POLISHSEAMEN Strona Główna POLISHSEAMEN
**** Forum Klanowe PolishSeamen ****

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki

Zaproszenie

Ogłoszenie 

ZAPRASZAMY NA SERWER GŁOSOWY DISCORD

Uwaga ! Uwaga ! W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen. Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego. Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika. Adres się nie zmienia. Dalej jest to

www.forum.polishseamen.pl

Zachęcamy wszystkich do ponownego zarejestrowania się u nas i do czynnego udziału w naszej społeczności.

Przepraszamy za problemy. Pozdrawiamy Administracja PolishSeamen.

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Problem z aktualizacją SHIII i instalacją GWX
Autor Wiadomość
PL_kanaron 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

Imię: Mati
Ulubiona Gra: Attack the Warship, SH, FSX, IL-2

#1  Wysłany: 3 Maj 2013, 13:21   Problem z aktualizacją SHIII i instalacją GWX

Witam, wiem że problem aktualizacji był już poruszany ale mój problem jest troszkę inny:

Mam dwie płyty z SHIII (jedna kupiona w czasie premiery, a druga z Kolekcji Klasyki kupiona chyba 1,5 roku temu gdy napęd nie odczytał mi płyty z premiery). Miałem zainstalowanego SHIII z płyty nowszej, dodatkowo kupiłem dodatek U-BOAT: Morze Śródziemne i wszystko pięknie działało do dziś gdy postanowiłem wgrać GWX, włączyłem wszystkie mody z GWX, odpaliłem grę, ładnie się wczytuje i.. błąd "nie wysyłaj", pomyślałem, że nie mam wersji 1.3, ściągnąłem ze strony Ubisoft trzy aktualizacje i się ich nie da zainstalować bo przy sprawdzaniu wersji gry pojawia się błąd (nie może odczytać wersji i jest napisane z jakiego pliku odczytuje wersję, a jest to raz anim.act, raz z plików kampanii, a czasami z plików tekstowych).

Usunąłem SHIII (z wyjątkiem folderu z moich dokumentów bo karierę wolę zachować), i zainstalowałem z płyty premierowej (która o dziwo zadziałała) ale nawet czystej gry nie umiem zaktualizować, spróbowałem właśnie uruchomić GWX na tej wersji, ale nadal nie działa.

Proszę o odpowiedź co mogę zrobić aby zaktualizować SHIII do wersji 1.3 i jak zainstalować GWX.

PS: spróbowałem zainstalować aktualizację 1.4 (ściągniętą stąd) i nadal nie może odczytać wersji.

PS2: Przekopałem parę tematów z mniej więcej takim problemem i wyczytałem, że na SHIII angielskiego trzeba wgrać GWX angielskiego, czy mam rozumieć, że skoro mam polskiego SHIII to muszę spolszczyć GWX żeby działał?

PS3: Ściągnąłem z innej strony łatkę 1.4, uruchomiłem ją i tym razem pisze to samo z tą różnicą, że nie ma unknow version tylko sh3.dll: file missing, przekopałem pliki w folderze z SHIII, znalazłem plik sh3.dll i pod nim pisze: 3.4.75.3, czyli mam rozumieć, że to jest wersja gry?
Ostatnio zmieniony przez PL_kanaron 3 Maj 2013, 13:56, w całości zmieniany 3 razy  

PL_kanaron 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

#2  Wysłany: 3 Maj 2013, 15:15   

Jeszcze jedno: zainstalowałem sobie SH4 i też chciałem wgrać mody, jednak piszecie, że konieczny jest dodatek U-Boat do działanie OM i TMO (a tego dodatku do SH4 nie posiadam), czy to oznacza, że do działania GWX do SH3 też jest wymagany U-Boat?

PL_Andrev 
Konteradmiral

Kraj:
poland

Imię: And

#3  Wysłany: 3 Maj 2013, 17:27   

Nie - do Sh3 nie potrzebujesz praktycznie niczego.

U-boat zawiera w sobie patcha do SH4 (o numerze 1.5), wymagany przez TMO / OM.

PL_kanaron 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

#4  Wysłany: 3 Maj 2013, 17:52   

więc jak właściwie wgrać GWX? jest on kompatybilny z U-Boat od SH3? i jak sprawdzić wersję SH3?

To forum to moja ostatnia deska ratunku, przekopałem google, wiele tematów, nawet forum techniczne Ubisoft i nic, a mi poprostu nie działa GWX i nie wiem co robię źle.

PS: a U-Boat do SH3 zawiera jakiś patch?
Ostatnio zmieniony przez PL_kanaron 3 Maj 2013, 17:57, w całości zmieniany 2 razy  

PL_Daritto 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

Imię: Darek

#5  Wysłany: 3 Maj 2013, 18:11   

Pytanie: czy próbowałeś zainstalować GWX bez dodatku U-Boat: Morze Śródziemne? Jakiej wersji GWX używasz? Czy jest to wersja Gold?

PL_kanaron 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

#6  Wysłany: 3 Maj 2013, 18:45   

-jest to wersja GWX Gold 3
-miałem zainstalowanego SH3 i U-Boat gdy próbowałem instalować GWX, potem usunąłem SH3 i Uboat, zainstalowałem SH3, próbowałem aktualizować ale nie wyszło i zainstalowałem GWX (bez U-Boat) ale nadal nie działa.

PL_kanaron 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

#7  Wysłany: 3 Maj 2013, 19:23   

Może lepiej zacznijmy od początku: usunąłem SH3 (z wyjątkiem kariery), zainstalowałem na nowo z płyty Kolekcji klasyki, nie wgrywałem na razie nic wersja gry to 1.4 więc już wiem czemu nie dało się aktualizować, i co mam teraz robić? mogę wgrywać tego GWX 3 Gold czy jakąś inną wersję?

PL_Daritto 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

Imię: Darek

#8  Wysłany: 3 Maj 2013, 19:26   

Spróbuj zainstalować wersję Gold - sam takiej używam i nigdy nie miałem problemów.

PL_kanaron 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

#9  Wysłany: 3 Maj 2013, 20:04   

zaraz po napisaniu tamtego postu zainstalowałem GWX i powiem, że są postępy: gra się uruchomiła, więc włączyłem wszystkie 18 modów, wchodzę przez przypadek w muzeum (chciałem kliknąć opcje ale mi zeszło), pasek ładowania dochodzi do prawie końca i nie idzie dalej, to samo przy misjach, więc ściągnąłem spolszczenie, wgrałem 42 mody i nawet nie uruchomił się początkowy filmik tylko od razu błąd "Nie wysyłaj", więc dezaktywowałem wszystkie mody i wgrałem tylko te spolszczone, i tym razem postęp: gra się włączyła, pasek misji doszedł do prawie końca, tradycyjnie zrobił się czarny ekran (ja już cały szczęśliwy) i... błąd "Nie wysyłaj".

Co tym razem zrobiłem nie tak? Napisz mi w jaki sposób ty tą modyfikację wgrywałeś bo może coś w złej kolejności robię? Już się normalnie czuję tak: :balonik: :bum: od rana siedzę nad tą modyfikacją.

PL_kanaron 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

#10  Wysłany: 3 Maj 2013, 21:57   

zrobiłem jeszcze jedną rzecz: aktywowałem wszystkie mody a potem po kolei dezaktywowałem te, które według opisu lub według mnie są zbędne i uruchomiłem grę, wszedłem w akademię, odpaliłem dla przykładu akademię z obsługi działa pokładowego i zadziałało, więc czemu gdy włączam przykładową misję (te z modów np.: Alarm! i te podstawowe, np: Bismarck) to nie chce działać (jest pasek ładowania, jest czarny ekran i niestety jest błąd "Nie wysyłaj".

PL_kanaron 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

#11  Wysłany: 4 Maj 2013, 08:36   

a jeszcze sprawdziłem jak to jest z karierą: napisał mi, że zmieniono bazę na Kiel, w odprawie pisało, że baza początkowa to Wilhelmshaven (czyli taka jaką miałem przed instalacją GWX), przy ładowaniu pasek znowu doszedł do prawie końca, czarny ekran i błąd.

Wydaje mi się, że może gdzieś przy instalacji lub wgrywaniu modów zrobiłem błąd, więc prosiłbym o napisanie jak to zainstalowałeś, jakie mody wgrałeś i w jakiej kolejności bo podobno przy spolszczeniu kolejność jest ważna.

PL_Andrev 
Konteradmiral

Kraj:
poland

Imię: And

#12  Wysłany: 4 Maj 2013, 09:18   

Być może gra sypie się z powodu kariery, która była "grana" na różnych modach.

PL_kanaron 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

#13  Wysłany: 4 Maj 2013, 09:20   

Czyli, że usunąć grę, usunąć zapisy, zainstalować na nowo i GWX wgrać?

A kolejność wgrywania modów jest ważna?

I czy spolszczenie wgrywać, czy GWX angielski też będzie działał?
Ostatnio zmieniony przez PL_kanaron 4 Maj 2013, 09:51, w całości zmieniany 2 razy  

PL_kanaron 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

#14  Wysłany: 4 Maj 2013, 10:30   

więc zrobiłem tak: wgrałem GWX na czystego SH3 bez kariery i po włączeniu nowej kariery wszystko ładnie działa. Ale po zmodowaniu i włączeniu misji nie działa, więc domyślam się, że wgrywam złe mody.
Możecie napisać mi listę modów które aktywowaliście? Albo prościej: zróbcie screena swojego JSGME żeby nie przepisywać tego.
Ostatnio zmieniony przez PL_kanaron 4 Maj 2013, 10:31, w całości zmieniany 1 raz  

PL_kanaron 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

#15  Wysłany: 4 Maj 2013, 11:27   

niech zgadnę: muszę znowu usunąć SH3, zainstalować na nowo, zrobić kopię czystego SH3 na karierę, a drugiego SH3 mogę modować?

PL_kanaron 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

#16  Wysłany: 4 Maj 2013, 12:39   

No teraz to po prostu zrobiłem :bum: . Wgrałem całkowicie czystego SH3, od razu zainstalowałem na nim GWX, od razu wgrałem spolszczenie i zmodowałem spolszczenie, na próbę włączam misję Bismarck i błąd.
O co tym razem chodzi?

Akademia działa ale misje nie chcą działać.
Ostatnio zmieniony przez PL_kanaron 4 Maj 2013, 12:59, w całości zmieniany 1 raz  

majama 
Leutnant zur See

Kraj:
poland

Imię: Marek
Ulubiona Gra: życie

#17  Wysłany: 4 Maj 2013, 13:59   

Spolszczenie nie ma znaczenia na dzialanie gry, jak masz kariere na innej wersji i chcesz do niej wracac to trzeba miec dwie kopie gry na dysku i podmieniac nazwy katalogow w miare potrzeb, mody ktore sa w GWX dzialaja w gwx bez zarzutu, tak samo wszelkie mody graficzne czy dzwiekowe, one nie maja wplywu na stabilnosc gry.

Twoje problemy musialy wynikac z pomieszania modów dla innych wersji z gra w w wersji gwx. Gra juz zmodowana nie musi byc zmieniana gdy podmieniasz cale katalogi by zagrac w inna wersje., Sam cale lata tak utrzymywalem 3 wersje na dysku i gralem w nie na przemian, kazda z jakimis dodatkami.
Ostatnio zmieniony przez majama 4 Maj 2013, 14:00, w całości zmieniany 1 raz  

PL_kanaron 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

#18  Wysłany: 4 Maj 2013, 14:45   

Ja właściwie narazie mogę grać w tylko GWX (ewentualnie chcę dograć ten mod, który umożliwia grę innymi okrętami, np.: Bismarckiem ale nie mogę go znaleźć).

Nie rozumiem do końca w czym jest problem: jakie mody pomieszałem?
Co do różnych wersji gry to na chwilę obecną odrzuciłem ten pomysł. Chcę tylko pograć w misje z GWX.
Moim problemem jest to, że po wgraniu GWX mogę grać tylko w akademię, misjie nie działają i teraz nie wiem gdzie zrobiłem błąd: czy w instalacji, czy w spolszczeniu, czy w aktywowaniu modów w złej kolejności (jeżeli to ma znaczenie), czy też może wgrałem jakieś mody, które nie miały być aktywowane.
Co do ewentualnego pomieszania modów to nie jest to możliwe bo już któryś raz z kolei reinstaluję SH3, a U-Boat usunąłem.
Teraz kolejny raz reinstalowałem grę i postanowiłem, że zrobię to tak: sprawdziłem czy czysta gra działa (działa)> instaluję GWX> sprawdzę czy działa (hmm działa)> spolszczę> sprawdzę czy działa> będę wgrywał po jednym modzie i sprawdzał czy działa.

Napiszcie mi jeszcze jakie mody wy macie aktywne i jak to spolszczyliście, bo może w tym jest problem.
Ostatnio zmieniony przez PL_kanaron 4 Maj 2013, 15:01, w całości zmieniany 1 raz  

PL_kanaron 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

#19  Wysłany: 4 Maj 2013, 16:21   

Już wiem gdzie jest problem :) , ale nie wiem co na to poradzić :( .

Otóż: po wgraniu GWX (bez żadnych modów) i włączeniu misji Bismarck wszystko o dziwo działało. Potem wgrałem pliki spolszczenia i aktywowałem spolszczenie (tylko mod spolszczenie do GWX 3.0, bez tego drugiego) już nie działało, potem dezaktywowałem spolszczenie i nadal nie działało. Spróbowałem jeszcze wgrać spolszczenie i spolszczenie flotylli ale też nie działało.

Więc problem jest:
-albo w JSGME, który coś źle wgrywa,
-albo w spolszczeniu
-albo coś się złego dzieje gdy przenoszę pliki z archiwum spolszczenia do folderu gry.

Prosiłbym więc o:
-link do spolszczenia
-instrukcję jak postępować po pobraniu spolszczenia
-jakieś sugestie co do JSGME (czy to może być on i co na to poradzić)
-jakieś inne sugestie co mogę z tym zrobić.

PL_kanaron 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

#20  Wysłany: 4 Maj 2013, 21:50   

Więc tak: wgrałem parę modów na angielską wersję GWX i działają, więc problem z JSGME można wykluczyć, sądzę, że wina jest po stronie spolszczenia: albo ja coś psuję przy kopiowaniu plików, albo jest może jakiś konflikt modów. Ja nie wiem co jest nie tak ale sądzę, że jak jutro wgram spolszczenie (dziś jestem zbyt zmęczony) to znowu nie będzie działać, więc prosiłbym o jakieś instrukcje jak to spolszczenie poprawnie wgrać i prosiłbym o link skąd pobrać, bo może mam złą wersję lub coś uszkodzone.

Odpowiedz do tematu