POLISHSEAMEN Strona Główna POLISHSEAMEN
**** Forum Klanowe PolishSeamen ****

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki

Zaproszenie

Ogłoszenie 

ZAPRASZAMY NA SERWER GŁOSOWY DISCORD

Uwaga ! Uwaga ! W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen. Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego. Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika. Adres się nie zmienia. Dalej jest to

www.forum.polishseamen.pl

Zachęcamy wszystkich do ponownego zarejestrowania się u nas i do czynnego udziału w naszej społeczności.

Przepraszamy za problemy. Pozdrawiamy Administracja PolishSeamen.

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Kampania 2013
Autor Wiadomość
PL_fox6 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

Imię: Daniel
Ulubiona Gra: Silent Hunter III

#21  Wysłany: 6 Listopad 2012, 12:54   

jak zaciągnę pliki od Mirko (pewnie dziś) to wieczorem sprawdziłbym z kimś jak wygląda mój hosting

PL_CMDR Blue R 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

Imię: Rafał; Finek

#22  Wysłany: 6 Listopad 2012, 13:55   

No, to przy okazji w inauguracji rankingu weźmiesz udział :D
http://pl.youtube.com/profile?user=FinekTSC

sOnar
[Usunięty]
Kommodore

#23  Wysłany: 6 Listopad 2012, 17:01   

tutaj chłopaki pływają kampanię multi

http://nordfront.org/xvii-flottille/campaign.htm

PL_CMDR Blue R 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

#24  Wysłany: 6 Listopad 2012, 17:45   

Może darujemy sobie taką grę :D A zaczniemy od prostszego... Bo widzę, że u nich trzeba też przepłynąć misję o Biskajach... Czyli przedrzeć się na Atlantyk.

PL_fox6 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

#25  Wysłany: 6 Listopad 2012, 17:56   

nadal czekam:
a)na Mirko
b) na Marco
:hmm

majama 
Leutnant zur See

Kraj:
poland

Imię: Marek
Ulubiona Gra: życie

#26  Wysłany: 6 Listopad 2012, 19:40   

Jesli juz gdzies graja taka kampanie i z tego co tam widac n apierwszy rzut oka to robia to profesjonalnie, to moze tam dołaczyc jest lepiej niz wymyslac cos swojego i ryzykowac brakiem graczy. Ładnie tam zrobili, kazdy gracz ma generowana historie z SH3 commandera.
Ciekawe na jakiej wersji grają, GWX 3 pewnie
Tam cos pisza ze opracowali swoj generator misji lepszy od tego co jest w grze i nim generuja losowe misje, ciekawa sprawa.

edit:
tak sie tam przyglądam i jestem pod coraz większym wrażeniem fachowości tej grupy, zrobili nawet model samolotu torpedowego którym mozna latac na współudzial w patrolach, piekna sprawa:
http://www.youtube.com/watch?v=n95eU3yPpAE

i graja tak jak przypuszczałem na GWX3 z modem do multiplayera GWM (tego nie testowałem)

Jak znajde czas na granie to sie chyba do nich wciągnę, problem jedynie z wymaganiem płynnego angielskiego do komunikacji, ale widze tu motywacje to sie zaraz naucze :P
Ostatnio zmieniony przez majama 6 Listopad 2012, 20:16, w całości zmieniany 2 razy  

PL_Daritto 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

Imię: Darek

#27  Wysłany: 6 Listopad 2012, 20:40   

A ja wolę spróbować zrobić coś "samemu" u nas w Klanie.

PL_fox6 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

#28  Wysłany: 6 Listopad 2012, 20:48   

może by jednak na GWX... taka odmiana by była od rankingu

PL_Daritto 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

#29  Wysłany: 6 Listopad 2012, 22:09   

GWX jest ok - ja jestem jak najbardziej za :)

PL_fox6 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

#30  Wysłany: 7 Listopad 2012, 00:02   

tak, to będzie dobre rozwiązanie, GWX ma większe wymagania, ale bez przesady. Najwyżej wyłączy się pewne mody, no i bez plików kampanii też powinno być szybciej.

Prosiłem po raz kolejny o dział, mam nadzieję że go dostaniemy ;)
Każdy kto chce zagrać w kampanii, niech ściąga GWX 3, odstępne na forum, lub bezpopśdernio na stronie Grey Wolves.

Aha - i byłbym za tym by host jednak płynął razem z resztą... no bo z jednej strony chcę grać tą kampanię, a z drugiej wiem że jak nie ruszy tego ktoś, to nigdy taka kampania nie wystartuje. Opisy na tym lekko ucierpią, ale nieznacznie, bo nawet jako opisujący nie ślęczałbym przez 2-3 gdoziny wpatrując się w monitor.

Minimalna liczba graczy na patrol to nadal 2. To nie ranking, tu idziemy cały czas do przodu i czy będą 2, czy 8 u-bootów, nie ma znaczenia, a raczej ma - ale w sensie pozytywnym. Jak będzie małą aktywność, to i wydarzenia inaczej się potoczą.

Pierwsza misja odbędzie się tydzień po założeniu działu, mam nadzieję że będzie to lada dzień - będzie to misja szkoleniowa, w sierpniu 39' - ot taka strzelnica z nagrodami na start.

Chcę też usłyszeć jak wyglądają wasze zapatrywania na stopień realizmu - czy większa liczba graczy nie chciała by przypadkiem jakiegoś ułatwiacza typu aktualizacje mapy? GWX nie jest prosty, więc było by to uzasadnione. Oczywiście nic w stylu widoku zewnętrznego, czy nieograniczonych torped nie będzie :p

PL_CMDR Blue R 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

#31  Wysłany: 7 Listopad 2012, 07:39   

PL_fox6 napisał/a:
Aha - i byłbym za tym by host jednak płynął razem z resztą... no bo z jednej strony chcę grać tą kampanię, a z drugiej wiem że jak nie ruszy tego ktoś, to nigdy taka kampania nie wystartuje. Opisy na tym lekko ucierpią, ale nieznacznie, bo nawet jako opisujący nie ślęczałbym przez 2-3 gdoziny wpatrując się w monitor.

Moment. Bo teraz zaczynam mieć wątpliwości. Chodzi ci, aby host płynął i grał, czy płynął i obserwował? Bo teraz lekko zgłupiałem.

Powiem tak. Rób jak chcesz, tylko mówię. Wówczas opisy mocno ucierpią. Bo powiedz mi, co powiesz o moim wczorajszym wejściu do konwoju i ataku na pierwsze statki, co 2 uszkodziłem? Oczywiście to ty prowadzisz. Ale ja radzę, aby hościdło było obserwatorem. Ale to tylko rada, z mojego własnego doświadczenia z kampanii "od Pekingu po Brest"

PL_fox6 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

#32  Wysłany: 7 Listopad 2012, 07:51   

wczoraj? "wpieprzyłeś się do konwoju, korzystając z zamieszania które wywołał dzielny kapitan Fox i jego brawurowa akcja, celowałeś też do kutra rybackiego z niewiadomych powodów chcąc ukatrupić niewinnych rybaków, a ich rodziny pozbawić jedynego źródła utrzymania"

PL_CMDR Blue R 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

#33  Wysłany: 7 Listopad 2012, 09:26   

PL_fox6 napisał/a:
wczoraj? "wpieprzyłeś się do konwoju, korzystając z zamieszania które wywołał dzielny kapitan Fox i jego brawurowa akcja, celowałeś też do kutra rybackiego z niewiadomych powodów chcąc ukatrupić niewinnych rybaków, a ich rodziny pozbawić jedynego źródła utrzymania"

Jak masz robić takie opisy, to właśnie dlatego radzę przeciw. I nie chodzi o twój opis siebie jako dzielnego i brawurowego (raczej głupiego i bezmyślnego), ale o całą resztę.

Błąd. Podałeś tylko to, co wydawało ci się, po tym jak zatonąłeś. A wtedy już byłem od prawie pół godziny w ataku. A nic nie wiesz, o mojej akcji wcześniej.

Wszedłem po cichu od flanki, przesmykując się pod niszczycielem, torpedując 2 torpedami pierwszy cel, wystrzelonymi z różnymi prędkościami. 1 trafiła w cel, który wyleciał w powietrze.
Następny cel został spudłowany, gdyż konwój zmienił prędkość (albo miałem zły pomiar w 1 ataku i tylko z tego błędu wyszła inna prędkość). Wtedy zaatakowałem liniowca (1 torpeda trafiła w rufę, bez efektu) oraz podpaliłem małego mercha z rufowej. I gdy zacząłem ścigać tego płonącego, wtedy jakiś kretyn, zabijając całą załogę zaatakował w moim pobliżu 1 mały stateczek za cenę utraty 1 U-Boota, co zmusiło mnie (wskutek przybycia Korwety i Slupa) do przerwania pościgu za uszkodzonymi celami. [i odtąd dopiero wiesz, co się działo] Wystrzelone pod dużymi kątami torpedy nie osiągnęły celu. Dlatego zaatakowałem T2, który po 3 torpedach zatonął. Na koniec ostatnią torpedą zaatakowałem mały tankowiec (z niewiadomych przyczyn nazywany przez ciebie kutrem). Jednak niepewny o 1 węzeł prędkości wybrałem tą niższą i torpeda przeszła za rufą. Wtedy pozbawiony torped zanurzyłem się i powoli odchodząc na południe bez torped, zawróciłem do bazy.

A jakbyś przeżył patrol, to co? Wtedy co byś o mnie wiedział? Tylko to, co zatopiłem. Jakbym uciekał w głębinę, nawet byś nie mógł napisać, ile okrętów mnie goniło.
Powiem ci, jakie są wady twojej metody:

1) Szykując aktualną misję na krótki czas przed jej płynięciem [a tego wymaga reagowanie na przebieg kampanii] będziesz znał wszystkie triki. Np. jeżeli konwój zmienia kurs, albo z tyłu graczy płynie grupa poszukiwawcza....
2) Nie wiesz, co się dzieje. Jeżeli 3 osoby w zamieszaniu atakowały 2 cele, nie wiesz, które osoby atakowały co, poza tymi, co dobiły cele. Jeżeli kogoś ścigają DD i nagle przypadkiem wykrywają innego czającego się w głębinie, też tego nie da się powiedzieć, bo nie wiedzą o tym.
3) Jak jesteś na obserwatorze możesz robić tło fabularne. Ja w 1 misji latałem po wyznaczonym obszarze kamerą, jako samolot... I na czacie (był restrykcyjny) podawałem sytuację. W innej podawałem komunikaty od pewnego chamskiego kapitana tankowca (pamiętają niektórzy). Oprócz tego mogłem być neutralnym sędzią.

Ale rób jak chcesz.M Tylko moim zdaniem twoje opisy będą wtedy bardzo płytkie.

PL_Daritto 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

#34  Wysłany: 7 Listopad 2012, 19:42   

Q.....wa!
Panowie, co tu się właściwie w tym dziale wyprawia????

PL_CMDR Blue R 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

#35  Wysłany: 7 Listopad 2012, 19:59   

Trwa omawianie, czy host w kampanii on-line w której mają być robione opisy fabularne powinien siedzieć na obserwatorze, czy grać. I jako przykład pokazuję, że nie wie, co działo się we wczorajszym patrolu i tak samo by wtedy wyglądało, jakby grał.

A co do gry słów o brawurze i głupocie... To szło mi o to, jak opisać sytuację, gdy kapitan okrętu wynurza się w środku konwoju, aby zaginąć zatapiając 1 mały stateczek. To nie jest broń Boże oskarżenie, że Fox6 to kretyn. Sam zapowiedział wcześniej, że zagra "na Wilka"... I nawet myślałem, że to przeżył. Ale kapitan wykonujący metodę "na Wilka" to (fabularnie) kretyn, co zabija całą załogę i okręt za 1 stateczek... I to w 1940 roku.
Ostatnio zmieniony przez PL_CMDR Blue R 7 Listopad 2012, 20:01, w całości zmieniany 1 raz  

PL_fox6 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

#36  Wysłany: 7 Listopad 2012, 20:55   

w sobotę może coś się ruszy w sprawie kampanii.

Finek, co do wynurzania się w środku konwoju i nazywania mnie kretynem... wysyłam Ci PW.

PL_CMDR Blue R 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

#37  Wysłany: 7 Listopad 2012, 21:10   

Nie ciebie, tylko kapitana.
Chciałeś tak zagrać twoja sprawa.

Tak samo jak grającego w RPG kretynem, postać nazwę kretynem, a samego gracza nie.

Ja osobiście nic nie mam do ciebie. To była twoja gra. Jeżeli jednak uważasz, że ten kretyn to bezpośrednio do ciebie to proszę o wybaczenie. To jest fabularnie o kapitanie.
Ty zrobiłeś to zdesperowany "Na Wilka".. I ty wiesz, że "to tylko patrol i będzie kolejny". A ja o kapitanie mówię, który nie miałby drugiej szansy.

ProGrin 
Stabsbootsmann

Kraj:
poland

Imię: Damian

#38  Wysłany: 7 Listopad 2012, 23:48   

Wmieszam się , co prawda trochę późno ale też mam ochotę na tą kampanie ;P

PL_fox6 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

#39  Wysłany: 8 Listopad 2012, 01:34   

im więcej, tym lepiej ;)

PL_fox6 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

#40  Wysłany: 12 Listopad 2012, 17:26   

Powstałą już pierwsza misja, ogólna koncepcja i teraz naprawdę czekamy już tylko na ten działna forum, bo bez tego zacząć się nie da.

Odpowiedz do tematu