , lub większą skalę. I ten proces trwa na całym świecie do chwili obecnej, czy nie uwazasz, ze coś w tym jest?????.

Jest jeden taki naród, o którym wiem, że kiedy zetknął się z narodem żydowskim, to nie zapałał natychmiast do niego nienawiścią...to my, Polacy. Przypomnę tylko, że kiedy kilkaset lat temu na zachodzie tzw cywilizowanej Europy palono Żydów na stosach i wypędzano ich, większość z nich uciekła do nas i...przez jakieś 300-400 lat żyliśmy w doskonałej symbiozie, którą zepsuła dopiero chęć zysku, pazerność (wina strony żydowskiej) i głupota - to nasza narodowa cecha. Mając bowiem wątpliwą przyjemność bycia sąsiadem Niemców i ich całej „kultury”, przez kilka dziesiątek lat ulegliśmy podszeptom ich ideologii antysemickiej.

Cytat:
Zgadza sie Dailar- Monika, czyżbyś miał przyjemność z nią walczyc????

A czy ja wyglądam na samobójcę? :|

PL_Sheep 
Fahnrich zur See

Kraj:
poland

Imię: Jarek

#9  Wysłany: 3 Luty 2006, 18:25   

Człowieku ale ty brednie piszesz może przed wojną nie było Antysemityzmu ??

Mam dosyć starą rodzinę i znam z opowiadań jak byli przed wojną żydzi traktowani.

SKOŃCZ Z TEMATAMI ŻYDÓW EKSTAEMINACJI RASOWEJ ITP.

Pomyliłeś fora nie tym się tu zajmujemy znajdż sobie jakieś gdzie wszyscy biadolą na te tematy i tam wylewaj swoje smutki.

PL_maniek 
Korvettenkapitan

Kraj:
poland

#10  Wysłany: 3 Luty 2006, 18:48   

W tym wypadku zgadzam się z PL_Sheepem, nawet u nas przed wojną zwłaszcza na wschodnich i południowo- wschodnich rubieżach gnębiono icków, w dosyć brutalny sposób, pobicia, wybijanie szyb było na porządku dziennym. Kiedyś również byłem tym oburzony, ale po licznych rozmowach z sędziwymi członkami mojej rodziny ( Tarnopolskie), zupełnie zmieniłem zdanie. Myszkin zacznij oddzielny temat to Ci wyjaśnię.
ZAMYKAMY TEMAT DOLI I NIE DOLI ŻYDÓW.

Myszkin 
Bootsmann

Kraj:
poland

#11  Wysłany: 3 Luty 2006, 19:08   

wywalam posta Myszkina aby uniknąć wojny.
Myszkin -prosze abyś w podległych mi działach, nie robił dymu, aby to sie nie skoczyło awanturą, tak jak na U-bootwaffe, gdzie wkurzony Admin zamknął na jakiś czas funkcjonowanie forum, a obrażony na Ciebie facet wyłaczył sie z dość owocnej działalności w dziale SH III.
PL_ Sheep jest długoletnim działaczem tego klanu i proszę podobne komentarze zachować dla siebie!!!!!!.
MANIEK !!!!!!

[ Dodano: 06-02-2006, 09:30 ]
Ok, przepraszam ze swej strony za zabranie głosu w dyskusji. Rozumiem, że nieco agresywne posty w stylu tego powyżej autorstwa PL_Sheepa mogą uchodzić bezkarnie tylko dlatego, że ktoś jest długoletnim użytkownikiem forum a ktoś nie. Muszę przyznać, że pierwszy raz spotykam się z tego rodzaju dywersyfikacją :(

Jeszcze jedno: Chris "obraził się na mnie" ponieważ zareagowałem, gdy na forum zaczął używać słów, które nie nadają się do powtórzenia. Zresztą, na tym forum Chris też już się kiedyś obraził i to bynajmniej nie z mojego powodu...

PL_maniek 
Korvettenkapitan

Kraj:
poland

#12  Wysłany: 8 Luty 2006, 14:27   

CYT ...Muszę przyznać, że pierwszy raz spotykam się z tego rodzaju dywersyfikacją...
o ile sobie dobrze przypominam, to na u-bootwaffe, zastanawiano się nad WPROWADZENIEM banowania Twoich postów. ( ShoutBox)
po prosty Myszkin, posiadasz dar wywoływania dymów, na stronach, gdzie występujesz jako GOŚĆ.

Myszkin 
Bootsmann

Kraj:
poland

#13  Wysłany: 8 Luty 2006, 16:07   

Aha, teraz sobie przypominam. Pomysł banowania postów odnosił się do dwóch użytkowników: mnie i Ciebie, drogi Amigo.

Absurd? W powyższych dwóch zdaniach jest tyle samo prawdy, co w Twoim powyższym poście - czyli ani krzty.

Nieładnie Amigo.

PL_maniek 
Korvettenkapitan

Kraj:
poland

#14  Wysłany: 8 Luty 2006, 21:45   

Myszkin nie będę z Tobą polemizował, ponieważ szkoda mojego czasu. Czy nie zauważyłeś, ze większość członków PS nie popiera sposobu prowadzenia dyskusji przez Ciebie????,
po zamknięciu Forum U-bootwaffe rozmawiałem z chłopakami tam udzielającymi się, niestety wynik rozmowy nie przedstawiał Twojej osoby w korzystnym świetle.
Teraz znowu u nas, dzisiaj zamknięto post w którym zaczałeś się udzielać, Masz dar obienia dymu, Nasi Admini sa BAAAAARDZO wyrozumiali

Myszkin 
Bootsmann

Kraj:
poland

#15  Wysłany: 9 Luty 2006, 16:41   

Usunąłem treść tego postu, ponieważ nie odnosi się do tematu.
Boolo

A pozostawiłeś posty innych użytkowników, które również nie odnoszą się do tematu. Takie zjawisko określa się mianem: CENZURA
Myszkin.
Ostatnio zmieniony przez Myszkin 9 Luty 2006, 17:31, w całości zmieniany 1 raz  

PL_HELLBOY 
Stabsoberbootsmann

Kraj:
poland

Imię: Marcin

#16  Wysłany: 9 Luty 2006, 17:12   

Myszkin twoje posty coraz bardziej mnie nudzą :zzz: zmień temat albo przestań w ogóle pisać.

Myszkin 
Bootsmann

Kraj:
poland

#17  Wysłany: 9 Luty 2006, 17:26   

Boolo, czy powyższy post PL_Hellboya odnosi się do tematu?

Boolo 
Honorowy Admin

Kraj:
poland

Imię: Adam

#18  Wysłany: 9 Luty 2006, 17:35   

Zamykam całkowicie ten temat. Ostatnie posty nie odnoszą się do tematu, przez co rozumiem ze temat się wyczerpał. Dziękuję wszystkim, którzy poruszyli ten temat.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi