Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Witam . W związku z moim hobby naszła mnie chęć na sprezentowanie sobie nowego monitora 23-24 cale . Po dwóch dniach przekopywania internetu nadal nie jestem wstanie zdecydować sie na konkretny model .
Główne kryterium wyboru to jakość wyświetlanego obrazu( odwzorowywanie kolorów ,kontrast ,jasność ,równomierność podświetlenia ) . Cena do 2 tyś zł .Z góry odrzucam matryce TN .
Zależy mi na subiektywnej opini użytkownika . Może ktoś ma monitor tych rozmiarów . Proszę o wasze opinie .
_________________ " Jeśli słyszę bzykanie ,to znaczy ,że ktoś bzyka,a jedyny powód bzykania jaki ja znam to taki ,że jest się pszczołą"
Imię: And Pomógł: 37 razy Dołączył: 09 Wrz 2008 Posty: 4398 Skąd: Gůrny Ślůnsk
#2 Wysłany: 1 Styczeń 2013, 19:58
Jeżeli twoje zastosowania ograniczają się do filmów, gier, internetu itp, tj nie zajmujesz się profesjonalnie grafiką (a tylko hobbystycznie) to sugeruję "jednak" TN:
- stosunkowo tanie,
- dopracowana technologia,
- stosunkowo wysoka jakość (jak na TN),
Witaj Janko, bardzo dobrze że monitory z matrycą TN skreśliłeś na starcie,
zresztą sam wiesz czemu Matryce IPS są z kolei mało popularne i drogie.
Ja natomiast mogę wypowiedzieć się co nie co jako użytkownik monitora już
wiekowego i mniejszego - bo 17 cali, ale za to z matryca PVA.
Otóż mam samsunga SyncMaster 173p plus i zamieniłbym go tylko
na wersję np. 19 calową lub większą Monitor użytkuje dość długo bo już od
2006 i nie ma z nim żadnych problemów.
Wybrałem Samsunga bo chyba zaraz po Eizo jest w w rankingu jeśli chodzi
właśnie o monitory i z tego co wiem kiedyś dostarczał swoje matryce dla Eizo.
Odwzorowanie kolorów ma bardzo dobre (zasługa matrycy PVA). Swego czasu
miałem obok postawiony monitor CRT i mogę powiedzieć że barwy oddane są
wiernie. Jeśli chodzi też o Samsunga to ma ciekawą aplikacje które pozwala
na strojenie barw na wybranym obszarze monitora.
Jeśli chodzi o komfort pracy - rewelacja. Swego czasu przed komputerem
spędzałem bardzo dużo czasu (min. gry) i nie odczuwałem dyskomfortu.
Kąty widzenia też rewelacja ale to jak w wszystkich z matrycą PVA. W grach,
sprawuje się dobrze, smużenie owszem idzie w strzelankach zauważyć
przy szybkim ruchu, ale gwarantuje że "normalnie" grając (czyli skupiając
się na grze) to jest to nieodczuwalne.
Matryca jest dość wytrzymała, to znaczy ze jak mi ktoś nie raz paluchem pocisnął
na ekranie to nic się nie stało, a raz ja przy przenoszeniu po prostu przez przypadek
przy... w coś lub czymś (zaraz po kupnie, miałem pełne gacie prawie ) ale
też nic się nie stało.
Teraz jeszcze chyba tylko trzeba by 16:9 bo, a nóż jakiś film w HD się trafi.
A i taka moja uwaga, koniecznie szukaj matowej matrycy, nie wiem czy
teraz przy tych wielkościach są, ale jakby była to nie pożałujesz
Imię: Janek Pomógł: 4 razy Wiek: 50 Dołączył: 15 Sie 2007 Posty: 318 Skąd: Cieszyn
#7 Wysłany: 2 Styczeń 2013, 16:35
Dzięki chłopaki za odzew .
Pl_tesu tez tak zrobiłem i dalej nie mogę się zdecydować ,ponieważ na temat niektórych monitorów znalazłem wykluczające się opinie w zależności kto robił testy ,albo porównania danego sprzęt. Kiedy już miałem prawie pewniaka , to znalazłem inny test(recenzje) danego modelu w którym już nie wypadał za dobrze .Bądz tu potem mądry z tego . Znalazłem dwa artykuły na temat różnych typów matryc i dwie różne opinie co do xVA i IPS .
Dlatego zależy mi właśnie na takiej opinii jaką przedstawił Marco To już mi bardzo pomogło .
_________________ " Jeśli słyszę bzykanie ,to znaczy ,że ktoś bzyka,a jedyny powód bzykania jaki ja znam to taki ,że jest się pszczołą"
Imię: Janek Pomógł: 4 razy Wiek: 50 Dołączył: 15 Sie 2007 Posty: 318 Skąd: Cieszyn
#11 Wysłany: 3 Styczeń 2013, 19:04
Cytat:
A i owszem, ale tylko zawodowo, bo hobbystycznie to to nie ma większego sensu.
Jeśli masz narzędzie (program) który jest w stanie generować niemal fotorealistyczną grafikę ,to monitor ,który oddaje jak najwierniej całą palete barw jest wskazany .
Druga sprawa ,to jakość wykonania . Matryca IPS,VA ( w dodatku tania ) nie gwarantuje jeszcze ,że obraz będzie cud miód.( jest jeszcze par innych ważnych czynników) Wiem ,za taką kase nie moge znowu wymagać super parametrów . Ale zawsze można sie pokusić o znalezienie najlepszego z możliwych dostępnych.
A jak się już zdecyduje to i tak najpierw będe chciał zobaczyć na własne oczy jak działa .
Poszukaj na programów do sprawdzania pixeli i zgraj sobie
w razie czego na jakiś pendrive. Ja akurat jak kupowałem
to gość mi odpalił taką aplikacje żebym mógł już w sklepie
sprawdzić.
Jak sprzedawca i sklep będzie konkret to sam coś takiego powinien mieć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum