Uwaga ! Uwaga !
W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen.
Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego.
Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika.
Adres się nie zmienia. Dalej jest to
Mam cztery pytania dotyczące SH4 - TMO, a mianowicie :
1. Jak sobie radzicie kiedy statek zygzakuje (gdzie mu wychodzicie na przeciw ,a konkretnie gdzie i jak ustawiasz okręt do strzału kiedy kursu nie da się określić ) ?
2. W jakich odstępach czasu dokonujecie pomiarów (10,15,20 minut)?
3. Ile robicie pomiarów namierzonego celu (2,3,4,5) ?
4. Na jakiej głębokości robicie pomiary?
Ostatnio zmieniony przez rybak 13 Luty 2014, 11:17, w całości zmieniany 1 raz
Co do pomiarów, to mierzę w odstępach 1 minuty dla ustalenia prędkości (33.75 jardów/węzeł).
Przy ustalaniu kursu to co minutę ponawiam pozycję, a potem zajmuję pozycję gdzieś na przedzie. I zwykle mniej więcej na kursie staję i potem mi podchodzi. Choć nie zawsze się uda. (takie "zboczenie" z gier zimnowojennych, gdzie TMA tak wyznaczano. Tylko tam była fajna linijka jako narzędzie i pokazywała, czy ustalenia kursu, prędkości i kąta pasują do namiarów).
Co do głębokości, to S'ka na której pływam nie zanurza się głęboko, ale na 100 stopach pomiary wychodziły.
rybak:
Ad 1 - Jeśli cel zygzakuje to najczęściej przerywam atak i śledzę cel tak długo, aż przestaje zygzakować, bądź zmiany kursu wracają do normalnego interwału czasowego (zygzakowanie w trakcie jazdy konwoju było z góry ustalone i raczej regularne - to oczywiście poza sytuacją alarmową wynikającą z zauważenia zagrożenia ze strony okrętu podwodnego). Na atak zygzakującego celu decyduje się tylko wtedy, gdy znajduję się bardzo blisko - poniżej 1000 metrów od celu. Wtedy prędkość torpedy jest na tyle duża, że jej wyminięcie przez standardowej wielkości mercha jest bardzo trudne.
Ad 2 - Niezbyt konkretne moim zdaniem pytanie: chodzi o sytuację, w której obserwujemy cel, czy zliczenie pozycji celu w trakcie ataku? Ja stosuję odmienne taktyki do tych sytuacji. W przypadku obserwacji celu, przed atakiem, z dużej odległości albo śledzę pasywnie na hydro, albo robię aktualizację średnio co 20 minut. W trakcie ataku dokonuję 3 pomiarów w jednominutowych odstępach, a po wprowadzeniu danych do kalkulatora dokonuję jeszcze jednego, weryfikującego pomiaru odległości do celu za pomocą stadimetru.
Ad 3 - tak jak powyżej. Generalnie, im więcej pomiarów tym lepiej, jednak wiąże się to z większym ryzykiem wykrycia. Zdobyte doświadczenie jest tu najlepszym pomocnikiem. Sam musisz elastycznie reagować do sytuacji - na tym polega potęga tej symulacji
Ad 4 - I znów - przydałoby się uściślenie w jakiej sytuacji i do czego mają służyć? W SH4, a w szczególności w TMO 2.0 trzeba liczyć się z termokliną. W tej części Silent Hunter zjawisko to naprawdę ma znaczenie. Tak więc nasłuch hydro poniżej pewnej głębokości - w zależności od akwenu - może dać nam przekłamane wartości. Dlatego ja osobiście preferuję zbieranie wszelkich danych z głębokości peryskopowej bądź z powierzchni. Hydro zdarzało mi się wykorzystywać przy głębokościach dochodzących do 60 metrów, ale wtedy pilnie obserwowałem raporty nawigatora.
PS: Czy mówi Ci coś metoda Cromwell`a? Dość specyficzny i diabelnie skuteczny sposób ataku torpedami w którym nie interesuje nas odległość od celu Baaaaardzo przeze mnie lubiany
_________________ Baretki zwycięzcy:
KIA KIA KIA KIA KIA
Ostatnio zmieniony przez PL_Daritto 13 Luty 2014, 21:41, w całości zmieniany 2 razy
Imię: Rafal Pomógł: 1 raz Dołączył: 23 Sty 2012 Posty: 28 Skąd: Warszawa
#6 Wysłany: 14 Luty 2014, 09:56
Dziękuję za rzetelną i wyczerpujacą odpowiedz. Tak, chodziło mi głównie o prowadzenie nasłuchu na hydro i zbieranie informacji o kursie i odległości za pomocą hydrofonu i w jakich odstępach czasu robisz pomiar kursu i odległości.
A co do metody Cromwell`a to nie wiem o co chodzi ,możesz przybliżyć na czym to polega ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum