POLISHSEAMEN Strona Główna POLISHSEAMEN
**** Forum Klanowe PolishSeamen ****

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki

Zaproszenie

Ogłoszenie 

ZAPRASZAMY NA SERWER GŁOSOWY DISCORD

Uwaga ! Uwaga ! W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen. Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego. Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika. Adres się nie zmienia. Dalej jest to

www.forum.polishseamen.pl

Zachęcamy wszystkich do ponownego zarejestrowania się u nas i do czynnego udziału w naszej społeczności.

Przepraszamy za problemy. Pozdrawiamy Administracja PolishSeamen.

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Aktualizacja mapy
Autor Wiadomość
pieru 

Kraj:
poland

Imię: Piotr

#1  Wysłany: 5 Kwiecień 2011, 14:53   Aktualizacja mapy

Witam wszystkich w SH3 plus GWX gram od jakiegoś czasu, z reguły na 100% realizmu plus włączona kamera zewnętrzna.
Od jakiegoś czasu nurtuje mnie pytanie czy można dodać aktualizację mapy, ale w taki sposób aby pokazywała sytuację wokół u-boota tylko wtedy kiedy okręt jest wynurzony, natomiast kiedy jesteśmy pod wodą to przy podniesionym peryskopie nie chciałbym aby sytuacja była dookoła okrętu była taka klarowana to samo dotyczy linii, które pokazują namiary na cele wroga.
Krótko mówiąc przy zanurzeniu aktualizacja mapy ma być wyłączona. Czy można to jakoś zmienić grzebiąc coś w plikach, może ktoś to sam przerabiał i ma wiedzę na ten temat, bo chyba żaden mod zmieniający to nie istnieje.
Myślę że gra byłaby bardziej realna.

Czekam na odpowiedzi i pozdrawiam graczy.

PL_Daritto 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

Imię: Darek

#2  Wysłany: 5 Kwiecień 2011, 16:04   

W swojej odpowiedzi nie rozwiążę Twojego problemu, bo nie należę do moderów. Nie słyszałem też o podobnym rozwiązaniu - zarówno na naszym Forum jak i innych podobnych.

Chciałbym tylko zauważyć, że to właśnie całkowity brak markerów na mapie jest oznaką pełnego realizmu. Sam fakt, że pokazują się linie określające kierunek, z którego jesteś namierzany jest już sporym ułatwieniem. Te linie pomagają Ci przecież w "zorientowaniu" pozycji okrętu względem celu lub namierzających Ciebie jednostek. Mapa to mapa - jest realna tylko wtedy, gdy sam nanosisz na niej namiary i inne linie pomocnicze. To właśnie jest ukłon twórców w kierunku historycznych faktów.

PL_Reaven 
Oberfahnrich zur See

Kraj:
poland

Imię: Paweł
Ulubiona Gra: SH III/ Moh:AA/ i wiele innych

#3  Wysłany: 5 Kwiecień 2011, 22:59   

PL_Daritto napisał/a:

Chciałbym tylko zauważyć, że to właśnie całkowity brak markerów na mapie jest oznaką pełnego realizmu. Sam fakt, że pokazują się linie określające kierunek, z którego jesteś namierzany jest już sporym ułatwieniem. Te linie pomagają Ci przecież w "zorientowaniu" pozycji okrętu względem celu lub namierzających Ciebie jednostek. Mapa to mapa - jest realna tylko wtedy, gdy sam nanosisz na niej namiary i inne linie pomocnicze. To właśnie jest ukłon twórców w kierunku historycznych faktów.

Amen, i dlatego właśnie płynąc dzisiaj (GWX) podczas szalejącego orkanu i do tego w nocy zderzyłem się z jakimś frachtowcem (wachtowi nawet go nie zauważyli) skutkiem czego musiałem natychmiast wracać do bazy takie były uszkodzenia : O. Grając z aktualizacją mapy nie dość że wiedział bym o tym okrecie juz kilkanaście kilometrów wcześniej to jeszcze znał bym jego kurs.

Wracając do tematu to podobnie jak kolega PL_Daritto nie słyszałem nigdy o takim modzie ani o mozliwości zmiany tego trybu jednak poczekaj na wypowiedzi moderów może oni coś poradzą.

pieru 

Kraj:
poland

#4  Wysłany: 6 Kwiecień 2011, 00:25   

Przecież na mapie wyświetlane są tylko statki, które widzą ludzie pełniący wachtę, podczas mgły i sztormu nie zobaczyłbyś statku nawet z 1000 m z włączoną aktualizacją mapy, więc nie pisz takich rzeczy.

PL_Daritto 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

Imię: Darek

#5  Wysłany: 6 Kwiecień 2011, 06:51   

pieru napisał/a:
Przecież na mapie wyświetlane są tylko statki, które widzą ludzie pełniący wachtę, podczas mgły i sztormu nie zobaczyłbyś statku nawet z 1000 m z włączoną aktualizacją mapy, więc nie pisz takich rzeczy.

Owszem, ale to co właśnie napisałeś oznacza, że masz włączone markery aktualizacji mapy. Ja zwróciłem ci tylko uwagę, że realistycznym jest właśnie to, że mapa nie pokazuje żadnych markerów. Jeśli nadal upierasz się przy stwierdzeniu, że nie wiem o czym piszę to polecam lekturę historyczną w temacie U-Boot`ów. No chyba, że nadal uważasz, że w trakcie II wojny światowej U-Booty miały na wyposażeniu sprzęt nawigacyjny który przenosił na mapy znaczniki "widzianych" jednostek...

pieru 

Kraj:
poland

#6  Wysłany: 6 Kwiecień 2011, 13:41   

Oczywiście że realizm jest wiekszy bez markerów, tego nie kwestionuję, co nie zmienia faktu że chciałbym pograć (o ile to możliwe) w ten sposób że aktualizacja mapy działa tylko wtedy gdy okręt jest wynurzony, w zanurzeniu mnie to nie interesuje.

Będąc na mostu przy UZO podczas ataku powierzchniowego trudno jest kontrolować samemu sytuację dookoła okrętu, t.j patrzeć we wszystkie strony świata naraz równocześnie. Co inego gdy kiosku u-boota jest kilku ludzi naraz i każdy odpowiada za swój kawałek horyzontu.

Jeśli ktoś wie jak to obejść proszę o info, chętnie bym sobie pograł w ten sposób.

Odpowiedz do tematu