Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Angielska potega
U-Booty: VIIC (1942)
Czas misji: 1.5h
Zaloga: zawodowcy (regular)
14 VIII 1942 g 05:30
--- TŁO HISTORYCZNE ---
Force Z stanowil glowna oslone lotnicza i morska konwoju Pedestal. Mysliwce startujace z pokladow lotniskowcow skutecznie utrudnialy wszelkie proby atakow lotniczych za dnia, natomiast sama obecnosc tak poteznych sil blokowala ewentualne ofensywne poczynania Regia Marina.
--- ODPRAWA ---
Nieprzyjacielski zespol zbilza sie w Waszym kierunku. Przechwycic i zadac maksymalne straty. Reggia Marina pomoze Wam w wykonaniu zadania.
UWAGA! Prosze unikac wynurzenia ze wzgldu na ryzyko crash'u gry !
Powodzenia!
PL_tes
v.1.4
21/11/2009
W patrolu udział wzięli:
ORP_Krakowiak - SURV • Destroyer Tribal "HMS Tartar" - 1 850 • Destroyer Hunt II "HMS Zetland" - 1 050 • Nelson Class "HMS Nelson" - 36 000
---------------------------------------------------
Razem: 38 900 BRT
ORP_Orkan - SURV • 1/2 Illustrious Class "HMS Indomitable" - 11 500 • Fiji Class "HMS Jamaica" - 9 400 • Dido Class "HMS Charybdis" - 5 600 • River Class "HMS Taff" - 1 250
Razem: 27 750 BRT
ORP_Orlik - SURV • Illustrious Class "HMS Victorious" - 23 000 • Nelson Class "HMS Rodney" - 36 000 • Frigate Black Swan Class "HMS Lookout" - 1 250
Razem: 60 250 BRT
ORP_Sep - SURV • 1/2 Illustrious Class "HMS Indomitable" - 11 500 • Destroyer Tribal "HMS Somali" - 1 850 • Dido Class "HMS Phoebe" - 5 600
Razem: 18 950 BRT
Wiedziałem, że to kiedyś nastąpi i zrobimy sobie żarty z Tomków.
Wielka szkoda, że chłopaków z PS nie było, mam nadzieję, że się nie poobrażali.
Gratulacje dla Orlika!
Wszyscy wracamy do bazy, ale nie po medale. Chcemy poszaleć w "Royalu" - ZAPRASZAMY !
SH3Img@27-4-2011_23.0.11_457.jpg
Plik ściągnięto 35 raz(y) 166.61 KB
SH3Img@27-4-2011_23.0.14_844.jpg
Plik ściągnięto 40 raz(y) 221.29 KB
SH3Img@27-4-2011_23.0.23_507.jpg
Plik ściągnięto 36 raz(y) 221.35 KB
SH3Img@27-4-2011_22.25.1_394.jpg
Plik ściągnięto 30 raz(y) 131.88 KB
SH3Img@27-4-2011_22.25.44_20.jpg
Plik ściągnięto 32 raz(y) 132.92 KB
SH3Img@27-4-2011_22.3.10_429.jpg
Plik ściągnięto 42 raz(y) 135.43 KB
_________________ Na morzu nic nie dzieje się dwa razy.
Witam wszystkich!
Dwa sprostowania z mojej strony;
-odstępuję w całości HMS Nelson-a dla ORP_Krakowiak-a ponieważ trafienie i zatopienie tej jednostki było całkowicie przypadkowe za co przepraszam.
-HMS Indomitable /HMS Nieposkromiony/ został podzielony po między mnie i ORP_Sęp-a.
Patrol szybki oraz ciekawy. Coś się wreszcie działo. Brak czasu do namysłu, szybkie reagowanie. Efekt końcowy - zadawalający bez strat z naszej strony. Oby tak dalej!
Pozdrawiam!
[ Dodano: 28 Kwiecień 2011, 00:16 ]
Patrol trudny. Na dzień dobry zostałem bez peryskopu bojowego lecz udało mi sie uciec węszącym w koło DD-kom. Moim oczom ukazał się widok wchodzącego na kurs 90 lotniskowiec. Posłałem "kiełbaske"... lecz trzeba bylo się ukryć w głebinach bo tomki wciąż kreciły się w pobliżu.... Padła komenda : Trafiony :)Gdy się wynurzyłem widziałem już tylko jego załoge na pontonach i plamę ropy.
Kolejny namiar w peryskopie. Pancernik. Odleglość 1530 metrów. Kurs 70 stopni. Odpaliłem salwę 3 kielbasek... by najadł się do syta. Wszystkie w celu, lecz za plecami black swan chciał mi "naprawić" moje ostatnie "oko" na świat. Zmiana kursu i pełna predkość by się ustawic do strzału... Dostał.
SH1.jpg trafiony ale nie zatopiony
Plik ściągnięto 40 raz(y) 50.32 KB
SH2.jpg na chwilę przed impaktem
Plik ściągnięto 39 raz(y) 53.92 KB
SH3.jpg to co cieszy każdego z Nas
Plik ściągnięto 36 raz(y) 53.33 KB
_________________ Podwodny drapieżnik - stawiacz min typu Wilk. ORP Ryś z masztami wizytacyjnymi.
Ostatnio zmieniony przez ORP_Ryś 28 Kwiecień 2011, 00:22, w całości zmieniany 3 razy
A swoją drogą, to co za manierę mają Tomki do nadawania wariackich nazw okrętom ?
Taką samą jak polacy i ich nazwy od zjawisk atmosferycznych - Grom, Błyskawica, Piorun, Wicher. Tomki przynajmniej mieli podstawy by swoim potworom nadać takie nazwy....
_________________ Baretki zwycięzcy:
KIA KIA KIA KIA KIA
Imię: Paweł
Ulubiona Gra: SH III/ Moh:AA/ i wiele innych Pomógł: 2 razy Wiek: 38 Dołączył: 13 Paź 2010 Posty: 357 Skąd: Sosnowiec
#6 Wysłany: 28 Kwiecień 2011, 09:47
ORP_Orkan napisał/a:
Witam wszystkich!
Dwa sprostowania z mojej strony;
-odstępuję w całości HMS Nelson-a dla ORP_Krakowiak-a ponieważ trafienie i zatopienie tej jednostki było całkowicie przypadkowe za co przepraszam.
Niestety nie możesz w całości przepisać jednostki ktora jest zaliczona na twoje konto.
_________________ "Najsłabszym pkt najsilniejszych jest ich niepohamowana pewność siebie..."
Szkoda, że nie było więcej lotniskowców w tej misji, ponieważ byłyby - tu rzut rękawicą - również na liście zatopień.
Wszystko co pływa można zatopić - to pewnik. Tomki niech sobie nazywają swoje lotniska na wodzie, jak tylko sobie chcą. Mam prawo twierdzić, że nazwa np. : "Niezwyciężony" nie jest zbyt trafna, a Ty masz prawo twierdzić odwrotnie. Patrzymy na to w innych kategoriach.
O gustach nie dyskutuję, to sprawy indywidualne.
Orkan oddał BB Krakowiakowi, ponieważ jemu się należał.
Kiedyś o takich gestach rozmawialiśmy i niejednokrotnie padło stwierdzenie, że nikt się nie kłóci o tony, a wręcz oddaje się jednostkę "słabszym graczom". ORP korzysta z tej pouczającej nas rozmowy.
Rzeczywiście szkoda, że nie było na morzu żadnego "PL".
Ostatnio zmieniony przez ORP Sęp 28 Kwiecień 2011, 15:42, w całości zmieniany 4 razy
Ulubiona Gra: SH III/ Moh:AA/ i wiele innych Pomógł: 2 razy Wiek: 38 Dołączył: 13 Paź 2010 Posty: 357 Skąd: Sosnowiec
#8 Wysłany: 28 Kwiecień 2011, 21:35
ORP Sęp napisał/a:
Orkan oddał BB Krakowiakowi, ponieważ jemu się należał.
Kiedyś o takich gestach rozmawialiśmy i niejednokrotnie padło stwierdzenie, że nikt się nie kłóci o tony, a wręcz oddaje się jednostkę "słabszym graczom". ORP korzysta z tej pouczającej nas rozmowy.
Zasady są zasadami, Orkan ma w tabelce jednostke i może ją podzielić według własnego uznania ale nie oddać całość.
Zresztą niech zadecydują tworcy regulaminu.
_________________ "Najsłabszym pkt najsilniejszych jest ich niepohamowana pewność siebie..."
Jeszcze żaden się nie wypowiedział w tej sprawie, albo uznali, że zrobisz to za nich.
Biorąc pod uwagę, że nie było w tej misji Szarych Wilków PolishSeamen - możemy uznać ten patrol za nieważny.
Kończę ten temat. Pozdrawiam.
Takiej sytuacji jeszcze nie było (choć był przypadek zatopienia pancernika jednym pociskiem z działa 88mm ale chyba to inaczej w tabeli było).
Całkowite zrzekniecie się jednostki - hmmm. Ja jednak będę się składał ku temu że albo gracze dzielą się 50 na 50 (w przypadku dwóch graczy i analogicznie jeśli jest ich więcej), lub jak to jednak woli większość i jak to bywało w dawnych latach - dzielimy na ilość torped, czyli dla przykładu:
gracz A władował 4 torpedy, gracz B 1 to;
pierwszy dostaje 4/5 drugi 1/5 i po sprawie.
Wyjątek to np. stacja gdy okręt już prawie tonie (gracz A władował torpedy)
a gracz B dla zabawy sieka taki tonący okręt z KMów. Wtedy całkowite przekazanie tonażu rozumiem. Jako ciekawostka, w/w sytuacji gracz B ma prawo do 100% tonażu.
Ostatnio zmieniony przez PL_Marco 28 Kwiecień 2011, 23:59, w całości zmieniany 1 raz
#12 Wysłany: 29 Kwiecień 2011, 00:16
Marco była taka sytuacja, gdyby jej nie było nie wtrącał bym sie do tematu ale w poprzednim rankingu chciałem komuś oddać jednoste i okazało się że nie moge oddać całości bo ja mam ją w tabelce wiec trzymajmy się jednego albo zmieńmy zasady mnie to wszystko jedno chodzi mi tylko o to żeby nie było sytuacji że w jednym patrolu można oddac jednoste a w 2 ktoś napisze ze nie ... to sie chyba mija z celem
albo gracze dzielą się 50 na 50 (w przypadku dwóch graczy i analogicznie jeśli jest ich więcej), lub jak to jednak woli większość i jak to bywało w dawnych latach - dzielimy na ilość torped
I tak też proszę aby się dogadali gracze, czas do ja wiem jutra, jak nie to ja poprawie raport i będzie "fifty fifty".
Nie wiem w jakich stanie znajdował się ten obiekt w momencie trafienia. Wpierw muszę skontaktować się z Jurkiem /ORP_Krakowiak/. Do wyjaśnienia proszę nie dokonywać żadnych zmian postu.
Ps: Marco! Skontaktuje się z tobą w późniejszym czasie odnośnie powyższego problemu.
_________________ RobertLpl12
Ostatnio zmieniony przez ORP_Orkan 29 Kwiecień 2011, 15:39, w całości zmieniany 1 raz
Rozmawiałem z Jurkiem, tzn. Krakowiakiem i właściwie można tą sytuację przyrównać do tej, o której Marco pisałeś we wcześniejszym poście. BB był już w drodze na dno po pięciu trafieniach, zaś torpeda Orkana ( w zasadzie niewybuch pod stępką DD ) - dobiła BB na chwile przed jego zejściem i zaliczeniem BB na konto prawowitego "sprawcy". Stąd taka nasza decyzja w raporcie. Będzie dobrze, jeśli pozostanie niezmieniona i uszanowana.
Jeżeli już znikał pod wodą i to była kwestia krótkiego czasu, a trafienie nie było ani potrzebne, ani zamierzone, to ja uszanują wolę raportujących, bo tu rzeczywiście fair-play odgrywa znaczącą rolę.
Ps. Gratuluję Orlikowi pierwszej kariery powyżej 100 000 BRT w tej edycji rankingu!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum