Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Na początku kwietnia mieliśmy zacząć grać w "Ił-2 1946 Sturmowik".
Kolega Oyama miał nas nauczyć latać oraz powiedzieć wszystko co zainstalować, pobrać itp. itd. etc.
Ale jak do tej pory kolegi Oyamy prawie wogóle nie widziałem ani na Vento ani na Forum, żeby nas informował co i jak.
Mam następujące pytanie - co z tym "Sturmovikiem" - będziemy latać czy nie
P.S. Może by założyć osobny dział dotyczący tej gry, jeśli by to wypaliło
Z poważaniem - Adm. Lütjens
_________________ "Chciałbym się pożegnać, nigdy już nie wrócę. Jeśli się weźmie pod uwagę przewagę Brytyjczyków, nie jest prawdopodobne, abyśmy to przeżyli...". - Admirał Günther Lütjens
"Krew, pot i żelazo" - motto marynarzy pancernika "Bismarck"
Ja od dłuższego czasu walczyłem z Joystickiem.... Ale nie mogę znaleźć sensownych ustawień zgodnie z zaleceniami Oyamy.
Nie wiem dlaczego, ale mam wrażenie, że albo grono Sturmovik.pl jest "zamknięte", albo Oyama znalazł coś (te jego zalecenia), co dla fanów Szturmovika jest jak dla nas strzelanie z działa spoza zasięgu wzroku eskorty.
Cóż. Chyba wcześniej wrócimy do SH3, bo widzę, że gry opadły, gdyż "miał byc szturmovik, nie ma nic"
Imię: Jacek
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#4 Wysłany: 14 Kwiecień 2013, 14:49
Finku, o co chodzi "sensowane ustawienia" ja gram i w Sturmovika i WarThunder na dżoju i nie mam z tym żadnego problemu. Wskocz wieczorem na Vento coś pokombinujemy.
Co do gier, to obecnie prawie codziennie gramy w WarThunder na full real. Razem z Janko, czasami z Mirko a ostatnio ze świeżym narybkiem Oyamą Sanem.
_________________ "Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać
Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
ściana i tak zawsze swoje wie"
W/g Oyamy, jak puszczę Joya, maszyna ma lecieć prosto. Tymczasem siła obrotowa śmigła obraca maszynę, że ściąga ją. Ja latam sobie na tym, że mi odbija, ale Oyama powiedział, że to błąd i jednego wieczora 4h "męczył" mnie, szukając powodów (najpierw poza Joyem, choć bez Joya było to samo, potem w nim samym). I potem polecił, abym "sensownie ustawił Joya" i dał ustawienia pozostałym.
Dziś nie mam czasu, ale jutro podskoczę i zobaczę.
Ulubiona Gra: Silent Hunter III Pomógł: 29 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 4428 Skąd: Będzin
#6 Wysłany: 14 Kwiecień 2013, 20:18
PL_CMDR Blue R napisał/a:
W/g Oyamy, jak puszczę Joya, maszyna ma lecieć prosto. Tymczasem siła obrotowa śmigła obraca maszynę, że ściąga ją. Ja latam sobie na tym, że mi odbija, ale Oyama powiedział, że to błąd i jednego wieczora 4h "męczył" mnie, szukając powodów (najpierw poza Joyem, choć bez Joya było to samo, potem w nim samym). I potem polecił, abym "sensownie ustawił Joya" i dał ustawienia pozostałym.
Dziś nie mam czasu, ale jutro podskoczę i zobaczę.
Nie będzie lecieć prosto. Tak jak napisałeś, siła odśrodkowa będzie obracała samolotem. Pomóc może tylko wytrymowanie samolotu, jeśli jest w takowe trymy dany samolot wyposażony.
I Oyi mówił o ustawieniu Joya pod samolot... Czyli chyba chodzi mu, aby tak niesymetrycznie ustawić Joya, aby na puszczonym "skręcał" kompensując siłę obrotową... Ale ja tak nie potrafię i gram na odbijaniu (realistyczniej)... No, ale na razie gram na Normalu, bo mam małe kłopoty z realizmem.
#8 Wysłany: 14 Kwiecień 2013, 21:48
siła odśrodkowa zależna jest od ustawionej mocy silnika, więc wg mnie nie da się na stałe tego skompensować. Zresztą każdy samolot jest inny, więc nie ma sensu tego ustawiać na dżoju.
Moim zdaniem też. Jedyne co, to moim zdaniem trzeba nieregulanie ustawić wychylenie Joysa, a skręt maszyny. Aby 50% wychylenia Joysa, niekoniecznie było 50% wychylenia lotek. Wtedy można ustalić lepszą kontrolę nad drobnymi lub mocnymi skrętami... Ale to już ustawienia w zależności od preferencji pilota.
Imię: "Niewierny"
Ulubiona Gra: seria SILENT HUNTER, seria TOTAL WAR Pomógł: 5 razy Wiek: 48 Dołączył: 18 Lis 2008 Posty: 949 Skąd: Zagłębie Sosnowiec
#10 Wysłany: 15 Kwiecień 2013, 11:13
Witam.
Ok. W takim razie czekamy do lipca, na SH 3, ale jak się Oyamie później przypomni Ił-2 1946 Sturmovik - to o mnie może zapomnieć.
Ja 3 razy robię reinstalację gry - a tutaj nic zero odpowiedzi, zero zainteresowania.
Uczę się strzelać lepiej torpedami na SH 3.
Pozdrawiam serdecznie - Adm. Lütjens
_________________ "Chciałbym się pożegnać, nigdy już nie wrócę. Jeśli się weźmie pod uwagę przewagę Brytyjczyków, nie jest prawdopodobne, abyśmy to przeżyli...". - Admirał Günther Lütjens
"Krew, pot i żelazo" - motto marynarzy pancernika "Bismarck"
Imię: Janek Pomógł: 4 razy Wiek: 50 Dołączył: 15 Sie 2007 Posty: 318 Skąd: Cieszyn
#11 Wysłany: 15 Kwiecień 2013, 19:27
PL_CMDR Blue R napisał/a:
I Oyi mówił o ustawieniu Joya pod samolot... Czyli chyba chodzi mu, aby tak niesymetrycznie ustawić Joya, aby na puszczonym "skręcał" kompensując siłę obrotową... Ale ja tak nie potrafię i gram na odbijaniu (realistyczniej)... No, ale na razie gram na Normalu, bo mam małe kłopoty z realizmem.
No to się uśmiałem . Moment obrotowy śmigła/śilnika można korygować tylko sterami /trymami . A ponieważ wyważenie samolotu zmienia się w zależności od :
-aktualnej prędkości
- siły i kierunku wiatru
- ustawienia śmigła ( kąta natarcia )
- masy i jej rozkładu ( bomby ,paliwo , ludzie na pokładzie)
- uszkodzeń w podszyciu samolotu np.: dziury po pociskach.
Nie ma możliwości ustawienia na stałe drążka( wolantu) ,a w tym przypadku joystika tak, aby samolot zachowywał się w każdej sytuacji neutralnie. Daj sobie z tym Finek spokój .
P.S Nie mylić pojęć :Siła odśrodkowa akurat nie powoduje skręcania( obracania samolotu wokół osi wzdłużnej . Takie zachowanie powoduje moment obrotowy sinika .
Można to też zaobserwować w samochodzie , w momencie gwałtownego zwiększenia obrotów silnik chciałby się przekręcić .
_________________ " Jeśli słyszę bzykanie ,to znaczy ,że ktoś bzyka,a jedyny powód bzykania jaki ja znam to taki ,że jest się pszczołą"
Ostatnio zmieniony przez janko175 15 Kwiecień 2013, 19:40, w całości zmieniany 2 razy
Hehe, Janko, dobrze, że odpisałeś to, co odpisałeś.
Nie mam zamiaru nikogo obrażać, ale mam wrażenie, że kolega Oyama trochę przedobrzył. Może chciał komuś zaimponować a może po prostu się zapędził - prawda natomiast jest taka, że w Sturmovika, z powodzeniem da się grać na klasycznym joysticku! Nie trzeba wydawać setki złotych na joy`e symulacyjne z pierdyliardami przycisków, manetek i innych bzdetnych bajerów. Nie trzeba mieć nawet feedbacku!
Ja na swoim klasycznym Logitech`u Attack 3gram we wszystkie części IŁa. Nic nie muszę specjalnie konfigurować (poza obłożeniem klawiszy oczywiście). Nie muszę mieć softu rodem z ROCKET SCIENCE. Zwykły drążek i sterowniki Windowsa - ot co.
A co do samo-skrętu maszyny w locie, do tendencji do podrzucania dziobu, bądź przegłębiania na ogon - Janko doskonale - w kilku zaledwie słowach - to wyjaśnił. Startujesz, dopasowujesz prędkość do warunków lotu i trymujesz - i tyle. I na koniec - jeśli wydaje Ci się, że maszynę z okresu II wojny światowej jesteś w stanie po jednym trymowaniu utrzymać w prostej linii lotu to...zmień grę na tytuł z serii Blazing Angels albo przestań oglądać hollywoodzkie filmy z Benem Afleckiem w roli Asa Lotnictwa
_________________ Baretki zwycięzcy:
KIA KIA KIA KIA KIA
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum