POLISHSEAMEN Strona Główna POLISHSEAMEN
**** Forum Klanowe PolishSeamen ****

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki

Zaproszenie

Ogłoszenie 

ZAPRASZAMY NA SERWER GŁOSOWY DISCORD

Uwaga ! Uwaga ! W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen. Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego. Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika. Adres się nie zmienia. Dalej jest to

www.forum.polishseamen.pl

Zachęcamy wszystkich do ponownego zarejestrowania się u nas i do czynnego udziału w naszej społeczności.

Przepraszamy za problemy. Pozdrawiamy Administracja PolishSeamen.

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Patrol nr 40 - Byle do końca
Autor Wiadomość
PL_supertux 
Stabsbootsmann

Kraj:
poland

Imię: Marcin
Ulubiona Gra: Silent Hunter III

#1  Wysłany: 8 Grudzień 2011, 17:31   Patrol nr 40 - Byle do końca

Godzina losowania: 20:00
Start serwera: środa 07.12.2011, godz: 20:10

Cytat:
Byle do końca|12.06.1943r.|U-Booty: VIIC z 1942r.||TŁO: "Taranowany. Niszczyciel. Tonę. U-616"| "Bomby. Samoloty. Tonę. U-290"| "Bomby. Bierzemy wodę. U-44"| "Lotnictwo. Bomby. Zmuszony do wynurzenia. U-300"||Odprawa: Ogromny, mocno chroniony konwój, wypełniony materiałami zbrojeniowymi zmierza ku Anglii. |W rejon zostają wysłane wszystkie U-Booty którym tylko starczy paliwa na dopadnięcie wroga !||Powodzenia !||PL_Reaven|

W patrolu udział wzięli:

PL_supertux KIA

PL_Lutjens - KIA

PL_Daritto - e tam w PELNI ZASLUZONY SURV :lol <edit by tes>

PL_Gregory_11 - SURV

============================
Wczoraj trzy razy dostawałem zawału. :|| Najpierw przez mikrofon Lutjensa. Następnie, kiedy Gregory napisał na czacie, że mam się obejrzeć za siebie. Byłem pewien, że jakiś DD-ek na mnie pruje, a to był tylko on we własnej osobie. :lol A trzeci raz to był ten właściwy; słowa "oho, zaczyna się" rozpoczęły moją przygodę. Wprawdzie nie bardzo rozumiałem dlaczego suną na mnie 3 DD-eki z trzech różnych kierunków, ale wszystko się wyjaśniło kiedy opuszczałem peryskop (ilustracje poniżej). Pierwsze ŁUP !!! ŁUP !!! ŁUP !!!; 75% inegralności, opadamy. Naprawa, szasowanie balastów i wracamy na peryskopową. Za chwilę poprawka ŁUP !!! ŁUP !!! ŁUP !!!; ponownie na około 150m i znów cała wstecz (procedura podobna). :|| Rozglądam się; wszystko stoi jakby ktoś nacisnął pauze. Kieruję się na najbliżej stojącego troop'a co by trochę odetchnąć od DD. Zostało jeszcze 41%, można się pobawić... ŁUP !!! ŁUP !!! ŁUP !!! nadleciały sworfish'e i było po ptokach. :|| Tak to wyglądało z mojej perspektywy. Pamiętam, że po mnie poległ Lutjens. Potem Daritto meldował głębokości 200, 300, 400 i pół km wciąż żywy. :) A Gregory chyba otrzymał paczkę bombek na kiosk i popłynął dalej jakby miał tarczę antyrakietową na sobie. Krótko mówiąc konwój się zapętlił i gra zgłupiała. Chłopaki na pewno opiszą jak to z ich strony wyglądało. Ja się bawiłem nieźle. :||

P.S.
Wczoraj po patrolu na Vento, UPC odcięło mnie od internetu także nie zdążyliśmy nic omówić. Jakieś prace modernizacyjne, tylko mieli zacząć o 00:00.

SH3Img@7-12-2011_21.20.3_656.jpg
Jak to wczoraj zobaczyłem, mało z krzesła nie spadłem ze śmiechu
Plik ściągnięto 16 raz(y) 53.99 KB

SH3Img@7-12-2011_21.20.12_984.jpg
Czasem i Atlantyk bywa za ciasny...
Plik ściągnięto 21 raz(y) 53.02 KB

SH3Img@7-12-2011_21.43.48_203.jpg
Konwój się pogubił...
Plik ściągnięto 15 raz(y) 70.82 KB

SH3Img@7-12-2011_21.47.13_921.jpg
i długo nie mógł odnaleźć.
Plik ściągnięto 11 raz(y) 73.84 KB

SH3Img@7-12-2011_22.3.53_781.jpg
Plik ściągnięto 10 raz(y) 77.22 KB

SH3Img@7-12-2011_22.3.58_468.jpg
Plik ściągnięto 10 raz(y) 66.69 KB

Ostatnio zmieniony przez PL_tes 8 Grudzień 2011, 21:53, w całości zmieniany 2 razy  

PL_gregory_11 
Stabsoberbootsmann

Kraj:
poland

Imię: Grzesiek
Ulubiona Gra: SH3, WoT, Assetto Corsa, Project Cars 1

Ostrzeżeń:
 1/3/6
 #2  Wysłany: 8 Grudzień 2011, 18:32   

Jakie było moje zdziwienie kiedy chowając peryskop zauważyłem ubota. :schock :schock . Odbiłem od niego i wyprzedziłem. Potem cichutko, cichutko 1w cicha praca i PING PING PING. Wyjrzałem tylko czy to na mnie. Okazało się że na mnie, więc pełna naprzód i 220m pod wodę. Bombki wybuchły nade mną. Nie schowałem peryskopu i został zniszczony. Potem jeszcze ze dwa manewry i bezpieczny. Eskorta zajęła się kolegami. :balonik: :aniolek: . Potem dostaję informację że coś dzieje się z konwojem. Po 90 min wychodzę, tym bardziej, że koledzy proponują uznać patrol za nierankingowy. Faktycznie DD'ki które nas czesały zablokowały dwie kolumny konwoju i wszystko stoi. Trochę ten konwój za bogaty.

Screenshot_9.jpg
Plik ściągnięto 6 raz(y) 80.72 KB

Screenshot_12.jpg
Plik ściągnięto 8 raz(y) 89.09 KB

PL_Daritto 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

Imię: Darek

#3  Wysłany: 8 Grudzień 2011, 19:56   

Tak, patrol wesoły. Najpierw ciche podejście i zabawa z hydrofonem. Nasłuch, namiar, próba określenia odległości. Kolejne namiary, nasłuchy, mój sonarzysta dwoił się i troił. Starał się chłop, to trzeba mu przyznać, ale pod koniec jego wachty zaczął już coś mówić o chęci powrotu do domu i cycku mamusi... Cóż, ciężka służba niejednego matrosa już złamała...
Po 50 minutach podejścia postanowiłem wychylić się na peryskopową. Przeczesałem kilka razy hydro całą sferę i po stwierdzeniu, że "chyba nie jest tak tragicznie" wystawiłem rurę. Tylko po to, by po wyostrzeniu się obrazu w okularze puścić soczystą wiązankę... Trzeba mieć talent żeby wystawić rurę wprost przed dziobem DD który znajdował się w odlegości około 2 km w namiarze 010.... SZLAG! Tommies używają jakiejś nowej technologi całkowicie wygłuszającej śruby napędowe czy jak????
Po tym widoku spokojnie opuściłem peryskop po czym zacząłem spisywać testament. Doszedłem do skarpetek dla dziadka i zaliczyłem pierwszą paczuszkę. Poszły w drzazgi stery kierunku i głębokości, śruby, przedział diesli zaczął przeciekać a chłopaki mieli wreszcie prysznic. To akurat plus bo dziwne zapachy zaczęły stamtąd się wydostawać a wewnętrzne ściany burt zaczynały zmieniać kolor....
Opanowałem przeciek, stery kierunku i głębokości na nic- zablokowane na amen. A więc płynę w jednym kierunku i jednej płaszczyźnie. I jakieś dwa, trzy cichutkie pingi. Bardzo, bardzo cichutkie. O, przestały...????

JEBUDU! PIERDOLUT! TRZASK!

Tym razem poprawili na cacy. Okręt zamienił się w kubistyczne wyobrażenie chorej wyobraźni Salvadore Dali.
A potem - to już chyba coś w rodzaju choroby azotowej - zacząłem obserwować głębokościomierz (chyba jedyne sprawne urządzenie na okręcie). Coś mi nie pasowało, bo wskazówka zatrzymała się na dole - niby ok, ale dlaczego po prawej stronie? Trochę trwało zanim zorientowałem się, że przekroczyłem głębokość 300 metrów...
400...
500...zacząłem nerwowo chichotać klepiąc w ramię chiefa :D
On dostał tiku nerwowego w oku i zaczął żuć podeszwę marynarskiego buta. Dałem więc komendę - do MAKAO i zaczęliśmy grać w karty - nadal żyliśmy, okręt żył, a na ratunek nie mogliśmy liczyć:)

Cóż, nie wiem jak admini podejdą do tematu - dla mnie misja trochę jednak skopana. Oczywiście, sam nie przeżyłem - tak uznajmy, gdyż - co prawda mnie nie zabiło - to jednak trzymając się realiów to na tej głębokości została by ze mnie blaszka grubości żyletki firmy PolSilver.
Konwój kompletnie się zapętlił. Pod koniec patrolu wszystkie jednostki stały w miejscu a wśród nich majestatycznie przesuwał się Her Gregory Co to Pływa W Parach :P

3.jpg
Taaa, 50 minut czekałem żeby wystawić peryskop- i oto co zobaczyłem. Tak zwane ostatnie widoki :)
Plik ściągnięto 11 raz(y) 53.69 KB

2.jpg
Troszkę ćwiczeń w przenoszenie namiaru z nasłuchu
Plik ściągnięto 13 raz(y) 70.8 KB

4.jpg
Pierwsza paczka - jeszcze miałem jakies 0.00001% szans na przeżycie :P
Plik ściągnięto 11 raz(y) 107.91 KB

5.jpg
Hm, zdejmować gacie i zatykać dziury!!!
Plik ściągnięto 19 raz(y) 101.53 KB

6.jpg
Hyh, to jeszcze było przerażające - 200 metrów
Plik ściągnięto 16 raz(y) 56.83 KB

7.jpg
A to już zabawne - pół kilometra pod wodą! Czy tu w ogóle była taka głebokość???
Plik ściągnięto 21 raz(y) 56.13 KB

Ostatnio zmieniony przez PL_Daritto 8 Grudzień 2011, 20:08, w całości zmieniany 3 razy  

PL_Adm.Lütjens 
Korvettenkapitan

Kraj:
poland

Imię: "Niewierny"
Ulubiona Gra: seria SILENT HUNTER, seria TOTAL WAR

#4  Wysłany: 8 Grudzień 2011, 20:05   

Cytat:
Wczoraj trzy razy dostawałem zawału. Najpierw przez mikrofon Lutjensa.
Ty "niedźwięczny" człowieku :) To ja się tak staram, a Ty mi mówisz, że Ci mało "pikawa" nie wysiadła :bokser: :8) ech...co za niedobre ludzie :lol
Ale byo fajnie i wesoło przynajmniej.

P.S. Czyj to uboocik koło mnie płynie :? :? :?

SH3Img@7-12-2011_21.35.14_505patrol40.jpg
Plik ściągnięto 10 raz(y) 31.61 KB

Ostatnio zmieniony przez PL_Adm.Lütjens 8 Grudzień 2011, 20:13, w całości zmieniany 1 raz  

PL_gregory_11 
Stabsoberbootsmann

Kraj:
poland

Ostrzeżeń:
 1/3/6
 #5  Wysłany: 8 Grudzień 2011, 20:09   

Cytat:
I jakieś dwa, trzy cichutkie pingi. Bardzo, bardzo cichutkie. O, przestały...????

Dobre, bardzo dobre. :lol :lol

PL_tes 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

Imię: Marcin

#6  Wysłany: 8 Grudzień 2011, 21:11   

PL_Daritto napisał/a:

....
...

Hahaha, szkoda ze nie moge z Wami plywac. A takie opisy sa 100 razy wiecej warte niz setki tysiecy tonazy. A koledze nalezy sie SURV. To nie jego wina ze dostal tytanowa lajbe do testowania glebokosci oceanu. :lol

Btw. Darek. a po co ty kisisz te serdelki w wyrzytniach? Widzisz wyglodnialego DD'ka, walacego wprost do ciebie, to rzucasz psu kielbaske. A jak, najlepszy sposob na gloda. :lol

Shi....t!!! Wlasnie zauwarzylem. 14 wezlow!!! Darek skad ty take lajby dostajesz?

Panowie, tak wogole dlaczego nie skorzystaliscie z tajnych wynalazkow Hitlera?
Ostatnio zmieniony przez PL_tes 8 Grudzień 2011, 21:22, w całości zmieniany 4 razy  

PL_gregory_11 
Stabsoberbootsmann

Kraj:
poland

Ostrzeżeń:
 1/3/6
 #7  Wysłany: 8 Grudzień 2011, 22:50   

Cytat:
Panowie, tak wogole dlaczego nie skorzystaliscie z tajnych wynalazkow Hitlera?

Ja zdążyłem tylko popatrzeć czy gość wali na mnie, a że tak było, to pozostała mi kombinacja klawiszy i wskazówka na 220m. Nie miałem czasu myśleć o wybitnych umysłach II Rzeszy.

PL_Daritto 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

Imię: Darek

#8  Wysłany: 9 Grudzień 2011, 08:57   

PL_tes napisał/a:

Btw. Darek. a po co ty kisisz te serdelki w wyrzytniach? Widzisz wyglodnialego DD'ka, walacego wprost do ciebie, to rzucasz psu kielbaske. A jak, najlepszy sposob na gloda. :lol

Bo qrde nie mam pojęcie jak namierzać DD`ki. Mam z tym problem, bardzo, bardzo rzadko atakuję okręty eskorty, a już na pewno nie próbuje tego, gdy leci z dziobem na mnie :)

PL_tes napisał/a:

Shi....t!!! Wlasnie zauwarzylem. 14 wezlow!!! Darek skad ty take lajby dostajesz?

Ha! I to na nastawie "MASZYNY STOP!" - zauważyłeś?
Na pełnej prędkości to nie mogę strzelać torpedami bo je wyprzedzam...:D

PL_fox6 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

Imię: Daniel
Ulubiona Gra: Silent Hunter III

#9  Wysłany: 9 Grudzień 2011, 15:30   

bo do DDeków strzela się na oko :p

Odpowiedz do tematu