Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Tło historyczne:
Konwoje do północnej Rosji, podobnie jak ich odpowiedniki na Maltę, były w praktyce całymi operacjami morskimi. Duże jednostki nawodne Kriegsmarine, ze względu na ich niewielką liczbę, zostały skierowane do Norwegii. Ich wypady były rzadkie i nieco wymuszone.
Jednak w przypadku ich wyjścia w morze, często jedynym ratunkiem dla choć części statków, było rozproszenie konwoju. Choć kapitanowie statków często uważali, że to skazywanie ich na śmierć, pozwalało to uratować konwój przed całkowitą zagładą.
Odprawa:
Zwiad lotniczy potwierdził, że zbliżanie się Lutzowa i Admiral Hippera przyniosło efekt w postaci rozproszenia konwoju.
Eskorta wroga ucieka. Nasze jednostki nawodne zostają wycofane. Przed wami pozostały tylko wrogie cele. Szykujcie torpedy, nadszedł czas polowania i decydującego ciosu. Udanych łowów!
UWAGA! MISJA ZAWIERA ZATAPIALNE C2!
PL_CMDR Blue R
W patrolu udział wzięli:
PL_CMDR Blue R - SURV • Granville Freighter "Grainville" - 4 691 • 2/3 C2 Medium Cargo "Force Smith" - 4 150 • C2 Medium Cargo "Crazy Finek" - 6 226 • Cargo Steamer "La Vive France (wrogi)" - 5 536
---------------------------------------------------
Razem: 20 603 BRT
PL_U-55 - SURV • Flower Class "HMS Rose" - 950
---------------------------------------------------
Razem: 950 BRT
No to zaraz po Rejsie przez Arktykę, przyszła pora na przeróbkę tej misji
Tym razem bez sił nawodnych, ale z rozpraszającym się konwojem (1.jpg).
Na dobry początek, po minięciu pingającej eskorty zaatakowałem Amunicyjniaka i C2. Do pierwszego spudłowałem (a dorwał go potem Oyama), ale trafiłem C2. Potem trafiła go też 1 torpeda Oyamy i ja dobiłem i dlatego dzielimy go. (2.jpg)
Potem odpłynałem. Oyama topi Amunicyjnika i HMS Lord Jim, a ja wpadłem na Francuza i Holendra, co szli 1 za drugim, topiąc obu (każdego 1 torpedą). (3-4.jpg)
No i wtedy zobaczyłem go. Crazy Finka. Wyszedłem idealnie na pozycje, 1 torpedą go zatrzymałem i ostatnią go dobiłem! (5.jpg).
W tym czasie Oyama pewny, że jest pusto wynurzył się i wtedy zza góry lodowej wyskoczył eskortowiec. Nieźle go sponiewierali (sam o tym napisze zapewne), ale udało mu się zwiać, choć eskorta szukała go. (6.jpg).
I po jego ucieczce i 1:45 patrolu zdecydowaliśmy, że to koniec.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum