Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
"Ewakuacja Norwegii"
data i godz.: 9.06.1940 4:30
u-booty: VIIB (1940)
załoga: zawodowcy
czas gry: 1,5 - 2h
------Tło historyczne------
Rankiem, 9 kwietnia jednostki niemieckie wysadziły pierwsze desanty w nadbrzeżnych miastach Norwegii. Dodatkowo, jednostki Fallschirmjäger wykonały desant z powietrza na lotniska w Oslo, Kristiansand i Stavanger. W kraju powołano do wojska 50.000 ludzi, którzy mimo swojej ofiarności, byli albo niedostatecznie wyszkoleni, albo słabo uzbrojeni (magazyny mobilizacyjne wpadły w ręce Niemców). Nie mieli większych szans sami pokonać dobrze wyszkolonych oddziałów niemieckich. Główny opór stawiały jednostki 2 dywizji piechoty na północ od Oslo i 6 dywizji piechoty w północnej części kraju.
------Odprawa------
Wykryto konwój ewakuacyjny wypływający z Norwegii w kierunku Anglii. Waszym zadaniem jest zadanie mu jak największych strat!
PL_Szylol
Udanych Łowów!
Caly swiat czeka na poprawiony raport Raven @edit by PL_tes
W patrolu udział wzięli:
ORP_Sep - SURV
29526 BRT
PL_Reaven - SURV
32519 BRT
ORP_Orkan - SURV
29500 BRT
W.A.R.D.C sOnar - SURV
8222 BRT
ORP_Baltyk - SURV
16260 BRT
gregory_11 - SURV
13714 BRT
janko175 - SURV
Bardzo przyjemny patrol, spędzony w miłym towarzystwie. Grę zaczeliśmy w gęstej mgle silnym wietrze oraz w ulewie, czyli to co tygryski lubią najbardziej. Po szybkim nasłuchaniu się na peryskopowej, wyjście na powierzchnie i ponad cała naprzód w kierunku konwoju. W atmosferze unosił się zapach strachu gdyż podobno jeden z kapitanów miał pewne zboczenie, lubiał on (jak głosi legenda) zatapiać własne jednostki. Z rozmyśleń nad polityką, Adamem Małyszem i bezbarwnym wpatrywaniu oczu w monitor nagle zza mgły wyskoczył niszczyciel. Jedynie awaryjne zanurzenie wchodziło w grę, tym razem udało się uniknąc bąb głebinowych i wejść pod prawe skrzydło konwoju. Początkowo cpt Reaven nie miał szczęścia gdyż wszystkie jednostki na jakie zbierał namiary zostawały zatapiane w błyskawicznym tempie przez dobrze zorganizowaną watachę. Nie wypuszczenie ani jednej torpedy przez dość długi czas miało jednak swój cel ... bo oto zza białej zasłony wyłonił się piękny Medium Passenger Liner, dwie torpedy wystarczyły aby spoczął na dnie. Dla cpt Reavena był to długo oczekiwany sukces !
1.JPG
Plik ściągnięto 43 raz(y) 111.71 KB
2.JPG
Plik ściągnięto 43 raz(y) 84.39 KB
3.JPG
Plik ściągnięto 44 raz(y) 111.88 KB
_________________ "Najsłabszym pkt najsilniejszych jest ich niepohamowana pewność siebie..."
Ostatnio zmieniony przez PL_tes 26 Marzec 2011, 08:24, w całości zmieniany 4 razy
Imię: Paweł
Ulubiona Gra: SH III/ Moh:AA/ i wiele innych Pomógł: 2 razy Wiek: 38 Dołączył: 13 Paź 2010 Posty: 357 Skąd: Sosnowiec
#5 Wysłany: 25 Marzec 2011, 19:47
Wiem, wiem pochrzaniłem coś przy pisaniu raportu ... nie mam narazie sily pisac nowego bo juz sie sporo nadenerwowałem heh ale spokojnie CAŁY RAPORT BĘDZIE POPRAWIONY A TEN ANULOWANY BO TO JAKAŚ PORAŻKA.
_________________ "Najsłabszym pkt najsilniejszych jest ich niepohamowana pewność siebie..."
Imię: Marcin Pomógł: 13 razy Wiek: 43 Dołączył: 15 Lip 2007 Posty: 1878 Skąd: Gdańsk/Coventry
#7 Wysłany: 27 Marzec 2011, 17:08
To ja poprawilem raport (po 2 dniach od napisania nie zamieszczono zadnego sprostowania, a ja nie lubie balaganu). Wczesniej byly jakies dziwne podzialy, statki widma, etc. Jezeli do jutra nie bedzie nowej "poprawionej, oficjalnej" wersji raportu, to zaliczamy na podstawie tego co jest w tabelkach.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum