Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
PQ-18
U-Booty: VIIC (1942)
Czas misji: 1,5 - 2h
Zaloga: zawodowcy (regular)
15 IX 1942 g 01:30
Pogoda: Piekna arktyczna noc.
--- TŁO HISTORYCZNE ---
Pomimo ciezkich strat poniesionych przez konwój PQ-17 alinaci sa zmuszeni do zapewnienia stalych dostaw sprzetu dla swego wschodniego sojusznika. Jednoczesnie aby zapobiec ryzyku, na jakie narazone zostaly statki handlowe, kolejny konwój otrzymal eskorte silniejsza, niz jakikolwiek jego poprzednik na tej trasie.
--- ODPRAWA ---
Aktualnie konwoj znajduje sie 230 Km SW od naszej bazy na Spitsbergen. Niestety ciezka oslona sprawila, iz nasze poprzednie ataki zakonczyly sie umiarkowanym sukcesem. Jednak na drodze konwoju stanelo poterzne pole lodowe. Wykorzystajecie to.
Powodzenia!
PL_tes
v2.0
W patrolu udział wzięli:
ORP_Orkan - SURV • Liberty Cargo "Patrick Hentry" - 7 376 • Cargo Steamer "Exford" - 5 309 • Bogue Class "HMS Avenger" - 8 400 • C2 Medium Cargo "Meanticut" - 6 428
---------------------------------------------------
Razem: 27 513 BRT
ORP_Sep - SURV • Medium Cargo "Komiles" - 5 771 • C2 Medium Cargo "Empire Snow" - 6 245 • Medium Cargo "Petrovski" - 5 729 • Medium Cargo "White Clover" - 5 929
Razem: 23 674 BRT
ORP_Krakowiak - SURV • Destroyer Clemson "HMS Campbell" - 1 190 • Medium Cargo "Charles R. McCormick" - 5 978 • Cargo Steamer "Hollywood" - 5 389 • Small Merchant "Coppeland" - 1 457 • Destroyer Hunt II "HMS Wilton" - 1 050
Razem: 15 064 BRT
PL_Reaven - KIA • Flower Class "HMS Bluebell" - 950 • Destroyer Hunt II "HMS Cowdray" - 1 050 • Cargo Steamer "Temple Arch" - 5 457
Razem: 7 457 BRT
W.A.R.D.C sOnar - SURV • Flower Class "HMS Bergamot" - 950 • Liberty Cargo "St. Olaf" - 7 371
Razem: 8 321 BRT
Jak to przystało, na tych szerokościach geograficznych, ciemności nocy tylko w zimowych miesiącach mogą dokuczyć i spowodować apatie. Widzialność mieliśmy dość dobrą, a morze przyjemnie falowało.....
SH3Img@27-3-2011_21.54.22_119.jpg
Plik ściągnięto 31 raz(y) 175.67 KB
SH3Img@27-3-2011_21.54.25_749.jpg
Plik ściągnięto 26 raz(y) 218.11 KB
SH3Img@27-3-2011_21.54.32_109.jpg
Plik ściągnięto 24 raz(y) 220.74 KB
SH3Img@27-3-2011_21.8.3_615.jpg
Plik ściągnięto 41 raz(y) 85.17 KB
SH3Img@27-3-2011_21.47.29_458.jpg
Plik ściągnięto 36 raz(y) 87.32 KB
_________________ Na morzu nic nie dzieje się dwa razy.
sOnar [Usunięty] Kommodore
#2 Wysłany: 28 Marzec 2011, 00:48
Ponowię opinię - świetna misja Tes...
Co do mojego podejścia to bardziej obserwowałem niż atakowałem. Zatopiłem 2 jednostki tylko. Flowera i Victory. Władowałem w inne Victory płonące i zaatakowane przez ORP_Sępa i ORP_Orkana... aż dwie ryby ale nie zatonął i sobie popłynął dalej.
Potem zaczęła ścigać mnie eskorta i musiałem wiać. Na 219m doczekałem końca patrolu...
No chłopaki z ORP dali czadu zaś chłopaki z PS jednocześnie zgłosili KIA co było przykre. Nie ma jak wszyscy wracają do domu. Niestety eskorta w tej misji jest wyjątkowo wredna a Janko zginął bo musiał odejść od komputera.
Reaven - była taka bajka ' Marceli Szpak dziwi się światu '.
Reaven się dziwił jak to możliwe, że na 300 ponad metrach na dnie sobie leżał ciągle żywy. Żywy - ale wyeliminowany, co równoznaczne jest z KIA. Miałem masę takich przypadków i są one powodowane przez... błąd w synchronizacji gry
Patrol fajny. Szkoda, że tyle 'kijów' było, no...
...idę sę spać, bo se jest normalnie późno za se bardzo. bo se jest poniedziałek i trzeba rano wstać se normalnie...
Imię: Janek Pomógł: 4 razy Wiek: 50 Dołączył: 15 Sie 2007 Posty: 318 Skąd: Cieszyn
#3 Wysłany: 28 Marzec 2011, 16:10
Niestety "Siła Wyższa " z musiła mnie od opuszczenia stanowiska akurat w tak niefortunej chwili .... cóż było robić ? To tylko gra . I tak za bardzo nie miłem do czego strzelać . Jak już zacząłem namierzać jakąś jednostkę , to ktoś zawsze był szybszy .
Ale przynajmniej nie ominął mnie wykład o różnych trunkach
_________________ " Jeśli słyszę bzykanie ,to znaczy ,że ktoś bzyka,a jedyny powód bzykania jaki ja znam to taki ,że jest się pszczołą"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum