POLISHSEAMEN Strona Główna POLISHSEAMEN
**** Forum Klanowe PolishSeamen ****

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki

Zaproszenie

Ogłoszenie 

ZAPRASZAMY NA SERWER GŁOSOWY DISCORD

Uwaga ! Uwaga ! W dniu 29 grudnia 2019 roku zmieniliśmy silnik naszego forum PoilshSeamen. Ze względu na to że dotychczas używany silnik był przestarzały (pracował od maja 2005 roku), był pełen luk i błędów, podjęliśmy decyzję o zamknięciu tego forum i otwarciu nowego. Stare (to) forum jest dostępne "tylko do odczytu". Nowe zaś wymaga ponownego zarejestrowania użytkownika. Adres się nie zmienia. Dalej jest to

www.forum.polishseamen.pl

Zachęcamy wszystkich do ponownego zarejestrowania się u nas i do czynnego udziału w naszej społeczności.

Przepraszamy za problemy. Pozdrawiamy Administracja PolishSeamen.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Poprzedni temat :: Następny temat
Patrol nr 38 - "Rejs przez Arktyke"
Autor Wiadomość
PL_tes 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

Imię: Marcin

#1  Wysłany: 29 Marzec 2014, 23:33   Patrol nr 38 - "Rejs przez Arktyke"

Patrol nr 38 - "Rejs przez Arktyke"
Godzina losowania: 21:44
Start serwera: , godz: 21:44

Cytat:
"Rejs przez Arktyke"
U-BOOTY: VIIC/41 (1943) - Zawodowcy
CZAS MISJI: 2 godz.
31/12/1942 - Godzina 14:00

Tlo historyczne:
Konwoje do polnocnej Rosji, podobnie jak ich odpowiedniki na Malte, byly w praktyce calymi operacjami morskimi. W obu przypadkach nie istniala mozliwosc duzych zmian trasy, oba obszary sasiadowaly z terytoriami kontrolowanymi przez wroga. Oba tez spowodowaly zaciete walki.
Duze jednostki nawodne Kriegsmarine, ze wzgledu na ich niewielka liczbe, zostaly skierowane do Norwegii. Ich wypady byly rzadkie i nieco wymuszone. Jednak ostatniego dnia roku konwoj JW-51B zostal przez nie zaatakowany.

Odprawa:
W strone brytyjskiego konwoju zblizaja sie Lutzow i Admiral Hipper. Jednak zwiad lotniczy wykryl w konwoju ciezkie jednostki brytyjskie. Zajmijcie sie nimi, a nasze jednostki nawodne zrobia reszte. Przy okazji zatopcie, co tylko sie da. Przewidywany czas uderzenia sil nawodnych 15:30. Powodzenia!

UWAGA! MISJA POSIADA ZATAPIALNE C2!

PL_CMDR Blue R

Patrol zaczelismy w poblizu pewnych jednostek. Hydroakustyk melduje, bardzo podekscytowany o wielu okretach. Zalewamy wszystkie wyrzutnie. Podnosimy delikatnie peryskop. A tam... "Hipper" :balonik: . Dobrze, ze polityczny zostal w porcie. Hydro rehabiltuje sie pare minut pozniej wyluskujac z tla konwoj. Szybki rzut na dane wywiadu. Wszystko sie zgadza. Rysujemy linie "Finka" i tamze sie kierujemy. Zaoczamy spora gore lodowa, zanurzamy sie. Rychlo w czas. Dwa DD'ki wyskakuja z mgly, szukajac czegos ciekawego. Schodzimy na 100m i przechodzimy pod eskorta, przy okazji delektujac sie hiper dokladna analiza pogody, zaprezentowana przez naszego nawigatora. Jak on to robi 100 metrow pod woda? Czujac sie w miare bezpiecznie, zaczynamy sie powoli wynurzac. Podnosimy delikatnie peryskop. Coz, za perfekcuja pozycja. Tuz przed i miedzy srodkowymi kolumnami. Szybki przeglad celow. Oko kapitana spoczywa na znajomej sylwetce. Ksiazka rozpoznawcza laduje na podlodze. To chyba pancernik klasy Nelson. No, no alez ladny kasek podchodzi nam pod wyrzutnie. A z tylu amunicyjny. Chyba wygralismy szostke w totka. Pierwszy strzal, rufowa do amunicyjnego. "lubudubu". "Hurra", wrzeszy zaloga. Trafiony!. "K.....a mac" plynie. Mruczy kapitan. To nie trafienie tylko przedwybuch. Cholerne elektryki. Podobna sa teraz takie niezawodne... Nie ma czasu na zastanowienie. Pod wyrzutnie podplywa Nelson. Posylamy 3 elektryki, potem parowka. Dwa elektryki trafiaja, parowka wymineta zgrabnym zwrotem. Zaloga piszczy z zachwytu. Ciezkie uszkodzenia. Trafienie w rufe i pod nadbudowka. Tymczasem Nelona robi baczka... i zaczyna sie. Nasze sily atakuja. W konwoju rozlega sie pieklo, a kapitam myslili tylko.. "Cholera oby nie zatopili Nelsona". Topredowy szybko ladowac nastepne torpedy "Schnella, Schnella". Kolejna udaje sie zastopwac olbrzyma. Wszyscy obgryzaja pazrury. "Nie tonie!". "Szybciej, szybciej bo Hans z krazownika zwinie nam lup!" krzyczy kapitan. "Torpeda zaladowna". "OW namiar na nieruchomy cel". Torpeda opuszcza wyrzutnie i szybko zmierza do celu. Pioropusz wody okrywa pancernik. "Trafiony!!" Tym razem na dobre. Pancernilk majestatycznie pograza sie w falach Morza Arktycznego.

Zaloga szaleje, a Hans swoim krazownikem zaczyna siac poploch w konwoju. Najgrozniejszy wrog wyeliminowany. Mozna bezkarnie rozszarpac konwoj. Niestety kapitana ponosi ulanska fantazja. Wplywa w sam srodek konwoju. Na to tylko czekaly handlowce. Kazdy jest uzbrojony choc w jedna pukawke. Razem stanowia sile. Wielkrotnie trafiony Hipper zalega bez ruchu na wodzie. Nie tonie, ale to juz koniec. Maszynownia zniszczona. A do brzeg setki mil. Zdejmujemy portret cesarza, wroc woda i oplywamy. Nasza robota skonczona.

Dzieki za fajny patrol.

W patrolu udzial wzieli:

PL_U-55 - SURV
Troop Transport "Tommies" - 8124
Victory Cargo "Jim Blaile" - 7634
Tanker T2 "Petroil" - 10509
1/4 Nelson Class "HMS Nelson" - 9000
---------------------------------------------------
Razem: 35267 BRT

PL_Lutjens - SURV

PL_Kanaron - SURV
Fleet Auxilary Ammunition "Ammunation" - 7270
Cargo Steamer "La Vive France (wrogi)" - 5536
3/4 C2 Medium Cargo "Transport Wodki" - 4695
Razem: 17501 BRT

PL_tes - SURV
3/4 Nelson Class "HMS Nelson" - 27000
1/4 C2 Medium Cargo "Transport Wodki" - 1565
Razem: 28565 BRT

<<"Generator raportow SH3 v. 1.0" PL_Mirko>>

SH3Img@29-3-2014_21.27.58_169.jpg
Plik ściągnięto 7 raz(y) 89.02 KB

SH3Img@29-3-2014_21.28.0_269.jpg
Plik ściągnięto 8 raz(y) 72.44 KB

PL_kanaron 
Kapitan zur See

Kraj:
poland

Imię: Mati
Ulubiona Gra: Attack the Warship, SH, FSX, IL-2

#2  Wysłany: 30 Marzec 2014, 10:20   

Patrol bardzo fajny, jak dla mnie lepszy niż na inauguracji sezonu :8)

Podchodzimy w zanurzeniu, gdy kontakt na hydro jest dość głośny zwalniamy do 3 w.

Od dłuższego czasu widać górę lodową, tym razem nie starałem się na siłę zidentyfikować ją jako okręt. :8)

Z mgły przy górze wyłaniają się dwa dd-eki, nie płyną na mnie tylko na kogoś dość blisko mnie, zwalniam do 0,8 w. i płyniemy starając się przewidzieć kurs konwoju co było dość trudne. Jedna część konwoju płynęła w innym kierunku niż druga :schock

Widać już dymy handlowców, w tym czasie jeden z dd-eków wraca się do konwoju, na szczęście wyłączył sonar.

Wpływam między konwój i jestem dość blisko sporych okrętów. Biorę na cel amunicyjnego, dwie rybki poszły, obie trafiły, ładna eksplozja i poszedł na dno.

Jakieś 1,5 km. przed dziobem przepływa Nelson, posyłam mu dwie rybki, w międzyczasie ktoś trafił i przyspieszył, rybki przeszły.

Na rufę podszedł C2, był dość blisko więc trafiłem magnetykiem pod kil, zapalił się na kilka sekund i zatrzymał się. Robię zwrot, żeby go z dziobowej dobić gdy mi przed dziób ładny cel wyskoczył: Cargo Steamer, jedna rybka poszła, potężna eksplozja i przetrąciło mu kręgosłup.

Gdy unieruchomiona C2 jest na namiarze 90 mam w wyrzutniach jedną rufową i jedną dziobową. Posyłam magnetyka z dziobowej, trafia i się zapalił. Nie tonie. Strzelanina trwa już od dłuższego czasu, jestem przekonany, że eskorta nie zajmuje się teraz U-Bootami. Niestety się myliłem, gdy posłałem mu rufową (odbita) nagle słyszę pingi. Chwila dezorientacji, obracam peryskop i widzę korwetę płynącą na mnie.
-ALAAAAARM!!
Bomby nie trafiły, zwalniam i zostaję na 100 metrach. Słyszę eksplozje, bomby chyba też słyszałem, ciężko to było określić co się nade mną dzieje. W nadziei, że nasi go zniszczyli szasuję balast i wychodzę na peryskopową mają nadzieję, że C2 jeszcze żyje. Żyje :juppi:
Jestem pod kiepskim kątem ustawiony, więc postanawiam podpłynąć na dogodniejszą pozycję. Wtedy pomyślałem, że taki ładny płonący, nieruchomy cel kogoś może zwabić i mi go sprzątnie. Ponad cała naprzód i prujemy pod wodą na dogodną pozycję, szykuję płytką, szybką, kontaktową rybkę. Zalewam wyrzutnię i robię ostatni zwrot, żeby mieć go mniej więcej na namiarze 0. Trochę ten zwrot trwał, a ja myśląc o tym żeby mi go ktoś nie zwędził postanawiam posłać rybkę wcześniej. Na namiarze 340 torpeda poszła, a ja się cieszę, że nikt inny go nie trafił. W tym momencie torpeda trafiła... ale nie moja ;< Po kilku sekundach dopiero moja weszła i go zatopiła.

Dla śmiechu na kilka minut przed końcem wynurzam się i płynę na handlowce. Przepływałem obok naszego gdy był koniec patrolu. No to do abordażu :8) Mam na celu jakiś mały handlowiec i jedną torpedę w wyrzutni przeładowaną, puszczam na oko i trafiłem :lol Potem taranem go i wykończyli go handlowce. Eksplozja mnie nie zniszczyła mimo, że byłem do niego jeszcze przylepiony :8) Potem kilka razy oberwałem i było po zabawie :8)

001.jpg
Plik ściągnięto 6 raz(y) 38.71 KB

002.jpg
Plik ściągnięto 6 raz(y) 40.23 KB

003.jpg
Plik ściągnięto 5 raz(y) 43.73 KB

004.jpg
Plik ściągnięto 4 raz(y) 41.6 KB

005.jpg
Plik ściągnięto 6 raz(y) 42.58 KB

006.jpg
Plik ściągnięto 5 raz(y) 39.71 KB

007.jpg
Plik ściągnięto 6 raz(y) 37.12 KB

008.jpg
Plik ściągnięto 6 raz(y) 17.36 KB

009.jpg
Plik ściągnięto 10 raz(y) 32.08 KB

Ostatnio zmieniony przez PL_kanaron 30 Marzec 2014, 10:23, w całości zmieniany 2 razy  

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi