Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Tło historyczne: (na podstawie gry planszowej Steel Wolves)
Zima 1939/1940 powoli dobiega końca... Zarówno BdU, jak i brytyjska admiralicja uznali, że Bitwa o Morze Północne będzie miała decydujace znaczenie.
Alianci uznali, że polowanie na wychodzące i wracające do Niemieckich Baz U-Booty jest skuteczniejsze od patroli Atlantyckich.
I mieli rację. Połowa zatopień U-Bootów oraz statków handlowych przypada na Morze Północne.
Obie strony postanowiły przechylić szalę zwycięstwa na swoją stronę. Podczas gdy BdU ustaliło z Luftwaffe, że samoloty będą regularnie polować na wroga, brytyjczycy wysyłają HMS "Courageous i pozostałe grupy patrolowe, aby przejęły całkowitą kontrolę nad Morzem Północnym
Odprawa:
Wywiad donosi o dużym zagęszczeniu wiadomości radiowych w waszym sektorze. Luftwaffe zwierza wam na pomoc. Razem pokażecie angolom, że wojna z nami była błędem!
PL_Fox6 - SURV lub DISC KIA LICZONY - do ustalenia przez Fox'a i do poprawki przez admina
*Ilustrious ''HMS Courageous'' - 23000
-----------------------------------------------
Razem : 23000 BRT
Kolejny z mniej udanych moich patrolów...
Na początku PL_Fox zatopił Lotniskowca , szczęście mu przy tym bardzo dopisało , niestety kilka minut później go rozłaczyło...
A ja nic nie widziałem na horyzoncie a tutaj nagle zauważyłem w oddali dym to płynąłem za nim chyba z 1,5h i w końcu go dogoniłem , dowiadując się potem od Finka że te statki po 1 godzinie gry opuszczały strefę na której została przewidziana misja (czyli tam gdzie normalny gracz by nie popłynął ) Na szczęście udało mi się złapać tą grupkę statków i zatopić przy okazji niszczyciela
Lutjens i c0de , nie wiem co się działo byłem po prostu za daleko i to dużo ;D
1.jpg te dymy mi towarzyszyły te 1,5h ;)
Plik ściągnięto 17 raz(y) 56.05 KB
3.jpg
Plik ściągnięto 11 raz(y) 177.72 KB
2.jpg
Plik ściągnięto 8 raz(y) 182.82 KB
_________________ "A we mnie samym wilki dwa
oblicze dobra, oblicze zła
walczą ze sobą nieustannie
wygrywa ten którego karmię"
Imię: Daniel
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 7 razy Wiek: 34 Dołączył: 06 Lut 2009 Posty: 2264 Skąd: Kraków
#2 Wysłany: 15 Listopad 2012, 23:03
nie każ mi wybierać surv/disc - nie mogę być w tej sprawie obiektywny
niech reszta zdecyduje - bo to co zatopiłem i tak zatopiłem
mi się misja podoba, bo jest urozmaicona - Finek brawo, mało jest misji gdzie jedynym celem jest konwój płynący po sznurku. W kampanii na pewno przeważać będą misje z "jajem" - ale oczywiście bez sytuacji -2 godziny i brak kontaktu-
Wrzucam chyba najciekawsze możliwe zdjęcia z patrolu - puściłem 3 rybki z odległości 3 kilometry, 2magnetyki, 1 kontakt na 5 metrów wszystko (lotniskowce lepiej toną jeśli nie wali się pod kil)
miałem szczęście o tyle, że popłynąłem w nieco losowym kierunku - nie wiedząc gdzie płynąć i póki byłem wynurzony, meldowałem o pozycji lotniskowca.
JEDNAK - nie wiem czy tak być powinno - pędząc do lotniskowca, waliłem pod wodą ponadcała naprzód - 200 metrów od DDka i ten mnie nie wykrył. Po trafieniu lotniskowca, nawet nie próbował nic szkoać... także eskorta trochę kiepska. (dowodem są też 3 zatopione DDki w misji - a często unikają one bąbelkowych torped)
.. także eskorta trochę kiepska. (dowodem są też 3 zatopione DDki w misji - a często unikają one bąbelkowych torped)
Unikają? Hahahahahajhahahahahahahahahahaha (dawno nie słyszałem tak dobrego dowcipu)
W jakim modzie? Nigdy nie widziałem DD, co UNIKA torpedy... Owszem. Wykrywa ją, ale nigdy nie unika, a nawet czasami przyspiesza wpakowując się na nią. T1 to idealna torpeda do topienia DD (poza TIV i TV), bo jest szybka...
A te 3DD zatopili, przez celne strzały... c0da świetnie do nich strzela... Szkoda, że gdy atakował 4DD, zatapiając 2 i uszkadzając 1, około 3km od niego przechodził tłusty statek.
Nie unikają na bank. Z obserwacji polowań na DD w multi pamiętam. Zacząłem na kampanii on-line obserwować. I wiem, ze nie unikają... A jak torpeda idzie w pobliżu, to jak ją wykryją... to przyspieszają, aby wejść w prędkość bojową.. I kilka razy widziałem, jak torpeda, która przeszłaby przed dziobem ładowała się w dziób, bo DD przyspieszył po jej wykryciu.
Podobną bajką jest to, że widząc parogazówkę DD skręca w kierunku z którego przypłynęła.
Jedyne, co mam podejrzenie, to to, że po trafieniu parogazówką w statek... DD idzie na namiar z którego oberwał statek... Ale tylko przy trafieniu. Spudłuj torpedę... DD popłynie dalej.
Tak 1 gracz mówił, ze widział wiele razy. Nie mam podstaw, aby mu nie wierzyć, a sam tego nie sprawdzałem. Ale to moim zdaniem wymaga sprawdzenia. Bo równie dobrze może mylić inne wykrycie z tym. Wiele razy widziałem, jak gracz twierdził, że nie da się go wykryć... A gdy DD się zbliżał otwierał ogień... A to znaczy, że peryskop wystawał jak choinka z wody. Tylko bombek i światełek brakowało.
Ja moje zdjęcia wrzucę (mam ich trochę, bo gdy nie pisałem z kumplami, latałem na kamerce) wieczorem, jak wrócę do domu.
I gracze proszeni o decyzję w sprawie Foxia. Ja jako neutralny obserwator powiedziałem co wiedziałem. Zatopił lotniskowiec, eskortujący go DD krąży po okolicy, a Foxiu się oddala. Szanse wykrycia bardzo małe. I wtedy go wywala... Odległość... Z 2km.
Imię: "Niewierny"
Ulubiona Gra: seria SILENT HUNTER, seria TOTAL WAR Pomógł: 5 razy Wiek: 48 Dołączył: 18 Lis 2008 Posty: 949 Skąd: Zagłębie Sosnowiec
#6 Wysłany: 16 Listopad 2012, 14:00
Zdjęcia:
SH3Img@15-11-2012_22.12.20_519.jpg niszczyciel który mnie ścigał do końca gry...
Plik ściągnięto 15 raz(y) 50.08 KB
SH3Img@15-11-2012_22.13.18_969.jpg mój U-2...
Plik ściągnięto 12 raz(y) 105.46 KB
SH3Img@15-11-2012_22.14.0_890.jpg ...już na powierzchni
Plik ściągnięto 5 raz(y) 69.56 KB
_________________ "Chciałbym się pożegnać, nigdy już nie wrócę. Jeśli się weźmie pod uwagę przewagę Brytyjczyków, nie jest prawdopodobne, abyśmy to przeżyli...". - Admirał Günther Lütjens
"Krew, pot i żelazo" - motto marynarzy pancernika "Bismarck"
sOnar [Usunięty] Kommodore
#7 Wysłany: 16 Listopad 2012, 15:20
PL_CMDR Blue R napisał/a:
Zatopił lotniskowiec, eskortujący go DD krąży po okolicy, a Foxiu się oddala. Szanse wykrycia bardzo małe. I wtedy go wywala... Odległość... Z 2km.
Imię: Grzegorz
Ulubiona Gra: seria Wing Commander (wielki fan), Silent Hunter III, seria Hitman, Fallouty Pomógł: 1 raz Wiek: 32 Dołączył: 11 Lis 2012 Posty: 73 Skąd: ze Śląska
#8 Wysłany: 16 Listopad 2012, 19:48
a tu troche ode mnie fotek
1.jpg moja pierwsza ofiara po 2 failach torpedowych Volkswagen
Plik ściągnięto 12 raz(y) 149.64 KB
2.jpg J Classka zatopiona
Plik ściągnięto 8 raz(y) 133.88 KB
3.jpg Kolejna J Classka lecz tym razem tylko uszkodzona Co za pech !!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum